Tradenomit

Tradenomien ansiot nousivat, mutta ostovoima heikkeni

Jaa
Tradenomien keskipalkka oli 4112 euroa kuukaudessa lokakuussa 2022, joka oli keskimäärin kaksi prosenttia enemmän verrattuna edelliseen vuoteen. Suurin syy positiiviseen ansiokehitykseen oli edelleekin kaikille maksettavat yleiskorotukset, henkilökohtaisia palkankorotuksia sai ainoastaan 29 prosenttia tradenomikunnasta. Voimakas inflaatio kuitenkin heikensi tradenomien ostovoimaa palkkojen noususta huolimatta.

- Reilusti yli puolella vastaajista palkankorotus perustuu yleiskorotuksiin ja sen vuoksi meille on tärkeää, että palkanjakomallissa yleiskorotuksen osuus on paikallisia eriä suurempi, sanoo puheenjohtaja Jaakko Hyvönen. - Hyvästä ansiokehityksestä huolimatta jäsentemme ostovoima heikkeni merkittävästi, kun kuluttajahinnat nousivat liki yhdeksän prosenttia viime vuonna, Hyvönen muistuttaa.

Palkankorotuksia maksettiin viime vuonna 82 prosentille vastaajista. Valtaosalla (61 prosenttia) ansioiden kasvun syynä oli yleiskorotus, henkilökohtaisia korotuksia sai 29 prosenttia. Siirtyminen toisen työnantajan palvelukseen nosti ansioita 18 prosentilla ja uusi asema saman työnantajan palveluksessa paransi palkkaa noin 16 prosentilla vastaajista.

Erityisesti naistradenomien ansiotaso kehittyi positiivisesti

Edelliseen vuoteen verrattuna naisten palkat nousivat enemmän kuin miehillä. Miestradenomien keskipalkka (4510 euroa kuukaudessa) nousi noin 1,5 prosenttia, kun vastaavasti naisten keskipalkka (3893 euroa kuukaudessa) nousi 2,4 prosenttia. Naisten palkkakehitykseen vaikuttaa merkittävästi muutos asematasoissa, sillä nykyään reilusti yli puolet on asiantuntija- ja keskijohdon tehtävissä. Tästä huolimatta sukupuolten välinen palkkaero oli 617 euroa kuussa, joka hieman kapeni edellisvuodesta.

-  Vielä viisi vuotta sitten naistradenomeista 42 prosenttia työskenteli asiantuntijatehtävissä, kun vastaava luku nykyään on 55 prosenttia, sanoo kehityspäällikkö Anna Sirviö-Hautala. - Sukupuolten välinen palkkaero on tradenomikunnassa kaventunut pienin askelin viime vuosina, johon luultavasti on vaikuttanut myös julkinen keskustelu palkka-avoimuudesta, Sirviö-Hautala arvioi.

Tradenomit sijoittuvat monipuolisesti eri toimialoille

Tradenomeista yli 85 prosenttia työskentelee yksityisellä sektorilla, julkisella sektorilla noin 13 prosenttia. Puolet tradenomikunnasta työskentelee pääkaupunkiseudulla, seuraavaksi eniten keskeisissä kasvukeskuksissa, kuten Turun, Tampereen ja Oulun talousalueilla.

Teollisuudessa tradenomeja on eniten tietotekniikan palvelualalla (13 prosenttia), teknologiateollisuudessa ja muussa teollisuudessa työskentelee yhteensä noin 21 prosenttia. Palvelaloilla tradenomit sijoittuvat tasaisest finanssi-, ICT- ja kaupan aloille sekä tilitoimistoihin, kussakin työskentelee noin 6-8 prosenttia tradenomikunnasta. Yrittäjinä toimii vajaa viisi prosenttia tradenomeista, valtaosa heistä oman palkkatyönsä ohella.

YAMK-tutkinto vakiinnuttanut paikkansa

Vastaajista noin neljännes on suorittanut tai parhaillaan suorittaa ylempää korkeakoulututkintoa. Heistä valtaosa (78 prosenttia) opiskelee parhaillaan tai on suorittanut Tradenomi YAMK-tutkinnon. Suosituimmat koulutusohjelmat liittyvät johtamisen ja liiketoiminnan kehittämiseen sekä yrittäjyyteen. Yliopistojen maisteritutkintoa opiskelee tai on suorittanut noin 17 prosenttia.

- Ylempi ammattikorkeakoulututkinnon suorittaneilla on työmarkkinoilla kysyntää, mutta tutkinnon tunnettuutta hankaloittaa edelleenkin itse tutkintonimike, sanoo Hyvönen. - Tutkinnon vetovoimaisuuden vuoksi nimike on muutettava maisteri AMK-muotoon, mikä kuvaa paremmin sen tasoa ja sisältöä, Hyvönen summaa.

Tiedot perustuvat vuotuiseen jäsentutkimukseemme, joka toteutettiin loka–marraskuussa 2022. Tutkimusraportti on luettavissa verkkosivuillamme.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Tradenomit
Tradenomit
Ratavartijankatu 2 (A-porras, 6.krs)
00520 HELSINKI

020 155 8800 (vaihde)http://www.tradenomi.fi

Olemme tulevaisuuteen katsova, maailman parhaan työelämän ja osaamisen puolesta vaikuttava yhteisö, jonka voima tulee tradenomien monipuolisesta osaamisesta. Olemme sitä, mitä jäsenemme erilaisissa uratilanteissa tarvitsevat: opintojen ja työelämän virkistäjä, mentori, manageri ja tarvittaessa puolustajakin.

Toimimme ja viestimme käytännönläheisesti, kunnianhimoisesti ja pilke silmäkulmassa. Niin kuin tradenomit yleensäkin. Muiden korkeakoulutettujen tavoin olemme järjestäytyneet Akavaan ja meitä on lähes 33 000 yhteisössämme.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tradenomit

YAMK-tutkinto koetaan laadukkaaksi, mutta tunnettuus vaatii yhä työtä8.11.2024 09:01:48 EET | Tiedote

Suurin osa Tradenomi YAMK-tutkinnon suorittaneista tai sitä opiskelevista uskoo tutkinnon edistävän oman osaamisen lisäksi myös työuralla etenemistä. Tutkinnon laatu koetaan hyväksi, mutta sen tunnettuus kaipaa edelleen parantamista. Tutkintonimikkeen vaihtamiseen muotoon Maisteri (AMK) suhtautuu myönteisesti valtaosa Tradenomien jäsenistöstä ja ennemmistö muusta väestöstä. Tiedot selviävät Tradenomien teettämästä kyselystä.

Tradenomien palkat nousivat 5,7 prosenttia viime vuonna7.3.2024 10:36:29 EET | Tiedote

Tradenomien palkat nousivat normaalia enemmän muiden palkansaajien tavoin vuonna 2023. Keskipalkassa oli nousua noin 5,7 prosenttia verrattuna edelliseen vuoteen. Merkittävämpänä syynä tähän oli aiempaa korkeammat yleiskorotukset, jotka sisälsivät niin prosentuaaliset tai euromääräiset korotukset kuukausipalkkoihin että kertaerät. Jäsentutkimuksemme mukaan tradenomien keskipalkka on 4347 euroa kuukaudessa. Viime vuoden normaalia suuremmat korotukset eivät kuitenkaan parantaneet ostovoimaa rajun inflaation vuoksi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye