Perhehoitolain uudistaminen on kirjattava seuraavaan hallitusohjelmaan

Perhehoitoliitto pitää välttämättömänä, että perhehoitolain uudistaminen saadaan osaksi Suomen seuraavan hallituksen ohjelmaa. Kun perhehoitolakia (263/2015) säädettiin, lain kehittämistyötä oli määrä jatkaa muun muassa perhehoitajan sosiaaliturvan parantamiseksi. Tämä ei ole kuitenkaan toteutunut, eikä nykyinen laki turvaa perhehoitajana toimimisen edellytyksiä riittävästi.
Koska toimeksiantosuhde ei ole työsuhde, toimeksiantosuhteinen perhehoitaja on heikossa ja epävarmassa asemassa verrattuna työsuhteessa oleviin ihmisiin. Perhehoitajan sosiaaliturvan osalta perhehoitolaissa (20§) säädetään vain eläkkeen kertymisestä ja tapaturmavakuuttamisesta. Perhehoitoliiton mielestä esimerkiksi irtisanomisaikaa koskevaa säätelyä tulee parantaa huomioimalla perhehoidon monimuotoiset toteuttamistavat perhehoitolaissa nykyistä yksityiskohtaisemmin.
Toimeksiantosuhteisen perhehoidon käytännön toteutuminen nojaa perhehoitajan ja hyvinvointialueen väliseen toimeksiantosopimukseen. Nykyinen perhehoitolaki jättää hyvinvointialueille sopimusteknisen mahdollisuuden heikentää perhehoitajan asemaa. Perhehoitoliitto muistuttaa, että perhehoitajien asemaa toimeksiantosopimuksen osapuolena on kohennettava lainsäädännön tasolla, jotta perhehoitajuudesta saadaan nykyistä turvatumpi ja houkuttelevampi vaihtoehto.
Perhehoitolain uudistuksen aika on nyt! Uudistustyössä on tarkasteltava myös muita perhehoidon järjestämiseen vaikuttavia lakeja, kuten hallintolakia, lastensuojelulakia, vammaispalvelulakia, kehitysvammalakia, sosiaalihuoltolakia, kotouttamislakia, lakia ikääntyneen väestön toimintakyvyn tukemisesta sekä iäkkäiden sosiaali- ja terveyspalveluista, mielenterveyslakia ja sosiaaliturvaa koskevaa lainsäädäntöä.
Olennainen osa hyvinvointialueiden palveluvalikoimaa
Perhehoito on olennainen osa hyvinvointialueiden järjestämisvastuulla olevaa sosiaalipalvelujen kokonaisuutta. Perhehoidolla voidaan vastata eri-ikäisten ihmisten hoivan ja huolenpidon tarpeisiin ihmisläheisesti ja kustannustehokkaasti sekä saada hoivatyöhön kaivattuja lisäresursseja.
Toimeksiantosuhteisessa perhehoidossa hyvinvointialue siirtää julkisen hallintotehtävän – eli lapsen, nuoren, aikuisen tai ikäihmisen hoivasta ja huolenpidosta vastaamisen – yksityishenkilölle, perhehoitajalle. Perhehoitaja on valmennettu tehtävään ja todettu siihen soveltuvaksi. Hän toteuttaa perhehoitoa joko omassa kodissaan tai hoidettavan kotona.
Lastensuojelulaki määrittelee, että perhehoito on kotinsa ulkopuolelle sijoitettujen lasten ja nuorten ensisijainen sijaishuollon muoto. Perhehoidolla voidaan vastata niin ikään ikäihmisten kasvavaan hoivan ja huolenpidon tarpeeseen palvelulla, joka sijoittuu kotihoidon ja palveluasumisen välimaastoon. Uusi vammaispalvelulaki tuo hyvinvointialueille erityistä tukea tarvitsevien ihmisten perhehoitoon liittyviä velvoitteita, ja perhehoito tarjoaa vaihtoehtoja myös mielenterveyskuntoutujien asumiseen ja tukeen.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Minna AhokasPuheenjohtaja
Puh:050 359 8514minna.ahokas@perhehoitoliitto.fiMerja LehtiharjuToiminnanjohtaja
Puh:040 310 1441merja.lehtiharju@perhehoitoliitto.fiKuvat

Tietoja julkaisijasta
Perhehoitoliitto ry on toimeksiantosopimussuhteisten perhehoitajien valtakunnallinen etujärjestö ja perhehoidon asiantuntijajärjestö, joka vaikuttaa, viestii, neuvoo ja kouluttaa perhehoitoon liittyvissä asioissa. Perhehoitoliitto tukee perhehoitajia ja heidän perheitään, joihin kuuluvat myös hoidettavat lapset, nuoret ja aikuiset. Vuonna 1983 perustettuun Perhehoitoliittoon kuuluu 20 perhehoitoyhdistystä, joissa on noin 4 200 jäsentä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Perhehoitoliitto ry
Miltä perhehoidon tulevaisuus näyttää? Tule kuulemaan Hyvinkäälle 13.3.6.3.2025 12:00:41 EET | Tiedote
Perhehoito sopii monenlaisiin elämäntilanteisiin myös eri-ikäisille erityistä tukea tarvitseville ihmisille. Perhehoitoliiton ja hyvinvointialueiden seminaarissa kuulet, miksi perhehoito on niin vaikuttava keino turvata inhimillistä arkea ja myös hillitä sote-kustannusten kasvua.
Perhekodeissa ympäri maata avoimet ovet 3.3.2025 – Tervetuloa tutustumaan ikäihmisten perhehoidon arkeen!25.2.2025 08:30:00 EET | Tiedote
Perhehoito tarjoaa ikäihmisille turvallista arkea perhehoitajan luona tai ikääntyneen omassa kodissa. Perhehoito on mainio tapa tukea ikääntyneiden ja omaishoitajien jaksamista sekä vähentää raskaampien hoivapalveluiden tarvetta hyvinvointialueilla.
Sijaisvanhemmista on huutava pula – Sijaisperhe mullisti Peppi Puljujärven maailman9.9.2024 12:06:58 EEST | Tiedote
Tuhansia suomalaisia lapsia ja nuoria asuu lastensuojelulaitoksissa. Jotta yhä useampi heistä voisi kasvaa perheen kanssa, Suomeen tarvitaan lisää sijaisvanhempia. Heitä etsitään Ajoissa kotiin -kampanjalla, jota suojelee somevaikuttaja Peppi Puljujärvi.
Perhehoitoliiton liittokokous: Perhehoidon turvallisuus lisääntyy perhehoitajan sosiaaliturvaa parantamalla22.4.2024 10:00:00 EEST | Tiedote
Perhehoitoliiton puheenjohtajana jatkaa kotkalainen Minna Ahokas. Liitto muistuttaa, että perhehoidon turvallisuuteen ja perhehoitajien sosiaaliturvaan liittyvää lainsäädäntöä on kehitettävä.
Ministeriön suositus hyvinvointialueille: Turvatkaa perhehoidon resurssit14.3.2024 11:00:00 EET | Tiedote
Uusi laatusuositus kannustaa hyvinvointialueita liittämään perhehoidon entistä vahvemmin osaksi ikäihmisten palveluiden kokonaisuutta. Perhehoitoliitto muistuttaa, että perhehoito auttaa turvaamaan ikäihmisten elämänlaatua ja vähentämään raskaampien hoivapalveluiden tarvetta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme