SYYn kannanotto: Monipuoliset opiskelutavat turvattava
Viime vuosien koronapandemia alkaa olla osa uutta normaalia, ja korona-ajan tuomat muutokset yliopistojen opetukseen ovat jälleen murroksessa. Opiskelijoita on alettu vaatia takaisin kampuksille perinteisille massaluennoille unohtaen täysin, mitä viime vuosina opittu etäopiskelu mahdollistaa. Esimerkiksi Helsingin yliopiston oikeustieteellisessä tiedekunnassa massaluentoja esitetään videolähetyksinä (Yle, 8.9.2022) Helsingistä Vaasan kampukselle ja päinvastoin.
Yliopistot järjestävät jälleen hienosti paljon kaivattua lähiopetusta, mutta kaikissa tilanteissa läsnäolopakolliset luennot eivät ole paras tapa järjestää opetusta. Etäopetuksen käytännöt toivat mukanaan mahdollisuuden aika- ja paikkariippumattomaan opiskeluun. Nyt tämä mahdollisuus on vaarassa kadota paluussa kampuksille. Opetusta ei tule antaa luentosaleissa vain opetuksen vuoksi, vaan opiskelijoille on tarjottava mahdollisuus valita, että kokevatko he läsnäolon opintojensa kannalta tärkeänä.
Osa korona-aikana opintonsa aloittaneista ei ole missään vaiheessa edes muuttanut opiskelupaikkakunnalleen. Fyysisen läsnäolon vaatiminen kampuksilla aiheuttaa etäopiskelijoille kohtuuttomia vaatimuksia järjestää elämäntilanteensa siten, että läsnäolovelvoitteet täyttyvät. Lisäksi elin- ja matkakustannukset ovat nousseet huomattavasti, joten kauempaa yliopistolle matkustavat joutuvat epätasa-arvoiseen tilanteeseen, kun aikaa ja rahaa kuluu matkustamiseen. Tämä ei rasita ainoastaan opiskelijaa ja hänen lompakkoaan, vaan se kuormittaa myös ympäristöä. Opiskelukeinojen vähentämisellä yliopistot sahaavat omaa oksaansa vaarantaessaan opiskelijoiden nopean valmistumisen.
Suomen Yhteiskunta-alan Ylioppilaat SYY ry vaatii yliopistoja säilyttämään mahdollisuuden osallistua opetukseen niin sanotulla hybridimallilla, jossa vaihtoehtoina on osallistua opetukseen sekä paikalla että etäyhteyksin. Tiedostamme, että hybridiopetuksen järjestäminen lisää opetuksen vaikeusastetta, ja yliopistojen tuleekin tarjota opettajilleen mahdollisuus hankkia siihen vaadittava osaaminen sekä varustaa opetustilat tarvittavalla laitteistolla. Etäyhteydet ovat tarjonneet paljon uusia mahdollisuuksia työpaikoilla. Myös yliopistojen tulee pysyä kehityksessä mukana.
Suomen Yhteiskunta-alan Ylioppilaat SYY ry on jokaisen valtio-, yhteiskunta- tai hallintotieteitä opiskelevan oma etujärjestö. Kattojärjestömme on akavalainen Yhteiskunta-alan korkeakoulutetut ry. SYY ry:n jäsenistö koostuu Yhteiskunta-alan korkeakoulutettujen perustutkintoa suorittavista jäsenistä. Jäseniä SYYssä on noin 2 500.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Suvi Kilpijärvi, puheenjohtaja
Suomen Yhteiskunta-alan Ylioppilaat
044 293 0585
syy-puheenjohtaja@yka.fi
Kuvat
Tietoja julkaisijasta
Yhteiskunta-alan korkeakoulutetut ry on akavalainen etu- ja palvelujärjestö, joka toimii jäsentensä edunvalvojana työmarkkinoilla. Liiton nimi oli aiemmin Suomen Valtiotieteilijöiden Liitto SVAL ry. Liittoon kuuluu yli 13 000 korkeakoulutettua jäsentä, jotka työskentelevät hallinnon, talouden, tutkimuksen, koulutuksen sekä viestinnän esihenkilö- ja asiantuntijatehtävissä. Yleisimmät tutkintonimikkeet ovat VTM, YTM ja HTM. Lisätietoja: yka.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Yhteiskunta-alan korkeakoulutetut ry
Vuoden yhteiskuntatieteilijä Linda Konate on huolissaan ihmisarvosta käytävästä keskustelusta15.11.2024 17:30:00 EET | Tiedote
Vuoden 2025 yhteiskuntatieteilijäksi on valittu valtiotieteiden maisteri ja Suomen Lääkärit Ilman Rajoja toiminnanjohtaja Linda Konate. Valinta julkistettiin Yhteiskuntatieteilijäpäivässä 15.11.2024. Konate lahjoittaa 2500 euron suuruisen palkintorahan humanitaariseen työhön Sudaniin.
YKA pettyi hallituksen esitykseen vientivetoisesta palkkamallista – “Ei paranna neuvotteluedellytyksiä eikä edistä palkkatasa-arvoa”4.10.2024 14:04:14 EEST | Tiedote
Yhteiskunta-alan korkeakoulutettujen toiminnanjohtajan Simo Pöyhösen mielestä valtakunnansovittelijan mahdollisuuksia sovintoehdotusten tekemiseen ei tule rajoittaa lainsäädännöllä, sillä seuraukset työmarkkinoihin ja kansantalouteen voivat olla arvaamattomat.
YKA: Paikallinen sopiminen palkoista on jo nyt arkipäivää myös valtiolla – hallituksen esityksen tarvetta perustellaan värikynät kainalossa13.9.2024 14:30:41 EEST | Tiedote
Eduskunta käsittelee tänä syksynä hallituksen esitystä paikallisesta sopimisesta. Yhteiskunta-alan korkeakoulutettujen neuvottelupäällikön Petri Toiviaisen mukaan liikkeellä on nyt paljon harhaanjohtavia väitteitä paikallisen sopimisen nykytilasta julkisella sektorilla.
YKA HUSin leikkauksista: Toimiva hallinto on osa potilasturvallisuutta – “Jo nyt lakisääteisten tehtävien hoitaminen on vaarassa”21.8.2024 12:49:01 EEST | Tiedote
Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) massiiviset irtisanomiset uhkaavat potilas- ja asiakasturvallisuutta. Yhteiskunta-alan korkeakoulutetut huomauttaa, että hallintokaan ei työskentele turhaan, vaan on osa toimivaa sosiaali- ja terveydenhuoltoa.
YKA: Vuosilomalaki tulee uudistaa ja kaikille taata vähintään kaksi viikkoa palkallista lomaa – “Ihminen ei ole kone, ja elämä ei ole pelkkää työtä varten”3.7.2024 08:00:00 EEST | Tiedote
Yhteiskunta-alan korkeakoulutetut esittää, että nykyinen vuosilomalaki uudistetaan. Jokaiselle tulisi taata vähintään kaksi viikkoa palkallista lomaa vuodessa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme