Satu Sopanen: Lapsille pitää tarjota heidän ikänsä mukaista musiikkia

– Tärkeintä on mielestäni se, että pienille tulee konsertissa turvallinen olo. Varsinkin heille, joille tämä on aivan ensimmäinen konserttikokemus, toteaa Satu Sopanen, konsertin solisti ja vetäjä.
Pienet lapset ovat Sopasen mukaan hyvin vastaanottavaisia; he ottavat musiikin väreilyn vastaan koko kehollaan, eivät vain silmillään ja korvillaan. Sopanen lupaa vauva- ja taaperokonserttiin kaikille sopivaa lempeää menoa ja rohkaisee lasten vanhempia suhtautumaan sallivasti perheen pienimpien tarpeisiin. Ennenkokematon tilanne, valot ja äänet voivat joskus hämmentää lapsia, mutta koska konsertti on suunnattu juuri heille, siellä toimitaan heidän ehdoillaan.
– On oikein sallittua vaikka mennä hetkeksi ulos salista rauhoittumaan, jos lapsi tuntee olonsa epävarmaksi. Imettäminen on konsertissa myös erittäin ok, Sopanen sanoo.
Tampere Filharmonian vauva- ja taaperokonsertin ohjelmassa on perinteisiä, korvia hiveleviä klassikkosävelmiä. Konserteissa lauletaan, rytmitellään, ihastellaan soittimia, nautitaan kauniista musiikista – ja vietetään yhdessä kotoinen hetki, joka jättää mieleen mukavia muistoja.
Vauva- ja taaperokonsertti on mainio tilaisuus herätellä innostusta laulamiseen ja rytmittelyyn – jos se sattuu sillä hetkellä huvittamaan. Konserttiin sopii tulla myös kuuntelemaan, katselemaan ja kokemaan elävää musiikkia; se on Sopasen mukaan aivan yhtä arvokasta.
Hyvä lastenmusiikki kertoo lasten maailmasta
Lastenmusiikkia ammatikseen tekevällä Satu Sopasella on vankka näkemys siitä, millaista musiikkia lapsille kannattaa tarjota. Vanhempien tehtävä on hänen mukaansa suodattaa kaikesta musiikkitulvasta se, mitä lapset kuuntelevat.
– Joku voi sanoa, että olen sormea heristävä täti, mutta minun korvaani särähtää esimerkiksi sanoitusten muuttunut kielenkäyttö. Haluammeko tarjota ihan pienimmille esimerkiksi kirosanoja? Minä en halua, Sopanen toteaa.
Hyvä lastenmusiikki sen sijaan koskettaa Sopasen mukaan lasten maailmaa. Vaikeistakin asioista voi sanoituksissa puhua, mutta siten että pienten arvot otetaan huomioon. Sopanen iloitseekin siitä, että Suomeen on tullut paljon uusia lastenbändejä, joissa on taitavia muusikoita ja lauluntekijöitä.
– Kaikilla on sama ajatus, että lapsille pitää tarjota heidän ikänsä mukaista musiikkia.
Tampere Filharmonia lapsille ja nuorille
Tampere Filharmonia on Tampereen kaupunginorkesteri ja sen yhtenä tavoitteena on tuoda musiikkielämyksiä lasten ja nuorten saataville. Orkesteri edistää kulttuurikasvatusta ja musiikin saavutettavuutta pedagogisella työllään, lastenkonserteilla, kouluvierailuilla ja Vierailu Filharmonian arkeen -kohtaamisilla. Tampere Filharmonia järjestää lukuvuoden 2022–2023 aikana konsertin jokaiselle Tampereen luokka-asteelle päiväkoti-ikäisistä lukiolaisiin.
Ennen alkuillan yleisökonsertteja Sopanen ja orkesteri ovatkin jo kahdesti ehtineet esiintyä täydelle salille, kun päiväkotiryhmät ohjaajineen eri puolilta Tamperetta ovat saapuneet konserttiretkelle Tampere-taloon.
– Hyvä musiikkikasvatus antaa läpi koko elämän kantavaa innostusta ja rakkautta musiikkiin. Se voi antaa myös taitoja soittamiseen, laulamiseen, musiikin kuuntelemiseen, säveltämiseen… Me musiikkikasvattajat toivomme aina, että vartuttuaan lapset välittäisivät rakkauden musiikkiin edelleen uusille sukupolville, Sopanen sanoo.
Orkesterin hallinnossa apulaisintendenttinä on juuri aloittanut Anu Piispanen, joka toimii vauva- ja taaperokonsertin tuottajana.
– On innostavaa tulla Tampereelle tekemään ja kehittämään lapsille ja nuorille suunnattua toimintaa, varsinkin kun Tampere Filharmonia tunnetaan tämän työn edelläkävijänä. Haluamme orkesterissa olla luomassa tärkeitä kokemuksia, kohtaamisia ja elämyksiä musiikin ja taiteen äärellä myös kaikkein pienimmille kuulijoille, Piispanen kertoo.
– Tampere Filharmonialla on juuri oikeanlainen lempeä ja leikkimielinen asenne tällaisen konsertin valmisteluun. On orkesterilta kulttuuriteko lähteä näin suurella sydämellä mukaan musiikkikasvatukseen, kiittää Sopanen.
Tampere Filharmonian vauva- ja taaperokonsertti pe 24.2. klo 16 ja 18 Tampere-talon Pienessä salissa. Konsertti- ja lipputiedot: tamperefilharmonia.fi
Satu Sopanen
Tamperelaislähtöinen Satu Sopanen elää musiikintäyteistä elämää. Hänen lastenmusiikkiorkesterinsa, Pikku Kakkosestakin tuttu Tuttiorkesteri täyttää tänä vuonna 35 vuotta ja keikkailee siis juhlamielellä. Helsingin kaupunginorkesteri on Sopasen kotiorkesteri, jonka kanssa hän tekee musiikkikasvatustyötä perheiden ja lasten parissa. Sopanen toimii lisäksi kanteleensoiton lehtorina Itä-Helsingin musiikkiopistossa ja kantelepedagogiikan opettajana Sibelius-Akatemiassa.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Leena Mäki-SuominenViestintäsuunnittelijaTampere Filharmonia
Puh:+358 50 388 7168leena.maki-suominen@tampere.fiKuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Tampere Filharmonia on täysimittainen 97 muusikon sinfoniaorkesteri, joka toimii Suomen suurimmassa konserttisalissa Tampere-talossa. Sinfoniakonserttien lisäksi Tampere Filharmonia soittaa vuosittain oopperaa ja balettia ja konsertoi Tampere Biennalessa. Sillä on myös oma kamarimusiikkisarja Faunien iltapäivä. Orkesterin taiteellisena johtajana toimii ylikapellimestari Santtu-Matias Rouvali, elokuusta 2023 alkaen Matthew Halls.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Tampere Filharmonia
Mediakutsu: Tampere Filharmonia julkaisee 95-juhlasyksyn konsertit ja uuden levyn 20.5.29.4.2025 09:05:00 EEST | Kutsu
Merkkivuottaan viettävä Tampere Filharmonia julkaisee kauden 2025/26 ohjelmistoaan sekä levyllisen tamperelaissäveltäjä Jouni Kaipaisen musiikkia Tampere-talossa tiistaina 20. toukokuuta klo 17.30.
Tampere Filharmonian ja Pispala Clothingin yhteinen vaatemallisto kruunaa orkesterin 95-juhlavuoden28.3.2025 17:59:00 EET | Tiedote
Tampere Filharmonia ja tamperelainen taidemuotibrändi Pispala Clothing ovat yhdistäneet voimansa ja luoneet ainutlaatuisen vaatemalliston, joka ammentaa inspiraationsa musiikista ja kuvataiteesta. Monitaiteellinen yhteistyö on yksi Tampere Filharmonian 95-vuotisjuhlavuoden kohokohdista.
”Kuinkas sitten kävikään?” Tampere Filharmonia kantaesittää säveltäjä Minna Leinosen uutta orkesterimusiikkia lapsille tuplakonserteissa 6.3.4.3.2025 14:12:00 EET | Tiedote
Tove Janssonin jännittävä Kuinkas sitten kävikään? -tarina ja hurmaavat kuvitukset saavat rinnalleen säveltäjä Minna Leinosen uutta musiikkia. Teoksen maailman ensiesitys koetaan torstaina 6. maaliskuuta 2025 Tampere-talossa ja Tampere Filharmoniaa johtaa kapellimestari Kimmo Tullila. Monitaiteellisen esityksen on ohjannut Meri-Maija Näykki ja sen kertojana kuullaan näyttelijä Ella Mettästä.
Mediakutsu: Kuinkas sitten kävikään? Tampere Filharmonian lastenkonsertin avoin kenraaliharjoitus ti 4.3. klo 13.3027.2.2025 13:19:36 EET | Kutsu
Tampere Filharmonia kantaesittää säveltäjä Minna Leinosen uutta orkesterimusiikkia lapsille yleisökonserteissa 6. maaliskuuta 2025. Kutsumme median edustajia orkesterin avoimeen kenraaliharjoitukseen Tampere-talon Pieneen saliin tiistaina 4. maaliskuuta. Orkesteria johtaa kapellimestari Kimmo Tullila.
MEDIATIEDOTE: 2024 oli Tampere Filharmonialle menestys: orkesteri tavoitti liki puoli miljoonaa kuulijaa21.1.2025 09:30:00 EET | Tiedote
Vuosi 2024 oli Tampereen kaupunginorkesterille yleisömenestys. Tampere Filharmonia tavoitti yhteensä lähes 500 000 kuulijaa, joista liveyleisöä yli 126 000. Eniten yleisöä keräsivät Puistokonsertti ja ABBA-konsertit Rajaton-lauluyhtyeen kanssa. Yleisön suosimia olivat myös ylikapellimestari Matthew Hallsin johtamat konsertit.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme