Akseli Gallen-Kallela -näyttely avautuu tänään Kansallismuseossa

Kansallismuseon uudessa näyttelyssä nähdään taiteilija Akseli Gallen-Kallelan tunnetuimpia maalauksia: Kalevala-aiheita, Suomen kansaa ja luontoa kuvaavia teoksia sekä maalauksia Pohjois-Amerikkaan ja Afrikkaan suuntautuneilta matkoilta.
Ikonisten teosten rinnalla Kansallismuseossa nähdään Gallen-Kallelan vähemmän tunnettua tuotantoa suunnittelijana: maalaustaiteen ja grafiikan lisäksi hän suunnitteli muun muassa taidekäsitöitä ja taideteollisia tilaustöitä.
Kansallismuseon näyttely tuo esille taitelijan, jonka kädenjälki määritteli kansallista kuvastoa ja näkyi maalaustaiteen lisäksi muillakin taiteen aloilla. ”Gallen-Kallelaa voisi kutsua varsinaiseksi renessanssi-ihmiseksi, sillä hän perehtyi myös freskomaalauksen saloihin, suunnitteli tekstiileitä, univormuja ja mitaleita, teki mainosgrafiikkaa, lasimaalauksia, huonekaluja ja toimi arkkitehtinä”, näyttelypäällikkö Minerva Keltanen Suomen kansallismuseosta kertoo.
Näyttelyssä nähdään myös harvoin esillä olleita freskoluonnoksia Pariisin vuoden 1900 maailmanäyttelyä ja Kansallismuseon Keskihallia varten.
Ahkera keräilijä kartutti museoiden kokoelmia
Näyttely kertoo kansainvälisesti arvostetun taiteilijan urasta aikana, jolloin Suomi ja Eurooppa olivat murroksessa.
Kansainvälisenä taiteilijana ja kosmopoliittina Gallen-Kallela oli taiteilija, joka eli keskellä aikakauden taidevirtauksia kuten naturalismia, symbolismia ja kansallisromantiikkaa. Näiden pohjalta hän loi omaperäisen tyylinsä.
Gallen-Kallela oli ahkera keräilijä, jonka matkoilta tekemät maalaukset ja niiltä tuomat esineet nousevat yhdeksi näyttelyn teemoista.
Nykyisellään Suomen kansallismuseon kokoelmista löytyville esineille löytyy vastineensa näyttelyssä esillä olevista teoksista ja Keskihallin Kalevala-teemaisista freskoista.
Tanssia ikonisten freskojen alla
”Gallen-Kallela kuuluu kansallisen kulttuurimme kulmakiviin, ja ansaitsee tulla myös uudelleen tulkituiksi oman aikamme näkökulmista. Toivomme, että taiteilijan keskeinen tuotanto tulee näyttelyn kautta tutuksi yhä uusille yleisöille”, ylijohtaja Elina Anttila Suomen kansallismuseosta sanoo.
Näyttelyn ajan kaikki 18–30-vuotiaat, opiskelijat ja työttömät pääsevät Kansallismuseoon 6 eurolla. Alle 18-vuotiaat pääsevät tuttuun tapaan sisään ilmaiseksi.
Myös näyttelyn ohjeisohjelmisto kutsuu kokeilemaan ja nauttimaan taiteesta itse. Joka toinen keskiviikko Kansallismuseon ikoniset freskot voi kokea uudella tapaa Pop Up -FrescoDiscossa. FrescoDiscossa soi 1900-luvun alun parhaita hittejä Pariisista, Lontoosta, Berliinistä ja New Yorkista. Luvassa on myös hurmaavimpia melodioita aikakauden Suomesta ja taiteilijan Kenian vierailulta. Ensimmäinen Fresco Disco on 7. joulukuuta.
Kansallismuseon Drink and Draw -piirustusilloissa osallistujat puolestaan pääsevät piirtämään nopeita luonnoksia Gallen-Kallelan taiteen inspiroimina. Näyttelyn aikana pidetään myös opastettuja kierroksia suomeksi, ruotsiksi, englanniksi ja verkon kautta striimattuna. Opastukset kuuluvat pääsymaksun hintaan.
Akseli Gallen-Kallela -näyttely on avoinna 2.12.2022–2.4.2023 Kansallismuseossa.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
– näyttelypäällikkö Minerva Keltanen, Suomen kansallismuseo, puh. 0295 33 6463, minerva.keltanen@kansallismuseo.fi
– ylijohtaja Elina Anttila, Suomen kansallismuseo, puh. 0295 33 6131, elina.anttila@kansallismuseo.fi
Kuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta

Mannerheimintie 34
00100 HELSINKI
p. 0295 33 6000, kansallismuseo@kansallismuseo.fihttps://www.kansallismuseo.fi/fi/kansallismuseo/etusivu
Suomen kansallismuseo
Suomen kansallismuseo on valtakunnallinen kulttuurihistorian museo, joka ylläpitää ja kehittää kulttuurihistorian kokoelmiaan, edistää kulttuuriperinnön tutkimusta ja käyttöä, sekä tarjoaa näyttely- ja yleisöpalveluja museokohteissaan ympäri maan: Kansallismuseo, Seurasaaren ulkomuseo, Tamminiemi, Suomen merimuseo, Langinkoski, Hvitträsk, Louhisaari, Vankila, Hämeen linna ja Olavinlinna. Yhteiskunnallisena keskustelijana ja alan kansainvälisenä vaikuttajana toimiva Suomen kansallismuseo on osa opetus- ja kulttuuriministeriön alaista Museovirastoa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen kansallismuseo
Taidehistoriallisesti merkittävä Someron alttarikaappi esille Hämeen linnaan10.4.2025 11:04:42 EEST | Tiedote
Hämeen linnaan saadaan esille yksi Suomen vaikuttavimmista 1500-luvulta säilyneistä myöhäiskeskiaikaisista kirkkotaiteen esineistä, Someron alttarikaappi. Ennen esillelaittoa kaappi on käynyt läpi huolellisen, kuukausia kestäneen konservoinnin.
Kansallismuseo vierailee Etelä-Pohjanmaan museossa – mukana Suomen merkittävimpiä kulttuurihistoriallisia aarteita yli 8000 vuoden ajalta14.3.2025 08:27:17 EET | Tiedote
Peruskorjaus- ja lisärakentamishankkeen takia kiinni oleva Kansallismuseo tekee sulkuaikanaan lyhyitä vierailuja museoihin eri puolille Suomea. Seuraava pysähdys on Etelä-Pohjanmaan museon Kivinavetassa Seinäjoella 22.–23.3.2025.
Hämeen linna avaa talviloman kunniaksi lapsille uuden elämyksellisen tilan13.2.2025 08:22:21 EET | Tiedote
Hämeen linnassa avautuu talvilomalla lasten oma tila, Hovinarrin tupa, jossa voi itse kokea ja tutkia historiaa. Talviloman ohjelmassa on paljon muutakin, kuten 1600-luvun aseharjoitus.
Muminäventyret som öppnas på Finlands sjöhistoriska museum får besökaren att fundera över livets stora frågor4.2.2025 07:30:00 EET | Pressmeddelande
Utställningen Mod, kärlek, frihet! som öppnas på Finlands sjöhistoriska museum i Kotka bjuder in besökarna till ett magiskt muminäventyr. Utställningen är öppen 14.2.2025–7.3.2027.
Suomen merimuseossa avautuva Muumiseikkailu pistää pohtimaan elämän suuria kysymyksiä4.2.2025 07:30:00 EET | Tiedote
Suomen merimuseossa Kotkassa avautuva näyttely Rohkeus, rakkaus, vapaus! kutsuu kävijät keskelle taianomaista Muumiseikkailua. Näyttely on avoinna 14.2.2025–7.3.2027.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme