Lapsen oikeuksien viikko kutsuu pohtimaan turvallisuutta
YK:n lapsen oikeuksien sopimus velvoittaa aikuisia huolehtimaan siitä, että jokaisen lapsen oikeus elää ja kasvaa turvassa toteutuu. Lapsille ja nuorille turvallisuus syntyy pitkälti aikuisten teoilla: siitä, pystymmekö takaamaan heille turvallisen elinympäristön ja turvalliset ihmissuhteet. Lapsen oikeuksien viikko 2022 kutsuu jokaista pohtimaan, millaisilla teoilla itse kukin voi vaikuttaa lasten ja nuorten turvallisuuteen.
Lasten ja nuorten turvallisuutta voidaan edistää sekä suurilla, poliittisilla ratkaisuilla, että pienillä arjen teoilla. Siihen voidaan vaikuttaa esimerkiksi lainsäädännöllä, liikennesuunnittelulla, perheiden varhaisella tuella sekä kiusaamisen, syrjinnän ja väkivallan vastaisella työllä. Lapset ja nuoret itse ovat nostaneet erityisesti esille huoltaan kiusaamisesta sekä toiveitaan mielenterveyden tukemisesta. Aikuisten on kuultava nämä huolet ja vastattava niihin.
Erityisen tärkeää on, että lapset ja nuoret voivat itse osallistua keskusteluun siitä, mikä vahvistaa tai heikentää turvallisuutta. Lasten näkemysten kunnioittaminen ja vakavasti ottaminen on myös tehokas keino suojella heitä: lapsi, joka kokee, että häntä kuullaan arjen pienissä asioissa, uskaltaa avautua isoistakin huolista, kun niitä ilmenee.
Lasten ja nuorten ajatuksia turvallisuudesta tuodaan esiin Lastensuojelun Keskusliiton sivustolla 16.11. julkaistavassa Turvallisuus on... -teoksessa, jonka tekstit ovat peräisin Lapsen oikeuksien viestintäverkoston keväällä 2022 järjestämästä kirjoituskilpailusta. 7–17-vuotiaiden lasten ja nuorten kirjoituksissa turvallisuus muodostuu muista ihmisistä ja läheisyydestä, turvallisesta paikasta, kuten kodista tai koulusta, sekä luottamuksesta itseen ja muihin. Turvallisuutta heikentävät kiusaaminen, syrjintä, pelottavat tai humalaiset aikuiset, riidat sekä liikenteessä kaahailijat. Yleisimmin turvaa lapsille ja nuorille tuovat koti ja toiset ihmiset, mutta usein turvan tuoja on myös eläinystävä tai vaikkapa kirjojen maailma tai musiikki.
Jokainen aikuinen voi olla se, joka tuo jollekulle lapselle tai nuorelle turvaa.
Lapsen oikeuksien viikolla tapahtuu
Lapsen oikeuksien viikko 14.–20.11.2022 kutsuu mediaa, päättäjiä, lasten parissa työskenteleviä, vanhempia sekä lapsia ja nuoria itseään keskustelemaan siitä, millaisilla keinoilla voimme varmistaa turvallisen elämän ihan jokaiselle lapselle. Teemaviikon kampanjan tunnisteina käytetään hashtageja #MunTurvallisuus #SunTurvallisuus. Lapsen oikeuksien viikolla turvallisuutta nostetaan esille myös monenlaisissa tempauksissa ja tapahtumissa.
- 14.11. Valtioneuvoston kanslia, lapsiasiavaltuutetun toimisto ja kansallinen lapsistrategia järjestävät Lapsen oikeuksien viikon istunnon, jota voi seurata YLE Areenasta.
- 16.11. Lastensuojelun Keskusliitto sekä kansallinen Lapsen oikeuksien viestintäverkosto julkaisevat Turvallisuus on… -julkaisun, jossa kuullaan lasten ja nuorten omia ajatuksia turvallisuudesta.
- 18.11. Lapsen oikeuksien kansallinen viestintäverkosto antaa yhteisen Lapsen oikeuksien viikon kannanoton lasten ja nuorten turvallisuudesta.
- 18.11. Tuhannet työpaikat osallistuvat Lapset mukaan töihin -päivään.
- 20.11. Vietetään YK:n Lapsen oikeuksien päivää ja liputetaan lapsille.
Lisää tietoa Lapsen oikeuksien viikosta, lapsen oikeuksista sekä turvallisuusteemasta löytyy sivustolta www.lapsenoikeuksienviikko.fi.
YK:n Lapsen oikeuksien sopimus
- YK:n lapsen oikeuksien sopimus hyväksyttiin YK:n yleiskokouksessa 20.11.1989. Se on maailman laajimmin ratifioitu ihmisoikeussopimus ja sen ulkopuolella on tällä hetkellä maailman maista vain Yhdysvallat.
- Suomessa YK:n lapsen oikeuksien sopimus tuli voimaan vuoden 1991 alusta.
- Lapsen oikeuksien sopimus velvoittaa sen ratifioineita valtioita huolehtimaan lapsen oikeuksien toteutumisesta sekä tiedottamaan niistä kansalaisille.
- Lapsen oikeuksien päivää vietetään vuosittain 20.11., joka on Suomessa myös vakiintunut liputuspäivä.
- Lapsen oikeuksien teemaviikon järjestää Lapsen oikeuksien viestintäverkosto, jota koordinoi Lastensuojelun Keskusliitto ja ohjaa lapsiasiavaltuutettu. Viikon tavoitteena on edistää YK:n Lapsen oikeuksien sopimuksen tunnettuutta.
Lue lisää:
Lisätietoja ja materiaalipyynnöt ennakkoon:
Viestintäasiantuntija Laura Sareskoski, laura.sareskoski@lskl.fi, p. 050 310 3086
Johtaja (viestintä ja vaikuttaminen) Juuli Hurskainen, juuli.hurskainen@lskl.fi, p. 050 3533 480
Avainsanat
Kuvat
Tietoja julkaisijasta
Armfeltintie 1
00150 HELSINKI
+358 (0) 9 3296 011https://www.lapsenoikeudet.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Lastensuojelun Keskusliitto / Lapsen oikeudet
Lapsen oikeuksien viikon kannanotto 2024: Oppiminen on ilo ja oikeus18.11.2024 07:00:00 EET | Tiedote
Jokaisella lapsella on oikeus tietoon ja oppimiseen. Aikuisilla on velvollisuus huolehtia lasten laadukkaasta koulupolusta ja oppimisen mahdollisuuksista. Vain hyvinvoiva lapsi oppii.
Lapsen oikeuksien viikolla puhutaan oppimisesta!14.11.2024 06:00:00 EET | Tiedote
Lapsen oikeuksien viikkoa vietetään tänä vuonna 18.–24.11.2024. Teemaviikko kutsuu pohtimaan jokaisen lapsen oikeutta oppia, oppimisen iloa sekä uuden oppimisen merkitystä. Keskiviikkona 20.11. vietetään myös kansainvälistä lapsen oikeuksien päivää ja perjantaina 22.11. Lapset mukaan töihin -päivää.
Lapsen oikeuksien viestinnän teema on oikeus oppimiseen11.3.2024 07:55:55 EET | Tiedote
Lapsen oikeuksien viikkoa vietetään tänä vuonna 18.–24.11.2024. Viikon teemana on jokaisen lapsen oikeus oppimiseen, #SaanOppia #SaatOppia. Teema paitsi kutsuu pohtimaan oppimisen merkitystä lapsen hyvinvoinnille ja kehitykselle, myös muistuttaa uuden oppimisen ilosta.
Lapsella on oikeus voida hyvin – ja aikuisilla velvollisuus huolehtia siitä20.11.2023 01:00:00 EET | Tiedote
Epävakaassa maailmantilanteessa sekä taloushuolien kasvaessa lasten ja nuorten unelmia ja hyvinvointia on erityisen tärkeää tukea. On lyhytnäköistä, jos tällaisessa tilanteessa heikennämme päätöksillämme lasten ja nuorten hyvinvointia. Lapsen oikeuksien kansallinen viestintäverkosto muistuttaa lapsen oikeuksien päivänä, että emme saa menettää yhtäkään lasta tai nuorta.
Lapsen oikeuksien viikolla suunnataan katse lasten ja nuorten hyvinvointiin16.11.2023 01:00:00 EET | Tiedote
Lapsen oikeuksien viikkoa vietetään tänä vuonna 20.–26.11.2023. Viikon teemana on jokaisen lapsen oikeus hyvinvointiin. Lapsen oikeuksien päivänä 20.11. myös liputetaan lapsille.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme