Yrittäjägallup: Verot, eläkemaksut ja byrokratia yritysten kasvun tulppina

Tutkimukseen haastateltiin lokakuussa 2022 yli tuhatta pk-yrityksen edustajaa.
Yritysten ja yrittäjien verotuksen keventämisen potentiaalisen kasvun edistäjänä mainitsi 57 prosenttia yrityksistä, eläkevakuutusmaksujen alentamisen 40 prosenttia ja yritysten hallinnollisen taakan keventämisen 30 prosenttia.
– Kannustava verotus houkuttelee yhä useampaa valitsemaan yrittäjyyden sekä yrityksiä työllistämään ja investoimaan. Tuloksena on vahvempi talouskasvu. Poukkoileva tai kiristyvä verotus olisi myrkkyä taloudelle ja työllisyydelle, Pentikäinen sanoo.
Erityisesti kaupan alalla verotuksen keventämisestä pidetään merkittävänä toimena sekä 2–4 työllistävissä yrityksissä.
Paikallista sopiminen toisi kasvua
Yli 10 hengen yrityksissä eniten mainontoja sai verotuksen lisäksi paikallisen sopimisen lisääminen, jonka nosti 43 prosenttia yli 10 hengen yrityksistä. Lisäksi yli 10 hengen yritykset esittävät kasvulääkkeinä työmarkkinoiden uudistamista (38 %) ja sairausajan omavastuun lyhentämistä (37 %).
– Paikalliseen sopimiseen on valtava tarve, kun maailma muuttuu ja yritysten tarpeet eriytyvät. Työpaikkasopimista pitää edistää työehtosopimusten ja lakimuutosten kautta. Tuleva eduskunta on lakimuutosten osalta paljon vartija.
Toimialoista rakentamisessa (41 %) pidettiin eniten paikallista sopimista potentiaalisena kasvun edistäjänä.
Nyt jokainen työntekijä voi sairastumispäivänsä lisäksi sairastaa kotona vähintäänyhdeksän päivää täydellä palkalla työnantajan kustantamana.
– On selvää, että sairastuneesta pitää kantaahuolta. Systeemin pitää olla kuitenkinsellainen, että taakka sairastumisesta ei kaadu yksin työantajayrittäjän niskaan.
Byrokratiaa raivattava
Tutkimuksesta selviää, että yritysten tiellä on edelleen liikaa byrokratiaa ja se on kasvun este.
– Yrittäjän on voitava hoitaa velvoitteitaan mahdollisimman sujuvasti. Hallinnollisen taakan on oltava minimissä. Suomalaisille yrityksille ei pidä asettaa kilpailijamaista ja EU-sääntelystä poikkeavia velvoitteita.
–Pienimmät yritykset pitää jättää hallinnollisten velvoitteiden ulkopuolelle, kun se on mahdolilista ja siihen on perusteita.
Yrittäjien viisi keskeisintä viestiä kasvun luomiseksi:
1. Lopetetaan julkinen velkaantuminen. Aloitetaan julkisen talouden sopeuttaminen.
2. Ei kiristetä yrittämisen ja työntekemisen verotusta. Tehdään ennakoivaa ja poukkoilematonta veropolitiikkaa.
3. Toteutetaan rohkeita uudistuksia, kuten työmarkkinareformeja.
4. Panostetaan osaamiseen: erityisesti tarjotaan mahdollisuuksia kouluttautua uudelleen.
5. Kasvatetaan tutkimuksen ja kehittämisen investointeja pk-yrityksissä.
Tutustu tuloksiin tarkemmin TÄSTÄ.
Tutustu Yrittäjien ohjelmaan Nostetaan rimaa: Suomi tarvitsee lisää kasvua ja työtä TÄSTÄ.
Yrittäjägallupin toteutti Suomen Yrittäjien pyynnöstä tutkimuslaitos Kantar. Tiedonkeruu tehtiin 7.–17.10.2022. Tutkimukseen vastasi 1 091 pk-yrityksen edustajaa. Tulosten luottamusväli on kokonaistuloksen osalta +- 3,1 prosenttiyksikköä.
Yhteyshenkilöt
Mikael Pentikäinentoimitusjohtaja
Puh:040 504 1944mikael.pentikainen@yrittajat.fiKuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta

Käynti: Maistraatinportti 2 / Posti: PL 999
00240 HELSINKI
09 229 221 (vaihde klo 8.00-16.00)http://www.yrittajat.fi
Suomen Yrittäjät on jäsenmäärältään elinkeinoelämän suurin keskusjärjestö, joka ajaa yrittäjien sekä pienten ja keskisuurten yritysten asiaa. Jäseniä Yrittäjien paikallisyhdistyksissä on lähes 70 000 ja toimialajärjestöissä noin 36 000. Ne työllistävät Tilastokeskuksen (2023) mukaan yrittäjät mukaan lukien noin 590 000 henkilöä ja yritysten yhteenlaskettu liikevaihto on noin 171 miljardia euroa. Yrittäjäjärjestön toiminta rakentuu 372 paikallisyhdistyksestä, 21 aluejärjestöstä ja 60 toimialajärjestöstä. Lisätietoa: www.yrittajat.fi.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen Yrittäjät
Toimittaja, tarvitsetko tietoa puoliväliriihen vaikutuksista yrityksiin? Suomen Yrittäjät vastaa24.4.2025 08:45:00 EEST | Tiedote
Kuinka Orpon hallituksen puoliväliriihen ratkaisut vaikuttavat konkreettisesti yrittäjiin, yrityksiin ja työllisyyteen? Mitä tapahtuu verotukselle ja taloudelle? Sisältävätkö päätökset vaikuttavia uudistuksia? Suomen Yrittäjät on median käytettävissä ja tavoitettavissa.
Yrittäjät: Varsin tasapainoinen kasvupaketti23.4.2025 22:47:10 EEST | Tiedote
“Hallituksen kasvutoimet ovat merkittäviä. Kasvupaketti on varsin tasapainoinen. Yhteisöveron ja ansiotuloverotuksen kevennykset tukevat kasvua”, toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen Yrittäjistä arvioi. Hallitus linjasi YEL-uudistuksesta, että yrittäjien eläkemaksu määräytyy jatkossa selkeämmin “todellisten tulojen mukaan”. “Tämä voi olla hyvin ongelmallinen linjaus, koska yrittäjän todelliset tulot on erittäin vaikea määrittää eri yhtiömuodoissa”, Pentikäinen sanoo.
Yrittäjägallup: Osinkoverotus yritysten kasvulle kriittisin vero19.4.2025 10:33:00 EEST | Tiedote
Lähes puolet (48 %) yrittäjistä sanoo, että osinkoverotuksen kiristys vähentäisi yrityksen kasvuhaluja. Osakeyhtiömuodossa toimivista yrittäjistä näin sanoo 64 prosenttia. ”Yrittäjien viesti puoliväliriiheen on selkeä: Ei pidä kiristää osinkoverotusta, mutta kannattaa pohtia ansiotuloveron ja yhteisöveron alentamista”, puheenjohtaja Petri Salminen Suomen Yrittäjistä tiivistää.
Akava ja Yrittäjät: Yhdistelmävakuutus vahvistaisi turvaa17.4.2025 08:30:00 EEST | Tiedote
Akava ja Suomen Yrittäjät esittävät, että Orpon hallitus linjaa puoliväliriihessä yhdistelmävakuutuksesta. Tällä hetkellä ansiosidonnaista työttömyysturvaa voi kerryttää vain joko työntekijänä tai yrittäjänä, mutta ei samanaikaisesti molempina. Yhdistelmävakuutus mahdollistaisi työttömyysturvan kerryttämisen samanaikaisesti sekä palkansaajana että yrittäjänä.
Suomen Yrittäjät: Kunnanvaltuutetuista jopa 23 prosenttia on yrittäjiä17.4.2025 05:00:00 EEST | Tiedote
Yrittäjiä pääsi runsaasti valtuustoon sekä kunta- että aluevaaleissa: kuntien valtuutetuista 23 prosenttia on yrittäjiä ja aluevaltuutetuista 16 prosenttia. Kunnissa eniten yrittäjävaltuutettuja on keskustalla. Aluevaltuustoissa keskusta ja kokoomus jakavat kärkipaikan yrittäjävaltuutettujen määrässä. “Olemme todella iloisia siitä, että äänestäjät ovat luottaneet laajalti yrittäjäehdokkaisiin. Äänestäjät tietävät, että yrittäjät osaavat rakentaa elinvoimaa paikallisesti ja alueellisesti”, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen kommentoi.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme