Finnjävelin perinnereseptikilpailun voittaja on Hilja-mummin maksapiiras

”Reseptiehdotuksia tuli taas ilahduttavan paljon. Oli mahtavaa käydä niitä läpi ja huomata paitsi ruokalajien laaja kirjo, myös se, että Suomessa edelleen vaalitaan ruokaperinteitä. Vaikka olemme koko taipaleemme ajan keränneet vanhaa reseptiikkaa, oli maksapiiras tiimillemme jostain syystä ihan uusi tuttavuus. Resepti kiinnitti huomioni, sillä maistamattakin jo tiesin, että sen on pakko olla hyvää. Pääraaka-aine on sama kuin Finnjävelin rakastetussa maksamoussessa, mutta muuten maksa on ihan eri muodossa”, kommentoi Finnjävelin keittiötä luotsaava Tommi Tuominen.
Voittajaresepti löytyi reseptin kisaan ilmoittaneen Timo Immosen isoäidin, Hilja Immosen (os. Ollikainen), jäämistöstä löytyneestä sinikantisesta vihkosta, jonka kanteen nuori Hilja oli raapustanut koukeroisella käsialalla vuosiluvun 1912.
”Leppävirralta kotoisin oleva Hilja oli ison talon emäntä ja laittoi ruokaa suurelle porukalle. Kotitaloustaitoja hän oli opiskellut Koivumäen kansanopistossa Kuopiossa. En ole itse maistanut Hiljan tekemää maksapiirasta - tai se ei ainakaan ole tehnyt pieneen poikaan niin lähtemätöntä vaikutusta, että muistaisin. Olen kiinnostunut historiasta ja reseptivihkon löytyminen ja dokumentointi oli jo sinänsä hienoa. Upea huipentuma tarinalle on, että mummini muistiinpanoista löytyneestä reseptistä modernisoitua maksapiirasta pääsee nyt nauttimaan Michelin-tähtiravintolassa”, kertoo Immonen.
Reseptin finnjävlaus eli modernisointi lähtee aina liikkeelle perinnereseptiin ja sen tarinaan tutustumisella. Maksapiiraan alkuperää selvitettäessä kävikin ilmi, että ruokalaji on esiintynyt useissa medioissa ollen vuosisadan vaihteen hittiresepti, joka on sittemmin painunut unholaan.
“Kuten modernisoinnissa yleensä, halusimme löytää maksapiiraaseen lähestymistavan, joka on maullisesti uskollinen alkuperäiselle reseptille, mutta kuitenkin ulkonäön, rakenteiden ja valmistustekniikan suhteen paremmin nykytottumuksiin ja ravintolamme vaatimuksiin sopiva. Vanhat reseptit ovat usein rakenteeltaan aika robusteja ja maultaan raskaita ja rasvaisia, joten tuunaamme niitä usein kevyempään ja hienostuneempaan suuntaan. Punaisena lankana on kuitenkin se, että ruokalaji on edelleen maullisesti tunnistettavissa, vaikka muuten olisikin muuttanut muotoaan radikaalisti”, kertoo Tuominen ja jatkaa: “Maksapiiraan rakennetta siloteltiin ja reseptiä kevennettiin, jotta se sopii paremmin usean ruokalajin menuun. Mutta muuten resepti on erinomaisen maukas ja finnjävlattu versio jopa aika lähellä alkuperäistä.”
Suomalaiset ruokaperinteet maailmankartalle
Tommi Tuomisen salonkikelpoiset versiot klimppisopasta, kanaviillokista sekä muista suomalaisista perinneresepteistä pääsevät ruokamaailman kartalle, kun Finnjävel Salonki avaa pop-up ravintolan luksushotelli Como The Halkinissa Lontoon Belgraviassa maaliskuussa 2023.
”Tämä on ensimmäinen kerta, kun suomalaisen ruokakulttuurin aarteita tarjotaan fine dining -konseptilla maamme rajojen ulkopuolella. Olemme todella innoissamme ja ylpeitä, että tämä pandemian takia lykkääntynyt hanke vihdoin toteutuu ja pääsemme esittelemään suomalaista ruokaperinteitä kansainvälisille vieraille ja vieläpä näin merkittävän kumppanin kanssa”, iloitsee ravintoloitsija Timo Linnamäki, joka on toiminut hankkeen puuhamiehenä.
Suomi-aiheisen Pop-upin Gin-tarjoilusta huolehtii artesaanijuomiin erikoistunut Helsinki Distilling Company.
Ravintola Finnjävel
Finnjävel tarjoaa suomalaiset luonnonantimet ja perinnereseptit kaikilla aisteilla nautittavina, modernisoituina makuelämyksinä. Finnjävelissä on kaksi puolta: mutkaton Sali tarjoaa suomalaista ikisuosikeista jalostettuja annoksia läskisoosista karjalanpiirakkaan ja Michelin-tähdellä palkitussa Salongissa nautitaan huippukokkien tulkintoja suomalaisesta sielunmaisemasta. Salonki sai vuonna 2021 Michelin-tähden lisäksi tunnustuksen parhaasta palvelusta, nostaen suomalaisen sydämellisen vieraanvaraisuuden ravintolamaailman kartalle.
Tommi Tuominen
Suomen ainoa kahden Michelin-tähtiravintolan kokki, keittiömestari ja ravintoloitsija. Finnjävelin ohella Tuominen on ravintola Demon keittiömestari ja omistaja. Demo ansaitsi ensimmäisen tähtensä vuonna 2007 ja on pitänyt Michelin-tähtensä pidempään kuin mikään muu ravintola Suomessa.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Tommi Tuominen, Finnjävel, 050 575 3799, tommi@restaurantdemo.fi
Timo Lintsi Linnamäki, Muru Dining Oy, +358 50 5187122, lintsi@murudining.fi
Haastattelu- & kuvapyynnöt: Sini Sorainen, Wolfcom Oy, 0400 39 7464, sini.sorainen@wolfcom.fi
Kuvat






Linkit
Tietoja julkaisijasta
Wolfcom PR Boutique, Helsinki, Finland
Korkeavuorenkatu 1 B 11, 00140 Helsinki
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Wolfcom
Finnjävel tuo röpörieskan Helsingin parhaalle aamiaiselle15.4.2025 12:07:44 EEST | Tiedote
Ainutlaatuisista hotelleistaan tunnettu NH Collection juhlistaa 10-vuotista taivaltaan maailman metropoleissa. Suomeen korkeatasoinen hotelliketju saapui 2024, kun Seurahuoneen ja Uuden ylioppilastalon historiallisiin kiinteistöihin avautui NH Collection Helsinki Grand Hansa. Kymmenen NH Collection -hotellia Euroopassa ja Latinalaisessa Amerikassa tuo juhlavuoden kunniaksi aamiaiselleen paikallisen huippuravintolan luoman annoksen. Helsingissä juhla-annoksesta vastaa maailman ainoa suomalaisesta ruokaperinteestä ammentava Michelin-tähtiravintola Finnjävel.
Kupoli on Suomen paras uusi cocktailbaari – tähtää maailman huipulle1.4.2025 15:06:46 EEST | Tiedote
NH Collection Helsinki Grand Hansa -hotellin kupolitornissa sijaitseva, pohjoisesta luonnosta ja sesongeista ammentava Kupoli on nopeasti noussut ilmiöksi cocktail-piireissä. Tunnustuksena erottuvasta konseptista, uniikista ympäristöstä sekä taidokkaista cocktaileista on Kupoli nimetty Suomen parhaaksi uudeksi cocktailbaariksi pohjoismaisessa Bartenders’ Choice Awards -kilpailussa.
Seitsemän poikkeuksellista yöpymiselämystä Virossa28.3.2025 09:59:42 EET | Tiedote
Virolaisten kekseliäisyys ja kädentaidot näkyvät myös naapurimaan majoitustarjonnassa. Eri puolille Viroa syntyy jatkuvasti uusia, jännittäviä majoituspaikkoja, jotka tarjoavat unohtumattomia kokemuksia lomalaisille. Päänsä voi painaa tyynyyn esimerkiksi luksushotellista tutuin mukavuuksin varustellussa puumajassa, teltassa, lasimökissä, kelluvassa talossa tai päreiglussa. Karut rannat, villit rämeet ja luonnontilaiset metsät kutsuvat helmaansa täydelliseen irtiottoon arjesta. Kokosimme esimerkkejä erikoisista majapaikoista, jotka tarjoavat ikimuistoisia elämyksiä.
Usva by Terhen Spa tuo ikiaikaiset hoitoperinteet osaksi modernia hyvinvointia26.3.2025 14:35:31 EET | Tiedote
NH Collection Helsinki Grand Hansa -hotellin Usva by Terhen Spa yhdistää ikiaikaiset suomalaiset hoitoperinteet – saunaterapian sekä luonnonyrttien ja hierontojen yhdistelmän – moderniin hyvinvointikokemukseen. Ylellisessä spassa suomalainen kulttuuriperintö ja kiireinen nykyaika sulautuvat yhteen kokonaisvaltaisella tavalla.
Metallin ja klassisen musiikin yhdistävä Bright & Black Finlandia-taloon 17.5.14.3.2025 09:37:07 EET | Tiedote
Bright & Black rikkoo metallin ja klassisen musiikin raja-aidat ennen kuulemattomalla tavalla – ylistetty konserttikiertue saapuu toukokuussa Suomeen. Kapellimestari Kristjan Järven johtama Nordic Pulse Orchestra ja soolosellisti Eicca Toppinen tuovat lavalle ainutlaatuisen musiikillisen kokonaisuuden, jossa metallimusiikin raskaat riffit kohtaavat klassisen musiikin orkestraalisen loiston. Konsertti Helsingin Finlandia-talossa lauantaina 17. toukokuuta 2025.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme