Maanmittauslaitoksen avoimien aineistojen jakelu avattu Karttapaikka-palveluun

Maanmittauslaitoksen avoimia paikkatietoaineistoja on voinut ladata jo vuodesta 2012. Avoimiin aineistoihin sisältyvät esimerkiksi maastotietokanta, maasto- ja taustakartat, ilmakuvat ja harvennettu laserkeilausaineisto. Kiinteistötiedoista avoimia ovat muun muassa kiinteistörajat ja kiinteistötunnukset.
Maanmittauslaitoksen avoimia aineistoja käytetään paljon esimerkiksi maankäytön ja infrastruktuurin suunnittelun apuna, mutta myös vapaa-ajan käytössä. Esimerkiksi suunnistajat hyödyntävät avointa laserkeilausaineistoa suunnistuskarttojen tekemisessä. Avoimia aineistoja hyödynnetään laajasti myös tutkimuksessa ja opetuskäytössä erilaisissa paikkatietoanalyyseissa. Avoimet karttakuvat ovat usein käytössä taustakarttoina erilaisissa karttaesityksissä.
Käytettävyyttä parannettu asiakaspalautteen perusteella
Uutta palvelua on kehitetty yhteistyössä asiakkaiden kanssa. Uusi palvelu sisältää samat aineistot kuin vanha, mutta palautteen perusteella palvelun käytettävyyttä on parannettu ja esimerkiksi aineistojen rajaustapoja ja tiedostomuotoja on uudistettu.
Vanha palvelu on jo yli 10 vuoden ikäinen ja teknisen toteutuksen ja käyttöliittymän osalta vanhentunut. Uuden palvelun helppokäyttöisyyteen on kiinnitetty erityistä huomiota.
Useimpien palvelusta ladattavien aineistojen käsittely vaatii erityisen paikkatieto-ohjelmiston, mutta rasterimuotoiset kartat ja ilmakuvat aukeavat myös tavallisilla kuvankatseluohjelmilla.
- Maanmittauslaitoksen avoimia aineistoja käytetään hyvin laajasti useilla eri toimialoilla. Asiakkaat ovat kiitelleet uutta palvelua sujuvammaksi, mikä säästää työaikaa ja parantaa tuottavuutta. On tärkeää, että julkisin varoin tuotetut paikkatietoaineistot ovat yhteiskunnassa tehokkaassa käytössä, kommentoi johtava asiantuntija Teemu Saloriutta Maanmittauslaitokselta.
Lataamiseen uusia vaihtoehtoja
Karttapaikan Lataa paikkatietoaineistoja -kohdassa maastotietokannan ja kiinteistörekisterikartan lataamiseen on lisätty uusia vaihtoehtoja. Maastotietokanta on ladattavissa jo nyt karttalehtien lisäksi vapaalla rajauksella, kunnittain ja koko maan pakettina. Kiinteistörekisterikarttaan uudet rajaamismahdollisuudet tulevat käyttöön talven 2023 aikana. Palvelussa on myös parannettu rajapintoja ja aineistoformaatteja on lisätty.
Vuoden 2023 aikana palveluun on tulossa saataville myös avointa aineistoa tarkempi laserkeilausaineisto. Tämä tarkempikin aineistokin on julkista, mutta sen käyttäminen edellyttää käyttöluvan hyväksymisen ja käyttäjän tunnistautumisen. Aineisto on maksullista.
Lue lisää laserkeilausaineistojen hankinnasta.
Yhteyshenkilöt
Johtava asiantuntija Teemu Saloriutta
teemu.saloriutta@maanmittauslaitos.fi
+358 50 574 6201
Kuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta

PL 84 (Opastinsilta 12C)
00521 HELSINKI
029 530 1100 (Vaihde)https://www.maanmittauslaitos.fi/
Teemme maanmittaustoimituksia, ylläpidämme kiinteistöjen ja osakehuoneistojen tietoja, huolehdimme omistusoikeuksien rekisteröinneistä ja kiinnityksistä, tuotamme kartta-aineistoja sekä teemme paikkatietoalan tutkimusta.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Maanmittauslaitos
Tahallinen häirintä itärajalla piinaa lentoliikennettä ja yhteiskunnalle miljoonien arvoista aineistonkeruuta, nyt Maanmittauslaitoksen tutkijat testaavat ratkaisuja ongelmaan15.4.2025 07:56:54 EEST | Tiedote
Maanmittauslaitoksen tutkijat kehittävät ja testaavat satelliittipaikannuksen häirinnän tunnistusta ja sen vahinkojen torjuntaa huhtikuussa käynnistyvän EU:n rahoittaman tutkimushankkeen avulla. Ratkaisuja tullaan testaamaan Pohjois-Karjalassa. Ongelmanratkaisulle on huutava pula, sillä paikannushäirintä aiheuttaa turvallisuusriskejä ja taloudellista vahinkoa viranomaisille ja yrityksille.
Kolme miljoonaa rajapyykkiä epätarkasti kartalla – epäselvät tapaukset ratkeavat rajankäynnissä8.4.2025 07:12:47 EEST | Tiedote
Suomen metsissä ja tonttien kulmilla on noin 12 miljoonaa rajapyykkiä, joista joka neljännen sijainti ei ole tarkasti tiedossa. Modernit, tarkat mittalaitteet on saatu maanmittarien käyttöön vasta tällä vuosituhannella. Epätarkkoja sijainteja mitataan tarkoiksi aina maanmittaustoimitusten yhteydessä sekä tarvittaessa erillisessä rajankäynnissä.
Maanmittauslaitoksen Seinäjoen asiakaspalvelu avaa uusissa tiloissa 10.4.24.3.2025 14:24:24 EET | Tiedote
Maanmittauslaitoksen asiakaspalvelupiste Alvar Aallon kadulla Seinäjoella on suljettu 24.3–9.4. muuton vuoksi. Torstaina 10.4. asiakaspalvelu avaa ovensa osoitteessa Kirkkokatu 9b B.
Tutkijat havaitsivat, että saman lajin puut samassa metsässä heräävät kevääseen omia aikojaan – ero jopa 12 päivää19.3.2025 08:00:00 EET | Tiedote
Maanmittauslaitoksen ja Helsingin yliopiston tutkimus on paljastanut merkittäviä yksilöllisiä eroja siinä, miten puut aloittavat kasvukautensa. Tulokset saatiin ensimmäistä kertaa kokeillulla menetelmällä, jossa tutkijat laserkeilasivat metsäalueen tunnin välein koko kasvukauden ajan. Löydökset tarjoavat arvokasta uutta tietoa paikallisten kasvuolosuhteiden vaikutuksesta puiden kasvuun.
Kaduilla ajaa robottiauto, joka auttaa kaupunkeja ratkomaan tulevaisuuden ongelmia12.3.2025 08:20:44 EET | Tiedote
Autonomisten ajoneuvojen yleistyessä niiden keräämää paikkatietoa on mahdollista hyödyntää kaupungeissa monien ongelmien ratkaisemiseen. Maanmittauslaitoksen Paikkatietokeskus FGI:n itseajava auto kerää kaupunkien kaduilla ympäristöstään tarkkaa dataa esimerkiksi tien kunnosta, puuston hiilinieluista ja varautumistarpeista tulvien varalta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme