Alueelliset kehitysnäkymät syksyllä 2022: Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan heijastuu kaikkialle yritystoimintaan

– Korona-aikaan pakostakin tapahtunut valtaisa digiloikka ja innovointikehitys kantavat osaltaan hedelmää. Venäjän hyökkäyssodan myötä yritykset ovat joutuneet etsimään uusia korvaavia markkinoita ja alihankintaketjuja menetettyjen tilalle, Päivi Hamarus Keski-Suomen ELY-keskuksesta aloittaa.
Yrityskentässä on nähtävissä jonkinlainen polarisaatio. Isot yritykset sekä ne, joilla on taloudellista puskuria ja hyvät tilauskirjat pärjäävät ja investoivat suunnitellusti. Biokiertotalous, erityisesti metsätalous, metalliteollisuus sekä puolustukseen liittyvä teollisuus ja vahva osaaminen varsinkin ICT-alalla ovat maakunnan vahvuuksia. Näissä näkymät ovat hyvät, vaikka muutoin epävarmuus on tyypillistä monille aloille.
Haasteet ovat myös uuden ajattelun alku
Peräkkäiset kriisit syövät kassavaroja ja heikentävät varautumista. Kohonneet energian ja raaka-aineiden hinnat ja pula komponenteista vaikuttavat yritysten kannattavuuteen. Samaan aikaan inflaatio ja nousevat korot syövät kuluttajien ostovoimaa. Näiden haasteiden rinnalla digitalisaatio ja vihreä siirtymä vaikuttavat vahvasti elinkeinoelämän kehittymiseen. Osaavan työvoiman saanti on eräs merkittävimmistä kasvun esteistä.
Seurannaisvaikutukset ovat ongelma, joihin täytyy löytää ratkaisuja. Kaikesta huolimatta konkurssien määrässä ei ole nähty mitään merkittävää nousua.
– Kriiseissä on aina myös mahdollisuus. Keski-Suomessa esimerkiksi tuulivoima on ottanut huikeita harppauksia energiaomavaraisuuden kasvattamisessa. Enemmänkin kaipaisin palvelumuotoilun avulla toteutettavia hybridiratkaisuja nimenomaan energiantuotantoon. Esimerkiksi omakotirakentajan on nyt otettava eri toimijoihin yhteyttä, jos hän haluaa yhdistellä vaikkapa tuuli- ja aurinkovoimaa sekä maalämpöä. Eikö markkinoilla olisi tilaa näitä yhdisteleville toimijoille, Hamarus pohtii.
Polarisaatio näkyy toimialoittain
Metsäbiotalous jatkaa vahvaa marssiaan Keski-Suomessa. Äänekosken tehdasalueen ytimenä toimii moderni sellutehdas, syksyllä avattiin 3D-kuitutehdas ja alueella on tekstiilikuitudemotehdas. Jyväskylässä Spinnova Oyj investoi alkuvuonna yli 7 miljoonalla. Sen liikevaihto yli kaksikymmenkertaistui vuoden ensimmäisellä puoliskolla. Woodspinnin tekstiilikuitutehtaan rakentaminen on loppusuoralla Jyväskylän Eteläportissa. Tässä vain muutamia esimerkkejä.
Puolustukseen liittyvä teollisuus on vahvistunut ja tuo uusia työpaikkoja, mm. Jämsän seudulla ilmailuteollisuudessa on isoja investointeja. Samoin Nammo Lapuan Vihtavuoren tehtaiden ja Finn-Savotan saamat uudet tilaukset puolustusvoimilta ovat merkittäviä myös työllisyyden näkökulmasta. Myös ICT-teknologia jatkaa vahvaa menoaan maakunnassa.
– Energiaintensiiviset alat kärsivät sodan vaikutuksista eniten. Kuljetus- ja logistiikka-alalla, rakentamisessa ja elintarviketeollisuudessa sodan vaikutukset näkyvät vahvasti, Hamarus toteaa.
Maataloudessa työ on koneellistettua ja energiaa tarvitaan. Polttoaineen ja sähkön hintojen nousun lisäksi lannoitteiden saatavuus ja korkea hinta kurittavat maataloutta. Samaan aikaan lähiruuan merkitys, huoltovarmuus ja omavaraisuus korostuvat. Olisi suotavaa, että nämä seikat konkretisoituisivat pian maatalouden kannattavuudessa.
Mutta ei niin synkkää, ettei jotain hyvääkin. Biokaasun käytöllä on Keski-Suomessa edelleen kasvavaa kysyntää. Uusia alkutuotannon avauksia olisikin syytä nopeasti kehittää käytäntöön saakka. Siinä alueelliset toimijat, kuten Keski-Suomen ELY-keskus ja Keski-Suomen liitto ovat varmasti eturintamassa mukana erilaisten rahoitusinstrumenttien ja muun tuen muodossa.
Keski-Suomen Alueelliset kehitysnäkymät II/2022-raportti löytyy alla olevasta osoitteesta. Loppuun on koottu tiivistetysti Venäjän hyökkäyssodan vaikutukset elinkeinoelämään Keski-Suomessa: https://info.keskisuomi.fi/julkaisut/#aluekatsaukset
Valtakunnalliset Alueelliset kehitysnäkymät -raportit:
https://tem.fi/alueelliset-kehitysnakymat
Alueelliset kehitysnäkymät on työ- ja elinkeinoministeriön ja ELY-keskusten kaksi kertaa vuodessa ilmestyvä julkaisu, johon on koottu ELY-keskusten näkemykset alueensa seutukuntien nykytilasta ja tulevaisuuden kehitysnäkymistä. Keski-Suomen osio on tehty Keski-Suomen ELY-keskuksen, Keski-Suomen liiton ja seutujen asiantuntijoiden yhteistyönä.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Johtava asiantuntija
Päivi Hamarus
p. 0295 024 657
etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi
Keski-Suomen ELY-keskus
Kuvat
Tietoja julkaisijasta

Cygnaeuksenkatu 1, PL 250
40101 Jyväskylä
0295 024 500http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-keski-suomi
Keski-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Keski-Suomen ELY-keskus
Keski-Suomeen odotetaan keskimääräistä pienempiä tulvia16.4.2025 16:05:23 EEST | Tiedote
Vedenpintojen huippukorkeudet jäävät pääosin tavallista alemmaksi vähälumisen talven ja vähitellen sulaneen lumen takia. Vedenpintojen nousu kuitenkin jatkuu sään lämmetessä ja jäljellä olevan lumen sulaessa. Suurimmat vedenkorkeudet saavutetaan tänä keväänä tavallista aikaisemmin.
Puunpoistoa tienvarsilta suoritetaan myös tulevana kesänä Keski-Suomessa16.4.2025 14:25:05 EEST | Tiedote
Keski-Suomen ELY-keskus raivauttaa liian lähelle tietä kasvanutta puustoa heinäkuun puoliväliin mennessä noin 46 kilometrin matkalta. Poiston tarkoituksena on parantaa liikenneturvallisuutta sekä päällystetyn tien kuivumista sateen jälkeen.
Valtatien 9 parantaminen välillä Korpilahti-Keljonkangas, Jyväskylä ja Muurame: YVA-ohjelma nähtäville16.4.2025 07:54:21 EEST | Tiedote
Ympäristövaikutusten arviointi on käynnistynyt hankkeessa valtatien 9 parantaminen välillä Korpilahti-Keljonkangas, YVA ja yleissuunnitelma, Jyväskylä ja Muurame. Arvioitavana on kahden valtatien 9 parantamisvaihtoehdon ympäristövaikutukset välillä Korpilahti-Keljonkangas. Yhteysviranomaiselle toimitettu YVA-ohjelma on suunnitelma siitä, kuinka ympäristövaikutusten arviointi tullaan toteuttamaan. Ohjelma on nähtävillä 16.4.-23.5.2025 ja sitä esitellään yleisötilaisuudessa 7.5.2025 Muuramen valtuustosalissa.
Keski-Suomeen 2,3 miljoonaa euroa maaseuturahoitusta15.4.2025 08:30:00 EEST | Tiedote
Keski-Suomeen myönnettiin lähes 2,3 miljoonaa euroa EU:n maaseuturahoitusta alkuvuoden 2025 aikana. Suurin yksittäinen tuki myönnettiin Lievestuoreen Lämpö Oy:lle kaukolämpölaitoksen rakentamiseen.
Keski-Suomen ympäristökasvatuspalkinto Uuraisten koulukeskukselle, kunniamaininta Alkulan päiväkodille ja Äänekoskelle14.4.2025 13:53:37 EEST | Tiedote
Uuraisten koulukeskus saa Keski-Suomen ympäristökasvatuspalkinto Kolkuttimen 2025. Lisäksi Alkulan päiväkoti ja Äänekosken kaavoitustoimi saavat yhteisen kunniamaininnan. Palkinnon teema oli tänä vuonna lasten luontoyhteyden vahvistaminen. Palkinnon myöntää Keski-Suomen kestävän elämäntavan yhteistyöryhmä KYKY. Palkinto ja kunniakirjat käydään luovuttamassa koululle ja päiväkodille tiistaiaamupäivällä 15.4.2025.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme