Tietoturvaosaajille suuri tarve – Gofore kouluttaa asiantuntijoita vastatakseen asiakaskysyntään

Esimerkiksi Kyberturvallisuusalan kattojärjestö Kyberala ry (FISC) arvioi viime syksynä, että Suomessa on tarve 8 000−10 000:lle* kyber- ja tietoturva-alan osaajalle. Vastaava havainto tehtiin liikenne- ja viestintäministeriön rahoittamassa selvityksessä, jonka mukaan lähivuosien tarve on 6 000–13 000** osaajaa eri ammatillisilla profiileilla.
Tietoturvapalveluiden kysynnän voimakas kasvu vuoden 2022 aikana sekä rekrytoinnissa havaittu hakijoiden kiinnostus kehittyä tietoturvan osaajiksi antoivat Goforelle sysäyksen oman tietoturva-akatemian, Hackademyn käynnistämiseen.
”Olemme huomanneet keskusteluissa hakijoiden kanssa, että IT-alalla on iso joukko teknisiä asiantuntijoita, joiden osaaminen ja motivaatio antavat edellytykset kehittyä tietoturva-asiantuntijoiksi. Sopivaa mahdollisuutta uran suunnan muuttamiseksi ei vain ole ollut tarjolla. Kun samaan aikaan asiakkaiden kysyntä kyber- ja tietoturvaan kasvaa, Hackademy päätettiin perustaa”, sanoo Goforen kyberturvallisuusliiketoiminnan johtaja Markus Asikainen.
Huhtikuussa alkava, puoli vuotta kestävä akatemia yhdistää tietoturvakoulutusta ja työskentelyä osaamista vastaavissa asiakasprojekteissa. Osaajien kouluttaminen tällä tavalla on IT-alan yrityksissä vielä uutta. Hackademyyn voi hakea 5. helmikuuta saakka.
“Tavoitteemme on rekrytoida ensi vaiheessa viidestä kymmeneen IT-ammattilaista. Emme hae alanvaihtajia tai vastavalmistuneita, vaan jo kokeneempia osaajia, jotka ovat työskennelleet teknisissä tehtävissä esimerkiksi ohjelmistokehittäjänä, pilviasiantuntijana, sovellusarkkitehtina tai teknisenä projektipäällikkönä. Hakijalla voi myös olla kokemusta työskentelystä muussa vastaavassa roolissa tiiviissä yhteistyössä ohjelmistokehitystiimin kanssa”, Markus Asikainen kertoo.
Koulutukseen valitut työllistyvät Goforelle vakituiseen työsuhteeseen, saavat mentorin tietoturvakonsulttitiimistä ja suorittavat koulutuksen yhteydessä tietoturvasertifikaatin. Gofore on aiemmin kouluttanut IT-alan asiantuntijoita vastaavissa akatemioissa syventämällä heidän osaamistaan pilviteknologiassa, testiautomaatiossa sekä scrum master -osaajiksi.
Alan toimijat edistävät muunto- ja lisäkouluttautumista
Kyberturvallisuusalan kattojärjestö Kyberala ry (FISC) kokoaa yhteen kyber- ja tietoturvallisuusalan organisaatiot ja yritykset ja toimii alan edunvalvojana. Gofore on verkoston jäsen ja mukana vaikuttamassa turvallisemman ja eettisen digitaalisen yhteiskunnan rakentamiseen.
Kyberalan näkökulmasta erilaiset koulutukset ovat tärkeä keino osaajien saamiseksi alalle.
”Muunto- ja lisäkoulutus tarjoaa merkittäviä mahdollisuuksia kyberturvallisuusalan osaajapulan hallintaan, sillä niiden kautta voidaan vastata työnantajien välittömiin osaamistarpeisiin. Samalla voidaan auttaa esimerkiksi alan vaihtoa suunnittelevia työllistymään aloille, joilla osaajista on kysyntää. Goforen perustama akatemia on erinomainen esimerkki siitä, miten yritykset rekrytoivat osaajia”, sanoo Kyberala ry:n toimitusjohtaja Peter Sund.
Kyberala katsoo, että Suomesta puuttuu laajempi muuntokoulutuksen ekosysteemi.
”Olemme alkaneet rakentaa yhteistyössä Nokian, Goforen, oppilaitosten ja korkeakoulujen sekä kumppaneidemme kanssa verkostoa, jonka tavoitteena on luoda tehokkaampi ja kestävä malli muunto- ja lisäkouluttautumiselle. Se on tarkoitus ennakoida nykyhetken ja tulevaisuuden osaamistarpeita ja hyödyntää olemassa olevia rakenteita ja aktiviteetteja sekä kehittää uusia, joustavampia prosesseja”, Peter Sund jatkaa.
Lisätietoja:
Gofore: Markus Asikainen, kyberturvallisuusliiketoiminnan johtaja
p. 050 432 8322, markus.asikainen@gofore.com
Kyberala ry (FISC): Peter Sund, toimitusjohtaja
p. 050 565 0621, peter.sund@teknologiateollisuus.fi
Goforen tietoturva-akatemia, Hackademy
https://gofore.com/hackademy/
https://gofore.com/tietoturva-asiantuntijaksi-tyon-ohessa/
*) Alan sisäinen selvitys syksyllä 2022. Tätä tukee myös Teknologiateollisuuden selvitys teknologia-alan osaajatarpeista, esimerkiksi: https://teknologiateollisuus.fi/fi/ajankohtaista/tiedote/selvitys-teknologiateollisuus-tarvitsee-10-vuoden-sisalla-130-000-uutta
**) Liikenne- ja viestintäministeriön Jyväskylän yliopistolta tilaaman tutkimus selvitti, miten kehittää kyberturvallisuuden liittyvän osaamisen määrää ja laatua:
https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/82709
Avainsanat
Kuvat
Tietoja julkaisijasta
Gofore Oyj on digitaalisen muutoksen asiantuntija. Meitä on Suomessa, Saksassa, Itävallassa, Virossa, Espanjassa ja Italiassa noin 1300 alan johtavaa asiantuntijaa, jotka ovat yrityksemme sydän, aivot ja kädet. Kaikella tekemisellämme on positiivinen vaikutus – oli kyse sitten johdon konsultoinnista, muotoilusta, koodauksesta tai testauksesta. Meillä tehdään töitä ihmisistä, yhteisöistä ja organisaatioista välittäen. Toimintaamme ohjaavat vahvat arvomme: olemme jokaiselle hyvä työpaikka, ja elämme asiakkaidemme onnistumisista. Liikevaihtomme vuonna 2022 oli 149,9 miljoonaa euroa. Gofore Oyj:n osake on listattu Nasdaq Helsinki Oy:ssä. Tutustu meihin osoitteessa www.gofore.fi.
Finnish Information Security Cluster (FISC) – Kyberala ry on Teknologiateollisuus ry:n toimialayhdistys ja edustaa Suomessa toimivaa kyber- ja tietoturvallisuusalaa sekä toimii alan edunvalvojana. Järjestön tarkoituksena on laaja-alaisesti ja tavoitteellisesti edistää kyber- ja tietoturva-alan asioita Suomessa ja EU:ssa yritysten, julkishallinnon sekä kansalaisyhteiskunnan näkökulmat huomioiden. Järjestö tekee työtä turvallisen digitalisaation ja datatalouden puolesta. Yhdistyksen tavoitteena on kyberturvallisuusalan tunnettavuuden ja liiketoimintaedellytysten parantaminen, yleinen turvallisuusilmapiirin parantaminen, kansallisen kyberuhkiin varautumisen tukeminen sekä muu yhteiskunnan kyberturvallisuuden edistäminen. www.fisc.fi/fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Gofore Oyj
Kutsu medialle: Kuinka digitalisaation kehitys lisää yhteiskunnan ja yritysten kasvua ja kilpailukykyä11.4.2025 09:45:00 EEST | Kutsu
Gofore kutsuu median edustajat Digital Society 25 -tapahtumaan torstaina 24.4.2025 Helsingissä. Tapahtuma tarjoaa katsauksen digitalisaation kansallisesta ja kansainvälisestä kehityksestä sekä ratkaisuja Suomen kilpailukyvyn kasvattamiseksi. Puhujina ovat mm. Viron talous- ja viestintäministeriön apulaispääsihteeri Sandra Särav sekä työ- ja elinkeinoministeriön alivaltiosihteeri Elina Pylkkänen.
Gofore toteuttaa Valiolle ESG-työkalun – Vastuullisuusdatan hyödyntäminen ja ympäristövaikutusten seuranta helpottuu9.4.2025 09:45:00 EEST | Tiedote
Gofore toteuttaa Valion maitotiloille vastuullisuuden ESG-raportointia helpottavan työkalun. Data- ja tekoälyavusteinen työkalu, Esko, auttaa maitotiloja seuraamaan ja pienentämään ympäristövaikutuksia, hyödyntämään monipuolisemmin vastuullisuusdataa sekä tuottamaan helposti vastuullisuusraportteja. Esko tukee myös Valion tavoitetta hiilineutraalista maidon arvoketjusta vuoteen 2035 mennessä. Teollisuuden digitaalisissa ratkaisuissa korostuvat tulevaisuudessa yhä enemmän kokonaisvaltainen tiedolla johtaminen, automatisointi ja käyttäjälähtöisyys.
Tutkimus: Testauksen ja laadunvarmistuksen merkitys digitaalisten palveluiden toimivuudelle kasvaa, tekoälyyn suhtaudutaan varoen28.3.2025 09:45:00 EET | Tiedote
Suomalaiset organisaatiot hyödyntävät testausta ja laadunvarmistusta ohjelmistokehityksessä jo edistyksellisesti, mutta käyttävät tekoälyn mahdollisuuksia vielä varovaisesti, kertoo Goforen tutkimus. Digitaaliset palvelut ja järjestelmät tarvitsevat tulevaisuudessa kuitenkin entistä älykkäämmän laadunvarmistuksen, jotta yhteiskunta ja yritykset pysyvät käynnissä. Testausinvestoinnin hyötyjä liiketoiminnalle ja kilpailuedulle organisaatiot eivät silti pysty vielä riittävästi osoittamaan. Testiautomaatio tuo palveluiden käyttöön tehokkuutta, nopeutta ja luotettavuutta. Testaamattoman järjestelmän kaatuminen voi vaikuttaa sekä liiketoimintaan että maineeseen.
Goforen vuoden 2024 tilinpäätöstiedotteen julkaisu ja verkkolähetys3.2.2025 09:00:00 EET | Kutsu
Gofore Oyj julkaisee vuoden 2024 tilinpäätöstiedotteensa torstaina 20.2.2025 noin klo 9.00. Toimitusjohtaja Mikael Nylund ja talousjohtaja Teppo Talvinko esittelevät tuloksen suorassa verkkolähetyksessä samana päivänä klo 13.00.
Publication and webcast of Gofore's financial statements 20243.2.2025 09:00:00 EET | Press invitation
Gofore will publish its financial statement for the year 2024 on Thursday, February 20, 2025, at around 9:00 AM EET. CEO Mikael Nylund and CFO Teppo Talvinko will present the results in a live webcast on the same day at 1:00 PM.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme