Digi- ja väestötietovirasto

Yli 20 000 ukrainalaista voi hakea Suomesta kotikuntaa maalis-huhtikuussa – neuvoja verkkoasiointiin myös ukrainaksi

Jaa
Maaliskuun alusta Ukrainasta sotaa paenneet ovat voineet hakea kotikuntaa Suomessa. Digi- ja väestötietovirasto (DVV) on varautunut vastaanottamaan tuhansia verkkohakemuksia lähiviikkojen aikana. DVV:n Helsingin palvelupaikassa neuvoja verkkoasiointiin saa myös ukrainalaisilta asiakasneuvojilta, jotka ovat tavattavissa myös Rekrytori Ukraina -tapahtumassa Messukeskuksessa tiistaina 7.3.
Tunnus ja opasteet DVV-pisteeseen Helsingin Lintulahdessa.
Tunnus ja opasteet DVV-pisteeseen Helsingin Lintulahdessa.

Arviolta noin 20 000 ukrainalaista voi halutessaan hakea kotikuntaa maalis-huhtikuussa Digi- ja väestötietovirastosta sitä mukaa, kun tilapäisen suojelun hakemuksen jättämisestä tulee kuluneeksi vuosi.

Kotikunnan hakeminen on vapaaehtoista, mutta siitä on hyötyä, jos aikoo jäädä toistaiseksi Suomeen. Kuntalaisena voi muun muassa käyttää kunnan palveluja sekä hakea suomalaista henkilökorttia ja rahallista tukea esimerkiksi asumiseen.

Digi- ja väestötietovirasto on tehnyt asioinnista mahdollisimman helppoa ukrainalaisille; kotikuntahakemuksen voi tehdä verkossa ilman käyntiä virastossa. Hakijalla pitää olla suomalainen henkilötunnus ja vähintään vuosi sitten haettu voimassa oleva tilapäisen suojelun oleskelulupa. Verkkolomakkeella voi ilmoittaa myös samassa osoitteessa asuvat perheenjäsenet.

– Tällä hetkellä oikeus kotikuntaan ei vielä täyty suurimmalla osalla tilapäistä suojelua saaneista. Tieto kotikunnan hakemisesta oikeaan aikaan eli vasta sitten, kun kotikunnan saamisen edellytykset täyttyvät, on tavoittanut hienosti ukrainalaiset. Me DVV:ssa olemme varautuneet siihen, että jo loppuviikosta hakemuksia voi tulla runsaasti, koska silloin yhä useampi Ukrainasta saapunut on asunut Suomessa vuoden, sanoo DVV:n johtava asiantuntija Maisa Gynther.­­

DVV:n ukrainankieliset neuvojat auttavat hakemuksen tekemisessä

Digi- ja väestötietoviraston Helsingin palvelupaikkaan avattiin maaliskuun alussa pop-up-itsepalvelupiste Пункт DVV (DVV-piste). Itsepalvelupisteeseen voi tulla ilman ajanvarausta. Neuvojat auttavat ensisijaisesti heitä, joilla on haasteita verkkolomakkeen kanssa, ja ohjaavat tarvittaessa varaamaan ajan DVV:n asiantuntijalle. Verkkolomake on julkaistu suomen ja ruotsin lisäksi myös englanniksi ja ukrainaksi.

– DVV:n itsepalvelupisteessä ukrainalaiset voivat saada neuvoja omalla äidinkielellään. Samalla olemme esimerkkeinä kotoutumisesta Suomeen, sanoo DVV:n ukrainalainen asiakasneuvoja.

Lisäksi neuvojat ovat auttaneet tekstien kääntämisessä ja viestinnässä, muun muassa välittämällä tietoa muille ukrainalaisille viestipalvelu Telegramissa.

DVV:n johtava asiantuntija Maisa Gynther on iloinen, että ukrainalaiset asiakasneuvojat opastavat oikean tiedon ääreen:

– On todella hienoa, että olemme saaneet ukrainalaisia neuvojia, jotka ovat sitoutuneet auttamaan muita Ukrainasta saapuneita viranomaisasioinnissa. Yhdessä heidän kanssaan varmistamme, että Suomessa asioiminen on sujuvaa.

Toinen ukrainalainen asiakasneuvoja kertoo, että hänelle asiakaspalvelu on tuttua jo kotimaasta, mutta työ DVV:ssa on merkityksellistä siksi, että voi auttaa muita ukrainalaisia.

– On hienoa nähdä, että kaikesta kokemastamme huolimatta meillä ukrainalaisilla on halu jatkaa elämää ja luoda tulevaisuutta Suomessa, kunnes pääsemme taas kotiin Ukrainaan.

  • Пункт DVV (DVV:n pop up -piste Ukrainasta saapuneille) Lintulahdenkuja 2 B, 3 krs. avoinna ma–pe klo 9–16.15.
  • DVV:n asiantuntijat ja ukrainalaiset neuvojat ovat tavattavissa myös Rekrytori Ukraina -tapahtumassa tiistaina 7.3.2023 klo 12–16 Helsingin Messukeskuksessa

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tunnus ja opasteet DVV-pisteeseen Helsingin Lintulahdessa.
Tunnus ja opasteet DVV-pisteeseen Helsingin Lintulahdessa.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Digi- ja väestötietovirasto
Digi- ja väestötietovirasto
Lintulahdenkuja 2
00530 HELSINKI

0295 536 000 (vaihde)https://dvv.fi

Digi- ja väestötietovirasto

Digi- ja väestötietovirasto edistää yhteiskunnan digitalisaatiota, turvaa tietojen saatavuutta ja tarjoaa palveluja asiakkaiden elämäntapahtumiin.

Digi- ja väestötietovirasto huolehtii yhteiskunnan perustana olevan väestötietojärjestelmän ylläpidosta ja yhteiskunnan digitalisaatiosta. Viraston tehtäviä ovat mm. siviilivihkimiset, nimen- ja osoitteenmuutokset, holhous- ja edunvalvonta-asiat, väestötietojärjestelmän ylläpito, sähköisen identiteetin ratkaisujen kehittäminen sekä keskitettyjen sähköisen asioinnin tukipalvelujen kehittäminen ja ylläpito. Tällaisia sähköisen asioinnin tukipalveluja ovat mm. Suomi.fi-verkkopalvelu, sähköiset viranomaisviestit (Suomi.fi-viestit) sekä valtuuttaminen toisen puolesta asiointiin (Suomi.fi-valtuudet). Virasto myös vastaa kansallisen palveluarkkitehtuurin toteutuksesta.

http://dvv.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Digi- ja väestötietovirasto

Myndigheten för digitalisering och befolkningsdatas serviceställe i Esbo flyttar – avvikelser i öppettiderna i augusti1.8.2024 11:23:11 EEST | Tiedote

Myndigheten för digitalisering och befolkningsdatas verksamhetsställe i Esbo flyttar i augusti 2024. I fortsättningen, fr.o.m. 20.8 når man verksamhetsställets notarietjänster i Alberga i Esbo på adressen Albergagatan 9. Den övriga kundservicen flyttar fr.o.m. den 15 augusti till lokalerna vid verksamhetsstället i Helsingfors på adressen Fågelviksgränden 2.

Digital and Population Data Services Agency’s service location in Espoo is moving – exceptions to opening hours in August1.8.2024 11:23:11 EEST | Press release

The Digital and Population Data Services Agency’s service location in Espoo is moving in August 2024. As from 20 August, the notary services will be available in Leppävaara, Espoo, at Leppävaarankatu 9. As from 15 August, the other customer services will be available at the premises of the Helsinki service location at Lintulahdenkuja 2.

Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata bygger upp en digital identitetsplånbok för finländarna – med hjälp av plånboksapplikationen kan man sköta ärenden inom hela EU-området27.6.2024 15:43:07 EEST | Tiedote

Inom de kommande åren tar alla EU-länder i bruk digitala identitetsplånböcker som gör det möjligt att identifiera sig och underteckna elektroniskt samt påvisa tillstånd och intyg på ett tillförlitligt sätt inom hela EU-området. Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata producerar en plånboksapplikation som fungerar med smarttelefon för finländare och personer som bor i Finland.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye