Parvekelumi voi aiheuttaa vesivahingon – näin ohjeistat vuokralaista talvikunnossapidossa
Parveke ei ole kaatopaikka
Vuokralaisen on lain mukaan hoidettava vuokra-asuntoa huolellisesti. Jos vuokrattuun kohteeseen kuuluu oma parveke, vuokralainen vastaa myös sen puhtaanapidosta, vaikka asiasta ei olisi erikseen kirjattu ehtoa vuokrasopimukseen. Mikään ei luonnollisesti estä avaamasta vuokralaisen velvollisuuksia sopimukseen tietoisuuden varmistamiseksi.
”Vuokralaisen vastuulla on esimerkiksi lumen tai lehtien poistaminen parvekkeelta ja niin ikään sadevesikaivon pitäminen puhtaana, jotta vesi pääsee poistumaan vapaasti”, listaa Suomen Vuokranantajat ry:n lakimies Susanna-Maria Aarnivuo.
Parveke on muutoinkin syytä pitää yleisilmeeltään siistinä, minkä vuoksi sitä ei tulisi käyttää esimerkiksi roskapussien pitkäaikaisena säilytyspaikkana mahdollisten hajuhaittojen vuoksi.
Lumenpudotus on vaaranpaikka
Aarnivuon neuvon mukaisesti parvekkeen puhtaanapitoa koskevat ohjeet kannattaa kirjata muiden siivousohjeiden tapaan esimerkiksi kodinkansioon. Lisäksi vuokralaista on hyvä muistuttaa talven tullessa lumen ja jään poistamisesta parvekkeelta, jotta sulavesistä ei aiheudu vahinkoa talon rakenteille tai naapureille. Etenkin asuntoa vastaavan seinän ja parvekkeen oven edusta on pidettävä vapaana lumesta. Jään poistamisessa kannattaa kuitenkin olla tarkkana, ettei samalla vaurioiteta parveketta.
Taloyhtiössä erityisen tärkeää on huomioida kiinteistön alueella oleskelevien turvallisuus, minkä vuoksi esimerkiksi lumenpudotus on aina tehtävä valvotusti. Koska vastuu kiinteistön turvallisuudesta on kiinteistönomistajalla, taloyhtiöt saattavat joissakin tilanteissa hoitaa myös parvekelumien pudotuksia keskitetysti. Jos esimerkiksi avoparvekkeelle on tippunut katolta poikkeuksellisen paljon lunta taloyhtiön lumenpudotuksen yhteydessä, vuokralaisen kannattaa ilmoittaa siitä vuokranantajalle, joka voi puolestaan välittää tiedon taloyhtiön isännöitsijälle.
Tarkastus voi olla tuhannen taalan paikka
Vuokranantajalla on lakiin perustuva oikeus päästä asuntoon sen kunnon tai hoidon valvomiseksi, kunhan käynnin ajankohdasta sovitaan etukäteen. Vaikka mitään säännöllisiä käyntejä ei vuokrasuhteen aikana normaalisti edellytetä, tarvetta niille kannattaa punnita aika ajoin.
"Yksikin tarkastuskäynti vuodessa voi paljastaa vahingon vaaran, jolloin myös lompakko kiittää”, Aarnivuo huomauttaa.
Myös vuokranantajan oman oikeusturvan kannalta on tärkeä tarkastaa asunnon kunto vähintään vuokralaisten vaihtuessa. Näin voidaan pyrkiä ehkäisemään riitoja siitä, milloin vahinko on syntynyt ja kuka siitä on vastuussa. Jotta tarkastus tulee tehtyä riittävän huolellisesti ja siitä jää kirjallinen jälki, voi apuna käyttää esimerkiksi alkutarkastuslomaketta.
”Myöskään hyvälaatuisten valokuvien ottamista ei kannata unohtaa”, Aarnivuo muistuttaa.
Suomen Vuokranantajat ry tarjoaa jäsenilleen sopimus- ja asiakirjamallipohjia, joista löydät muun muassa alku- ja lopputarkastusraportin.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Susanna-Maria AarnivuoLakimies, Suomen Vuokranantajat ry
Puh:(09) 1667 6345susanna.aarnivuo@vuokranantajat.fiKuvat
Tietoja julkaisijasta
Suomessa on noin 350 000 asuntoa, joita vuokraavat yksityiset vuokranantajat. Suomen Vuokranantajat on yksityisten vuokranantajien ja asuntosijoittajien valtakunnallinen järjestö. Teemme vuokraustoiminnasta palkitsevampaa, turvallisempaa ja helpompaa. Jäsenenämme on lähes 30 000 vuokranantajaa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen Vuokranantajat ry
Vuokralainen, tiedätkö milloin vuokranantaja saa käydä asunnossa?14.11.2024 08:15:00 EET | Tiedote
Vuokranantajalla on tietyissä tilanteissa oikeus käydä vuokrahuoneistossa. Suomen Vuokranantajien juristi Elina Vilponen kertoo, mitä asunnossa käynnissä tulee huomioida ja miten tulee toimia silloin, jos vuokralaista ei tavoiteta käynnistä sopimiseksi.
Kutsu medialle la 23.11.: Vuokranantaja 2024 – Suomen suurin asuntosijoittamisen ja vuokranantamisen tapahtuma12.11.2024 11:05:00 EET | Tiedote
Suomen Vuokranantajat ry:n Vuokranantaja 2024 -seminaarissa Messukeskuksessa lauantaina 23.11. klo 13–17 puhujina ovat muun muassa valtiovarainministeri Riikka Purra sekä ETLAn toimitusjohtaja Aki Kangasharju. Yksityiset vuokranantajat vuokraavat noin 380 000 asuntoa ympäri Suomen ja niissä asuu yli puoli miljoonaa ihmistä. Lähes 40 prosenttia kaikista Suomen vuokra-asunnoista on yksityisten vuokranantajien tarjoamia.
Tuholaisvahinko vuokra-asunnossa? – vakuutus ei välttämättä korvaa, tuore vertailu paljastaa29.10.2024 07:30:00 EET | Tiedote
Vuokra-asuntoa suojaamassa on tavallisesti vuokralaisen oma kotivakuutus ja taloyhtiön kiinteistövakuutus. Markkinoilla on myös kattava valikoima vuokranantajan vakuutuksia täyttämään kotivakuutuksen ja kiinteistövakuutuksen aukkoja. Päänvaivaa vakuutusten viidakossa tuottavat kuitenkin edelleen erilaiset tuholaisvahingot, selviää Suomen Vuokranantajat ry:n teettämästä tuoreesta vakuutusvertailusta.
Vuokrakehityksen ääripäät: pääkaupunkiseudun yksiöt pitävät perää ja Hämeenlinnan sekä Tampereen kolmiot vetävät rekeä17.10.2024 09:11:35 EEST | Tiedote
Tilastokeskus on julkaissut vuokratilastot vuoden 2024 kolmannelta neljännekseltä heinä-syyskuulta. Vapaarahoitteisten asuntojen vuokrat nousivat vuodentakaisesta koko maassa 1,3 prosenttia. Vuokrien vuosimuutos jatkoi pääkaupunkiseudulla maltillisesti positiivisena (0,5 %) kun taas muualla Suomessa vuokrat kehittyivät edelleen selvästi nopeammin (1,8 %). Vuokrien kehityksessä on huomattavaa vaihtelua sekä alueellisesti että huonelukukohtaisesti. Samalla kun Vantaalla nähdään jopa laskevia vuokria, niin Hämeenlinnassa, Tampereella ja Rovaniemellä kolmioiden vuokrakehitys yltää yli kolmeen prosenttiin, kommentoi Suomen Vuokranantajien ekonomisti Eemeli Karlsson.
Suomen Vuokranantajien barometri: Vuokraustoiminnan vaikein ajanjakso todennäköisesti takanapäin1.10.2024 00:05:00 EEST | Tiedote
Yksityisten vuokranantajien ostoaikeet, jotka saavuttivat pohjalukemansa keväällä 2023, kohoavat ja ovat nyt kevään 2022 tasoilla. Vuokraustoiminnan helpottuminen ja vuokralaisen löytäminen koetaan useassa kaupungissa helpommaksi mitä viime vuosien vastaavina ajankohtina, selviää Suomen Vuokranantajien tuoreesta Vuokranantaja-barometristä. Barometriin vastasi yli 2200 asuntosijoittajaa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme