Työlainsäädännössä piilottelee perinteinen perhekäsitys
Tarvetta uudelle syrjintääehkäisevälle lainsäädännölle on työelämässä, selviää Monimuotoiset perheet -verkoston kyselyistä. Verkosto on tehnyt kuuden ammattiliiton kanssa kyselyitä luottamushenkilöille työn ja eri perhetilanteiden yhteensovittamisesta sekä selvittänyt muutoin haasteita. Luottamushenkilöiden vastauksia on jo yli 1 400, joista SAK:laisten liittojen vastauksia on noin 800.
Hedelmöityshoidoissa käyvän urakehitys voi hidastua, määräaikaista työtä ei muuteta toistaiseksi voimassa olevaksi tai hän tulee irtisanotuksi.
Jos lasta toivova odottaa adoptiolasta, saattaa irtisanominen tai lomauttaminen keskeyttää adoptioprosessin. Työnantaja ei ole aina joustava, kun vanhempi saa tiedon adoptoitavasta lapsesta, vaikka tilanne on rinnastettavissa synnytyksen alkamiseen.
– Syrjivää tai epäasiallista käytöstä työelämässä kohtaavat myös esimerkiksi yhden vanhemman perheiden huoltajat, etävanhemmat, sateenkaariperheelliset, erityistarpeisen lapsen huoltajat ja lapsen kuoleman kokeneet, työelämän erityisasiantuntija Tiina-Emilia Kaunisto kertoo.
Monimuotoisin perheisiin kohdistuva syrjintä on yleensä moniperusteista syrjintää, joka haastaa nykyistä työlainsäädäntöä. Se tarkoittaa, että syrjintä voi johtua paitsi sukupuolesta ja perheellistymisestä myös siitä, että perhemuoto poikkeaa ydinperhenormista.
SAK ja Monimuotoiset perheet -verkosto toivovat, että tasa-arvo- ja yhdenvertaisuuslakeja tarkasteltaisiin yhdessä niin, ettei mikään syrjintäperuste jää ohittamatta. Sekä tasa-arvolaissa että työsopimuslaissa esimerkiksi adoptioprosessi ja lapsettomuushoidot on rinnastettava raskauteen, ja molempia on koskettava samanlainen syrjinnän kieltävä lainsäädäntö kuin raskautta.
– Eduskunnan käsiteltävänä on esitys, jonka mukaan yhdenvertaisuusvaltuutetun toimivaltaa laajennettaisiin työelämään. Tämä on hyvä suunta, mutta tarvitsemme myös halvempia ja nopeampia keinoja kalliin käräjöinnin tilalle. Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuuslautakunnan toimivaltaa tulee laajentaa niin, että se voi tutkia työelämän syrjintätapauksia ja tarvittaessa määrätä hyvitystä, SAK:n lakimies Anu-Tuija Lehto toteaa.
Monimuotoisiin perheisiin kohdistuvaa syrjintää käsitellään tänään Helsingin Sanomissa julkaistussa Vieraskynä-kirjoituksessa. Kirjoituksen ovat laatineet SAK:n lakimies Anu-Tuija Lehto ja Monimuotoiset perheet -verkoston työelämän erityisasiantuntija Tiina-Emilia Kaunisto.
Lue kirjoitus Tasa-arvolaki suosii heterojen ydinperheitä Helsingin Sanomien sivuilta.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Tiina-Emilia KaunistoTyöelämän erityisasiantuntija
Monimuotoiset perheet -verkoston työelämän erityisasiantuntija
Tietoja julkaisijasta
Monimuotoiset perheet -verkosto on kymmenen suomalaisen perhejärjestön yhteistyöverkosto, johon kuuluvat Adoptioperheet ry, Familia ry, KÄPY – Lapsikuolemaperheet ry, Lapsettomien yhdistys Simpukka ry, Perhehoitoliitto ry, Sateenkaariperheet ry, Suomen Monikkoperheet ry, Suomen nuoret lesket ry, Suomen Uusperheiden Liitto ry ja Yhden Vanhemman Perheiden Liitto ry.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Monimuotoiset perheet -verkosto
Perhejärjestöt: Lapsia ei synny vain ydinperheisiin tai parisuhteisiin1.11.2024 10:57:37 EET | Tiedote
Hallitus valmistelee nyt ohjelmansa mukaista väestöpoliittista selontekoa Anna Rotkirchin selvityksen ja suositusten pohjalta. Perhejärjestöt muistuttavat, että lapsitoiveiden toteuttaminen ja lapsiperheellistyminen ovat merkittävästi syntyvyyttä ja hedelmällisyyslukuja laajempi asia. Järjestöjen mukaan yhteiskunnan olisi aika tunnustaa, etteivät lapsiperheellistyminen ja yksi pysyvä parisuhde kulje käsi kädessä.
Monimuotoiset perheet varhaiskasvatuksessa -opas on uudistunut4.10.2024 09:32:00 EEST | Tiedote
Monimuotoiset perheet -verkosto on päivittänyt Monimuotoiset perheet varhaiskasvatuksessa -oppaansa. Opas tarjoaa tietoa kymmenestä eri perhemallista, monimuotoisten perheiden erityistarpeista sekä vinkkilistoja varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen ammattilaisten arjen työhön. Päivityksessä lisättiin vinkkejä lasten yhdenvertaisuuden edistämiseksi. Opasta voi lukea verkossa tai tilata painettuna.
Voisiko ei-kaupallinen sijaissynnytys olla pian laillista? – Saa kannatusta nyt yli puoluerajojen26.9.2024 08:46:15 EEST | Tiedote
Perhejärjestöt esittävät ei-kaupallisen sijaissynnytyksen laillistamista Suomessa. Järjestöjen mukaan sijaissynnytyksen laillistaminen tukisi suomalaisten toivotun lapsiluvun saavuttamista. Sijaissynnytykselle on alkanut löytyä kannatusta yli puoluerajojen.
KUTSU: Lapsitoiveen toteuttamisen politiikkaa -tilaisuus ti 24.9. klo 9–11.1512.9.2024 09:02:17 EEST | Kutsu
Eduskunnan Monimuotoiset perheet -ryhmän ja perhejärjestöjen yhteistyössä järjestämässä tapahtumassa puhutaan toivotun lastensaannin politiikasta, mukana kokemusasiantuntijoita sekä poliitikkoja. Tervetuloa kuulemaan lapsitoiveiden toteuttamisesta eri perhetilanteissa ja lastensaannin tukemisesta poliittisin keinoin!
Sateenkaariperheet huomioitava työehtosopimuksissa24.6.2024 08:20:00 EEST | Tiedote
Sateenkaarivanhemmat on huomioitava nykyistä paremmin työehtosopimuksissa, vaatii Monimuotoiset perheet -verkosto Helsinki Pride -viikolla. Verkoston selvityksen mukaan haasteita on lapsen sairastumiseen, perhevapaisiin ja sairauslomiin liittyvissä kirjauksissa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme