Suomalaiset lahjoittivat UFF:n vaatekeräykseen viime vuonna yli 12 miljoonaa kiloa vaatteita
Suomalaiset lahjoittivat UFF:n vaatekeräysastioihin viime vuonna 12,3 miljoona kiloa vaatteita. Asukaskohtainen keräysmäärä oli 2,3 kiloa. Määrä on 8,3 prosenttia pienempi vuoteen 2021 verrattuna. Asukaskohtaista pudotusta oli siis 200 grammaa eli alle yhden t-paidan painon verran.
–Pandemiavuosien etätyö ja kotoilu vähensivät uusien vaatteiden ostoa. Vastaavasti myös käytettyjen vaatteiden keräysmäärät laskivat hieman. Kilomäärät ovat kuitenkin edelleen korkeita ja suomalaiset aktiivisia ja osaavia kierrättäjiä. Noin 2,5 prosenttia UFF:lle lahjoitetuista vaatteista on uudelleenkäyttöön kelpaamatonta, UFF:n vaatekeräyspäällikkö Jari Töyrynen sanoo ja jatkaa:
–UFF:n vaatekeräykseen käyvät lahjoitettavaksi ensisijaisesti kaikki uudelleenkäyttöön sopivat, ehjät ja puhtaat vaatteet. Nyrkkisääntönä on, että hyväntekeväisyyteen voi lahjoittaa sellaisia vaatteita, mitä voisi antaa myös ystävälle. Pysyvästi likaiset, märät, homeiset tai muuten käyttökelvottomat tekstiilit tulee laittaa aina sekajätteeseen, josta ne päätyvät poltettavaksi.
Keräykseen lahjoitetut vaatteet lajitellaan. Jos vaate ei sovellu sellaisenaan uudelleenkäytettäväksitai kierrätettäväksi materiaalina kuten muovi- ja pahvipakkaukset, se toimitetaan energiapolttoon.
Älä epäröi kierrättää vaatteita - UFF huolehtii lajittelusta
Vuodesta 2025 alkaen EU-direktiivi vaatii, että kaikki kuluttajien poistotekstiilit on erilliskerättävä. Suomessa asiassa ollaan pitkällä, sillä poistotekstiilien erilliskeräys alkaa koko maassa jo tänä vuonna. Poistotekstiilit ovat loppuunkuluneita, mutta kuivia ja puhtaita vaatteita ja kodin tekstiilejä, joita voidaan hyödyntää vielä materiaalina.
Vaikka uusi poistotekstiilien erillinen keräys on merkittävä mahdollisuus tehostaa kierrätysastetta, piilee siinä kuitenkin riski. Poistotekstiilikeräyksen joukkoon ei saisi joutua niitä vaatteita, jotka ovat sellaisenaan uudelleenkäyttökelpoisia.
UFF keskittyy varsinaisesti keräämään sellaisenaan uudelleenkäyttökelpoisia vaatteita. Uudelleenkäytettävyyden arviointi voi kuitenkin joskus olla hankalaa. Jos kuluttaja epäröi lahjoituksen soveltuvuutta UFF:n keräykseen, kannattaa vaate siinäkin tapauksessa tuoda keräysastiaan. Näin varmistetaan, että sellaisenaan käyttökelpoisten vaatteiden elinkaari jatkuu, eivätkä ne joudu poistotekstiilin joukossa vähempiarvoiseen käyttöön raaka-aineeksi. UFF huolehtii lajittelusta ja uudelleenkäyttöön ohjaamisesta.
–Jos olet epävarma, mihin keräykseen viedä vaatteet, ympäristölle on aina paras vaihtoehto, että vaatteet päätyvät sellaisenaan uudelleenkäytettäviksi, Töyrynen sanoo.
UFF:lle lahjoitettujen miljoonien vaatekilojen uudelleenkäyttö säästää vettä, energiaa ja kemikaaleja. Se myös vähentää tekstiilijätteen määrää, hiilidioksidipäästöjä sekä vaikuttaa luonnon monimuotoisuuden säilymiseen.UFF:n vuotuinen toiminta vähentää koko yhteiskunnan päästöjä saman verran kuin 30 000 asukkaan suomalainen kaupunki niitä tuottaa.
Isoista kaupungeista Jyväskylässä kierrätettiin ahkerimmin
Säätiön vaatekeräys palvelee koko Suomessa, 280 kunnan alueella. Yli 100 000 asukkaan kaupungeista innokkaimmin vaatteita tuotiin keräyspisteisiin Jyväskylässä, 2,74 kiloa per asukas. Kakkoseksi kiri Lahti, jossa asukaskohtaisia keräysvaatekiloja kertyi 2,44. Helsingissä kilomäärä oli 1,1 per asukas, mutta kokonaiskeräysmäärä oli Suomen suurin, 727 098 kiloa. Espoossa vaatteita kerättiin 1,2 kiloa asukasta kohti ja Vantaalla 0,97 kiloa.
Koko Suomen ykkönen asukaskohtaisissa kilomäärissä oli Polvijärvi. Siellä keräysastioihin tuotiin 6,48 kiloa vaatteita asukasta kohti. Toisena oli Imatra 6,47 kilolla.
TOP 5 asukaskohtainen vaatekertymä vuonna 2022 yli 100 000 asukkaan kaupungeissa
- Jyväskylä 2,74 kiloa per asukas
- Lahti 2,44 kiloa per asukas
- Oulu 2,3 kiloa per asukas
- Turku 2,06 kiloa per asukas
- Tampere 2 kiloa per asukas
TOP 10 vaatekeräyskilomäärät vuonna 2022
- Helsinki 727 098 kiloa
- Tampere 481 838 kiloa
- Oulu 477 106 kiloa
- Turku 400 044 kiloa
- Jyväskylä 393 197 kiloa
- Espoo 341 713 kiloa
- Lahti 292 917 kiloa
- Kouvola 254 832 kiloa
- Vantaa 229 818 kiloa
- Kuopio 229 588 kiloa
Vaatekeräysvaroista hyötyy niin ympäristö kuin kehitysyhteistyökin
UFF keräsi varoja ilmastotyön ja kehitysyhteistyön hyväksi myymällä käytettyjä vaatteita. Säätiö rahoitti vaatteiden keräyspalvelua koko Suomessa ja tuki kehitysyhteistyötä.
Kehittyvissä maissa tuettiin perusopetuksen laadun parantamista, opettajien koulutusta, ilmastonmuutokseen sopeutumista maaseudulla sekä terveyshankkeita. Yhteistyöhankkeita toteutettiin vuonna 2022 Mosambikissa, Intiassa, Angolassa, Kongo DR:ssä, Malawissa, Namibiassa ja Zimbabwessa. Kaikkiaan tuettuja hankkeita oli 32, joita rahoitettiin 2,1 miljoonalla eurolla.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Anu Virnes-KarjalainenViestintäpäällikkö
Puh:+358 40 746 4451anu.virnes-karjalainen@uff.fiKuvat
Tietoja julkaisijasta
U-landshjälp från Folk till Folk i Finland sr (UFF) on yleishyödyllinen säätiö, joka toimii kestävän kehityksen, ilmaston ja globaalikehityksen hyväksi. UFF:n vaatekeräyspalvelu toimii koko Suomen alueella ja kerätyt vaatteet ohjataan sellaisenaan uudelleen käytettäväksi. Säätiön on kumppanina toteuttamassa kymmeniä globaalikehityshankkeita maailman köyhimpiin kuuluvien yhteisöjen keskuudessa. Toiminnanohjausjärjestelmä on ISO-sertifioitu.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta UFF
UFF:n kysely kertoo suomalaisten kasvavasta ympäristöhuolesta ja kulutustottumusten muutoksesta13.9.2024 07:00:00 EEST | Tiedote
Kolme neljästä suomalaisesta on vähentänyt uusien vaatteiden ostamista viimeisen viiden vuoden aikana, kertoo UFF:n tekemä kysely. Useimmiten taustalta löytyy huoli ilmastosta ja ympäristöstä. Vaatelahjoittamisen suosio on edelleen korkealla vertaiskaupan kasvusta huolimatta.
UFF kerää käytettyjä sairaalalaitteita kehittyvien maiden hyväksi1.8.2024 07:30:00 EEST | Tiedote
Vaatekeräyksestä tunnettu UFF kerää nyt myös käytettyjä lääkinnällisiä välineitä ja tarvikkeita Suomessa. Kerätyt välineet lahjoitetaan kehittyvien maiden sairaanhoidon hyväksi. Meille tarpeettomiksi käyneet lääkinnälliset välineet voivat pelastaa elämän toisaalla.
Suomalaiset lahjoittivat UFF:n vaatekeräykseen viime vuonna yli kaksi kiloa vaatteita asukasta kohden – uudelleenkäyttö sellaisenaan on aina ympäristön kannalta ykkösvaihtoehto8.2.2024 08:00:00 EET | Tiedote
Suomalaiset lahjoittivat UFF:n vaatekeräykseen käytettyjä vaatteita vuonna 2023 noin 12 miljoonaa kiloa, mikä oli keskimäärin 2,2 kiloa asukasta kohden. Isojen kaupunkien vertailussa innokkaimmat vaatelahjoittajat löytyivät Jyväskylästä ja eniten vaatekiloja kertyi Helsingissä. Ahkerimmin kerätyslaatikoita täytettiin pienemmillä paikkakunnilla Itä-Suomessa. UFF:n keräämillä varoilla tuotetaan vaatteiden keräyspalvelu kautta Suomen ja tuetaan kehitysyhteistyöhankkeita muun muassa Angolassa, Intiassa ja Mosambikissa. UFF:n tuki kehitysyhteistyölle vuonna 2023 ylsi yli kolmen miljoonan euron.
Suomessa on parantamisen varaa käyttökelpoisten vaatteiden päätymisessä uudelleen käyttöön - Jopa viidesosa vaatteista heitetään roskikseen2.8.2023 09:16:19 EEST | Tiedote
Joka viides käytöstä poistettu vaate heitetään sekajätteeseen poltettavaksi. Vajaa kolmannes (29 %) käytöstä poistetuista vaatteista lahjoitetaan hyväntekeväisyyteen. Liki kaikki suomalaiset (96 %) olivat kiinnostuneita siitä, mitä käytöstä poistetuille vaatteille tapahtuu. Kuitenkin vain 54 prosenttia tiesi, miten käytöstä poistettujen vaatteiden elinkaari lahjoituksen jälkeen jatkui - hyvin harvalle (4 %) tällä asialla ei ole merkitystä. Suurin osa, 70 prosenttia, on samaa mieltä siitä, että kaikki käytetyt vaatteet on paras lahjoittaa vaatekeräykseen, jossa ne lajitellaan ensisijaisesti sellaisenaan uudelleen käytettäviksi. Tekstiilin käyttö raaka-aineeksi uusien tuotteiden valmistamiseen on vasta toissijaista. Hieman yli puolet (52%) suomalaisista ei tiennyt, että tekstiilijätteiden keräys tuli Suomessa pakolliseksi tämän vuoden alussa - mitä nuorempi henkilö, sitä heikompi tietämys oli. Globaalia markkinaa vaatteiden uudelleen käytön varmistamiseksi kannatti 55 prosenttia suomalai
Suomalaiset lahjoittivat UFF:n vaatekeräykseen viime vuonna noin 13,4 miljoonaa kiloa vaatteita17.1.2022 08:39:29 EET | Tiedote
Suomalaiset lahjoittivat UFF:n vaatekeräykseen käytettyjä vaatteita vuoden 2021 aikana lähes 13,4 miljoonaa kiloa, mikä oli keskimäärin 2,5 kiloa asukasta kohden. Vaikka asukaskohtainen keräysmäärä oli lähellä aiempaa tasoa, vaatteiden kokonaiskeräysmäärä pieneni kuusi prosenttia edellisestä vuodesta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme