Jyväskylän yliopisto

Journalistiikan tutkijat selvittivät hyödyllisimmät apuvälineet asiakirja-aineistojen uutiskäytössä

Jaa
Jyväskylän yliopiston journalistiikan tutkijat Aleksi Koski ja Markus Mykkänen ovat seuloneet hyödyllisimmät tekstianalyysityökalut uutistyön tukemiseen. Tutkijat selvittivät toimittajille apuvälineitä, joilla voi nopeasti läpikäydä useita sähköisiä asiakirjoja, analysoida niitä ja tehdä monipuolisesti hakuja.
Markus Mykkänen (vas.) ja Aleksi Koski tekivät tutkimuksessaan yhteistyötä toimittajien kanssa. Kuvaaja Anni Äikäs.
Markus Mykkänen (vas.) ja Aleksi Koski tekivät tutkimuksessaan yhteistyötä toimittajien kanssa. Kuvaaja Anni Äikäs.

Hyödyllisiä tekstianalyysityökaluja löytyi neljä, joista uutistyöhön parhaimmin soveltuu The Voyant Tools. Se on maksuton, helppotajuisin ja -käyttöisin sekä nopein käyttää.

– Toimittajat eivät riittävästi hyödynnä uutistyössään saatavilla olevia asiakirjoja, koska niiden läpikäyminen on liian työlästä tai se vie liikaa aikaa. Halusimme selvittää, kuinka tietoteknisesti olisi mahdollista nopeuttaa aineiston analyysiä, projektitutkija Koski kertoo.

Tutkimushankkeessaan tutkijat pyrkivät lähestymään tiedonhankinnan ongelmia toimittajien työn ja erityistarpeiden mukainen. Kosken mukaan toimittajat tyypillisesti keräävät paljon tietoa ja pyrkivät nopeasti poimimaan sieltä uutisen.

– Tavanomaisella toimittajalla ei ole koodaamisen kaltaista erityisosaamista, aikaa eikä ylimääräistä rahaa tiedonhankintaan. Työkalujen pitää siis olla maksuttomia, nopeita käyttää sekä helposti omaksuttavissa, Koski lisää.

Tutkijat kokosivat hankkeen sivuille helppolukuisen arvosteluraportin tekstinalyysityökaluista, oppaan perehdyttämään niiden käyttöön sekä ja videoita The Voyant Toolsin käytön opetteluun. Tekstianalyysityökalujen käytöstä keskustellaan myös kolmessa podcast-jaksossa. Hankkeen verkkosivut löytyvät osoitteesta jyu.fi/koneapu

 Alue- ja paikallistoimittajille koulutusta tekstianalyysityökalujen käyttöön

Marraskuun lopussa alkavassa jatkohankkeessa tutkijat pyrkivät parantamaan toimitusten valmiuksia hyödyntää tekstianalyysityökaluja sekä helpottaa asiakirjojen käyttöä uutistyössä.

– Tavoitteenamme on parantaa journalistien henkilökohtaista tiedonhankintaosaamista, toimitusten asiakirjajournalismin mahdollisuuksia, ajankäyttöä sekä taloudellisten resurssien säästöä. Näin pyrimme parantamaan myös tutkivan journalismin edellytyksiä, tutkijatohtori Mykkänen sanoo.

Tutkijat tekevät yhteistyötä maakunta- ja paikallislehtien kanssa samalla selvittäen, miten tekstianalyysityökalun jalkauttaminen toimitustyön arkeen onnistuu. Lisäksi luodaan menetelmiä käsittelemään yleisiä asiakirjatyyppejä, joita esimerkiksi jokaisen kunnan viranomaiset säännönmukaisesti laativat. Myös toimittajien erityistarpeita työkalua kohtaan selvitetään.

Tutkimushankkeiden rahoittajana on toiminut Media-alan tutkimussäätiö.

Raportti on luettavissa: http://urn.fi/URN:ISBN:978-951-39-9432-7.

Lisätietoja:

Hankkeen verkkosivu: https://www.jyu.fi/koneapu

Tutkijatohtori Markus Mykkänen työskentelee kieli- ja viestintätieteiden laitoksella ja on tutkinut muun muassa organisaatioiden päätöksentekoa, lobbaamista sekä mediaan vaikuttamista. Hän myös opettaa Jyväskylän yliopiston avoimessa yliopistossa sekä kauppakorkeakoulun koronaviestintää tutkivassa tutkimushankkeessa.

Sähköposti: markus.mykkanen@jyu.fi

Puh: 050 465 7164

Projektitutkija Aleksi Koski työskentelee kieli- ja viestintätieteiden laitoksella ja projektitöiden lisäksi tutkii väitöskirjatutkijana asiakirjajournalismia, erityisesti tiedonhankintaa tietopyynnöillä.

Sähköposti: aleksi.koski@jyu.fi

Puh: 044 033 3897

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Markus Mykkänen (vas.) ja Aleksi Koski tekivät tutkimuksessaan yhteistyötä toimittajien kanssa. Kuvaaja Anni Äikäs.
Markus Mykkänen (vas.) ja Aleksi Koski tekivät tutkimuksessaan yhteistyötä toimittajien kanssa. Kuvaaja Anni Äikäs.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Läpimurto virustutkimuksessa: Virus-RNA:n havaitseminen entistä herkemmin4.4.2025 07:00:00 EEST | Tiedote

Jyväskylän yliopiston nanotiedekeskuksen (NSC) tutkijat ovat tehneet merkittävän edistysaskeleen enteroviruksen RNA:n havaitsemisessa kehittämällä uudenlaisen suhteelliseen fluoresenssiin perustuvan anturin, joka tunnistaa enteroviruksen perimän entistä herkemmin. Tutkimus myös vahvistaa tieteidenvälisen yhteistyön merkitystä maailmanlaajuisten terveyshaasteiden ratkaisemisessa.

Sosiaalihuollon priorisoinnille tarvitaan selkeitä eettisiä periaatteita – uusi kirja opastaa alan ammattilaisia ja päättäjiä3.4.2025 12:00:00 EEST | Tiedote

Miten sosiaalihuollossa tulisi päättää, kenelle apua tarjotaan ensimmäisenä? Mihin rajalliset resurssit kohdennetaan oikeudenmukaisesti? Sosiaali- ja terveydenhuollon palveluissa tehdään päivittäin vaikeita päätöksiä. Uudessa kirjassaan Sosiaalihuollon priorisoinnin mallit ja etiikka yliopistonlehtori Petteri Niemi ja sosiaalityöntekijä Riikka Niemi tarjoavat päättäjille ja sosiaalihuollon ammattilaisille työkaluja oikeudenmukaiseen ja perusteluun priorisointiin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye