Digi- ja väestötietovirasto

Sukupuolen vahvistamista voi hakea omalla selvityksellä, kun uusi laki tulee voimaan

Jaa
Jatkossa omalla selvityksellä voi hakea väestötietojärjestelmään merkityn sukupuolen korjaamista omaa sukupuoli-identiteettiä vastaavaksi. Tähän asti se on edellyttänyt lääketieteellistä selvitystä. Sukupuolen vahvistamisen yhteydessä hakijan henkilötunnus muuttuu.

Eduskunta on hyväksynyt lain sukupuolen vahvistamisesta eli niin sanotun translain 1.2.2023. Sen myötä muuttuvat sukupuolen vahvistamisen edellytykset ja tapa, jolla vahvistamista haetaan Digi- ja väestötietovirastolta (DVV). Vielä ei ole tiedossa tarkkaa päivämäärää, milloin laki tulee voimaan.

Lain tultua voimaan täysi-ikäinen henkilö voi hakea väestötietojärjestelmään merkityn sukupuolen korjaamista omalla selvityksellään. Aiemmin tähän on tarvittu lääketieteellinen selvitys, joten sukupuolen vahvistaminen on jatkossa vaivattomampaa. Lisäksi hakijan pitää olla Suomen kansalainen tai hänellä pitää olla asuinpaikka Suomessa.

Hakemuksen voi tehdä helpoimmin DVV:n verkkosivuilta löytyvällä verkkolomakkeella, joka julkaistaan lain tultua voimaan.

Sukupuolen vahvistaminen edellyttää myös hakemuksen vahvistamista

Hakemuksen tekemisen jälkeen hakijan pitää vielä vahvistaa hakemuksensa. Senkin voi tehdä verkossa.

Vahvistamisen voi tehdä aikaisintaan 30 päivän ja viimeistään kuuden kuukauden kuluttua hakemuksen tekemisestä. Jos hakija ei vahvista hakemustaan, DVV ei vahvista hakijan sukupuolta ja asia raukeaa.

Uusi henkilötunnus ei ole ainoa sukupuolen vahvistamisen seuraus

Kun sukupuoltaan vahvistava on tehnyt hakemuksen, DVV lähettää hänelle tietopaketin sukupuolen vahvistamisen vaikutuksista. Ne ovat sekä oikeudellisia että käytännöllisiä. Esimerkiksi hakijan henkilötunnus muuttuu, minkä takia hän tarvitsee uuden henkilöllisyystodistuksen. Hänen täytyy myös korjata uusi henkilötunnuksensa eri organisaatioille ja järjestelmiin. Lisäksi sukupuolen vahvistaminen voi vaikuttaa esimerkiksi asevelvollisuuteen.

Tällä hetkellä valmistellaan henkilötunnuksen uudistusta, jonka myötä jatkossa myönnettävät henkilötunnukset olisivat sukupuolineutraaleja. Niitä ei siis tarvitsisi vaihtaa esimerkiksi sukupuolen vahvistamisen yhteydessä, mikä sujuvoittaisi omien asioiden hoitamista.

Sukupuolen vahvistaminen uudelleen

Henkilö, jonka sukupuoli on jo aiemmin vahvistettu, voi tehdä uuden hakemuksen sukupuolen vahvistamiseksi aikaisintaan vuoden kuluttua edellisestä sukupuolen vahvistamisesta. Näin on pyritty estämään lain epätarkoituksenmukaista hyödyntämistä. Hakemuksen voi kuitenkin tehdä jo aiemmin, jos sille on painava syy.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kaisa Myrsky, henkikirjoittaja, Digi- ja väestötietovirasto, p. 0295 537 358, kaisa.myrsky@dvv.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Digi- ja väestötietovirasto
Digi- ja väestötietovirasto
Lintulahdenkuja 2
00530 HELSINKI

0295 536 000 (vaihde)https://dvv.fi

Digi- ja väestötietovirasto

Digi- ja väestötietovirasto edistää yhteiskunnan digitalisaatiota, turvaa tietojen saatavuutta ja tarjoaa palveluja asiakkaiden elämäntapahtumiin.

Digi- ja väestötietovirasto huolehtii yhteiskunnan perustana olevan väestötietojärjestelmän ylläpidosta ja yhteiskunnan digitalisaatiosta. Viraston tehtäviä ovat mm. siviilivihkimiset, nimen- ja osoitteenmuutokset, holhous- ja edunvalvonta-asiat, väestötietojärjestelmän ylläpito, sähköisen identiteetin ratkaisujen kehittäminen sekä keskitettyjen sähköisen asioinnin tukipalvelujen kehittäminen ja ylläpito. Tällaisia sähköisen asioinnin tukipalveluja ovat mm. Suomi.fi-verkkopalvelu, sähköiset viranomaisviestit (Suomi.fi-viestit) sekä valtuuttaminen toisen puolesta asiointiin (Suomi.fi-valtuudet). Virasto myös vastaa kansallisen palveluarkkitehtuurin toteutuksesta.

Vuonna 2020 perustettu Digi- ja väestötietovirasto toimii valtiovarainministeriön hallinnonalalla. Virasto syntyi, kun Väestörekisterikeskus ja maistraatit yhdistyivät 1.1.2020.

http://dvv.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Digi- ja väestötietovirasto

Tack vare befolkningsdatasystemet är det många saker i Finland som sker så gott som automatiskt i medborgarnas ögon8.1.2025 09:05:00 EET | Pressmeddelande

Finlands befolkningsdatasystem är unikt i världen och har betjänat informationsförsörjningen i vårt samhälle i redan 50 år. Den första versionen av systemet blev klar och började användas i slutet av 1974. Tack vare befolkningsdatasystemet behöver personer som bor i Finland till exempel inte själva lämna sina uppgifter till flera olika myndigheter, utan de uppgifter som registrerats i systemet är automatiskt tillgängliga för flera olika aktörer. Systemet innebär även att det inte behöver ordnas någon särskild folkräkning i vårt land. Finland är ett av få länder, utöver bland annat Danmark, där man har kunnat frångå en särskild folkräkning.

Väestötietojärjestelmän ansiosta moni asia tapahtuu Suomessa kansalaisten silmissä kuin automaattisesti8.1.2025 09:05:00 EET | Tiedote

Maailman mittaluokassa ainutlaatuinen Suomen väestötietojärjestelmä on palvellut yhteiskuntamme tietohuoltoa jo 50 vuotta. Järjestelmän ensimmäinen versio valmistui ja otettiin käyttöön loppuvuodesta 1974. Väestötietojärjestelmän ansiosta Suomessa asuvien ihmisten ei esimerkiksi tarvitse itse toimittaa tietojaan usealle eri viranomaiselle, vaan järjestelmään kirjatut tiedot ovat automaattisesti useiden eri toimijoiden käytettävissä. Järjestelmä myös mahdollistaa sen, ettei maassamme tarvitse järjestää erillistä väestönlaskentaa. Suomi on yksi harvoja maita muun muassa Tanskan lisäksi, joissa on voitu luopua erillisestä väestölaskennasta.

Many things happen automatically in the eyes of Finland’s citizens thanks to the population information system8.1.2025 09:05:00 EET | Press release

Globally, Finland’s unique population information system has served our society’s information services for 50 years. The first version of the system was completed and activated in late 1974. Thanks to the population information system, residents of Finland do not have to submit their records to several different authorities separately. Instead, the data recorded in the system is automatically available to several different actors. One of the system's benefits is also that we do not need to organise a separate census in this country. Finland is one of the few countries, in addition to Denmark, that has been able to abandon carrying out censuses.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye