Romaniyhteisö palauttaa hylkäyskirjeitä työnantajille – Tutkimus paljastaa syrjiviä asenteita rekrytoinnissa
Romanien koulutustaso on viime vuosien aikana noussut, mutta heillä on edelleen vaikeuksia päästä töihin ja harjoitteluihin.
− Hylkäyskirje on romaneille valitettavasti arkipäivää. Päätimme palauttaa hylkäyskirjeet takaisin työnantajille ja muistuttaa, että jokaisella työnhakijalla tulee olla samat mahdollisuudet taustasta riippumatta, kertoo projektipäällikkö Katri Perho Diakista.
Romako-hanke on perustanut maksuttoman työnantajapoolin, johon ilmoittautumalla työnantajat vahvistavat, että romanitaustainen hakija on rekrytoinneissa samalla viivalla kuin muutkin.
− Pelkkä puhe ei enää riitä. Tarvitsemme tekoja, jotka edistävät yhdenvertaista työelämää ja muuttavat rekrytointia. Työnantajapooli on konkreettinen tapa kertoa yrityksen arvoista ja luoda uskoa romanitaustaisille nuorille ja myös muille vähemmistöille, toteaa Romako-hankkeen asiantuntija Tamara Åkerlund.
Jopa 5 % ei halua palkata romanitaustaista
Romako-hanke teetti marraskuussa 2022 Taloustutkimuksella kyselyn, jossa tutkittiin suomalaisten pienten ja keskisuurten yritysten asenteita yhdenvertaisesta rekrytoinnista ja työnantajapoolista.
Tutkimuksen mukaan vain alle puolet (47 %) ajattelee, että romanitaustaisilla on hyvät tai melkein yhtä hyvät mahdollisuudet työllistyä kuin muilla. Joka neljäs (24 %) pk-yrityksistä on lähtökohtaisesti kiinnostunut liittymään työnantajapooliin. Myönteisimmin työnantajapooliin suhtaudutaan teollisuustoimialalla (36 %) ja nihkeimmin kaupan alalla (14 %) sekä rakennusalalla (13 %).
Vastanneista pk-yrityksistä jopa 5 prosenttia sanoi, että ei halua palkata romanitaustaista henkilöä.
− Tämä on hätkähdyttävä, mutta ei yllättävä tieto. Syrjintä näkyy myös työtehtävissä. Romanitaustaisia ei välttämättä rekrytä yrityksiin myyjiksi, mutta autokorjaajaksi piiloon katseilta voi päästä, sanoo Perho.
Nyt on työnantajien vuoro toimia
Romanitaustaisilla nuorilla on intoa opiskeluun, mutta työharjoittelupaikkoja voi olla vaikea saada.
− Valitettavan yleistä on, että romaninuori on ryhmän ainoa, joka yrityksistä huolimatta jää ilman harjoittelupaikkaa ja siitä syystä ei valmistu. Nuorten pitää voida luottaa siihen, että koulutus kannattaa. Nyt on työnantajien vuoro toimia, toteaa Perho.
Maksuton työnantajapooli ei velvoita muuhun, kuin antamaan tasavertaiset mahdollisuudet. Yksi jo mukana olevista työnantajista on 12 000 eri alan osaajaa työllistävä Vantaan kaupunki.
− Haluamme edistää yhdenvertaista työelämää. Vantaan arvoja ovat muun muassa avoimuus ja vastuullisuus. Meille oli selvää, että liitymme Romakon työnantajapooliin ja viestimme siitä, sillä meillä rekrytoinnissa ratkaisevinta on osaaminen, sanoo Vantaan kaupunginjohtaja Ritva Viljanen.
Lisätietoja:
Romako-hankkeen projektipäällikkö Katri Perho, p. 050 467 9742, katri.perho@diak.fi
Romako-hankkeen asiantuntija Tamara Åkerlund, p. 050 432 9146, tamara.akerlund@diak.fi
#TaustastaRiippumatta
- - -
*Taloustutkimus: Tutkimus selvitti suomalaisten pk-yritysten suhtautumista yhdenvertaiseen työelämään sekä vähemmistöjen ja etenkin romanien rekrytointiin. Lisäksi kartoitettiin kiinnostusta liittyä Diakin Romako-hankkeen työnantajapooliin. Tiedonkeruu toteutettiin puhelinhaastatteluina 14. –22.11.2022 välisenä Kohderyhmä on 5–249 työllistävät yritykset kaikilta toimialoilta valtakunnallisesti (pl. Ahvenanmaa). Haastatteluja tehtiin yhteensä 300.
Romako-hanketta hallinnoi Diakonia-ammattikorkeakoulu ja rahoittaa Opetus- ja kulttuuriministeriö. Osatoteuttajana toimii Stadin ammatti- ja aikuisopisto. Hankkeen toiminta-aika on 2021–2024.
Katsoaksesi videon lähteestä www.youtube.com, anna hyväksyntä sivun yläosasta.Romako_hylkäyskirje_kaksi_tarinaa. Romakon videolla esiintyvät Rosita Lindgren ja Jussi Ärling. He kertovat omia kokemuksiaan työnhakuun liittyen.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Mirjami Ritolaviestinnän asiantuntijaDiakonia-ammattikorkeakoulu
Puh:050 4385 288mirjami.ritola@diak.fiKuvat
Liitteet
Tietoja julkaisijasta
Diakonia-ammattikorkeakoulu (Diak) kouluttaa asiantuntijoita sosiaali-, terveys-, kirkon ja tulkkauksen aloille. Se osallistuu koulutusalojensa alueelliseen, valtakunnalliseen ja kansainväliseen kehittämiseen mm. hanketoimintansa kautta.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Diakonia-ammattikorkeakoulu (Diak)
Diakin kehittämä ZekkiPro palkittiin parhaana innovaationa Yhteiskunnallisten innovaatioiden päivässä7.11.2024 15:26:00 EET | Tiedote
Diakonia-ammattikorkeakoulun kehittämä ZekkiPro-digipalvelu palkittiin Innokylän Leijonan luolassa parhaana innovaationa. Raati arvosti erityisesti ZekkiPron selkeyttä, skaalautuvuutta ja vaikuttavuutta hyvinvointityön tukemisessa. ZekkiPro tarjoaa sote-organisaatioille luotettavan työkalun hyvinvoinnin mittaamiseen ja palveluiden asiakaslähtöiseen kehittämiseen.
Diakonian näkökulmaa tarvitaan yhteiskunnalliseen arvokeskusteluun9.10.2024 09:15:00 EEST | Tiedote
Diakonian ammattilaiset kohtaavat työssään kaikkein heikoimmassa asemassa olevia. Siksi diakonian näkökulmaa tulisi kuulla yhteiskunnallisessa keskustelussa. Diakissa kehitetään laaja-alaista diakoniaa yhdessä yhteistyökumppanien kanssa.
Nuorten hyvinvointipalvelu Zekki saa jälleen kansainvälistä tunnustusta16.9.2024 14:22:40 EEST | Tiedote
Diakonia-ammattikorkeakoulun (Diak) kehittämä digitaalinen itsearviointipalvelu Zekki on saanut jälleen kansainvälistä tunnustusta. Euroopan komission Social Innovation+ Initiative on nostanut Zekin yhtenä merkittävistä eurooppalaisista innovaatioista nuorten hyvinvoinnin edistämiseksi. Zekki-digipalvelu tarjoaa nuorille helpon ja saavutettavan tavan arvioida omaa tilannettaan sekä löytää itselle sopivia tukipalveluita.
Yhteishaku päättyi – Diakin Porin-kampuksen sosionomikoulutus veti hyvin hakijoita12.9.2024 10:59:16 EEST | Tiedote
Syksyn korkeakoulujen yhteishaku päättyi 11.9.2024. Diakissa oli tarjolla 425 aloituspaikkaa, joista 65 Porissa järjestettäviin sosionomi (AMK) ja sosionomi (AMK), diakoniatyö -koulutuksiin.
Yhteishaku päättyi – Diakin Oulun-kampuksen sosionomikoulutus veti hyvin hakijoita12.9.2024 10:53:57 EEST | Tiedote
Syksyn korkeakoulujen yhteishaku päättyi 11.9.2024. Diakissa oli tarjolla 425 aloituspaikkaa, joista 110 Oulussa järjestettäviin koulutuksiin.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme