5 harhaluuloa verenluovutuksen esteistä

Suomessa noin 3,5 % luovutusikäisistä ihmisistä luovuttaa verta. Huomattavasti suurempi osa voisi luovuttaa. Joitain rajoituksia kuitenkin on. Niillä halutaan varmistaa verenluovuttajan tai verivalmisteita saavan potilaan turvallisuus.
”Luovutusedellytykset muuttuvat uuden tiedon ja kehittyvien hoitojen mukana. Viime vuosina useita luovutusesteitä on voitu merkittävästi lieventää. Moni voi yllättyä iloisesti huomatessaan, että oma lääkitys ei estäkään auttamista”, sanoo Veripalvelun erikoislääkäri Riikka Lehtisalo.
Verenpainelääkkeet
Korkea verenpaine on Suomessa hyvin yleistä ja verenpainetaudin lääkehoito on yksi yleisimmistä pitkäaikaisista lääkityksistä. Verenpainetauti ja sen lääkitys eivät estä verenluovutusta, jos verenpaine pysyy lääkityksellä kurissa.
Jos on juuri aloittanut verenpainelääkityksen, on ennen verenluovutusta odotettava vähintään kaksi viikkoa. Näin elimistö ehtii tottua lääkkeen vaikutukseen.
Kolesterolilääkkeet
Korkean kolesterolin lääkehoito on Suomessa erittäin yleistä. Korkea kolesteroli tai kolesterolilääkkeiden käyttö ei estä verenluovutusta.
Jos kolesterolihoito on aloitettu esimerkiksi sairastetun sydäninfarktin, aivoverenkiertohäiriön tai todetun sepelvaltimotaudin vuoksi, ovat nämä sydän- ja verisuonisairaudet esteitä verenluovutukselle.
Tulehduskipulääkkeet
Tulehduskipulääkkeet eivät estä tavallista verenluovutusta. Oire, johon kipulääkettä on otettu, voi kuitenkin vaikuttaa verenluovutukseen. Esimerkiksi päänsäryn aikana ei voi luovuttaa verta.
Masennuslääkkeet
Masennuslääkkeet eivät estä tavallista verenluovutusta. Osa niistä estää kuitenkin verihiutaleiden luovutuksen. Nukahtamislääkkeet ja unen saantia helpottavat lääkkeet eivät estä verenluovutusta.
Jos aloittaa säännöllisen mielialalääkityksen, pitää ennen verenluovutukseen tuloa odottaa vähintään kuukauden ajan.
Erektiolääkkeet, hormonivalmisteet ja ehkäisy
Erektiohäiriö tai sen lääkitys eivät estä verenluovutusta.
Myöskään ehkäisyvalmisteet, kuten ehkäisypillerit, ehkäisyrengas, kierukka ja vaihdevuosioireisiin käytettävät hormonivalmisteet eivät estä verenluovutusta.
Oman sopivuutensa luovuttajaksi voi selvittää nettitestillä
Oman sopivuutensa luovuttajaksi voi testata osoitteessa sovinkoluovuttajaksi.fi. Tarkempaa tietoa luovutussoveltuvuudesta saa lisäksi Veripalvelun verkkosivuilta, Pisara-chatbotista ja verenluovuttajien maksuttomasta infopuhelimesta, puh. 0800 05801, ma–pe klo 8–17.
Verenluovutusta voi kokeilla ensimmäisen kerran 18–59-vuotiaana.
- Verta voi luovuttaa Veripalvelun kymmenessä toimipisteessä ja luovutustilaisuuksissa eri puolilla Suomea: veripalvelu.fi/luovutuspaikat.
- Verenluovutukseen voi varata ajan osoitteessa veripalvelu.fi/ajanvaraus.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Tuuli VuoriTiedottaja
Puh:+358 29 300 1174tuuli.vuori@veripalvelu.fiKuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta
Suomen Punaisen Ristin Veripalvelu tuottaa sairaaloille potilaiden hoidossa tarvittavia turvallisia ja tehokkaita verivalmisteita sekä laboratoriopalveluja. Huolehdimme veren keräämisestä vapaaehtoisilta verenluovuttajilta potilashoidon tarpeiden mukaisesti. Tarjoamme sairaaloille myös kantasolu- ja elinten siirtoja tukevia palveluita. Veripalvelu on voittoa tavoittelematon organisaatio. Vuosibudjettimme on noin 60 milj. euroa ja palveluksessamme on noin 500 henkilöä.
Oletko kiinnostunut laajemmin Veripalvelusta? Haluaisitko mediavierailun meille? Ole yhteydessä viestintä- ja henkilöstöjohtaja Willy Toiviaiseen (puh: +358 29 300 1830, willy.toiviainen@veripalvelu.fi) tai tiedottaja Tuuli Vuoreen (puh: +358 29 300 1174, tuuli.vuori@veripalvelu.fi)
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta SPR Veripalvelu
Verenluovutus on tutkitusti helppoa - Suomalaiset julkkikset näyttävät, että auttaminen on ihanan helppoa8.4.2025 09:00:26 EEST | Tiedote
Suomen Punaisen Ristin Veripalvelun kyselytutkimusten mukaan verenluovutus koetaan helpoksi tavaksi auttaa. Veripalvelun Ihanan helppoa -kampanja tuo julkisuudesta tunnettujen henkilöiden avulla verenluovutuksen vaivattomuutta ja tärkeyttä. Verenluovutus vie vain tunnin, mutta voi pelastaa hengen.
Henkeä pelastavaa vapaaehtoistoimintaa jo 90 vuotta – Partiolaiset ja verenluovutus ovat aina kuuluneet yhteen31.3.2025 10:02:21 EEST | Tiedote
Verenluovutustoiminta alkoi Suomessa vuonna 1935 partiolaisten aloitteesta. Partiolaisten esimerkki elää ja voi hyvin edelleen. Tänä vuonna Suomen Punaisen Ristin Veripalvelu ja Suomen Partiolaiset juhlistavat 90-vuotista merkkipaalua kannustamalla partiolaisia ja kaikkia muitakin luovuttamaan verta.
Veripalvelu mukaan lääketutkimusta kehittävään hankkeeseen28.3.2025 10:00:00 EET | Tiedote
Business Finland on myöntänyt Suomen Punaisen Ristin Veripalvelulle rahoituksen kolmivuotiseen DATA-INDUCTOR -tutkimushankkeeseen. Hankkeen tavoitteena on rakentaa malleja, joilla nopeutetaan ja tehostetaan suomalaista lääketutkimusta.
Veripalvelun tutkimusapurahojen haku aukeaa14.3.2025 10:21:35 EET | Tiedote
Veripalvelun tutkimusrahaston vuoden 2025 apurahojen haku tutkijoille aukeaa 17.3.2025. Apurahojen tavoitteena on tukea tutkimusta, joka liittyy Veripalvelun nykyisiin ja tuleviin valmisteisiin ja palveluihin. Hakuaika päättyy 14.4.2025.
Blodgivning på Åbo Svenska Teater onsdagen den 12 mars7.3.2025 10:42:11 EET | Pressmeddelande
Blodtjänst ordnar för åttonde gången ett unikt blodgivningsevenemang i samarbete med Åbo Svenska Teater onsdagen den 12 mars 2025 kl. 12–18. Evenemanget genomförs tillsammans med studerandeorganisationer i högskolor och på universitet i Åboregionen.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme