Sitra

Megatrendit 2023: Näitä kehityskulkuja emme voi ohittaa

Jaa
Sitra julkistaa heti alkuvuodesta Megatrendit 2023 -selvityksen, joka piirtää kokonaiskuvaa aikamme merkittävimmistä muutoksista ja tuo ymmärrystä yllätysten aikaan. Megatrendien lisäksi selvitys nostaa esille muutoksen esteitä ja tulevaisuuden mahdollisuuksia.
Kuva: Topias Dean, Sitra
Kuva: Topias Dean, Sitra

EMBARGO 2.1.2023 klo 00.01

Yllätysten ja epävarmuuden keskellä tulevaisuus näyttää epävarmalta, jopa pelottavalta. Erilaiset kriisit, kuten Venäjän hyökkäyssota ja koronapandemia, ovat vieneet huomiomme viime vuosina sekä kaventaneet ja lyhentäneet tulevaisuushorisonttiamme. Huomio kiinnittyy ymmärrettävästi tästä hetkestä selviämiseen. Megatrendit eivät ole kuitenkaan kadonneet minnekään. Megatrendit eli muutosten laajat kaaret auttavat ymmärtämään yllätysten aikaa ja suuntaamaan katsetta pidemmälle tulevaisuuteen.

Miksi akuuttien kriisien keskelläkin kannattaisi kiinnittää huomioita laajoihin, useista muutoksista koostuviin kehityskulkuihin?

”Yllätykset eivät synny tyhjästä – niiden taustalla on pidempiaikaisia muutoksia, megatrendejä. Muutosten ymmärtäminen auttaa hahmottamaan myös yllättävämpiä kehityskulkuja ja niiden synnyttämiä mahdollisuuksia. Jos jotakin tulevaisuudesta voi sanoa, niin sen, että yllätyksiä on luvassa lisää”, sanoo Sitran tulevaisuusasiantuntija ja Megatrendit 2023 -selvityksen toinen kirjoittaja Mikko Dufva.

Sitra julkaisi megatrendikatsauksen viimeksi alkuvuodesta 2020. Sen jälkeen maailmassa on tapahtunut paljon – ja kriisit ovat vauhdittaneet isojakin muutoksia. Megatrendien tehtävänä ei ole yllättää, vaan kiinnittää huomiota kehityskulkuihin, joita meillä ei ole varaa jättää huomioimatta. Vuoden 2023 päivityksessä megatrendeihin on tullut uusia painotuksia ja myös jännitteet megatrendien välillä ovat eläneet ajassa.

”Megatrendit muistuttavat, että meillä on edelleen kiire turvata luonnon kantokyky ja tarttua hyvinvoinnin haasteisiin, vahvistaa osallisuutta ja puolustaa demokratiaa sekä varmistaa, että taloutta ja teknologiaa kehitetään ja hyödynnetään reilusti ja kestävästi. Jos tulevaisuutta ei oteta vakavasti, kohtaamme nämä asiat myöhemmin kriisimoodissa”, sanoo Sitran ennakointi- ja strategiajohtaja Katri Vataja.

Muutosten kokonaiskuva

Sitran megatrendit 2023 kuvaavat muutosten kokonaiskuvaa viiden teeman kautta, joita ovat luonto, ihmiset, valta, teknologia ja talous. Kaiken keskiössä on ekologinen kestävyyskriisi ja luonnon kantokyvyn mureneminen: ilmasto kuumenee, luonnon monimuotoi­suus heikkenee hälyttävää vauhtia, luonnon­varoja kulutetaan liikaa ja jätteiden määrä kasvaa. Ihmisen toiminta kuormittaa elollista ja elotonta luontoa yli kantokyvyn rajojen ja vaarantaa siten koko taloutemme ja hyvin­vointimme pohjan.

Hyvinvoinnin haasteet kasvavat, kun monet samanaikaiset muutokset vaikuttavat ihmisten arkeen: väestö ikääntyy, monimuotoistuu ja keskittyy kasvukeskuksiin, mielenterveysongelmat yleistyvät.

Demokratian kamppailu kovenee, demokratiaa haastetaan niin ulkoa kuin sisältä, ja yhteiskunnat ovat koetuksella, kun kriisit kasautuvat. Samalla käydään kiistelyä digimaailmanpelisäännöistä, uuden teknologian vaatimista resursseista ja yleisemmin teknologian kehityssuunnista, eli kilpailu digivallasta kiihtyy. Myös talouden perusta rakoilee, kun globaali eriarvoisuus kasvaa ja ekologinen kestävyyskriisi etenee – tarve uudistaa taloutta voimistuu.

Mikään muutos ei tapahdu irrallaan muista, ja yksittäistä trendiä tärkeämpää onkin tarkastella muutosten kokonaiskuvaa ja trendien välisiä kytköksiä. Esimerkiksi ympäristön tilan heikentyminen näkyy niin geopoliittisten jännitteiden kasvuna, talouden toimintaedellytysten heikentymisenä kuin hyvinvoinnin ongelmina. On löydettävä ratkaisuja, joilla vastataan useisiin haasteisiin yhtä aikaa.

Tulevaisuuden mahdollisuuksia

Megatrendien luoma kokonaiskuva voi tuntua synkältä ja jopa ahdistavalta. Meneillään on murrosaika, jossa monet rakenteet ja toimintatavat muuttuvat. Paluuta vanhaan normaaliin ei ole, mutta toisaalta tulevaisuus ei ole ennalta määrätty, vaan siihen voidaan vaikuttaa.

Voimme sopeutua maapallon kantokyvyn rajoihin satsaamalla ekologiseen jälleenrakennukseen eli nopeaan irtautumiseen fossiilisista polttoaineista ja resurssien ylikulutuksesta.

Kestävät elämäntavat ovat edellytys myös kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin, jossa ihmisen ja muun luonnon hyvinvointi nähdään täysin toistaan riippuvaisina. Korjaavassa ja uusintavassa taloudessa talouden myönteiset vaikutukset eli kädenjälki on jalanjälkeä suurempi.

Demokratian kriisiin voidaan vastata rakentamalla luottamusta demokraattisiin instituutioihin ja yksilöllisiin vaikutusmahdollisuuksiin. Samalla voidaan laajentaa digivaltaa ja rakentaa reilua digimaailmaa, jossa datan hyödyntäminen luo hyvinvointia, kilpailukykyä ja auttaa kehittämään yhteiskuntia.

”Toivo ei tässä ajassa löydy menneisyyteen takertumisesta, vaan mahdollisuuksista vaikuttaa siihen, että tulevaisuus on reilu, kestävä ja innostava. Siksi julkaisemme selvityksen lisäksi myös erilaisia työkaluja megatrendien hyödyntämiseen”, Vataja summaa.

Työkaluja ja kisakatsomoita

Megatrendipäivitys julkaistaan Sitran verkkosivuilla 2.1. Megatrendeihin syvennytään Megatrendit 2023 -julkistustilaisuudessa 12.1. Kaikille avoimeen verkkotilaisuuteen on ilmoittautunut jo noin 6000 ihmistä ja yli 1100 tahoa on järjestämässä tilaisuuden yhteyteen oman kisakatsomon, jossa jatketaan tulevaisuuskeskustelua megatrendeistä.

Sitra julkaisee Megatrendit 2023 -selvityksen ohella päivityksen suosituista megatrendikorteista, joista on tulossa ensimmäistä kertaa myös digiversio. Lisäksi Sitran verkkosivuilla julkaistaan useampi työkalu niin ryhmille kuin kenelle tahansa tulevaisuudesta kiinnostuneelle megatrendien työstämiseen. Megatrendit kiinnostavat: aiempaan Megatrendit-selvitykseen on tutustunut yli 80 000 ihmistä ja megatrendikortteja on tilattu noin 10 000 pakkaa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Anna E. Wartiovaara, johtava viestinnän asiantuntija, anna.wartiovaara@sitra.fi, p. 0408302825


Mikko Dufva, johtava ennakoinnin asiantuntija, mikko.dufva@sitra.fi, p. 0503274390


Katri Vataja, ennakointi- ja strategiajohtaja, katri.vataja@sitra.fi, p. 0407020899

Kuvat

Kuva: Topias Dean, Sitra
Kuva: Topias Dean, Sitra
Lataa
Muutosten kokonaiskuva. Kuva: Topias Dean, Sitra
Muutosten kokonaiskuva. Kuva: Topias Dean, Sitra
Lataa
Tulevaisuuden mahdollisuuksia. Kuva: Topias Dean, Sitra
Tulevaisuuden mahdollisuuksia. Kuva: Topias Dean, Sitra
Lataa

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Sitra
Sitra
Itämerenkatu 11-13, PL 160
00180 HELSINKI

0294 618 991http://www.sitra.fi

Sitra on aktiivinen tulevaisuudentekijä, joka tutkii, selvittää ja ottaa kumppanit eri sektoreilta mukaan ennakkoluulottomiin kokeiluihin ja uudistuksiin. Tulevaisuustyön tähtäimessä on Suomi, joka menestyy kestävän hyvinvoinnin edelläkävijänä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Sitra

I kampen mot folksjukdomar kan naturen ge Finland en ekonomisk vinst på upp till hundratals miljoner euro29.10.2024 02:00:00 EET | Pressmeddelande

I Finland har man nu för första gången gjort en bedömning av hur stor ekonomisk vinst naturen kan ge i kampen mot folksjukdomarna. En nyligen genomförd studie visar att naturen kan ge Finland årliga fördelar på upp till hundratals miljoner euro enbart vad gäller förebyggandet av depression och typ 2-diabetes och läkemedelsbehandling av astma. Forskare föreslår ett nationellt naturhälsoprogram för Finland.

Luonto voi tarjota Suomelle jopa satojen miljoonien eurojen hyödyn kansantautien torjunnassa29.10.2024 02:00:00 EET | Tiedote

Suomessa on nyt ensimmäistä kertaa arvioitu, kuinka iso taloudellinen merkitys lähiluonnon terveysvaikutuksilla voi olla kansantautien torjunnassa. Tuore selvitys osoittaa, että Suomi voi saada luonnon avulla jopa satojen miljoonien eurojen vuotuisen hyödyn pelkästään masennuksen ja tyypin 2 diabeteksen torjunnassa sekä astman lääkehoidossa. Tutkijat ehdottavat Suomeen kansallista luontoterveysohjelmaa.

Nature can provide Finland with benefits totalling up to hundreds of millions of euros in fighting chronic diseases29.10.2024 02:00:00 EET | Press release

A Finnish report has assessed for the first time the importance of the health effects of nearby nature in fighting chronic diseases. The report indicates that with the aid of nature, Finland could get a benefit worth up to hundreds of millions of euros annually in fighting depression and type 2 diabetes alone, as well as in the use of asthma medication. The researchers propose a national Nature health programme for Finland.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye