Työllisyysrahasto

Aikuiskoulutustuen hakijoiden määrä laskussa sosiaali-, terveys- ja koulutusaloilla 

Jaa
Sosiaali- ja terveyspalveluiden alalta tulevien aikuiskoulutustuen hakijoiden määrä on laskenut hieman yli 13 %, kun verrataan vuotta 2019 vuoteen 2021. (Kuva: Työllisyysrahasto)
Sosiaali- ja terveyspalveluiden alalta tulevien aikuiskoulutustuen hakijoiden määrä on laskenut hieman yli 13 %, kun verrataan vuotta 2019 vuoteen 2021. (Kuva: Työllisyysrahasto)

Työllisyysrahasto maksaa aikuiskoulutustukea, jota saavat työstään kokonaan tai osittain opintovapaalle jäävät aikuiset. Opiskelu aikuiskoulutustuen turvin on ollut kasvussa viimeiset kymmenen vuotta. Vuonna 2021 aikuiskoulutustukea maksettiin 28 322 henkilölle. Tukea saaneiden määrä kasvoi 4,6, prosenttia edellisvuodesta. 

- Näyttää sille, että myös vuonna 2022 aikuiskoulutustuen hakijoiden kokonaismäärä kasvaa jälleen, kertoo Työllisyysrahaston asiakkuusjohtaja Tuulikki Saari. 

Kuitenkin tarkemmin eri aloja tarkastellessa on aikuiskoulutustuen käyttö muuttunut suurestikin. Eniten muutoksia on nähtävissä koulutusalalla, ravitsemusalalla sekä sosiaali- ja terveyspalveluiden alalla. 

Koulutusalalta on kadonnut aikuiskoulutustuen hakijoita hieman yli 50 %, kun verrataan vuotta 2019 vuoteen 2021. Kun vuonna 2019 koulutusalalta lähdettiin opiskelemaan aikuiskoulutustuen avulla 2494 henkilön voimin, vuonna 2021 heitä oli enää 1231 henkilöä. 

Vuonna 2021 kolmannes niistä, jotka koulutusalalta lähtivät opiskelemaan ja saivat aikuiskoulutustukea, opiskelivat humanistista ja kasvatusalaa, eli syvensivät jo olemassa olevaa osaamistaan. 

Koulutusalalla tarkoitetaan aloja, joissa töitä tehdään esiasteen, perusasteen, keskiasteen ja korkea-asteen koulutuksen sekä koulutusta palvelevan toiminnan parissa. 

Ravitsemusalalta kouluttaudutaan muille aloille, mutta ala kiinnostaa muilta aloilta tulevia 

Ravitsemisalalla on lähdetty yhä enenemässä määrin opiskelemaan aikuiskoulutustuella, sillä kun verrataan vuotta 2019 ja vuotta 2021, hakijamäärä on kasvanut yli 21 %. Vuonna 2019 aikuiskoulutustuen käyttäjiä ravitsemisalalta oli 603 henkilöä ja vuonna 2021 heitä oli 732. 

Noin neljännes (26 %) ravitsemistoiminnan alalta tulevista aikuiskoulutustuensaajista lähti opiskelemaan sosiaali-, terveys- ja liikunnan alaa. 23 % opiskeli yhteiskuntatieteiden, liiketalouden ja hallinnon alaa ja 16 % tekniikan ja liikenteen alaa. 

Jos tarkastellaan kaikkia aikuiskoulutustuen hakijoita, nähdään, että ravitsemisalalle kouluttautuminen aikuiskoulutustuella on kasvussa. Vuonna 2021 12 % tuensaajista sai tukea matkailu-, ravitsemis- ja talousalan koulutukseen. 

Sosiaali- ja terveyspalveluiden alalta tulevien hakijoiden määrä on laskenut hieman yli 13 %, kun verrataan vuotta 2019 vuoteen 2021. Kun vuonna 2019 sosiaali- ja terveyspalveluiden alalta lähti opiskelemaan aikuiskoulutustuella 6632 henkilöä, niin vuonna 2021 heitä oli enää 5754. 

Vuonna 2021 noin 63 % sosiaali- ja terveyspalveluiden alalta tulevista aikuiskoulutustuen saajista sai tukea sosiaali-, terveys- ja liikunta-alan opintoihin, 10 % opiskeli humanistista ja kasvatusalaa ja 10 % yhteiskuntatieteiden, liiketalouden ja hallinnon alaa. 

Katsoaksesi videon lähteestä www.youtube.com, anna hyväksyntä sivun yläosasta.Työllisyysrahaston asiakkuusjohtaja Tuulikki Saari kertoo videolla miten aikuiskoulutustuen hakijamäärissä on ollut kasvua ja katoa eri aloilla vuonna 2021.Siirry videokanavalle

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Sosiaali- ja terveyspalveluiden alalta tulevien aikuiskoulutustuen hakijoiden määrä on laskenut hieman yli 13 %, kun verrataan vuotta 2019 vuoteen 2021. (Kuva: Työllisyysrahasto)
Sosiaali- ja terveyspalveluiden alalta tulevien aikuiskoulutustuen hakijoiden määrä on laskenut hieman yli 13 %, kun verrataan vuotta 2019 vuoteen 2021. (Kuva: Työllisyysrahasto)
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Työllisyysrahasto
Työllisyysrahasto
Itämerenkatu 11 - 13
00180 HELSINKI

https://www.tyollisyysrahasto.fi/tyollisyysrahasto/

Työllisyysrahasto kerää työttömyysvakuutusmaksut, joilla mm. rahoitetaan työttömyysturvaa ja edistetään palkansaajien osaamisen kehittämistä aikuiskoulutusetuuksilla. Työllisyysrahasto on tärkeä osa suomalaista sosiaaliturvajärjestelmää ja sen asiakkaita ovat kaikki työllistävät työnantajat ja 18–64-vuotiaat palkansaajat Suomessa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Työllisyysrahasto

Työllisyysrahaston muutosneuvottelut ovat päättyneet – 73 työtehtävää päättyy4.6.2024 15:33:17 EEST | Tiedote

Aikuiskoulutustuen ja ammattitutkintostipendin lakkauttamisen vuoksi aloitetut muutosneuvottelut Työllisyysrahastossa ovat päättyneet. Lakkauttaminen sisältyy Petteri Orpon hallituksen ohjelmaan ja eduskunta hyväksyi lakkauttamista koskevan lain 22.5.2024. Neuvottelujen alkaessa arvioitiin, että neuvottelujen seurauksena tehtävien lakkaamiset ja/tai työsuhteen ehtojen olennaiset muutokset koskettavat enintään 80 henkilöä. Neuvotteluissa käytiin läpi muutosten perustelut, vaikutukset ja vaihtoehdot. Neuvottelut koskivat Työllisyysrahaston henkilöstöä lukuun ottamatta teknologia ja kehitys -palvelualueen henkilöstöä. Työllisyysrahaston palveluksessa on 182 työntekijää, joista neuvottelujen piirissä oli 156 henkilöä. Muutosneuvottelujen tulos on, että enimmillään 73 työtehtävää lakkaa. Koska lakkauttavan lain siirtymäaikataulu on pitkä, vuoden 2026 kesään saakka, myös irtisanomiset ja tehtävien lakkaaminen tai muuttuminen tapahtuu asteittain pitkällä aikavälillä. Lopulliset henkilöstövaik

Aikuiskoulutustuen hakijamäärät puolitoistakertaiset15.5.2024 08:05:00 EEST | Tiedote

Työllisyysrahasto myöntää ja maksaa aikuiskoulutustukea työntekijöille ja yrittäjille ammatillista kehittymistä tukeviin opintoihin. Vuonna 2023 aikuiskoulutustukea maksettiin yhteensä 32 518 henkilölle. Petteri Orpon hallituksen hallitusohjelmaan on kirjattu, että aikuiskoulutustuki lakkautettaisiin elokuussa 2024. Lakkauttavan lain käsittely on käynnissä eduskunnassa. Työntekijöiden aikuiskoulutustuen hakijoiden määrät kasvoivat noin puolitoistakertaisiksi alkuvuonna 2024 verrattuna edellisvuoden samaan ajanjaksoon. Kasvanut hakijamäärä koostuu aikuiskoulutustukea jo aiemmin saaneista sekä täysin uusista hakijoista. Näyttää sille, että aikuiskoulutustukea jo aiemmin saaneet ovat aktivoituneet käyttämään jäljellä olevia tukikuukausiaan ennen tuen lakkauttamista. Useamman vuoden ajan aikuiskoulutustukea on haettu eniten sosiaali-, terveys- ja liikunta-alan opintoihin. Alkuvuonna 2024 hakijamäärä sote- ja liikunta-alan opintoihin kasvoi 48 % verrattuna alkuvuoteen 2023. - Sote-alan haki

Työllisyysrahasto käynnistää muutosneuvottelut29.2.2024 11:27:31 EET | Tiedote

Aikuiskoulutustuen ja ammattitutkintostipendin lakkauttaminen tarkoittavat Työllisyysrahastolle merkittäviä toiminnallisia muutoksia, jotka pakottavat toiminnan sopeuttamiseen. Pääministeri Orpon hallituksen hallitusohjelmaan on kirjattu, että aikuiskoulutustuki lakkautettaisiin elokuussa 2024. Myöhemmin myös ammattitutkintostipendi ilmoitettiin lakkautettavaksi. Mahdollinen lakkauttaminen edellyttää lakimuutosta, joka eduskunnan tulee hyväksyä. Hallituksen esitys eduskunnalle aikuiskoulutustuen, ammattitutkintostipendin ja vuorotteluvapaan lakkauttamista koskevasta lainsäädännöstä (HE 8/2024) on annettu 15.2.2024. Hallituksen esityksen mukaan aikuiskoulutustuen ja ammattitutkintostipendin lakkauttava laki tulisi voimaan 1.6.2024. Tämän jälkeen aikuiskoulutustukea voisi myöntää vain opintoihin, jotka alkaisivat ennen 1.8.2024. Siirtymäaika kestäisi vuoden 2025 loppuun, jonka aikana olisi mahdollista hakea lisää tukioikeutta sekä tuen maksua, jos sekä opinnot että tukikausi alkaisivat v

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye