Sadas promootio on Promootion riemuvuoden 2023 kohokohta

Helsingin yliopiston Promootion riemuvuosi avataan 20.3.2023, jolloin julkistetaan myös yliopiston uudet kunniatohtorit. Riemuvuoden aikana nostetaan esiin promootiojuhlaperinteen lisäksi laajemmin yliopiston kulttuurihistoriallista ja yhteiskunnallista merkitystä.
Promootio on monipäiväinen seremonia, jossa maisterit ja tohtorit pääsevät juhlimaan suorittamiaan tutkintoja näyttävissä puitteissa koko yliopistoyhteisön kanssa. Promootion historia ulottuu Helsingin yliopiston perustamisaikoihin saakka vuoteen 1643. Kansainvälisestikin ainutlaatuinen suomalainen maisteri- ja tohtoripromootio on yliopiston parhaiten säilynyt vuosisatojen läpi jatkunut perinne. Keväällä 2023 vietetään jo sadatta filosofisen tiedekunnan promootiota sekä eläinlääketieteellisen, teologisen ja oikeustieteellisen tiedekunnan promootioita.
Promootion riemuvuoden ohjelma
Riemuvuoden ohjelmatarjonta on kaikille avoin. Vuoden aikana voi muun muassa maanantaina 20.3. osallistua avaustapahtumaan, jossa kantaesitetään vuoden 2023 monikielinen promootiokantaatti Science Frictions. Lisäksi Kansalliskirjastossa on esillä 21.3–31.10 esillä historianäyttely Promotio 1643–2023. Riemun rituaalit, jossa voi nähdä promootioon liittyviä aarteita ja osallistua tulevaisuuden ei-binäärin promootioasun pohdintaan.
Riemuvuoden aikana järjestetään niin ikään juomalaulukilpailu, yleisötilaisuuksia Tiedekulmassa ja Kansallismuseossa sekä julkaistaan Promootio –podcast-sarja ja promootiohistoriateos. Suomalaisen Kirjallisuuden Seura SKS ja Svenska litteratursällskapet i Finland SLS järjestävät myös muistitietokeruun promootiomuistoista.
Kaikki riemuvuoden tapahtumat ja päivittyvät tiedot löytyvät sen verkkosivustolta. Tervetuloa mukaan!
Promootion riemuvuosi on laaja yhteistyöhanke
Yliopiston kanslerin Kaarle Hämerin suojelema ja KTM Jussi Herlinin luotsaama riemuvuosihanke toteutuu laajana yhteistyönä muun muassa Kansalliskirjaston, Kansallismuseon, Helsingin kaupunginmuseon, Yliopistomuseon, Helsinki Alumni -yhteisön, Helsingin yliopiston alumniyhdistyksen, opiskelijajärjestöjen ja Akateemisen Kirjakaupan kanssa. Pääasiassa säätiötuella rahoitetun projektin päätukija on Ella ja Georg Ehrnroothin säätiö. Taiteellisesta ja tieteellisestä tuotannosta vastaavat muun muassa runoilija Cia Rinne, säveltäjä Cecilia Damström, designer Ella Boucht, historiantutkijat Tero Halonen, Eva Ahl-Waris ja Kristina Ranki.
Yhteyshenkilöt
FT Kristina Ranki
Projektipäällikkö
kristina.ranki@helsinki.fi
p. 029 412 1699
www.helsinki.fi/promootionriemuvuosi
Kuvat
Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Ovatko maataloudessa käytettävät kasvinsuojeluaineet uhka myös ympäröivälle luonnolle?5.5.2025 12:29:02 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkimus osoitti, että kasvinsuojeluaineilla voi olla negatiivisia vaikutuksia maatalousympäristöissä eläviin lajeihin, jotka eivät ole aineiden varsinaisia kohteita. Vaikutukset kuitenkin vaihtelivat suuresti riippuen testatusta kasvinsuojeluaineesta.
Viikin lehmät kirmasivat laitumelle – lataa riemukkaat videot median käyttöön!3.5.2025 13:26:46 EEST | Tiedote
Suomen urbaaneimmat lehmät ovat kirmanneet iloiten laitumelle Viikin tutkimustilalla ensimmäisen kerran talven jälkeen. Perinteikäs koko perheen tapahtuma keräsi yleisöä laitumen laidalle Helsingin maantieteelliseen keskipisteeseen lauantaina 3.5. arviolta 6 000 henkeä.
Polttavaa tiedettä, viileitä tanssimuuveja – Suomeen voitto kansainvälisessä tiedeviestintäkilpailussa2.5.2025 13:17:05 EEST | Tiedote
Sulo Roukan ja monitaiteellisen tiimin tanssiaskeleet toivat voiton arvostetun Science-lehden Dance Your Ph.D. -kilpailussa.
Luonnontieteellisen keskusmuseon tutkijat löysivät yli 150 tieteelle uutta lajia vuonna 202429.4.2025 07:15:00 EEST | Tiedote
Suuri osa maapallon eliölajeista on vielä tuntemattomia. Tutkimustieto lajeista ja niiden välisistä suhteista, levinneisyysalueista ja elintavoista auttaa ymmärtämään paremmin maapallon monimuotoisuutta ja suojelutarpeita.
Kylmään sopeutuneet lajit väistyvät lämpimään sopeutuneiden tieltä24.4.2025 08:12:47 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkimus osoittaa, että ilmaston muuttuessa lämpimään ilmastoon sopeutuneet lajit, kuten tietyt linnut ja perhoset, ovat yleistyneet Suomessa. Samaan aikaan viileään ilmastoon sopeutuneet lajit ovat vähentyneet ja siirtyneet pohjoisemmaksi.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme