ManpowerGroup

Työmarkkinabarometri: Itä-Suomessa merkittävä pudotus työllistämisnäkymissä

Jaa
Työnantajien rekrytointiaikeet ovat hieman heikentyneet aikaisemmasta. Toimialoista parhaat näkymät ovat päivittäistavarakaupassa ja palveluissa. Heikoimmat näkymät ovat viestintä- ja telekommunikaatioalalla. Parhaiten pyyhkii Pohjois-Suomessa ja vaisuinta on Itä-Suomessa, jossa työllistämisnäkymissä on tapahtunut iso pudotus.
Suomen työnantajien työllistämisaikeet tammi-maaliskuussa 2023
Suomen työnantajien työllistämisaikeet tammi-maaliskuussa 2023

”Barometrimme näyttää, että työllistämisnäkymät säilyvät hyvinä, mikä on tärkeää tällaisina haasteellisina aikoina. Osaajapula vaivaa edelleen ja on meille kaikille iso, moniulotteinen haaste ratkaistavaksi. Ongelmaa voidaan osittain lieventää esimerkiksi ulkomaisen työvoiman avulla, tarjoamalla osaajille täydentävää täsmäkoulutusta sekä poistamalla työllistymistä heikentäviä kannustinloukkuja. Itä-Suomen heikentyneet näkymät ovat todennäköisesti tulosta viennin ja tuonnin supistumisesta, mikä on pitkittyneen Ukrainan sodan vaikutusta,” kommentoi ManpowerGroupin Suomen ja Baltian toimitusjohtaja Matti Kariola.

Globaali työmarkkinabarometri ennustaa suomalaisten työnantajien rekrytointiaikeiden heikentyvän tammi-maaliskuussa 2023. Barometrin työllistämisnäkymiä kuvaava kausitasoitettu indikaattori on +27 prosenttiyksikköä. Edelliseen neljännekseen verrattuna laskua on 1 prosenttiyksikkö.

Työllistämisnäkymät tammi–maaliskuussa 2023 eri toimialoilla Suomessa:

  • Päivittäistavarakauppa- ja palvelut +37
  • Tietotekniikka-ala (IT) +35
  • Kuljetus ja logistiikka +34
  • Teollisuus +31
  • Pankki-, rahoitus-, vakuutus- ja kiinteistöala +29
  • Muu +29
  • Terveydenhuolto ja biotieteet +17
  • Energia-ala -3
  • Viestintä- ja telekommunikaatiopalvelut -17

Pohjois- ja Länsi-Suomessa parhaimmat työllisyysnäkymät

Alueellisesti parhaat työllistämisnäkymät ovat Pohjois-Suomessa, jossa rekrytointiaikeita kuvaava indikaattori +34, on noussut 2 prosenttiyksikköä viime vuosineljänneksestä. Itä-Suomessa työnantajien työllistämisnäkymissä on raju pudotus – indikaattori on laskenut +21:stä +12:een.

Työllistämisnäkymät tammi–maaliskuussa 2023 eri puolilla Suomea:

  • Pohjois-Suomi +34
  • Länsi-Suomi +33
  • Etelä-Suomi +28
  • Itä-Suomi +12

Globaalisti ensimmäisen kvartaalin rekrytointinäkymät jatkuvat vahvoina työmarkkinoiden suhdanteen osoittaessa heikkenemisen merkkejä. Mahdollisen maailmanlaajuisen taantuman, nousevan inflaation ja liiketoiminnan kustannusten nousun vaikutukset ovat alkaneet näkyä työmarkkinoilla, mutta lasku ei ole niin jyrkkä kuin talousennusteet ja otsikot antavat ymmärtää.

Haastattelut tehtiin ajalla 13.10–25.11.2022.

Katso täydelliset globaalit tulokset osoitteessa https://go.manpowergroup.com/meos.

Seuraava tutkimus julkaistaan ​​maaliskuussa ja se raportoi vuoden toisen neljänneksen rekrytointiodotuksista.

Työmarkkinabarometri

ManpowerGroupin työmarkkinabarometri on kattavin (lähes 39 000 työnantajaa 41 maassa), tulevaisuuteen katsova työllisyystutkimus, jota käytetään maailmanlaajuisesti. Työllisyysnäkymiä kuvaava indikaattori lasketaan ottamalla niiden työnantajien prosenttiosuus, jotka ennakoivat rekrytointiaktiivisuuden lisääntymistä, ja vähentämällä tästä niiden työnantajien prosenttiosuus, jotka ennakoivat rekrytointiaktiivisuuden vähenemistä. Suomessa tutkimukseen osallistui 520 työnantajaa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Matti Kariola, toimitusjohtaja
ManpowerGroup Oy
matti.kariola@manpowergroup.fi
+358 40 824 0117


Henna Karjalainen, markkinointi- ja viestintäjohtaja
ManpowerGroup
henna.karjalainen@manpowergroup.fi
+358 50 575 9197

Kuvat

Suomen työnantajien työllistämisaikeet tammi-maaliskuussa 2023
Suomen työnantajien työllistämisaikeet tammi-maaliskuussa 2023
Lataa
Suomen työnantajien työllistämisaikeet eri toimialoilla tammi-maaliskuussa 2023
Suomen työnantajien työllistämisaikeet eri toimialoilla tammi-maaliskuussa 2023
Lataa
Työllistämisaikeet globaalisti tammi-maaliskuussa 2023
Työllistämisaikeet globaalisti tammi-maaliskuussa 2023
Lataa

Liitteet

Linkit

Tietoja julkaisijasta

ManpowerGroup
ManpowerGroup
Mannrheimintie 4
00100 HELSINKI

020 1700 100https://www.manpowergroup.fi

ManpowerGroup® on johtava globaali henkilöstö- ja työvoimaratkaisujen sekä ulkoistettujen palveluratkaisujen asiantuntija, kehittäjä ja tuottaja, joka auttaa organisaatioita uudistumaan nopeasti muuttuvassa työn maailmassa. Tarjoamme innovatiivisia ratkaisuja sadoille tuhansille organisaatioille vuosittain työllistämällä samalla miljoonia osaavia ammattilaisia merkityksellisiin tehtäviin useilla aloilla ja osaamisalueilla. Asiantuntijabrändimme Manpower®, Experis® ja Talent Solutions palvelevat hakijoita ja asiakkaita yli 75 maassa. Olemme jatkaneet työtämme yli 70 vuoden ajan. Pohjoismaissa ja Baltiassa yhtiö on markkinajohtaja. Työmme monimuotoisen työelämän puolesta saa jatkuvasti tunnustusta. Vuonna 2022 yhtiö valittiin 13. kerran World’s Most Ethical Companies® -listalle. Lue lisää toiminnastamme ja palveluistamme osoitteessa www.manpowergroup.fi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta ManpowerGroup

Työmarkkinabarometri: Työnantajien työllistämisodotukset huhti-kesäkuulle mollivoittoiset11.3.2025 08:30:00 EET | Tiedote

Vuoden 2025 toisella neljänneksellä työnantajien rekrytointiaikeet pysyvät edelleen positiivisina, mutta laskusuhdanteisena. Työnantajien työllistämishalukkuutta kuvaava kausitasoitettu indeksi on 21 prosenttiyksikköä. Laskua edelliseen vuosineljännekseen on yksi prosenttiyksikkö ja viime vuoden vastaavaan ajanjaksoon 2 prosenttiyksikköä. Suomi on globaalin keskiarvon, 25 prosenttiyksikköä, alapuolella, mutta kuitenkin yhden prosenttiyksikön EMEA-alueen keskiarvon yläpuolella.

Työmarkkinabarometri: Vuosi alkaa varovaisen toiveikkaana10.12.2024 08:30:00 EET | Tiedote

Vuoden 2025 ensimmäisellä neljänneksellä työnantajien rekrytointiaikeet pysyvät positiivisina, mutta varovaisina talouden elpyessä hitaasti. Työnantajien työllistämishalukkuutta kuvaava kausitasoitettu indeksi on 22 prosenttiyksikköä. Laskua edelliseen neljännekseen on yksi prosenttiyksikkö ja viime vuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna 6 prosenttiyksikköä. Suomi sijoittuu kuitenkin edelleen työllisyysnäkymissä EMEA-alueen keskitason yläpuolelle, ollen kolme prosenttiyksikköä alueellista keskiarvoa korkeammalla. Tutkimuksen kysely on tehty lokakuussa (1.-31.10.2024).

Työmarkkinabarometri: Työnantajien työllistämisodotukset loka-joulukuulle pysyneet vakaina10.9.2024 08:30:00 EEST | Tiedote

Työnantajien työllistämishalukkuutta kuvaava kausitasoitettu indeksi vuoden viimeiselle neljännekselle on +23 prosenttiyksikköä. Tämä merkitsee, että indeksi on parantunut yhden prosenttiyksikön edellisestä vuosineljänneksestä, mutta heikentynyt 9 prosenttiyksikköä vuoden takaisesta tuloksesta. Alavireisyydestä huolimatta Suomi sijoittuu EMEA-alueen kärkijoukkoon, kaksi prosenttiyksikköä alueen keskiarvon yläpuolelle. Tutkimuksen kysely on tehty heinäkuussa (1.-31.7.2024).

Työmarkkinabarometri: Työnantajien varovaisuus työllistämisaikeissa jatkuu heinä-syyskuulle11.6.2024 08:30:00 EEST | Tiedote

Työnantajien työllistämishalukkuutta kuvaava kausitasoitettu indeksi heinä-syyskuulle 2024 on +22 prosenttiyksikköä. Laskua edellisestä vuosineljänneksestä on 1 prosenttiyksikköä. Suomen työnantajien työllistämisaikeet ovat jämähtäneet edellisen kvartaalin tasoille ollen kuitenkin vielä globaalin keskiarvon (+22) kanssa samassa linjassa. Tutkimuksen kysely on tehty huhtikuussa (1.-30.4.2024).

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye