Keskustellaanko teillä johtajuudesta? Näillä vinkeillä eteenpäin!
Viime vuonna julkaistun Johtajuusbarometrin mukaan vain viidennes alle 40-vuotiaista on tyytyväinen siihen, miten johtajuus suomalaisessa työelämässä tällä hetkellä ymmärretään.
“Yhteinen keskustelu johtajuudesta voi työpaikoilla olla hankalaa ilman, että joku tuntee joutuvansa tikun nokkaan tai syyllistetyksi ongelmasta. Haasteet vuorovaikutuksessa ja johtamisessa johtavat lopulta henkilöstön työhyvinvoinnin merkittävään heikkenemiseen ja heijastuvat sitä kautta myös tuottavuuteen ja yrityksen kannattavuuteen. Yhteinen ja avoin keskustelu on koko työyhteisön kehittymisen perusta”, sanoo TYÖ2030-ohjelmajohtaja Sanna Kulmala.
Aiempien tutkimustulosten ja haastattelujen pohjalta syntyivät työyhteisöjen keskustelujen avaajiksi ja vuorovaikutuksen edistämiseksi kahdeksan teesiä huomisen johtajuuteen, joiden pohjalta niin esihenkilöt kuin tiimien jäsenetkin voivat käsitellä johtajuutta eri näkökulmista.
Käytännönläheinen keskustelunavaaja työpaikoille
TYÖ2030-ohjelman tavoitteena on vahvistaa yhteistoimintaan ja luottamukseen perustuvaa työkulttuuria. Tätä peräänkuuluttivat myös kokonaisuutta varten haastatellut Suomen Nuorkauppakamareiden Vuoden Nuori Johtaja -kilpailun voittajat ja finalistit: Johtajuutta ei pidä enää ymmärtää yksinomaan johtajan tehtävänä, vaan johtajuus on jaettua ja sen onnistuminen on koko työyhteisön vastuulla. Luottamuksen rakentaminen on pitkäjänteistä työtä, ja sitä pitää pystyä luomaan myös tiimin jäsenten välille.
Muita esiin nousseita teemoja olivat pysähtyminen onnistumisten ja oppien äärelle, oman johtajuusmotivaation perimmäisten syiden tarkastelun merkityksellisyys sekä kriittisen ajattelun vahvistaminen ja mahdollistaminen työyhteisössä.
“Halusimme luoda jotain konkreettista, joka omalta osaltaan edistää suomalaista työhyvinvointia kohti maailman parasta vuoteen 2030 mennessä. Johtajuus on aina työpaikkakohtaista, eikä siinä tulla hetkessä tai ehkä koskaan valmiiksi. Se kuitenkin on varmaa, että johtajuuden kehittämiseen tarvitaan käytännönläheisiä ja uudistumista tukevia keinoja ja innovaatioita nyt ja tulevaisuudessa”, Kulmala päättää.
Tästä on kyse:
- Vuonna 2020 käynnistynyt TYÖ2030-ohjelma on osa pääministeri Sanna Marinin hallitusohjelmaa, ja sen on tarkoitus jatkua yli hallituskausien aiempien kansallisten työelämän kehittämisohjelmien tapaan.
- TYÖ2030-ohjelmassa kehitetään uudenlaisia toimintatapoja yhdessä työpaikkojen, toimialojen ja asiantuntijoiden kanssa sekä kannustetaan kokeiluihin.
- Julkaisu on kaikkien saatavilla osoitteessa TYÖ2030 - Lataa Huomisen johtajuus -starttipaketti (ttl.fi)
Lisätiedot
-
Sanna Kulmala
Ohjelmajohtaja, TYÖ2030-ohjelma
sanna.kulmala@ttl.fi -
Sini Havukainen
Toiminnanjohtaja, Suomen Nuorkauppakamarit ry | JCI Finland
sini.havukainen@jci.fi
Tutustu
Avainsanat
Tietoja julkaisijasta
TYÖ2030-ohjelmassa kehitetään uudenlaisia toimintatapoja yhdessä työpaikkojen, toimialojen ja asiantuntijoiden kanssa sekä kannustetaan kokeiluihin. Toimintatapoja uudistamalla voidaan vaikuttaa työllisyyteen, talouteen, kilpailukykyyn sekä Suomen työelämäbrändiin maailmalla. TYÖ2030-ohjelma on osa pääministeri Sanna Marinin hallitusohjelmaa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta TYÖ2030 | Työterveyslaitos
Nuoret toivovat inhimillistä ja joustavaa työelämää20.11.2024 10:00:00 EET | Tiedote
Työelämä ja töihin pääsy on nuorille tärkeää ja työelämältä he odottavat ihan tavallisia asioita. Tämä käy ilmi lähes 400 nuoren näkemyksistä, jotka on koottu Nuorten ajatuksia työelämästä -raportiksi osana Työelämäfoorumi 2024 -tapahtumaa.
Tuoreen Johtajuusbarometrin mukaan suomalaiset karttavat johtotehtäviä liiallisen vastuun ja vaatimusten vuoksi – omat vaatimukset johtajia kohtaan liittyvät tunnetaitoihin8.10.2024 08:00:00 EEST | Tiedote
Suomalaisten mielestä hyvän johtajan ominaisuuksissa korostuvat reiluus, tasapuolisuus ja kuuntelutaidot ennemmin kuin kunnianhimoisuus, tuloshakuisuus ja rohkeus. Tulokset selviävät tänään julkistetusta Johtajuusbarometrista, joka selvitti suomalaisten suhtautumista johtajuuteen ja johtamiseen nyt ja tulevaisuudessa. Hyvän ja huonon johtajan määrittelyssä oli nähtävissä selkeitä eroja eri ryhmien välillä: alle 30-vuotiaiden mielestä hyvä johtaja on avoin, empaattinen tiimipelaaja. Yli 30-vuotiaiden mielestä hän on oikeudenmukainen, yhteistyökykyinen ja antaa vastuuta. Tulevaisuuden johtajien* mielestä hyvä johtaja antaa vastuuta ja johtaa esimerkillä, kun nykyisten johtajien mielestä hyvä johtaja on tavoitteellinen. Työntekijöiden mielestä hyvä johtaja on reilu, helposti lähestyttävä ja tunnistaa yksilölliset tarpeet. Yksi johtamisen haasteista on se, että johtajat arvostavat tulosten ja liiketoiminnan asioita, kun työntekijät arvostavat johtamisessa hyviä vuorovaikutustaitoja, empati
Työelämän laadusta kirjoitetaan noin 70 artikkelia päivässä – media käsittelee työelämää monipuolisesti – johtaminen ja työhyvinvointi saavat kuitenkin kielteistä julkisuutta muita aiheita enemmän30.9.2024 06:30:00 EEST | Tiedote
Suomalaismedia kirjoittaa työelämästä paljon, laajasti ja yllättävänkin positiivisesti. Tämä selviää TYÖ2030-ohjelmassa teetetystä media-analyysistä, jossa analysoitiin työelämäkirjoittelua vuosina 2019 ja 2023. Aineiston keräsi ja analysoi Retriever keväällä 2024. Analyysin tarkoituksena oli muodostaa kuva siitä, miten ja millaisella äänensävyllä työelämästä puhutaan mediassa.
Nuorten työelämäkokemuksia ja -odotuksia selvitetään laajasti valtakunnallisella kuulemiskierroksella14.8.2024 09:00:00 EEST | Tiedote
Suomessa kartoitetaan syksyn aikana laajasti nuorten omia kokemuksia ja ajatuksia suomalaisesta työelämästä. Parempi työelämä! -koordinaatiohanke (ESR+) ja TYÖ2030-ohjelma koordinoivat yhteistyössä Nuorten akatemian kanssa laajan kuulemiskierroksen 15–29-vuotiaille nuorille eri puolilla Suomea. Kierroksella eri taustoista tulevat nuoret pääsevät kertomaan ajatuksiaan työelämäodotuksistaan, toiveistaan ja tarpeistaan. Kierrokset järjestetään elo-lokakuun aikana, ja tavoitteena on saada kuuluviin jopa 400 nuoren ääni. - Suomalainen työelämä tarvitsee nuoria innovatiivisia työntekijöitä nyt ja erityisesti tulevaisuudessa. On mahtavaa, että pääsemme yhteistyössä nuorten kanssa selvittämään millaisia ratkaisuja suomalainen työelämä kaipaa, jotta voimme vastata eri-ikäisten työntekijöiden tarpeisiin ja toiveisiin tulevaisuudessa, iloitsee projektipäällikkö Henna Kymäläinen Parempi työelämä! -koordinaatiohankkeesta. Nuoria kuullaan työpajojen avulla Nuoria kuullaan Nuorten Akatemian rakentami
TYÖ2030 -tutkimus: vertaisoppiminen ja henkilöstön osallistuminen toiminnan kehittämiseen ovat työnantajien mielestä tärkeimpiä keinoja edistää osaamista työpaikoilla21.3.2023 09:00:00 EET | Tiedote
TYÖ2030 -ohjelman toteuttaman tutkimuksen mukaan valtaosa työnantajista kokee henkilöstön osaamisen kehittämisen tärkeänä. Näkemykset resurssien riittävyydestä kuitenkin vaihtelevat, ja myös koulutustausta vaikuttaa jatkuvan oppimisen mahdollisuuksiin.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme