Sosiaali- ja terveysalan opiskelijoiden harjoitteluiden ohjauskorvausten käytännöt muuttuvat

– Aiempi käytäntö on ollut epäoikeudenmukainen, sillä se on koskenut vain sote-alan ammattikorkeakouluja, ei toisen asteen oppilaitoksia tai yliopistoja, kertoo Diakin koulutusjohtaja, vararehtori Pirjo Hakala.
– Ammattikorkeakouluissakin sosiaali- ja terveysala on muodostanut poikkeuksen. Muilla aloilla ei ohjauskorvauksia pääsääntöisesti ole maksettu ja opiskelijat saavat usein myös palkkaa harjoitteluistaan. Ammattikorkeakoulut ovat ajaneet sitä, että sote-alan ohjauskorvaukset tulisivat valtion maksettaviksi samaan tapaan kuin esimerkiksi lääkärikoulutuksessa.
Nyt tämä uudistus on toteutumassa, sillä eduskunta on hyväksynyt lait terveydenhuoltolain, sosiaalihuoltolain ja sosiaalihuoltolain 52 §:n muuttamisesta. Näiden lakimuutosten myötä ammattikorkeakoulujen sosiaali- ja terveysalan opiskelijoiden harjoittelut tulevat valtion koulutuskorvauksen piiriin.
– Jatkossakin siis maksetaan harjoittelupaikoille ohjauksesta korvausta, mutta korvaus ei tule ammattikorkeakouluilta vaan valtion varoista, Hakala täsmentää.
Keitä muutos koskee?
Kolutuskorvauksen saajien piiriin tulevat kuulumaan hyvinvointialueet, HUS-yhtymä, Helsingin kaupunki, kunnat ja kuntayhtymät, Ahvenanmaan maakuntahallitus, yksityiset sote-palveluita tuottavat yksiköt, valtion mielisairaala, Suomen ev-lut. kirkko, kirkon seurakunnat ja seurakuntayhtymät.
– Ammattikorkeakoulut pyrkivät vaikuttamaan siihen, että korvauksen piiriin tulisivat yksiselitteisesti myös järjestöt ja yhdistykset. Mikäli järjestö tai yhdistys ei tuota maksullisia sote-palveluita, se saattaa jäädä korvauksen ulkopuolelle. Eduskunta kuitenkin edellytti, että hallitus seuraa korvaukseen oikeutettujen organisaatioiden kattavuutta ja ryhtyy tarvittaessa toimenpiteisiin lainsäädännön kehittämiseksi, Hakala lisää.
Harjoittelupaikkojen sopimukset uusitaan
Käytännön muuttumisen vuoksi Diak on irtisanonut kaikki nykyiset harjoittelusopimukset päättymään tämän vuoden lopussa. Harjoittelupaikkojen kanssa tehdään uusi sopimus, johon ohjauskorvauksia ei enää sisälly. Sopimuspohja on laadittu ammattikorkeakoulujen yhteistyönä, jotta päästään mahdollisimman yhdenmukaisiin sopimuskäytäntöihin.
– Sosiaali- ja terveysalan tutkintoa suorittavien seurakuntaharjoittelut kuuluvat siis ohjauskorvauksen piiriin jatkossakin. Huomattava on, että muutos ei koske kirkollista kelpoisuutta suorittavia yhteisöpedagogeja, koska he eivät suorita sosiaali- ja terveysalan tutkintoa, Hakala huomauttaa.
Korvausten maksatus keskitetään
Koulutuskorvauksen maksatustehtävät keskitetään Lounais-Suomen aluehallintovirastolle. Keskittäminen turvaa sitä, että lain tulkinta säilyy mahdollisimman yhdenmukaisena. Korvaukset maksetaan puolivuosittain hakemusten perusteella eikä enää heti harjoittelun jälkeen, kuten aiemmin on ollut käytäntönä.
Harjoittelupaikkojen tulee hakea ensimmäisen puolen vuoden korvausta syyskuun loppuun ja loppuvuoden korvausta maaliskuun loppuun mennessä. Korvauksen perusteena ovat ammattikorkeakoulun kanssa tehty sopimus ja toteutuneet harjoitteluviikot.
– Ohjauskorvauksen suuruus tulee olemaan kaikille sama. Korvauksen suuruus ja sen hakemiseen ja maksamiseen liittyvät menettelytavat tullaan määrittämään STM:n asetuksella. Siitä saamme tietoa myöhemmin.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Pirjo Hakalavararehtori, koulutusjohtajaDiakonia-ammattikorkeakoulu
Puh:040 869 6001pirjo.hakala@diak.fiHelka Repoviestinnän asiantuntijaDiakonia-ammattikorkeakoulu
Puh:050 597 5008helka.repo@diak.fiKuvat
Tietoja julkaisijasta
Diakonia-ammattikorkeakoulu (Diak) kouluttaa asiantuntijoita sosiaali-, terveys-, kirkon ja tulkkauksen aloille. Se osallistuu koulutusalojensa alueelliseen, valtakunnalliseen ja kansainväliseen kehittämiseen mm. hanketoimintansa kautta.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Diakonia-ammattikorkeakoulu (Diak)
Kokemusosaaminen tuo merkitystä ja vahvistaa palveluiden laatua sote-alalla28.4.2025 12:30:17 EEST | Tiedote
Kokemusosaamisella tarkoitetaan oman kokemuksen tuomaa tietoa ja ymmärrystä, jota voidaan hyödyntää työssä sosiaali- ja terveysalalla. Uusi julkaisu avaa, miten sote-ammattilaiset voivat hyödyntää myös omaa kokemustaan työssään. Kokemukseen perustuva osaaminen tuo merkitystä työhön ja vahvistaa palveluiden laatua, todetaan uudessa julkaisussa.
Eriarvoisuuden torjunta edellyttää tietoa, tahtoa ja tekoja16.4.2025 13:00:35 EEST | Tiedote
Suomessa on historian saatossa onnistuttu kaventamaan eriarvoisuutta rohkeilla uudistuksilla. Viime vuosikymmenen aikana huoli eriarvoisuuden kasvusta on kuitenkin noussut. Yhdenvertaisuus vaatii jatkuvaa työtä, todetaan Dialogin uudessa teemanumerossa.
Kevään toinen yhteishaku on päättynyt – Diakin Oulun-kampuksen sairaanhoitajakoulutus veti hyvin hakijoita26.3.2025 13:25:59 EET | Tiedote
Korkeakoulujen kevään toinen yhteishaku päättyi 25.3.2025. Diakissa oli tarjolla 609 aloituspaikkaa, joista 45 Oulussa järjestettävään sairaanhoitaja (AMK) -koulutukseen.
Kevään toinen yhteishaku on päättynyt – Porin-kampuksen terveydenhoitajakoulutus yksi Diakin suosituimmista26.3.2025 13:22:42 EET | Tiedote
Korkeakoulujen kevään toinen yhteishaku päättyi 25.3.2025. Diakissa oli tarjolla 609 aloituspaikkaa, joista 70 Porissa järjestettäviin sairaanhoitaja (AMK) ja terveydenhoitaja (AMK) -koulutuksiin.
Kevään toinen yhteishaku on päättynyt – Jyväskylän diakoniatyön koulutus yksi Diakin suosituimpia26.3.2025 13:18:38 EET | Tiedote
Korkeakoulujen kevään toinen yhteishaku päättyi 25.3.2025. Diakissa oli tarjolla 609 aloituspaikkaa, joista 40 Jyväskylässä järjestettäviin sosionomi (AMK), diakoniatyö ja sosionomi (AMK), kirkon nuorisotyö -koulutuksiin.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme