Päihdeongelmaiset vauvaperheet saavat vankkaa tukea Oulussa
Päihteitä käyttävien äitien kuntoutukseen ohjaaminen on heikentynyt korona-aikana ja sen jälkeen. Odottavat ja vauvaperheet eivät saa apua ajoissa ja päästyään kuntoutukseen ovat aikaisempaa huonommassa kunnossa. Pulma näkyy Ensi- ja turvakotien liiton Pidä kiinni -hoitojärjestelmän ensikodeissa ja avopalveluissa valtakunnallisesti, mutta myös Oulun ensi- ja turvakoti ry:n Pidä kiinni -ensikoti Orvokissa.
Päihdeongelmaisten vauvaperheiden auttamiseen erikoistuneessa Orvokissa Oulussa vanhemmuuden ja varhaisen vuorovaikutuksen tukeen yhdistyy päihdekuntoutus. Viisipaikkaisessa ensikodissa autetaan vuosittain 10–15 päihteistä irrottautuvaa perhettä. Vaikeasta päihdeongelmasta toipuminen on lähes mahdotonta ilman vankkaa ja asiantuntevaa apua. Useimmiten Pidä kiinni -hoitoon tulon vaihtoehtona on vauvan huostaanotto. Päihdeongelmista toipuvien vanhempien vauvoista lähes kaikki ovat altistuneet päihteille sikiöaikana. Ilman apua vauvojen terveys ja kehitys ovat vakavassa vaarassa eikä hoitojakson aloitusta tule venyttää.
− Ensikoti Orvokissa äitiyttä ja vanhemmuutta tuetaan ja vahvistetaan yhtä aikaa päihdekuntoutuksen kanssa. Pelkkä päihteettömyys ei riitä. Vanhemmat tarvitsevat tukea myös siihen, miten toimia turvallisena äitinä tai isänä. Taustalla on usein monia ongelmia ja kuntoutuminen vaatii riittävän pitkää aikaa. Meillä tukena ammattilaisten lisäksi ovat toiset samassa tilanteessa olevat vanhemmat, sanoo toiminnanjohtaja Pia Kangas, Oulun ensi- ja turvakoti ry:stä
Odotus- ja vauva-ajan päihdeongelma edellyttää usein ympärivuorokautista kuntoutusta ja kuntoutuminen kestää useista kuukausista yli vuoteen. Laitosjakson jälkeen tarvitaan vielä pitkään tukea, jotta turvataan lapsen terve kehitys, mutta tulokset ovat hyviä. Suurin osa riittävän pitkässä Pidä kiinni -kuntoutuksessa olleista pystyy muuttamaan elämäänsä täysin ja elämään normaalia lapsiperheen elämää.
Päihdekuntoutus yhdistettynä vauvan ja vanhemman vuorovaikutuksen tukemiseen on ainutlaatuinen suomalainen innovaatio. Joka vuosi hoidossa on noin 250 perhettä ympäri Suomea. Ensikoti Orvokki on osa valtakunnallista Ensi- ja turvakotien liiton Pidä kiinni -hoitojärjestelmää.
Korona-ajan hoitovelkaa on kasautunut
Korona-aika on lisännyt huolta perheistä. Erityisen huolestuttavaa on, että päihteitä käyttävät vanhemmat eivät pääse odotusaikana riittävän ajoissa oikeanlaisiin palveluihin. Poikkeusaikana jopa puolet Pidä kiinni -ensikotien paikoista on ollut tyhjillään. Tilanne on tasoittunut poikkeusolojen jälkeen, mutta vieläkään ei olla saavutettu normaalia tasoa. Perheet eivät saa apua riittävän nopeasti.
− Päihdeongelmaisista odottavista ja vauvaperheistä täytyy pitää parempaa huolta. Neuvolassa ongelmat täytyy tunnistaa, ottaa puheeksi ja löytää perheille oikeanlaista apua. Odottavat äidit ja heidän kumppaninsa eivät saa pudota palvelujen ulkopuolelle, sillä heitä pystytään auttamaan tehokkaasti ja vaikuttavasti, toteaa pääsihteeri Riitta Särkelä Ensi- ja turvakotien liitosta.
− Kuntapäättäjien ja jatkossa hyvinvointialueen päättäjien tulee huolehtia, että taloudellinen satsaus kuntoutukseen löytyy. Päihteitä käyttävälle odottavalle tai vauvaperheelle ympärivuorokautinen kuntoutus toki maksaa. Se on ehdottomasti järkevää ja merkittävästi halvempaa kuin vauvan huostaanotto 18 ikävuoteen asti, joka maksaa noin miljoona euroa, Särkelä muistuttaa.
Investointi vauvaperheiden hyvinvointiin on inhimillisesti välttämätöntä ja taloudellisesti kannattavaa.
Ensi- ja turvakotien liiton Pidä kiinni -kuntoutuksessa sai vuonna 2021 apua 440 asiakasta. Seitsemässä Pidä kiinni -ensikodissa sai apua 71 äitiä, 34 isää ja 74 lasta. Avopalveluita tarjottiin 9 paikkakunnalla ja niistä apua sai viime vuonna 105 äitiä, 46 isää ja 110 lasta.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Pia Kangas
toiminnanjohtaja, Oulun ensi- ja turvakoti ry
puh. 040 511 5440
Riitta Särkelä
pääsihteeri, Ensi- ja turvakotien liitto
puh. 050 63 663
Laura Kouri
viestinnän asiantuntija, Ensi- ja turvakotien liitto
puh. 040 709 9498
Linkit
Tietoja julkaisijasta

Asemamiehenkatu 4 A, 7. krs
00520 HELSINKI
09 4542 440http://www.ensijaturvakotienliitto.fi
Ensi- ja turvakotien liitto - Olemme valtakunnallinen lapsi- ja perhejärjestö, joka auttaa vaikeissa ja turvattomissa oloissa eläviä lapsia ja perheitä sekä tekee perheväkivaltaa ehkäisevää työtä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Ensi- ja turvakotien liitto
Kysely: Suomalaiset uskovat alkoholin kotiinkuljetuksen uhkaavan lasten ja perheiden hyvinvointia25.3.2025 11:31:44 EET | Tiedote
A-klinikkasäätiön, Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n ja Ensi- ja turvakotien liiton tuore kysely osoittaa, että suomalaiset kokevat alkoholin kotiinkuljetuksen uhkaavan perheiden ja lasten hyvinvointia. Valtaosalle suomalaisista (77 %) yleisin alkoholin käyttöympäristö on koti. Entistä väkevämmän alkoholin myynti päivittäistavarakaupoissa, kioskeilla ja huoltamoilla sekä mahdollinen kotiinkuljetuksen salliminen altistavat lapsia ja nuoria alkoholin haitoille ja markkinoinnille.
Järjestöt eduskunnassa: Suurin osa suomalaisista vastustaa alkoholin saatavuuden kasvattamista21.3.2025 14:15:25 EET | Kutsu
Järjestöt haluavat kiinnittää huomiota alkoholin kotiinkuljetuksen aiheuttamiin haittoihin lapsiperheissä. Tiistaina 25.3. klo 11 luovutetaan eduskunnan varapuhemies, kansanedustaja Tarja Filatoville (sdp) vetoomus, jossa vaaditaan lapsen oikeuksien ja kansanterveyden asettamista etusijalle. Vetoomuksen on allekirjoittanut jo yli 14 000 suomalaista.
Lähisuhdeväkivaltaan haetaan apua ennätyksellisen paljon5.3.2025 08:11:44 EET | Tiedote
Lähisuhdeväkivaltaan apua hakevien määrä on kasvanut merkittävästi viime vuosien aikana. Ensi- ja turvakotien liiton jäsenyhdistysten väkivaltatyön palveluihin hakeutui viime vuonna yli 12 700 henkilöä, mikä on kaikkien aikojen ennätys. Määrä on tällä hetkellä niin suuri, että kaikki eivät saa tarvitsemaansa apua.
Uusi ohjelma puuttuu nuorten miesten väkivaltaisuuteen25.11.2024 08:50:30 EET | Tiedote
Uusi ohjelma auttaa nuoria miehiä lopettamaan väkivallan käyttämisen. Naisiin kohdistuvaa väkivaltaa ei saada loppumaan ilman väkivallan tekijöiden auttamista.
Nepsy-piirteet haastavat vauvan vanhempia15.11.2024 11:17:51 EET | Tiedote
Vauva-arkea ja vanhemmuutta voivat haastaa pulmat sosiaalisissa suhteissa, vaikeudet toiminnanohjauksessa, keskittymisessä tai tarkkaavaisuudessa sekä tunteiden säätelyssä. Nepsy-oireet, kuten ADHD ja autismikirjon piirteet, voivat vaikuttaa jaksamiseen, rutiinien luomiseen ja tunneyhteyden rakentamiseen vauvan kanssa. Neurologista monimuotoisuutta tunnistetaan yhä paremmin ja on tärkeää, että vauvan vanhemmat saavat tukea selviytyäkseen vauva-ajasta. Vauvafoorumi kokoaa vauvaperheitä kohtaavia ammattilaisia Jyväskylään 20.-21.11. syventämään ymmärrystä teemasta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme