ELOSSA! -hankkeen luova työ tuo eloa ja iloa hoivakotien arkeen
Kulttuurin, taiteen ja luovuuden vaikutus ihmisten hyvinvointiin on kiistaton totuus, jonka taustalta löytyy runsaasti tutkimusnäyttöä.
Tältä pohjalta ponnisti noin vuosi sitten Haaga-Helia, Laurea ja Metropolia ammattikorkeakoulujen yhteinen ELOSSA! -hanke, jonka tavoitteena on saattaa luovien alojen toimijat ja seniorit saman pöydän ääreen.
Uudenmaanliiton rahoittamassa hankkeessa hoivakotien asukkaiden arjen hyvinvointia kasvatetaan luovuuden ja tekemisen kautta muun muassa draaman, kuvataiteen ja musiikin työpajoissa.
Samalla luovien alojen toimijat saavat koulutusta ja sparrausta oman osaamisensa taloudelliseen arvottamiseen ja sen myymiseen eri toimijoille.
3AMK:n koordinoivat työpajat Helsingin Seniorisäätiön hoivakodeissa käynnistyivät viime vuoden lokakuussa. Draaman ja kuvataiteen työpajoja järjestettiin kaikkiaan neljä kertaa, kun taas musiikin työpajoja oli vain kaksi.
Jokainen työpaja oli erittäin pidetty senioreiden keskuudessa.
Hoivakodin arki voi olla hektistä
Hanke on antanut paljon myös ammattikorkeakoulujen toimijoille. Laurean projektipäällikkö Sanna Soinin mukaan ELOSSA! on tuonut ripauksen luovuutta paitsi hänen omaansa myös hänen tiiminsä elämään.
– Matkan varrelle on mahtunut paljon naurua, liikutusta ja keskittymistä. Koen itsekin avautuneeni luovuudelle hankkeen myötä. Samalla olen omaksunut luovuuden osaksi ikääntyneiden hoitotyöhön liittyvää opetustani, hän kertoo innostuneesti.
Soini uskoo, että hankkeen tuloksista tulee olemaan runsaasti hyötyä hoitotyölle, jonka hän toivoo muuttuvan lempeämpään suuntaan, sillä on täysin eri asia kuunnella musiikkia tai katsella taidetta kuin tehdä sitä itse omin käsin.
Laurean lehtori Satu Bethell on hänen kanssaan samaa mieltä.
– Hoivakotien toimintakulttuuri voi olla hektistä, eikä aikaa yhteisille kohtaamisille tai tekemisille kyetä järjestämään. Siksi ulkopuolisen taiteilijan tulo hoivakotiin koetaan usein paitsi virkistävänä myös tervetulleena lepohetkenä uupuneille työntekijöille, hän toteaa.
Henkilökunnan osallistuminen ja osallistaminen luoviin toimintoihin voi parhaimmillaan tukea työhyvinvointia ja antaa työntekijöille uusia menetelmiä ja näkökulmia heidän työhönsä.
Yhteistyömallin kehitys jatkuu
Haaga-Helia ammattikorkeakoulun projektipäällikkö Anna Ruohosen mukaan moni luovan alan toimija kokee oman työnsä arvottamisen erittäin haastavaksi, jonka vuoksi on tärkeää, että he saavat tukea liiketoiminnan asiantuntijoilta.
Työpajoissa Haaga-Helian, Laurean ja Metropolian asiantuntijat tekivät yhdessä kattavia havaintoja ja syvällisiä haastatteluita, joiden perusteella eri toimijoiden yhteistyömallia tullaan kehittämään myös tulevaisuudessa.
– Tutkijamme kokosivat havaintoja kaikista työpajoista ja analysoivat ne teemojen mukaan. Pajojen toteuttajina toimivat hankkeeseen valikoidut taide- ja kulttuurialojen ammattilaiset, joten tiesimme senioreiden olevan hyvissä käsissä, hän kertoo.
Ruohonen uskoo, että yhteinen tekeminen ELOSSA! -hankkeen kaltaisten pilottien kautta saa hoivakotien asukkaat, hoitajat, hoivakotiorganisaatiot ja luovat toimijat hahmottamaan, kuinka yhteinen käsitys onnistuneesta lopputuloksesta voi synnyttää uudenlaista osaamista.
Kaikki on kiinni luottamuksesta. Luovien työpajojen vetäjien yhteistyö hoitajien kanssa on oleellisen tärkeää, jotta kokemuksesta tulisi mahdollisimman onnistunut.
Hoitajien tuki mahdollistaa myös heikkokuuloisten ja -näköisten sekä muistisairauden eri vaiheista kärsivien asukkaiden osallistumisen työpajoihin. Työpajoissa hoitajat toimivat moderaattoreina luovien toimijoiden ja asukkaiden välillä, koska he tuntevat asukkaat paljon vetäjiä paremmin.
Lisää tietoa hankkeesta
Lisää tietoa ELOSSA! -hankkeesta löydät osoitteista:
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Anna Ruohonenvanhempi tutkija, yrittäjyys ja liiketoiminnan uudistaminenHaaga-Helia ammattikorkeakoulu
Puh:+358 50 505 7784anna.ruohonen@haaga-helia.fiAnu-Riikka EerolaProjektipäällikköMetropolia ammattikorkeakoulu
anu-riikka.eerola@metropolia.fiSanna SoiniProjektipäällikköLaurea ammattikorkeakoulu
sanna.soini@laurea.fiKuvat
Tietoja julkaisijasta
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Haaga-Helia ammattikorkeakoulu
MediaGuru-verkkokoulutus alkaa: tavoitteena vahvistaa ja sertifioida mediasuunnittelun osaamista Suomessa22.11.2024 09:20:50 EET | Tiedote
MediaGuru on markkinointialan ammattilaisille ja alasta kiinnostuneille suunnattu maksuton mediasuunnittelun verkkokoulutus. Se koostuu seitsemästä moduulista, joiden suorituksista saa sertifikaatteja. MediaGuru-sertifikaatit ovat Suomessa ainutlaatuinen tapa todentaa mediasuunnittelun osaaminen.
EU:lta apua kestävyysraportointiin – ilmaista koulutusta tulossa14.11.2024 10:40:10 EET | Tiedote
Uusi kestävyysdirektiivi (CSRD) muuttaa yli tuhannen suomalaisen yrityksen arkea, kun kestävyysraportointia on vastaisuudessa pakko tehdä. Tarvittavaa koulutusta on tähän asti ollut vain vähän – etenkin pk-yritysten kukkarolle sopivaan hintaan. Haaga-Helian EU-rahoitteinen KESTÄ-hanke tarjoaa maksutonta kestävyysraportointikoulutusta.
Haagan kampuksella juhlittiin 20-vuotista ruokatuotannon johtamisen koulutusta6.11.2024 14:08:43 EET | Tiedote
Tänä vuonna on tullut kuluneeksi 20 vuotta siitä, kun ruokatuotannon johtamisen korkeakoulututkintoon tähtäävä koulutus käynnistyi Haaga-Heliassa, silloisessa Haaga Instituutin ammattikorkeakoulussa. Samalla juhlistettiin 55 vuotta täyttävää Haagan restonomikampusta.
Haaga-Helian englanninkielinen opettajankoulutus täytti 20 vuotta24.10.2024 14:11:52 EEST | Tiedote
Englanninkielinen väylä opettajuuteen on vastannut kasvavaan tarpeeseen entistä kansainvälisemmässä Suomessa. Vuosien aikana Haaga-Helian koulutuksesta on valmistunut satoja ammatillisia opettajia, jotka ovat luoneet uraa niin kotimaassa kuin ulkomaillakin.
Suomen ruokamatkailua kehitetään kohti vastuullisia ja ikimuistoisia ruokaelämyksiä16.10.2024 11:18:15 EEST | Tiedote
Miten matkailijat saisivat kokea ikimuistoisia ruokaelämyksiä Suomessa tulevinakin vuosina? Ruokamatkailustrategia vuosille 2024–2028 määrittää suuntaviivat ruokamatkailun kehittämiselle.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme