Työelämägallup: Kolme puoluetta taistelee tasaisesti työelämässä olevien ykköspaikasta

Työelämägallupin toteutti Kantar Public Oy Suomen Yrittäjien toimeksiannosta. Tutkimukseen vastasi 1 029 työelämässä olevaa palkansaajaa, yrittäjää, lomautettua tai työtöntä.
Työelämässä olevilta kysyttiin, minkä puolueen tai ryhmittymän ehdokasta äänestäisit, jos eduskuntavaalit olisivat nyt. Vihreiden kannatus on seitsemän prosenttia, vasemmistoliiton kuusi prosenttia, keskustan viisi prosenttia ja Rkp:n kolme prosenttia.
“Perussuomalaiset on edelleen johtava työelämäpuolue, mutta varsinkin kokoomus on noussut sen haastajaksi. Kokoomuksen kannatus työelämässä olevien parissa on selkeästi vahvistunut. Vielä kesäkuussa 2021 se oli 12 prosenttia. Sdp on pudonnut kolmanneksi”, Pentikäinen sanoo.
“Ay-liikkeen ote työelämästä heikentynyt”
“Tämä kertoo, että ay-liikkeen ote työelämästä on heikentynyt. Suosituimmat työelämäpuolueet eivät ole liittojen ohjauksessa”, Pentikäinen tulkitsee.
”Olennaista on huomata, että moni äänestäjä ei osaa tai halua kertoa vielä kantaansa. Näitä oli vastaajista 17 prosenttia”, Pentikäinen huomauttaa.
”Yrittäjille vaalit ovat ennen muuta talous- ja kasvuvaalit. Tarvitsemme toimia, jotka vahvistavat yritysten kasvuhaluja. Kun yritys haluaa kasvaa, se investoi ja työllistää, mikä on työelämässä olevien etu. Siksi kannustava verotus on avainasemassa”, Pentikäinen sanoo.
Perussuomalaisten kannatuksessa kiinnittää huomiota se, että se on erittäin vahvaa miesten parissa (26 %) mutta heikkoa naisten keskuudessa (9 %). Työelämässä olevista naisista myös merkittävä osa (18 %) ei osaa vielä sanoa kantaansa.
Sdp on ykköspuolue yli 55-vuotiaille työelämässä oleville ja alemmille toimihenkilöille. Työntekijöiden ja yrityksissä työskentelevien keskuudessa perussuomalaiset on selkeä ykkönen. Johtavassa asemassa olevien ja ylempien toimihenkilöiden suosituin puolue on ylivoimaisesti kokoomus.
Kokoomus ykkönen yrittäjien keskuudessa
Yrittäjien puoluekannatusta mitattiin Yrittäjägallupissa viimeksi joulukuussa. Silloin 39 prosenttia yrittäjistä äänestäisi kokoomusta. Kokoomus on pysynyt pitkään piikkipaikalla yrittäjien puoluekannatuksessa.
”Kokoomus pystyy puhuttelemaan yrittäjiä. Yrittäjille tärkeitä aiheita ovat verot ja julkinen talous. Yrittäjät ovat huomanneet, että kokoomus lupaa olla korottamatta yritysten ja yrittäjien veroja. Se on tärkeä vaalilupaus”, Pentikäinen sanoo.
Tuoreet tulokset tammikuulta 2023 tässä linkissä. Yrittäjät mittasi työelämässä olevien puoluekannatusta tätä ennen viimeksi kesäkuussa 2021. Tulokset kesäkuulta 2021 tässä linkissä.
Näin kysyttiin
– Työelämägallupin toteutti Kantar Public Oy Suomen Yrittäjien toimeksiannosta.
– Tutkimuksessa oli 1511 vastaajaa, joista työllisiä 1028 (palkansaajat, yrittäjät, lomautetut ja työttömät).
– Aineisto edustaa kohderyhmän työelämässä mukana olevia suomalaisia.
– Tutkimusaineisto on väestöedustava vastaajien sukupuolen, iän ja asuinalueen mukaan.
– Tutkimuksen kohderyhmä poimittu valtakunnallisesta Forum-nettipaneelista.
– Tulosten luottamusväli kokonaistuloksen (n=1028) osalta on +- 3,1 %-yksikköä 50 % tulostasolla.
– Kysely tehtiin 19. – 26.1.2023.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Mikael Pentikäinentoimitusjohtaja
Puh:040 504 1944mikael.pentikainen@yrittajat.fiKuvat

Liitteet
Tietoja julkaisijasta

Käynti: Maistraatinportti 2 / Posti: PL 999
00240 HELSINKI
09 229 221 (vaihde klo 8.00-16.00)http://www.yrittajat.fi
Suomen Yrittäjät on jäsenmäärältään elinkeinoelämän suurin keskusjärjestö, joka ajaa yrittäjien sekä pienten ja keskisuurten yritysten asiaa. Jäseniä Yrittäjien paikallisyhdistyksissä on lähes 70 000 ja toimialajärjestöissä noin 36 000. Ne työllistävät Tilastokeskuksen (2023) mukaan yrittäjät mukaan lukien noin 590 000 henkilöä ja yritysten yhteenlaskettu liikevaihto on noin 171 miljardia euroa. Yrittäjäjärjestön toiminta rakentuu 372 paikallisyhdistyksestä, 21 aluejärjestöstä ja 60 toimialajärjestöstä. Lisätietoa: www.yrittajat.fi.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen Yrittäjät
Yrittäjägallup: Kesätyöntekijöitä palkataan eniten kaupan alalla ja teollisuudessa26.4.2025 07:00:00 EEST | Tiedote
Kesätöitä on kokonaisuutena tarjolla hieman viime vuotta vähemmän, Yrittäjägallup kertoo. Pk-yrityksistä 23 prosenttia aikoo palkata kesätyöntekijöitä. Viime vuonna vastaava osuus Yrittäjägallupissa oli 26 prosenttia. Eniten kesätyöntekijöitä palkataan teollisuuden ja kaupan alalla.
Yrittäjät: Riihen YEL-linjaus voi johtaa eläkemaksupommiin25.4.2025 09:30:17 EEST | Tiedote
Orpon hallitus linjasi puoliväliriihessä korjaavansa yrittäjien eläkejärjestelmää siten, että yrittäjien eläkemaksu määräytyy nykyistä selkeämmin yrittäjän todellisten tulojen mukaan. ”Linjaus uhkaa nostaa rajusti monien yrittäjien eläkemaksuja. Se voi olla eläkemaksupommi”, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen sanoo.
Toimittaja, tarvitsetko tietoa puoliväliriihen vaikutuksista yrityksiin? Suomen Yrittäjät vastaa24.4.2025 08:45:00 EEST | Tiedote
Kuinka Orpon hallituksen puoliväliriihen ratkaisut vaikuttavat konkreettisesti yrittäjiin, yrityksiin ja työllisyyteen? Mitä tapahtuu verotukselle ja taloudelle? Sisältävätkö päätökset vaikuttavia uudistuksia? Suomen Yrittäjät on median käytettävissä ja tavoitettavissa.
Yrittäjät: Varsin tasapainoinen kasvupaketti23.4.2025 22:47:10 EEST | Tiedote
“Hallituksen kasvutoimet ovat merkittäviä. Kasvupaketti on varsin tasapainoinen. Yhteisöveron ja ansiotuloverotuksen kevennykset tukevat kasvua”, toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen Yrittäjistä arvioi. Hallitus linjasi YEL-uudistuksesta, että yrittäjien eläkemaksu määräytyy jatkossa selkeämmin “todellisten tulojen mukaan”. “Tämä voi olla hyvin ongelmallinen linjaus, koska yrittäjän todelliset tulot on erittäin vaikea määrittää eri yhtiömuodoissa”, Pentikäinen sanoo.
Yrittäjägallup: Osinkoverotus yritysten kasvulle kriittisin vero19.4.2025 10:33:00 EEST | Tiedote
Lähes puolet (48 %) yrittäjistä sanoo, että osinkoverotuksen kiristys vähentäisi yrityksen kasvuhaluja. Osakeyhtiömuodossa toimivista yrittäjistä näin sanoo 64 prosenttia. ”Yrittäjien viesti puoliväliriiheen on selkeä: Ei pidä kiristää osinkoverotusta, mutta kannattaa pohtia ansiotuloveron ja yhteisöveron alentamista”, puheenjohtaja Petri Salminen Suomen Yrittäjistä tiivistää.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme