Kustannusosakeyhtiö Siltala

Immanuel Nobel ja hänen poikansa tsaarin Venäjällä

Jaa
Arvostetun ja palkitun ruotsalaisen slavistin Bengt Jangfeldtin kirja IMMANUEL NOBEL JA HÄNEN POIKANSA TSAARIEN VENÄJÄLLÄ kertoo nimensä mukaisesti Nobelin perheen poikkeuksellisesta menestystarinasta Venäjällä. – Viime syksynä ilmestyi suomeksi myös Jangfeldtin teos VENÄJÄ – AATTEET JA IDEAT PIETARI SUURESTA PUTINIIN, jossa kirjoittaja avaa venäläisen aatehistorian kehitystä ja samalla selittää ja tulkitsee monia nyky-Venäjän politiikan ja kulttuurin erityispiirteitä.

Nimi Nobel liitetään useimmiten Nobel-palkinnon luojaan, mutta Alfred Nobelin isän ja veljien saavutukset ovat vähintäinkin yhtä merkittäviä. Isä ja pojat olivat nerokkaita keksijöitä ja lahjakkaita yrittäjiä perheessä, jonka tarina sijoittuu suurelta osin Venäjälle.

Isä Immanuel Nobel oli yleisnero: arkkitehti, keksijä, insinööri ja suunnittelija. Vuonna 1838 hän muutti Pietariin ja perusti Venäjän laivastolle höyrykoneita ja merimiinoja valmistavan mekaanisen verstaan.

Immanuelin poika Ludvig kehitti verstaasta yhden maan menestyneimmistä konetehtaista.

Ludvigin veli Robert puolestaan loi perustan Branobelille, yhdelle maailman suurimmista öljy-yhtiöistä.

Kun perhe vuonna 1918 joutui pakenemaan Ruotsiin, oli Branobel Venäjän arvostetuin yritys ja Nobelin perhe maan rikkaimpia.

***

Venäjä – aatteet ja ideat Pietari Suuresta Putiniin -kirjassaan Jangfeldt korostaa Venäjän historian heiluriliikettä pysähtyneisyyden ja hajoamisen, sorron ja suojasään, uudistusten ja niitä romuttavien vastareformien välillä. Teos ilmestyi Ruotsissa alun perin vuonna 2017 ja kirjailija päivitti sen viime vuonna.

***

Bengt Jangfeldt (s. 1948) on palkittu tietokirjoistaan kahdesti Ruotsin tärkeimmällä August-kirjallisuuspalkinnolla, muun muassa Vladimir Majakovskin elämäkerrasta Panoksena elämä (2008).

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Kustannusosakeyhtiö Siltala
Kustannusosakeyhtiö Siltala
Suvilahdenkatu 7
00500 Helsinki

Kustannusosakeyhtiö Siltala on Aleksi ja Touko Siltalan vuonna 2008 perustama riippumaton kustantamo, joka julkaisee laadukasta kauno- ja tietokirjallisuutta.

www.siltalapublishing.fi

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kustannusosakeyhtiö Siltala

Meren kutsuun on vastattava – Spirit of Helsinki -veneen maailmanympäripurjehdus5.2.2025 11:50:33 EET | Tiedote

Spirit of Helsinki -vene osallistui Ocean Globe Race 2023 -maailmanympäripurjehduskilpailuun ja teki suomalaista purjehdushistoriaa sijoittumalla toiseksi. Jussi Evinsalon kirjoittama kirja Spirit of Helsinki – Meren kutsuun on vastattava kertoo jännittävästä matkasta, jolla toistakymmentä erilaista ihmistä erilaisilla purjehduskokemuksilla kamppailevat saman päämäärän eteen. Harva lopulta tiesi, mihin oli lähdössä. Ocean Globe Race 2023 kunnioitti vuoden 1973 Whitbread Round the World -kilpailua ja se käytiin retrosäännöillä ilman nykytekniikkaa. *** Helsingin messukeskuksessa järjestetään venemessut 7.–16.2. Jussi Evinsalo kertoo messuilla kirjastaan perjantaina 7.2. kello 13.

Puola on samaa maata – Suomalainen tutustumismatka Puolaan4.2.2025 11:40:06 EET | Tiedote

Suomessa on tavattu ajatella, että Puola on toista maata. Onko sittenkään? Puola ja Suomi ovat lähellä toisiaan ja jakavat samaa historiaa. Ainakin kaksi kertaa Puolan onnettomuus on kääntynyt Suomen onneksi. Puolaan verrattuna Suomi on historian Hannu Hanhi, joka on onnekkaasti puikkelehtinut yhteiskunnalliseen vakauteen. Puola on kerta toisensa jälkeen päätynyt tragediaan, kansallinen eripura toistuvana kirouksenaan. Antti Blåfieldin ja Erja-Outi Heinon kirja Puola on samaa maata on suomalainen tutustumismatka Puolaan. Se etsii jakautumisen juuria historiasta, piirtää kuvan polarisaatiosta tässä ajassa ja kysyy Puolan kokemukseen nojaten, miten sen voi välttää. Lokakuussa 2023 Eurooppa ilahtui, kun puolalaiset äänestivät avoimen demokratian puolesta. Antoiko Puola esimerkin siitä, miten katkaista kansallismielisen populismin voittokulku?

Anne Applebaumin uusi kirja pureutuu nykyautokratiaan27.1.2025 11:18:27 EET | Tiedote

Luulemme tietävämme, miltä autokraattinen valtio näyttää: Huipulla on kaikkivoipa johtaja. Hän hallitsee poliisia. Poliisi uhkaa ihmisiä väkivallalla. On ilkeitä yhteistyökumppaneita ja ehkä muutamia rohkeita toisinajattelijoita. Mutta 2000-luvulla tämä ei juuri vastaa todellisuutta. Nykyautokratiaan kuuluvia ei yhdistä määrätty ideologia, kuten kommunismi, vaan pikemminkin yhteinen pyrkimys saada valtaa, rahaa ja koskemattomuutta. Niin sanottu liberaali maailmanjärjestys, jonka etenemistä joskus pidettiin vääjäämättömänä, on kovaa vauhtia sulamassa. Hätkähdyttävän ajankohtaisessa kirjassaan Autokratia Oy Anne Applebaum kehottaa demokratioita ryhdistäytymään ja suuntaamaan politiikkansa uudelleen vakavan uhan torjumiseksi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye