Satakuntaan on perustettu jatkuvan oppimisen verkosto

Jatkuvalla oppimisella tarkoitetaan koko elämänkaaren aikaista oppimista. Oppiminen ei lopu kouluvuosiin vaan suuri osa oppimisesta tapahtuu työelämässä. Suomessa on meneillään hallitusohjelmaan sisältyvä jatkuvan oppimisen uudistus, jonka toteutus jatkuu yli nykyisen hallituskauden. Jatkuvan oppimisen uudistuksessa tarkastellaan erityisesti työikäisten osaamista ja työelämän tarpeita.
– Työelämä muuttuu niin suurella vauhdilla, että aikuisväestön osaamisen kehittämiseen tulee kiinnittää huomiota, jatkuvan oppimisen koordinaattorina Satakunnan ELY-keskuksessa toimiva koulutusasiantuntija Juha-Pekka Kallioniemi sanoo.
On ennakoitu, että Suomessa lähes puoli miljoonaa henkilöä tarvitsee uudelleenkoulutusta tai laajaa täydennyskoulutusta lähivuosina. Osaavan työvoiman saatavuus haittaa jo monia aloja, minkä vuoksi myös työn ohessa tapahtuva osaamisen kehittäminen on tärkeää.
– Digitalisaatio on muuttanut valtavasti työelämää jo nyt ja tulee vielä muuttamaan sitä tulevaisuudessa lisää. Digitalisaation tuomat muutokset ovat jokapäiväisiä, esimerkiksi erilaisia käytettäviä järjestelmiä ja sovelluksia tulee jatkuvasti lisää. Muutokset tapahtuvat koko ajan nopeammin, mikä vaatii työntekijöiltä resilienssiä.
Satakunnan tarpeita pohtii laaja verkosto
Satakunnassa nähtiin tarpeellisena perustaa maakunnallinen yhteistyöverkosto jatkuvan oppimisen tavoitteiden edistämiseksi. Satakunnan jatkuvan oppimisen verkosto kokoontui ensimmäistä kertaa kesällä 2022. Jatkossa verkosto kokoontuu muutaman kerran vuodessa.
Verkostoon kuuluu satakuntalaisia toisen asteen oppilaitoksia ja korkeakouluja, työllisyydenhoidon edustajia, alueen elinkeinoelämän sekä työantaja- että työntekijäjärjestöjen edustajia. Mukana on myös vapaan sivistystyön edustajia. Verkostolla on lisäksi yhdyshenkilöt Satakunnan kunnissa. Verkostoa koordinoi Satakunnan ELY-keskus.
– Verkoston toiminta pyritään pitämään avoimena ja verkostoon voidaan ottaa mukaan uusia jäseniä, Juha-Pekka Kallioniemi sanoo.
Verkoston tehtäviin kuuluvat osaavan työvoiman saatavuuden edistäminen, alueellinen ennakointityö, jatkuvan oppimisen alueellisen koordinaation, palvelujen ja yhteistyön kehittäminen sekä tiedon välittäminen jatkuvan oppimisen ajankohtaisista asioista.
– Olemme verkostossa kartoittaneet ensi vuoden painopisteitä. Teemoiksi valikoituivat muun muassa alueellisten koulutustarpeiden esille nosto ja jatkuvan oppimisen hanketyön edistäminen.
Satakunnan jatkuvan oppimisen verkostossa ovat edustettuina:
- Satakunnan ammattikorkeakoulu
- Porin yliopistokeskus
- Diakonia-ammattikorkeakoulu
- Satakunnan koulutuskuntayhtymä Sataedu
- Länsirannikon koulutus Oy WinNova
- Eurajoen kristillinen opisto
- Huittisten ammatti- ja yrittäjäopisto
- Kankaanpään opisto
- Porin seudun kansalaisopisto
- Satakunnan kauppakamari
- Rauman kauppakamari
- Akava
- STTK
- Teknologiateollisuus ry
- Teollisuusliitto ry
- Satakuntaliitto
- Satakunnan ELY-keskus
- Satakunnan TE-toimisto
- Porin seudun työllisyyden kuntakokeilu
Lisätietoa aiheesta löytyy Opetus- ja kulttuuriministeriön (okm.fi/jatkuva-oppiminen) sekä ELY-keskuksen sivuilta (ely-keskus.fi/jatkuva-oppiminen).
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Satakunnan ELY-keskuksen jatkuvan oppimisen koordinaattori
koulutusasiantuntija Juha-Pekka Kallioniemi
juha-pekka.kallioniemi@ely-keskus.fi
Puh. 0295 022 121
Kuvat
Tietoja julkaisijasta

Yrjönkatu 6
28100 Pori
0295 022 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-satakunta
ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Satakunnan ELY-keskus
Satakunnassa oli helmikuussa 11 320 työtöntä työnhakijaa25.3.2025 08:00:00 EET | Tiedote
Työvoiman kysyntä on edelleen heikentynyt vuoden takaiseen verrattuna ja työttömyyden kasvu jatkunut.
Satakunnan maaseudun kehittämiseen saatiin 10 miljoonan euron potti11.3.2025 12:27:48 EET | Tiedote
Euroopan unionin maaseuturahoituksella autetaan yrityksiä kasvuun ja kehitetään maaseudun elinvoimaisuutta ja viihtyvyyttä. Rahoitusta voidaan myöntää kaikkialle Satakuntaan Porin ja Rauman keskustoja lukuun ottamatta.
Uusi opas tarjoaa ohjeita luontopolkujen suunnitteluun ja ylläpitoon26.2.2025 10:02:04 EET | Tiedote
Suomea värittävät suot, vesistöt, perinnemaisemat ja metsät tarjoavat upeat puitteet luontopoluilla liikkumiseen. Polkuja luontoon -opas ohjaa luontoreitin perustajaa ideasta toteutukseen ja polun ylläpitoon asti.
Satakunnassa 11 240 työtöntä työnhakijaa tammikuussa25.2.2025 08:00:00 EET | Tiedote
Työvoiman kysyntä on edelleen heikentynyt vuoden takaiseen verrattuna ja työttömyyden kasvu jatkunut.
Satakunnan elinvoimaisuutta rahoitettiin ELY-keskuksen kautta yhteensä lähes 54 miljoonalla eurolla vuonna 202410.2.2025 09:00:00 EET | Tiedote
Tästä yritystoiminnan edellytyksien vahvistamiseen myönnettiin eri rahastojen kautta 9,6 miljoonaa euroa. – Teemme päivittäin työtä Satakunnan kestävän tulevaisuuden edistämiseksi. ELY-keskuksen rooli maakunnan kehittäjänä ja rahoituksen myöntäjänä on merkittävä, strategiapäällikkö Anne Jortikka toteaa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme