Yhtenäispatentti astuu voimaan 1.6.2023 ja mullistaa Euroopan patenttijärjestelmän
Vuosikymmeniä suunnitteilla ollut yhtenäispatenttijärjestelmä mullistaa koko Euroopan patenttijärjestelmän astuessaan voimaan 1.6.2023. Kyseessä on suurin muutos Euroopan patenttirintamalla vuoden 1977 jälkeen, jolloin astui voimaan Euroopan patenttisopimus (EPC).
Yhtenäispatenttijärjestelmän voimaan astuminen oli kiinni enää Saksasta, joka on toiminut ikään kuin patenttituomioistuimen portinvartijana. Saksa ratifioi sopimuksen 17.2.2023, ja samalla yhtenäispatenttijärjestelmän voimaantulo saa sinetin.
Uusi järjestelmä tuo yrityksille mahdollisuuden suojata keksintönsä alueellisella yhtenäispatentilla 17 EU-maassa. Uudistus ei kuitenkaan sulje pois keksintöjen suojaamista aiemmilla tavoilla.
”Yritysten on nyt aika tehdä valintoja. Euroopan patenttiviraston (EPO) myöntäessä patentin on yrityksen päätettävä, ottaako yhtenäispatentti vai erillisiä maakohtaisia eurooppapatentteja. Jo nyt on mahdollista viivästyttää patentin myöntämistä niin, että saa kesäkuussa yhtenäispatentin”, IPR-asiantuntijayritys Kolsterin eurooppapatenttiasiamies ja osakas Marjut Honkasalo kertoo.
Yhtenäispatentin vuosimaksu kattaa kaikki osallistujamaat
Maakohtaisista eurooppapatenteista maksetaan vuosimaksuja jokaiseen maahan erikseen. Yhtenäispatentilla on sen sijaan yksi vuosimaksu. Yhtenäispatentin vuosimaksujen taso vastaa suuruudeltaan nykyisin Saksaan, Ranskaan, Italiaan ja Alankomaihin maksettavien vuosimaksujen summaa.
”Nyrkkisääntönä voi pitää, että jos yritys tarvitsee patentilleen kattavuutta kolmeen yhtenäispatenttijärjestelmään kuuluvaan maahan, yhtenäispatentti tuo jo säästöä, koska silloin ei tarvitse maksaa maakohtaisia vuosimaksuja”, täsmentää Kolsterin eurooppapatenttiasiamies Krister Karlsson.
Tuomioistuimen ratkaisu pätee 17 maassa
Uusi järjestelmä sisältää yhtenäispatentin lisäksi yhteisen patenttituomioistuimen (Unified Patent Court, UPC). UPC:stä tulee automaattisesti patenttiriitojen tuomioistuin kaikille eurooppapatenteille, myös jo ennen tuomioistuimen voimaantuloa myönnetyille kansallisille eurooppapatenteille, jos niistä ei ole vireillä riitaa kansallisessa tuomioistuimessa.
Jos yritys haluaa tuomioistuimeksi UPC:n sijaan kansallisen tuomioistuimen, voi se pyytää erikseen kansallisten eurooppapatenttiensa ja eurooppapatenttihakemustensa sulkemista pois UPC:stä (ns. opt-out). Yhtenäispatentteja ei voi sulkea pois UPC:stä. Poissulkeminen on mahdollista jo 1.3.2023.
Yhteisen patenttituomioistuimen etu on, että sen päätökset koskevat kaikkia järjestelmässä mukana olevia EU-maita. Riskinä on, että yksi patenttiriitaa koskeva päätös voi kaataa patentin kaikissa 17 maassa.
”Kaikkien yritysten, joilla on kansallisia eurooppapatentteja, pitää olla tarkkoina ja miettiä, haluavatko ne mahdolliset riidat kansallisiin tuomioistuimiin vai yhteiseen patenttituomioistuimeen”, Honkasalo muistuttaa.
Yhtenäispatenttijärjestelmään kuuluvat nyt viimeisenä sen ratifioineen Saksan lisäksi Alankomaat, Belgia, Bulgaria, Italia, Itävalta, Latvia, Liettua, Luxemburg, Malta, Portugali, Ranska, Ruotsi, Slovenia, Suomi, Tanska ja Viro. Loput EU-maat voivat halutessaan liittyä järjestelmään.
Yritysten vaihtoehdot 1.6.2023 jälkeen
- Yhtenäispatentti Euroopan patenttivirastolta (EPO). Kattaa 17 EU-maata. Yksi vuosimaksu.
- Yhtenäispatenttijärjestelmään kuuluvat Alankomaat, Belgia, Bulgaria, Italia, Itävalta, Latvia, Liettua, Luxemburg, Malta, Portugali, Ranska, Ruotsi, Saksa, Slovenia, Suomi, Tanska ja Viro.
- Maakohtainen eurooppapatentti EPOlta. Vuosimaksu kuhunkin maahan erikseen.
- Maakohtainen eurooppapatentti tarvitaan aina niihin maihin, jotka eivät kuulu yhtenäispatenttijärjestelmään, esimerkiksi Isoon-Britanniaan.
Lisätietoja
Marjut Honkasalo, eurooppapatenttiasiamies ja osakas, Kolster Oy Ab
puh. 050 524 2413, marjut.honkasalo@kolster.com
Tietoja julkaisijasta
Kolster on yksi Euroopan kokeneimmista IPR-alan yrityksistä. Yritys on palvellut innovaatioiden suojaamisessa ja kaupallistamisessa vuodesta 1874 lähtien. Kolsterilta saat kaikki IPR- ja lakipalvelut keksintöjen, muotoilun ja brändien suojaamiseksi, puolustamiseksi ja kaupalliseksi hyödyntämiseksi kaikkialla maailmassa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Kolster
Tiedätkö jo uuden D-merkin? EU:n mallisuoja uudistuu27.11.2024 07:35:11 EET | Tiedote
Mallioikeutta sääntelevät uusi EU:n asetus ja direktiivi astuvat voimaan joulukuussa. Ensimmäisiä muutoksia sovelletaan jo toukokuussa 2025. ”Rekisteröidystä mallisuojasta voi jatkossa kertoa uudella D-rekisteröintitunnuksella”, Kolsterin IP-juristi Jussi Ilvonen sanoo.
McDonald’s hävisi oikeusriidan EU:ssa – menetti kanahampurilaisten Big Mac -tavaramerkin14.6.2024 09:03:49 EEST | Tiedote
Pikaruokaketju McDonald’s menetti osittain yksinoikeutensa Big Mac -tavaramerkkiin EU:ssa. McDonald’s ei onnistunut vakuuttamaan Euroopan unionin yleistä tuomioistuinta tavaramerkin todellisesta käytöstä. ”Brändin tunnettuuskaan ei poista tarkan dokumentaation tarvetta”, IPR-yritys Kolsterin eurooppatavaramerkki- ja mallioikeusasiamies Kristiina Kaislisto sanoo.
Lihava riita tekoälystä ja tekijänoikeuksista muhii Yhdysvalloissa – ”Oikeuskäytäntöä ei vielä ole”19.1.2024 08:10:00 EET | Tiedote
The New York Times (NYT) on haastanut OpenAI:n ja Microsoftin oikeuteen tekijänoikeusrikkomuksista. Kolsterin IP-juristi Jussi Ilvonen arvelee, että tekoälyyn liittyviä tekijänoikeusriitoja ratkotaan ympäri maailmaa vielä pitkään.
Suomen ensimmäinen IPR-yritys Kolster täyttää 150 vuotta17.1.2024 08:10:00 EET | Tiedote
Aineettoman omaisuuden suojaamiseen erikoistunut Kolster täyttää 150 vuotta. Jämeräpartaisen insinöörihahmon Rudolf Kolsterin vuonna 1874 käynnistämä perheyritys on kulkenut suvussa jo viiden sukupolven ajan.
Pallogrilli ja muut IPR-suojatut kestosuosikit tekevät suomalaisen kesän17.7.2023 10:12:41 EEST | Tiedote
Aidot Crocsit jalkaan, alkuperäinen Weberin pallogrilli tulille ja huurteinen Corona kouraan. Suomalaisen kesäillan auvo ei synny yksin käen kukunnasta, vaan myös lukemattomista innovaatioista, jotka on monin tavoin patentoitu ja tavaramerkkisuojattu.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme