Kehityspoliittisen toimikunnan ajankohtaisanalyysi: Suomen kehityspolitiikka tarvitsee lisää ihmisoikeusperustaisuutta
Tätä mieltä on Kehityspoliittinen toimikunta (KPT), jonka ajankohtaisanalyysi tarkastelee ihmisoikeusperustaisuuden toteutumista Suomen kehityspolitiikassa ja kehitysyhteistyössä.
"Kiristyvässä globaalissa tilanteessa on tärkeää varmistaa, että ulko- ja turvallisuuspolitiikka säilyvät vahvasti ihmisoikeusperustaisena yli hallituskausien", Kehityspoliittisen toimikunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Inka Hopsu (vihr.) sanoo.
Ihmisoikeusperustaisessa lähestymistavassa ihmisoikeudet ja niihin liittyvät velvoitteet ohjaavat kehityspolitiikan ja -yhteistyön tavoitteenasettelua. Sen ytimessä ovat ihmisoikeuksien kunnioittaminen sekä niiden suojelu ja edistäminen. KPT:n mielestä erityistä huomiota on kiinnitettävä ihmisiin ja ihmisryhmiin, joiden kohdalla ihmisoikeudet heikoimmin toteutuvat. Toisaalta on myös vaikutettava oikeuksien toteutumisesta vastuussa oleviin tahoihin. Kantavia periaatteita ovat osallistuminen ja inklusiivisuus, syrjimättömyys ja yhdenvertaisuus sekä vastuuvelvollisuus ja läpinäkyvyys.
Kunnianhimoa kaivataan kautta linjan
KPT:n analyysin mukaan Suomen kehityspolitiikan ihmisoikeusperustaisuus on viime vuosina vahvistunut, ja ihmisoikeudet osataan huomioida kehitysyhteistyössä entistä huolellisemmin. Suomen tulisi kuitenkin ottaa asiassa vieläkin kunnianhimoisempi ote, jotta yhä suurempi osa kehityspolitiikasta edistäisi jatkossa ihmisoikeuksia entistä aktiivisemmin ja tarttuisi ihmisoikeushaasteisiin. Se edellyttää eri toimijoilta poliittista tahtoa, selkeää tavoitteenasettelua, osaamista sekä asianmukaista resursointia.
Vaikka ihmisoikeusperustaisuutta on huomioitu kehitysyhteistyön suunnittelussa, on sen toteutuksessa ja seurannassa suurta vaihtelua. KPT:n mielestä on tärkeää, että ihmisoikeusperustaista lähestymistapaa toteutetaan johdonmukaisesti läpi kaikkien kehitysyhteistyön kanavien, toimien ja tasojen. Tämä ei koske pelkästään kehitysyhteistyötä, vaan laajemminkin eri politiikka-aloja, Suomen ulkosuhteiden kokonaisuutta ja kansainvälistä vaikuttamistyötä.
Oman haasteensa Suomen kehitysyhteistyölle tuo se, että sääntöpohjaista kansainvälistä järjestelmää ja sen normipohjaan oleellisesti kuuluvia ihmisoikeuksia kyseenalaistetaan yhä vahvemmin. Esimerkiksi sukupuolten tasa-arvoa, naisten ja tyttöjen sekä sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen oikeuksia vastustetaan niin kansallisilla kuin kansainvälisillä areenoilla. KPT:n mielestä nämä haasteet tekevät aiempaakin tärkeämmäksi Suomen panostukset ihmisoikeusperustaiseen kehityspolitiikkaan ja -kehitysyhteistyöhön sekä laajemmin ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan. Ne kasvattavat vaikuttamistyön merkitystä kansainvälisellä tasolla etenkin YK:ssa ja EU:ssa.
Ajankohtaisanalyysi on luettavissa kokonaisuudessaan Kehityspoliittisen toimikunnan verkkosivuilta.
Kehityspoliittinen toimikunta on ainoa systemaattisesti ja laaja-alaisesti Suomen kehitysyhteistyötä sekä -politiikkaa seuraava ja analysoiva taho. Valtioneuvosto asettaa toimikunnan hallituskausittain. Sen jäsenistö koostuu eduskuntapuolueista, etu- ja kansalaisjärjestöistä sekä UniPID- verkoston yliopistoista.
Lisätietoja
Marikki Karhu, KPT:n pääsihteeri, puh. 050 525 8649, marikki.karhu@formin.fi
Inka Hopsu, KPT:n puheenjohtaja, puh. 040 758 9545, inka.hopsu@eduskunta.fi
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Kehityspoliittinen toimikunta
Utvecklingspolitiska kommissionen inför förhandlingarna om regeringsprogrammet 2023: Den nya regeringen ska stärka Finlands globala ansvar och genomslagskraft3.5.2023 11:38:50 EEST | Pressmeddelande
Den nya regeringen ska främja global hållbar utveckling och stärka Finlands positiva handavtryck ute i världen. På det sättet tryggar man också Finlands egen säkerhet på lång sikt. Detta är utvecklingspolitiska kommissionens centrala budskap till förhandlarna.
Development Policy Committee’s message to government-formation negotiators in 2023: New government must strengthen Finland’s global responsibility and impact3.5.2023 11:34:28 EEST | Press release
Finland’s new government must promote global sustainable development and strengthen Finland’s positive handprint abroad. In this way, we can also safeguard Finland’s own security in the long term. This is the Development Policy Committee's key message to the government-formation negotiators in 2023.
Kehityspoliittisen toimikunnan hallitusohjelmaviestit 2023: Uuden hallituksen on vahvistettava Suomen globaalia vastuuta ja vaikuttavuutta3.5.2023 11:31:34 EEST | Tiedote
Tulevan hallituksen tulee edistää globaalia kestävää kehitystä ja vahvistaa Suomen positiivista kädenjälkeä maailmalla. Näin turvataan myös Suomen oma turvallisuus pitkällä aikavälillä. Tämä on Kehityspoliittisen toimikunnan (KPT) keskeinen viesti hallitusohjelman tekijöille.
Analysis by the Development Policy Committee: Finland’s development policy needs a more ambitious human rights based approach31.1.2023 09:22:22 EET | Press release
An increasingly tense international situation, prolonged conflicts, catastrophes exacerbated by climate change and the questioning of the justification for human rights are further increasing the need for a human rights based development policy.
Utvecklingspolitiska kommissionens aktualitetsanalys: Finlands utvecklingspolitik ska tillämpa rättighetsperspektivet bredare31.1.2023 09:19:08 EET | Pressmeddelande
Det skärpta internationella läget, de långdragna konflikterna, de ökade katastroferna till följd av klimatförändringar och det allt aktivare ifrågasättandet av de mänskliga rättigheterna skapar ett växande behov av en utvecklingspolitik som beaktar rättighetsperspektivet mer omfattande.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme