Rekisteröinnin lisäksi kaikki koirat on sirutettava tämän vuoden aikana

Koiralle siruttaminen aiheuttaa vain hieman kipua pistohetkellä ja on nopeasti ohi. Sirun laittamisesta voidaan tehdä koiralle mahdollisimman mukava esimerkiksi niin, että pistohetkellä koira saa nuolla herkkuja nuolumatolta.
Eläinlääkäri laittaa sirun koiran ihon alle niskan ja lapojen väliin. Siru asetetaan paikoilleen neulalla.
”Paikalleen laittamisen jälkeen koira ei tunne sirua, sillä se on vain riisin jyvän kokoinen”, Evidensian erikoiseläinlääkäri, eläinlääketieteen tohtori Mirja Kaimio vakuuttaa.
Sirun voi laittaa koiralle jonkin muun toimenpiteen yhteydessä tai erillisellä käynnillä. Kaimion mukaan tavallisimmin mikrosiru laitetaan koiralle pentuetarkastuksen tai ensimmäisten rokotusten yhteydessä. Siruttamiselle ei kuitenkaan ole ikärajaa, vaan sen voi tehdä minkä ikäiselle koiralle tahansa.
Sirutus tehdään vain kerran, minkä jälkeen koira on tunnistusmerkitty sen koko loppuelämäksi.
Yleistutkimus samalla kertaa
Omistaja, joka näkee koiransa joka päivä, saattaa sokeutua muutoksille sen terveydentilassa. Eläinlääkäri voi tarkastuksessa huomata asioita, joihin puuttumalla koiran elämänlaatu paranee. Kun terveysongelmat havaitaan ajoissa, niitä pystytään hoitamaan tehokkaimmin. Aikainen havaitseminen auttaa myös pahimpien ongelmien ennaltaehkäisyssä. Vuosittainen yleistutkimus onkin osa aikuisen koiran terveydenhoidon perusrutiineja.
Evidensian klinikoilla sirutuskäyntiin sisältyy aina yleistutkimus, jossa eläinlääkäri tarkastaa koiran kirsusta hännänpäähän.
”Yleistutkimuksessa kuunnellaan koiran sydän ja hengitysäänet sekä tunnustellaan vatsaontelo ja imusolmukkeet. Lisäksi kiinnitetään huomiota koiran ihon, turkin, silmien ja korvien kuntoon, jotta esimerkiksi mahdolliset tulehdusmuutokset tai punoitus huomataan. Myös hampaiden, nisäkudoksen ja ulkoisten sukuelinten tutkiminen kerran vuodessa on tärkeää”, Mirja Kaimio sanoo.
Sirutus on pentutehtailuakin ehkäisevä henkivakuutus koiralle
Mikrosirussa on lemmikin yksilöivä numerosarja, joka pystytään lukemaan mikrosirujen lukemiseen tarkoitetulla sirunlukijalla. Sirunlukijoita on esimerkiksi eläinlääkäreillä, viranomaisilla ja kennelyhdistyksillä.
”Mikrosiru on kuin koiran henkilöllisyystodistus ja edullinen henkivakuutus. Sirun tietojen perusteella on mahdollista selvittää nopeasti, kuka koiran omistaa. Näin esimerkiksi karanneet koirat löytävät yleensä nopeasti takaisin kotiin”, Mirja Kaimio muistuttaa.
Koirarekisterillä pyritään vaikeuttamaan pentutehtailua, koirien laitonta maahantuontia ja niiden hylkäämisiä. Ruokaviraston ylläpitämään rekisteriin kerätään tiedot kaikista koirista, eli myös Kennelliittoon jo rekisteröityjen koirien tiedot tulee ilmoittaa uuteen rekisteriin.
Sirutus ja rekisteröinti on tehtävä tänä vuonna
Omat koirat on sirutettava ja niiden tiedot ilmoitettava uuteen koirarekisteriin tämän vuoden aikana. Mikäli sirutus on jo hoidettu, koiran haltija ilmoittaa koiran rekisteriin ilman eläinlääkärikäyntiä.
Tänä vuonna syntyvät koirat tulee merkitä mikrosirulla ja ilmoittaa koirarekisteriin viimeistään kolmen kuukauden iässä tai aiemmin, jos koira luovutetaan uudelle haltijalle ennen kolmen kuukauden ikää.
Laillisesti maahantuodut koirat ovat valmiiksi sirutettuja. Tuojan tulee ilmoittaa koiran tiedot rekisteriin neljän viikon kuluessa Suomeen saapumisesta tai aiemmin, jos koira luovutetaan uudelle haltijalle ennen neljän viikon määräaikaa.
Mikrosirun tunnistuskoodin lisäksi ilmoitetaan koiran syntymäaika tai arvio syntymäajasta, rotu tai kuvaus koiran ulkoisista tuntomerkeistä, sukupuoli, väri, nimi ja syntymämaa, jos se on muu kuin Suomi.
Sirutus, yleistutkimus ja rekisteröinti maksavat yhteensä 59 euroa
Monet koiranomistajat ovat olleet huolissaan uuden koirarekisterin aiheuttamista lisäkuluista. Evidensialla ja Omaeläinklinikalla siruttamisen hinta erillisenä toimenpiteenä on laskettu 49 euroon. Muun eläinlääkärikäynnin yhteydessä toimenpiteen saa 29 eurolla. Tällä on haluttu varmistaa, että uuden koirarekisterin käyttöönoton kokonaiskustannus jää edulliseksi koiranomistajalle.
49 euron hinta sisältää sirutuksen ja yleistutkimuksen, erillistä poliklinikkamaksua käynniltä ei tule. Summan lisäksi koirien omistajien on maksettava rekisteröinnistä Ruokavirastolle kymmenen euroa, mikäli rekisteröinti tehdään sähköisesti. Paperisena tehdyt rekisteröinnit maksavat 19 euroa.
Sirutus, yleistutkimus ja rekisteröinti maksavat siis edullisimmillaan yhteensä 59 euroa.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Mirja KaimioPieneläinsairauksien erikoiseläinlääkäri, eläinlääketieteen tohtori
Puh:040 702 2531mirja.kaimio@evidensia.fiJari PulkkinenViestintäpäällikköEvidensia Eläinlääkäripalvelut Oy
Puh:040 702 7568jari.pulkkinen@evidensia.fiKuvat






Linkit
Tietoja julkaisijasta
Evidensia-verkostoon kuuluu 11 ympäri vuorokauden päivystävää eläinsairaalaa ja 37 eläinlääkäriasemaa ympäri Suomea. Sairaalat toimivat Helsingissä, Espoossa, Vantaalla, Hämeenlinnassa, Kouvolassa, Raisiossa, Tampereella, Jyväskylässä, Seinäjoella, Kuopiossa ja Oulussa. Evidensian etäeläinlääkäri neuvoo maksutta kaikissa eläinten terveyteen ja sairaudenhoitoon liittyvissä asioissa numerossa 020 1800 900 sekä ohjaa tarvittaessa hoitoon sopivimpaan paikkaan.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Evidensia Eläinlääkäripalvelut Oy
Evidensia växer och investerar i Finland genom att öppna en toppmodern smådjursklinik i Karleby28.1.2025 09:00:00 EET | Tiedote
Evidensia Djurvårdstjänster öppnar en ny djurklinik, KarleVet, i Karleby i mars-april. Kliniken skapar 18 arbetsplatser för veterinärmedicinska yrkespersoner.
Evidensia kasvaa ja investoi Suomessa avaamalla huippumodernin pieneläinklinikan Kokkolaan28.1.2025 09:00:00 EET | Tiedote
Evidensia Eläinlääkäripalvelut avaa uuden eläinklinikan, KarleVetin Kokkolaan maalis-huhtikuussa. Klinikka luo 18 työpaikkaa eläinlääketieteen ammattilaisille.
Veterinärens tips för en säker jul för husdjur18.12.2024 09:15:19 EET | Tiedote
Julen är en fest för oss människor, men den medför många faror för våra husdjur. Det kan vara en utmaning att hålla koll på vad djuren sysselsätter sig med mitt i julstöket. Med några råd från veterinären kan du skapa en säker jul för ditt husdjur.
Eläinlääkärin niksit lemmikin turvalliseen jouluun18.12.2024 09:05:38 EET | Tiedote
Joulu on meille ihmisille juhlaa, mutta tuo lemmikille paljon vaaroja. Eläinten touhuja on haastavaa valvoa jouluaskareiden tiimellyksessä. Muutamalla eläinlääkärin neuvolla voit luoda omalle lemmikillesi turvallisen joulun.
Övervikt hos husdjur är ett växande hälsoproblem10.12.2024 09:59:32 EET | Tiedote
Minna Rinkinen, veterinär och expert på husdjursnäring vid Evidensia, vill uppmärksamma finska husdjursägare på faran med övervikt hos hundar och katter. Precis som hos människor orsakar övervikt hälsoproblem även hos husdjur. Man bör vara särskilt noggrann med att ge godsaker.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme