EK:n eduskuntavaalitavoitteet 2023: Tehtävänä hyvä tulevaisuus
Suomalaisten kriisinkestävyyttä on viime vuodet koeteltu. Koronapandemia kuritti yhteiskuntaa, Venäjän hyökkäyssota muutti maailman tasapainoa, markkinoita ja turvallisuudentunnetta. Suomen tuottavuus on ollut pitkään heikkoa, suomalaiskoululaisten Pisa-tulokset ovat olleet laskussa ja velkaa on kasvatettu vaarallista vauhtia. Huoli Suomen tulevaisuudesta on lisääntynyt.
Kriiseistä on ennenkin noustu, mutta ilman ponnisteluja se onnistu.
”Nyt jos koskaan tarvitaan suomalaista sisua, malttia ja maalaisjärkeä. On toteuttava pikaisella aikataululla vihreä siirtymä, varmistettava kansallinen turvallisuus ja huolehdittava siitä, että hyvinvointimme rahoituspohja saadaan kuntoon. Tylsiäkin päätöksiä on kyettävä tekemään, jotta hyvä tulevaisuus toteutuu”, EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies kiteyttää.
EK:n syysseminaarissa 30.11. esiteltävät 6+1 hyvän tulevaisuuden tehtävää kertovat, miten Suomi palautetaan menestyväksi ja hyvinvoivaksi yhteiskunnaksi. Tarkempaa tietoa tehtävien sisällöstä löytyy osoitteesta ek.fi/vaalit2023.
1. tehtävä: Julkisen talouden tasapainotalkoot
Suomen työikäinen väestö pienenee huolestuttavaa tahtia. Yhteiskunnassamme on tehtävä rakenneuudistuksia, jotta pystymme jatkossakin pitämään huolta kaikista. Työllisyyttä on kasvatettava edelleen, sote-uudistuksessa tehdyt virheet pitää korjata, kilpailua on tehokkuuden parantamiseksi lisättävä ja työperäistä maahanmuuttoa kasvatettava. Pelkällä talouskasvulla julkista taloutta ei saada tasapainoon, joten tulevan hallituksen on tehtävä myös menosopeutuksia.
2. tehtävä: Suomesta vihreä silta maailmalle
Vihreä siirtymä tarkoittaa sekä vastuuta ympäristöstä että kannattavaa liiketoimintaa. Suomi pitää nostaa kärkeen globaalissa vihreässä kilpailussa ja Suomen hiilikädenjäljen kasvattamisen tulee olla hallituksen strateginen prioriteetti. Jotta tässä tehtävässä onnistutaan, on digitalisaatiota hyödynnettävä täysimääräisesti.
3. tehtävä: Mittelstandista vauhtia kasvuun
Kriisien selättämiseksi Suomen tulee varmistaa riittävät kannusteet yrittäjyydelle ja kotimaiselle omistajuudelle. Suomeen tarvitaan Mittelstand-ohjelma, jonka avulla keskisuuret kasvuyritykset voivat antaa parhaan panoksensa kansantalouden, työpaikkojen ja viennin hyväksi. Investointeja on vauhditettava muun muassa lupaprosesseja sujuvoittamalla. Koulutusjärjestelmän on kyettävä ketterästi vastaamaan yritysten osaajatarpeisiin sekä sisältöjen että oppimisen tapojen osalta. Osaamisen tasoa on nostettava kaikilla koulutusasteilla. Etenkin ammattiosaajien saatavuus on monelle yritykselle kriittinen kysymys.
4. tehtävä: Suomesta TKI-suurvalta
Jotta Suomesta tulee TKI-suurvalta, on meillä oltava vahvaa osaamista ja nykyistä enemmän työn tuottavuutta. Suomen ja Euroopan on aika päästä irti vanhasta, irti fossiilista, irti peloista ja siirtyä kohti uutta. Neljän prosentin TKI-tavoite tulee viedä maaliin yritysvetoisin askelin, pitäen kiinni parlamentaarisista linjauksista riittävällä verokannusteella. Myös osaamisen on oltava riittävää ja ajantasaista.
5. tehtävä: Työ ensin
Kun työtä ja tekijöitä on, mutta ne eivät kohtaa, on tilanteeseen puututtava. Tämä on tällä hetkellä tilanne monella alalla Suomessa. Työn sääntelyä on modernisoitava. Kannustinloukkuja tulee purkaa uudistamalla työttömyysturvaa, asumistukea ja toimeentulotukea. Työn verotusta pitää keventää.
6. tehtävä: Kilpailu tehostaa ja luo hyvinvointia
Toimiva ja uudistuva markkinatalous luo suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan perustan. Työnteko, osaaminen ja omistaminen ovat avainasemassa tuottamassa menestystä Suomelle ja suomalaisille, nyt ja tulevaisuudessa. On annettava tilaa markkinataloudelle: esimerkiksi kuntien mahdollisuutta harjoittaa elinkeinotoimintaa markkinoilla tulee rajata.
+1 tehtävä: EU:sta vahvempi ja vaikuttavampi
EU on Suomen ja suomalaisten yritysten kotikenttä – sen myönteinen kehitys on meille elintärkeää. Venäjän sota ja muuttunut turvallisuustilanne ovat entisestään kirkastaneet unionin merkitystä. Mitä vahvempi ja vaikutusvaltaisempi EU on myös globaalisti, sen parempi myös Suomelle.
Lisätietoja:
toimitusjohtaja Jyri Häkämies
haastattelupyynnöt viestintäjohtaja Nora Elersin kautta, p. 050 574 6977
Tietoja julkaisijasta
Elinkeinoelämän keskusliitto EK on suomalaisten yritysten merkittävin puolestapuhuja. Välitämme elinkeinoelämän yhteisiä viestejä ja ratkaisuehdotuksia politiikan päättäjille ja yhteiskunnalliseen keskusteluun.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Elinkeinoelämän keskusliitto EK
EK:n Suhdannebarometri: Suhdanteet elpyneet loivasti - näkymät jälleen astetta varovaisemmat28.4.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
EK:n huhtikuun Suhdannebarometrin perusteella suomalaisyritysten suhdanteet ovat kohentuneet loivasti alkuvuoden aikana, kuten edellisessä tiedustelussa odotettiin. Tämänhetkistä suhdannetilannetta kuvataan kuitenkin keskimääräistä heikommaksi kaikilla päätoimialoilla. Tuotanto ja myynti ovat kasvaneet, mutta henkilöstön määrä väheni vielä hieman.
Yrityskysely Trumpin tulleista: lähes 60 prosenttia vientiyrityksistä varautuu USA-viennin vähentymiseen25.4.2025 07:30:00 EEST | Tiedote
EK:n yrityskyselyn mukaan 58 prosenttia suomalaisista vientiyrityksistä arvioi Yhdysvaltojen vientinsä vähenevän, jos 10 + 20 prosentin lisätullit toteutuvat EU:ta koskien. Tuotantoa ei silti olla siirtämässä Atlantin toiselle puolelle: vain alle 12 prosenttia vientiyrityksistä aikoo lisätä paikallista tuotantoa Yhdysvalloissa. Kyselytulokset alleviivaavat tarvetta siihen, että EU:n onnistuisi neuvotteluteitse välttämään tullien voimaantulo. Elinkeinoelämän keskusliiton toimitusjohtaja Jyri Häkämiehen mukaan Yhdysvaltain viennin heikennykset voidaan vielä välttää: ”Lisätullien 90 päivän aikalisä pitää nyt käyttää maksimaalisesti hyväksi. Suomalaisten vientiyritysten etua ajaisi se, että EU ja Yhdysvallat saavuttaisivat neuvotteluratkaisun ja lisätullit peruuntuisivat”. Maailmankaupan kriisiaikoina korostuvat kaikki ne toimet, jotka Suomella ja EU:lla on omissa käsissä: "Elinkeinoelämä odottaa EU:lta sekä sisämarkkinoiden kehittämistä että uusien kauppasopimusten nopeaa aikaansaamista A
Kutsu: EK:n Suhdannebarometrin julkistuswebinaari ma 28.4. klo 10.00–10.3024.4.2025 10:15:00 EEST | Tiedote
EK:n Suhdannebarometri julkistetaan maanantaina 28.4. klo 8, ja julkistuswebinaari pidetään saman päivän aamuna klo 10.00–10.30. Tilaisuudessa taustoitetaan talouden tilannetta sekä suomalaisyritysten suhdannekehitystä. Talouden näkymiä ja Suhdannebarometrin tuloksia esittelee EK:n johtaja ja pääekonomisti Penna Urrila. Ilmoittaudu mukaan Tervetuloa! Lisätietoja: Teemu Lindfors, viestinnän asiantuntija, p. 0400 284 764
EK kiittää hallitusta kehysriihen rohkeista kasvupäätöksistä23.4.2025 22:44:28 EEST | Tiedote
Hallitus päätti puoliväliriihessään veronkevennyksistä, jotka ovat välttämättömiä Suomen talouskasvun vauhdittamiseksi.
EK:n kysely: Ammatillisesta koulutuksesta valmistuneiden ammattitaito vastaa yritysten tarpeita22.4.2025 10:43:46 EEST | Tiedote
EK:n kyselyn mukaan suurin osa sen jäsenyrityksistä on tyytyväisiä vastavalmistuneiden ammatillisen perustutkinnon suorittaneiden nuorten ammattitaitoon. Tulosten perusteella 47 prosenttia vastaajista arvioi nuorten ammattitaidon erittäin hyväksi tai hyväksi, ja lähes 40 prosenttia piti sitä kohtalaisena. Ainoastaan noin 10 prosenttia koki ammattitaidossa olevan puutteita.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme