Dekkaristi Kari Haakana: Israelin kybertoimintaa on syytä tarkkailla

Tapa hänet ensin -kirjan kuvaamat tapahtumat ovat fiktiota, mutta tapahtumien esikuvat ja kirjassa kuvatut tekniikat pohjautuvat tosimaailman tapahtumiin ja tekniikoihin.
Erityisavustaja Jenni Eklund alkaa epäillä, että Suomen puolustusministeri pelaa likaista peliä. Samaan aikaan nuori hakkeri pyytää turvallisuuskonsultti Jari Karhulta apua. Joku haluaa hakkerin hallussa olevaa tietoa eikä kaihda mitään keinoja saadakseen haluamansa.
Berliinissä it-asiantuntija Roei Peretz kaapataan. Joku haluaa häneltä tietoja, joita ei pitäisi kenenkään tietää.
"Vaikka kirjani on fiktiota, oli hieman häiritsevää, kun käsikirjoitukseeni kirjoittamat asiat kuten Suomen aie ostaa ilmatorjuntajärjestelmä Israelista, keskustalaisen puolustusministerin yllättävä vaihdos toiseen ja hallituksen ministerin puhelimen väitetty hakkerointi putkahtivat otsikoihin. Alkoi tuntua siltä, että käsikirjoitus luikerteli käsikirjoituksen sivuilta todellisiksi uutistapahtumiksi", Kari Haakana kertoo.
Miksi Israel?
"Viime viikkoina on uutisoitu esimerkiksi israelilaisesta Demoman-yhtiöstä, jonka edustajat ovat kehuskelleet vaikuttaneensa useisiin vaaleihin ympäri maailmaa ja pystyvänsä murtautumaan poliittisten päättäjien sähköposteihin jälkiä jättämättä. Tietotekniikkaa seuraavana ihmisenä tämä tietysti kiinnostaa. Minua kiinnostivat myös israelilaisten teknologiayhtiöiden ja maan tiedusteluorganisaatioiden läheiset suhteet.
Törmäsin kirjaa suunnitellessani myös käsitteeseen kristillinen sionismi, ja ryhdyin tutkimaan asiaa."
Onko hakkerointi todella niin yleistä kuin kirjassasi kerrot?
"Toisin kuin esimerkiksi viime viikkojen omituisista ministerin puhelinhakkerointiväitteistä voisi päätellä, päättäjiin kohdistetut hakkerointiyritykset ovat ammattimaisia ja yleisiä. Niiden takana ovat yleensä valtiolliset toimijat tai näennäisesti yksityiset yritykset, joilla on läheiset yhteydet valtiollisiin toimijoihin."
Kari Haakana syntyi Imatralla, mutta asuu nyt Helsingissä. Hän on ollut pitkään töissä Ylellä. Tapa hänet ensin on hänen toinen rikosromaaninsa, esikoisdekkari Välitön uhka ilmestyi vuosi sitten. Haakana kuvailee haluavansa kirjoittaa kirjansa kuten The Wire – Langalla -tv-sarja, jossa jokainen jakso sijoittuu samaan maailmaan, vaikka päähenkilöt saattavat vaihtua.
Tapa hänet ensin on saatavilla paitsi kovakantisena kirjana myös äänikirjana. Huomionarvoista on, että sen uutissähkeosuudet lukee uutisankkuri Matti Rönkä, joka saa uutiset tuntumaan aidoilta. Muut osuudet lukee Unto Nuora.
Kari Haakana: Tapa hänet ensin
Saatavilla kovakantisena kirjana, e-kirjana ja äänikirjana.
Kirjan esittely
Vedos- ja haastattelupyynnöt: nora.varjama@aulakustannus.fi
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Nora VarjamaKustantaja, viestintä ja markkinointi
Lisätiedot, materiaalit, haastattelupyynnöt
Pelkät arvostelukappalepyynnöt: info@aulakustannus.fi
Kuvat
Tietoja julkaisijasta

Kalevankatu 34
00180 HELSINKI
info@aulakustannus.fihttps://aulakustannus.fi/
Aula & Co on keskisuuri kirjankustantamo. Nuoren kustantamon hittikirjoja ovat muun muassa Heather Morrisin Auschwitzin tatuoija, ALS:ään kuolleen ex-munkki Björn Natthiko Lindebladin Saatan olla väärässä, Ison-Britannian tunnetuimman nykykirjailijan Matt Haigin teokset sekä kulttimaineeseen noussut Lucia Berlinin Siivoojan käsikirja.
Sami Tissarin romaani Krysa oli Finlandia-ehdokas vuonna 2022.
Niko Aula osti kustantamon Storyteliltä kesäkuussa 2024, ja se on nyt itsenäinen.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Kustannusosakeyhtiö Aula & Co
Tämä alkuaine sai kerran ihmiskunnan kukoistamaan – nyt se tuhoaa luontoamme31.3.2025 13:00:00 EEST | Tiedote
Elämän ja kuoleman alkuaine fosfori sai kerran ihmiskunnan kukoistamaan. Nyt se kylvää tuhoa. Uudessa kirjassa Paholaisen alkuaine – Elämä fosforin varassa Dan Egan kertoo tämän paholaisen alkuaineen vaikutuksista maapallolle. Jälkikirjoituksessa Baltic Sea Action Groupin Saara Kankaanrinta valottaa fosforin merkitystä Itämerelle.
Vehka Kurjenmiekan Jouka Lumisalon ihastumisoppi on feministinen lukuromaani25.3.2025 13:14:00 EET | Tiedote
Jouka Lumisalon ihastumisoppi on lukuromaani uusista aluista. Tyylillisesti se on yhdistelmä Gilmoren tyttöjä ja Bridget Jonesia. Vehka Kurjenmiekka on suosittu somevaikuttaja, joka juontaa suosittua Nobel tai ei mitään -podcastia ja kirjoittaa Nörttitytöt-sivustolla. Hänen teoksensa ovat olleet ehdolla Nuori Aleksis-, Kuvastaja- ja Tähtifantasia-palkinnon saajaksi.
Matt Haigin Mahdoton elämä on voimakas puheenvuoro ympäristön ja mielenterveyden puolesta24.3.2025 09:42:00 EET | Tiedote
Matt Haig on Ison-Britannian tämän hetken suosituimpia kirjailijoita. Haigin uutuusteos Mahdoton elämä on voimakas puheenvuoro ympäristön ja ihmisen hyvinvoinnin puolesta. Haig on profiloitunut erityisesti mielenterveyden puolestapuhujana.
Jenna Kostetin Punainen noita sai Storytel-palkinnon, uusi romaani huhtikuussa14.3.2025 08:00:00 EET | Tiedote
Jenna Kostetin tositapahtumiin pohjautuva romaani Punainen noita on voittanut parhaan romaanin palkinnon Storytel Awardsissa. Uusi, 1930-luvun Turkuun sijoittuva valoisansävyinen Sinisiipisten saari ilmestyy huhtikuussa.
Ex-mies syytti Maaria Päivistä lapsikaappauksesta – romaani valmistumassa pitkän kirjoitustauon jälkeen12.3.2025 13:17:23 EET | Tiedote
Kirjailija Maaria Päivinen ei jaksanut kirjoittaa vuosikausiin, kun hän joutui raivoisaan huoltajuuskiistaan ulkomaalaisen ex-miehensä kanssa. Nyt hän kirjoittaa aiheesta romaania. Kirjasta Lastani et vie on tekeillä mesenaattikampanja, joka on tällä hetkellä saanut kasaan yli 80 mesenaattia.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme