Lounais-Suomen luonnonsuojelun toteutuksessa huippuvuosi 2022 (Varsinais-Suomi, Satakunta)

Natura ja valtakunnalliset suojeluohjelmat
ELY-keskuksella on luonnonsuojelulakiin perustuva velvoite toteuttaa luonnonsuojelua osalla Natura 2000 -verkoston kohteita sekä valtakunnallisten suojeluohjelmien (suot, lintuvedet, lehdot, rannat, vanhat metsät, kansallis- ja luonnonpuistojen kehittäminen) alueilla turvaten niille tyypillisten luontotyyppien ja lajien säilymistä.
Korppoon eteläisessä saaristossa suojeltiin yhteistyössä maanomistajan kanssa noin 240 hehtaarin suuruinen Natura 2000 -verkoston kohteeseen Saaristomeri FI0200090 kuuluva ja Saaristomeren kansallispuistoon rajautuva alue, Krokskärin saariryhmä merialueineen. Luodot ja karikot muodostavat otollisen elinympäristön linnustolle.
Gullkronan saarta ympäröiville vesialueille perustettiin Saaristomeren suurin yksityinen merensuojelualue, noin 4 800 hehtaaria. Keskeisessä roolissa suojelun toteutumisessa olivat maanomistaja eli Paraisten Gullkronan kalastuskunta sekä laajapohjaista yhteistyöryhmää vetänyt Baltic Sea Action Group ja Metsähallitus. Rauhoitusmääräyksillä turvataan vedenalaista luontoa ja lintujen pesimärauhaa sekä edistetään EU:n biodiversiteettistrategian tavoitteita merialueiden suojelun osalta.
- Varsinais-Suomen ELY-keskuksen tiedote (sttinfo.fi): Paraisten Gullkronan kalastuskunnan yhteinen tahtotila konkretisoitui – vesialueelle perustettiin maanomistajan hakemuksesta 4800 ha yksityinen suojelualue
METSO- ja Helmi -ohjelmat
Suojelua toteutetaan merkittävästi vapaaehtoisuuteen perustuvien METSO-ohjelman eli Etelä-Suomen metsien monimuotoisuuden toimintaohjelman sekä Helmi-elinympäristöohjelman 2021–2030 rahoituksella. METSO-ohjelmassa suojellaan luonnonarvoiltaan monipuolisia ja eliölajien elinympäristöinä erityisen arvokkaita metsiä. Vuonna 2022 METSO-rahoituksella suojeltiin noin 1 000 hehtaaria arvokkaita metsiä ja Helmi-ohjelmassa noin 200 hehtaaria arvokkaita soita.
Lounais-Suomessa METSO-ohjelman osalta on suojelua tarvetta kohdentaa vielä erityisesti lahopuustoisiin kangasmetsiin, lehtoihin, tulvametsiin sekä maankohoamisrannikon metsiin. Helmi-ohjelmassa suojelu kohdentuu soidensuojelun täydennysesityksen mukaisille soille (SSTE-kohteet), maakuntakaavojen suojeluvaraussoille sekä olemassa olevan suojelualueverkoston ennallistamisen kannalta tärkeille soille.
Luonnonsuojelun merkitys
Suojelun piirissä on tällä hetkellä lähes 125 700 hehtaarin verran alueita Satakunnassa ja Varsinais-Suomessa. Suojelualueverkoston tarkoituksena on omalta osaltaan edistää ja säilyttää luonnon monimuotoisuutta sekä suojelualueiden kytkeytyneisyyttä, ehkäistä luontokatoa ja parantaa lajien ja luontotyyppien mahdollisuuksia sopeutua ilmastonmuutokseen. Säilyttämällä hiilinieluja ja -varastoja (metsät, suot, meri) hillitään myös ilmastonmuutosta.
- Lounais-Suomen luonnonsuojelualueverkostosta löytyy tarkempaa tietoa karttapalvelusta: Luonnonsuojelualueiden karttapalvelu (Varsinais-Suomi ja Satakunta)
Työ jatkuu myös vuonna 2023
Tänä vuonna suojelun toteutus kohdentuu erityisesti Natura 2000 -verkostoon ja valtakunnallisiin suojeluohjelmiin, joiden osalta työ on vielä kesken noin 4 000 hehtaarilla. METSO-ohjelman osalta rahoitusta on pienennetty merkittävästi tälle vuodelle. ELY-keskukselle myönnetty METSO-rahoitus on jo pitkälti sidottu vireillä olleisiin kohteisiin ja kohteita on edelleen runsaasti jonossa. Mahdollisesta METSO-ohjelman lisärahoituksesta saadaan tietoa kesällä. Helmi-ohjelman osalta toteutus kohdentuu erityisesti soidensuojelun täydennysesityksen kohteisiin.
Lisätietoja:
Ylitarkastaja Teija Jokinen, puh. 0295 022 770 (Natura ja valtakunnalliset suojeluohjelmat)
Ylitarkastaja Heli Roström, puh. 0295 022 736 (METSO-ohjelma)
Ylitarkastaja Sari Jaakkola, puh. 0295 022 016 (Helmi-ohjelma)
Kuvat
Tietoja julkaisijasta
ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta ELY-keskukset
Talvi- ja pimeän ajan nopeusrajoitukset poistuvat Itä-Suomessa viikolla 153.4.2025 12:12:10 EEST | Tiedote
Pohjois-Savon ELY-keskuksen maanteillä (Etelä-Savo, Pohjois-Savo, Pohjois-Karjala) siirrytään keskiviikosta 9.4.2025 alkaen kesäajan nopeusrajoituksiin. Nopeusrajoitusmuutoksia aletaan toteuttaa viikolla 14 Etelä-Suomesta ja koko Suomessa on määrä palata kesärajoituksiin viimeistään huhtikuun loppuun mennessä.
Talvi- ja pimeän ajan nopeusrajoitusten poisto aloitetaan Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa 16.4.20253.4.2025 07:35:55 EEST | Tiedote
Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakuntien maantieverkon talvi- ja pimeän ajan nopeusrajoitusten poistaminen aloitetaan Väyläviraston ohjeen mukaisesti keskiviikkona 16.4.2025. Merkit tulevat vaihdetuksi koko alueella viimeistään perjantaina 18.4.2025. Tiekohtaiset nopeusrajoitukset tulevat voimaan heti, kun merkit on vaihdettu.
Keskimääräistä tai vaikeaa kelirikkoa Pohjois-Pohjanmaalle ja Kainuuseen2.4.2025 13:44:40 EEST | Tiedote
Pohjois-Pohjanmaan rannikkoalueille ennustetaan keskimääräistä ja osalle Koillismaan ja Kainuun sorateille jopa vaikeaa kelirikkoa. Kelirikon vaikeusasteessa voi olla isoja paikallisia vaihteluita ja kevään sää vaikuttaa kelirikon kehittymiseen. Aurinkoinen ja tuulinen sää sekä yöpakkaset voivat helpottaa ennustettua kelirikkoa merkittävästi.
Totalt 2 miljoner euro utlyses för projekt inom kommersiellt fiske och vattenbruk i EHFVF:s tidsbundna ansökningsomgångar2.4.2025 09:00:00 EEST | Pressmeddelande
Europeiska havs-, fiskeri- och vattenbruksfondens (EHFVF) tidsbundna ansökningsomgångar har inletts. Finansiering kan sökas för utveckling, innovationer och rådgivning som gäller kommersiellt fiske och vattenbruk, för fiskeriekonomiska restaureringar och för forskning som gäller miljö och fiskresurser. Under ansökningsomgångarna utlyses totalt 2 miljoner euro. Ansökningstiden pågår till 5.5.2025.
Kaupallisen kalastuksen ja vesiviljelyn hankkeisiin haettavissa yhteensä 2 miljoonaa euroa EMKVR:n määräaikaisissa hauissa2.4.2025 09:00:00 EEST | Tiedote
Euroopan meri-, kalatalous- ja vesiviljelyrahaston (EMKVR) määräaikaiset hakumenettelyt ovat auenneet. Haettavissa on rahoitusta kaupallisen kalastuksen ja vesiviljelyn kehittämiseen, innovaatioihin ja neuvontaan, kalataloudellisiin kunnostuksiin sekä ympäristön ja kalavarojen tutkimukseen. Hakumenettelyissä on jaossa yhteensä 2 miljoonaa euroa. Rahoitusta on haettavissa 5.5.2025 saakka.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme