Maailman haasteiden ratkaisemiseksi tarvitaan naisten ja tyttöjen tekemiä innovaatioita

”Ratkaisujen löytäminen globaaleihin haasteisiin, kuten ilmastonmuutokseen, lajikatoon, energia- ja ruokakriisiin, edellyttää asiantuntijoiden määrän ja monimuotoisuuden laajentamista. Ylipäänsä kestävän kehityksen haasteiden ratkaisu edellyttää tasa-arvoisempaa otetta, naisten osallisuutta ja naisten mukana oloa innovaatioiden tuottamisessa. Naisten osallisuuden edistäminen esimerkiksi teknologia-alalla johtaa parempiin, luovempiin ja uusia näkökulmia sisältäviin ratkaisuihin”, sanoo Marja Innanen, UN Global Compact Suomen pääsihteeri.
On arvioitu, että vuoteen 2050 mennessä, 75 % työpaikoista tulee liittymään tekniikan alaan. Kuitenkin nykypäivänä maailmanlaajuisesti tekniikan alalta valmistuvia naisia on vain 19 %, ja alalla työskentelevät naiset myös lähtevät alalta paljon miehiä useammin. Suomessa alle 30 prosenttia tekniikan opiskelijoista on naisia. Esteitä on purettava tasa-arvoisen osallistumisen tieltä lähtien jo kotien, päiväkotien, koulujen asennekasvatuksesta.
Naisten ja tyttöjen laaja osallisuus ja voimaannuttaminen edistää laaja-alaisesti myös kaikkien kestävän kehityksen toimintaohjelma Agenda 2030 -tavoitteiden toteutumista. Tänä vuonna olemme puolessa välissä Agenda 2030 toimintaohjelman määräaikaa. Olemme jäljessä useiden tavoitteiden saavuttamisessa globaalisti ja monien tavoitteiden osalta on viimeisten vuosien aikana menty takapakkia. Esimerkiksi nykymenolla sukupuolten palkkaeron kurominen umpeen kestäisi 151 vuotta.
Sukupuolten välisellä tasa-arvolla on tärkeä rooli globaalin talouskehityksen veturina. Vihreä siirtymä voi luoda miljoonia työpaikkoja naisille, mikä edistäisi niin kestävää talouskasvua kuin tasa-arvoisempaa työelämää. ”Nasdaqin toiminta tähtää osallistavan kasvun ja vaurauden tukemiseen. Tavoitteenamme on vahvistaa kansantalouksia ja luoda tasa-arvoisempia mahdollisuuksia kaikille. On tärkeää, että kaikki yhteiskunnan jäsenet saavat koulutusta ja mahdollisimman monet voivat hyötyä rahoitusmarkkinoiden luomista mahdollisuuksista. Nasdaq haluaa tukea naisia ja aliedustettuja vähemmistöjä tuomaan yrityksiään markkinoille”,sanoo toimitusjohtaja Henrik Husman, Nasdaq Helsinki.
Myös yritykset hyötyvät tasa-arvotyöstä – työpaikkojen parempi sukupuolijakauma on tutkimusten mukaan yhteydessä parempaan ESG-suoritukseen ja keskimääräisesti korkeampiin liikevoittoihin.
Vaikka Suomea on pitkään pidetty yhtenä maailman johtavista maista tasa-arvon vaalimisessa, paljon on vielä tehtävää, jotta tasa-arvo toteutuu kaikilla yhteiskunnan osa-alueilla. Esimerkiksi naisjohtajien osuus on vielä yritysmaailmassa vähäistä: Helsingin pörssissä listattujen yhtiöiden toimitusjohtajista vain 7 prosenttia ja yritysten hallituksen puheenjohtajista 10 prosenttia on naisia. Suomen työmarkkinat ovat jakautuneet vielä pitkälti sukupuolen mukaan, ja palkkaero on suurempi kuin keskimäärin muissa EU-maissa. Sukupuolten välinen palkkaero on vuosien kuluessa pysynyt melko samana, vaikka naisten koulutustaso onkin kohonnut merkittävästi.
UN Global Compact Suomen paikallisverkostossa alkaa syksyllä 2023 uusi Target Gender Equality -koulutusohjelma, joka tukee yrityksiä asettamaan kunnianhimoisia tavoitteita ja toteuttamaan toimenpiteitä sukupuolten tasa-arvoon, osallisuuteen ja tasa-arvoiseen palkkaukseen liittyen. Lisäksi yritykset voivat osallistua SDG Ambition koulutusohjelmaan, jossa yrityksillä on mahdollisuus saada tukea tavoitteiden asetannassa palkkatasa-arvoon ja tasaiseen sukupuolijakaumaan liittyen.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Sophia Lawson HelluProgramme Manager, Social Responsibility & Human RightsUN Global Compact Network Finland
Puh:+358 50 313 1351sophia.lawsonhellu@globalcompact.fiKuvat
Tietoja julkaisijasta
YK:n Global Compact on maailman laajin yritysvastuuverkosto, johon kuuluu yli 17 000 yritystä yli 160 maasta. YK:n Global Compactiin sitoutuneet organisaatiot edistävät yritysvastuun kymmentä periaatetta sekä YK:n kestävän kehityksen tavoitteita, jotka ovat vahvasti yhteydessä sukupuolten tasa-arvoon. Global Compact tarjoaa jäsenilleen kansainvälisen vertaisoppimisverkoston, koulutusohjelmat ja työkalut vastuullisuustyön kehittämiseen.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta UN Global Compact Network Finland
Vasta 24 suomalaisyritystä on allekirjoittanut naisten voimaannuttamisen periaatteet (WEPs)5.3.2025 07:15:00 EET | Tiedote
Sukupuolten tasa-arvon edistäminen tuo merkittäviä hyötyjä yrityksille koosta riippumatta. Suomalaisyrityksistä vasta 24 on sitoutunut edistämään sukupuolten tasa-arvoa ja naisten voimaannuttamista allekirjoittamalla kansainväliset WEPs-periaatteet (Women’s Empowerment Principles).
Tieteenmukaisiin päästövähennyksiin sitoutuneiden yritysten määrä kasvanut – nettonollatavoitteissa Suomi perässä muita Pohjoismaita19.11.2024 12:10:00 EET | Tiedote
YK:n ilmastokokous COP29 on parhaillaan käynnissä Bakussa. Yksityiseltä sektorilta tarvitaan kunnianhimoisia toimia, jotta ilmaston lämpeneminen saataisiin hidastumaan riittävästi. Päästövähennyksiin sitoutuneiden yritysten määrä on reippaassa kasvussa, mutta suomalaiset yritykset jäävät silti tällä hetkellä muita Pohjoismaita jälkeen nettonollatavoitteiden määrässä.
Yli 100 organisaatiota liputtaa 25. syyskuuta YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden puolesta23.9.2024 08:10:00 EEST | Tiedote
25. syyskuuta vietetään YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden vuosipäivää, jonka kunniaksi järjestetään kansainvälinen SDG Flag Day -liputuskampanja. Viime vuonna päivässä oli mukana Suomesta noin 80 yritystä, 40 järjestöä, 30 oppilaitosta, 6 suurinta kaupunkia, 5 ministeriötä ja kymmeniä yksityishenkilöitä. Tänä vuonna etukäteen ilmoittautuneita on yli 100.
Selvitys: Suomalaisyritykset kohtaavat useita vastuullisuushaasteita toimitusketjuissaan – EU-lainsäädäntö lisää työmäärää21.8.2024 08:00:54 EEST | Tiedote
Suomalaisten yritysten mukaan suurimmat kipukohdat toimitusketjujen vastuullisuuden kehittämisessä liittyvät toimittajien suureen määrään ja kirjavuuteen sekä prosessien puutteellisuuteen, selviää yritysvastuuverkosto UN Global Compact Suomen selvityksestä. Selvityksen mukaan kiristyvä EU:n yritysvastuulainsäädäntö lisää yritysten työmäärää, vaikka yleisesti lainsäädäntö koetaankin tarpeelliseksi.
Uusi seitsemän vuoden aloite kirittää yrityksiä vastuullisempaan liiketoimintaan – mukana 26 suomalaisyritystä21.5.2024 08:05:00 EEST | Tiedote
YK:n yritysvastuuverkosto UN Global Compact on käynnistänyt uuden Forward Faster -aloitteen, jonka tarkoituksena on kirittää yritysten työtä kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttamiseksi maailmanlaajuisesti.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme