Kysely: Parkkilupa jää, vaikka työpaikka tai koti vaihtuu
Monen taloyhtiön ja liikekiinteistön talous on koetuksella energiakriisin ja nousevien korkojen takia. Yhä useampi kiinteistö etsiikin uusia tuloja muuttamalla pysäköintialueensa maksulliseksi.ParkkiPaten tuoreen kyselyn tulokset osoittavat, että vuokrattuja parkkipaikkoja kuitenkin usein käytetään toisin kuin oli tarkoitus.
Työsuhteen päättyessä tai asukkaan vaihtuessa on normaalia, että lähtevä henkilö palauttaa hänen hallussaan olevat kiinteistön kulkuluvat ja avaimet. Pysäköintiluvan palauttaminen ei ole yhtä tavallista.
– Vallitsevassa taloustilanteessa on yllättävää, kuinka leväperäisesti valtaosassa Suomen kiinteistöjä suhtaudutaan pysäköintilupiin. Merkittävä osa paperisista tai muovisista pysäköintiluvista todennäköisesti jää sellaisten autoilijoiden haltuun, jotka eivät enää ole oikeutettuja maksuttomaan pysäköintiin. Kyselymme mukaan vain reilu kolmasosa eli 36 prosenttia kiinteistöistä varmistaa ennalta sovitun prosessin mukaan, että autoilijataina palauttavat luvat lähtiessään, ParkkiPaten toimitusjohtaja Christian Metsäranta kertoo.
Seitsemän kymmenestä kiinteistöstä ei uusi parkkilupia säännöllisesti
Maksullinen pysäköinti tuo tuloja kiinteistöjen omistajille, eikä pysäköinninvalvonta maksa kiinteistönomistajalle mitään. Kiinteistönomistajat käyttävät maksullisista ja vuokratuista pysäköintipaikoista saamiaan tuloja tyypillisesti esimerkiksi alueen kunnossapitoon.
Kysely osoittaa, että merkittävä enemmistö, 69 prosenttia kiinteistöistä, ei kuitenkaan uusi pysäköintilupia juuri koskaan. Reilu kymmenesosa kiinteistöistä (14 %) uusii pysäköintilupansa vuosittain. Hieman pienemmällä osalla (12 %) on tapana uusia luvat 2–5 vuoden välein. Vain murto osa, viisi prosenttia kiinteistöistä, uusi lupansa puolen vuoden välein.
Useimmista luvista voimassaolo ei näy
Osa kiinteistöistä varmistaa pysäköintilupien voimassaolon merkitsemällä lupaan voimassaolopäivämäärän, värikoodin tai hologrammin. Tällaiset ratkaisut ovat kyselyn mukaan kuitenkin vielä harvinaisia Suomessa.
Päivämääriä käyttää pysäköintiluvissa vajaa viidesosa (17 %) kiinteistöistä ja värikoodeja tai hologrammeja vain muutama prosentti. Useampi kuin kuusi kymmenestä kiinteistöstä (64 %) ei käytä muovisessa tai paperisessa pysäköintiluvassa mitään, mistä luvan voimassaolo on mahdollista tarkistaa.
Digisovellus vapauttaa autopaikat oikeille käyttäjille
Pysäköintilupien ajantasaisuus on retuperällä, sillä huomattava enemmistö kyselyyn vastanneista (72 %) käyttää kiinteistössään edelleen muovista tai paperista pysäköintilupaa. Vajaa kolmasosa vastaajista on luopunut fyysisistä pysäköintiluvista.
Fyysisen pysäköintiluvan sijaanlupien hallintaan on mahdollista käyttää digitaalista sovellusta, josta voi nähdä reaaliajassa paikkojen varaus- ja jonotustilanteen.
– Digitaalinen pysäköintilupa tuo säästöjä kiinteistöille: autopaikkoja vapautuu kiinteistön oikeille käyttäjille, kun paperisia lupalappuja ei jää jatkossa enää roikkumaan vanhoille käyttäjille tai muille ulkopuolisille, Metsäranta huomauttaa.
ParkkiPate kartoitti taloyhtiöiden ja liikekiinteistöjen pysäköintilupien tilannetta valtakunnallisella kyselyllä helmikuussa. Sähköiseen kyselyyn vastasi eri puolilta Suomea 393 henkilöä, joista 78 prosenttia päättää kiinteistön pysäköintiluvista. Vastaajista isännöitsijöitä oli 42 prosenttia, taloyhtiöiden hallituksen puheenjohtajia 18 prosenttia ja loput vastaajat olivat muun muassa huoltoyhtiöiden edustajia sekä kiinteistösihteereitä.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Christian Metsäranta
Toimitusjohtaja
ParkkiPate Oy
p. 010 322 1490 (vaihde)
christian.metsaranta@parkkipate.fi
Tietoja julkaisijasta
ParkkiPate on valtakunnallisesti toimiva pysäköintiratkaisujen tuottaja, jonka palveluun kuuluvat maksullisen pysäköinnin operointi sekä yksityinen pysäköinninvalvonta. Yrityksen asiakkaina on kasvava joukko mm. hotelleja, sairaaloita, kauppakeskuksia ja liikekiinteistöjä. ParkkiPate on pysäköintialan suurin työllistäjä Suomessa, jonka palveluksessa työskentelee yli 120 pysäköintialan ammattilaista. Yrityksen liikevaihto oli vuonna 2022 päättyneellä tilikaudella yli 10 miljoonaa euroa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta ParkkiPate
Suomalaisten pysäköintikäyttäytyminen heikentynyt rajusti – luvaton pysäköinti invapaikoille yleistynyt hälyttävästi22.4.2025 06:35:00 EEST | Tiedote
Suomalaisten pysäköintikäyttäytyminen on muuttunut entistä vastuuttomammaksi, paljastavat Suomen suurimman pysäköintialan työllistäjän ParkkiPaten tuoreet tilastot. Valvontamaksujen määrä kasvoi yli 13 prosenttia vuonna 2024 edellisvuoteen verrattuna. Erityisen huolestuttavaa on, että luvaton invapaikoille pysäköiminen lisääntyi yli kolmanneksella.
Satasairaalan pysäköintialue tammikuussa ParkkiPaten vastuulle13.12.2024 07:15:00 EET | Tiedote
Pysäköinnissä Satasairaalan alueella tapahtuu muutoksia alkaen 1.1.2025. Alueen maksullista pysäköintiä ja pysäköinninvalvontaa operoi jatkossa Suomen suurin pysäköintialan työllistäjä ParkkiPate. Pysäköintiä varten asiakkaille on edelleen tarjolla useita maksutapoja kuten EasyPark- ja ParkMan-sovellukset sekä lippuautomaatit. Sairaalan henkilökunnan pysäköinnissä otetaan käyttöön digitaalinen OmaRuutu-sovellus.
Pysäköintivirheiden määrä laskenut taantuman aikana BMW:llä ja Audilla – Opel pudonnut Top 10 -listalta4.11.2024 07:20:00 EET | Tiedote
Taantuma vaikuttaa suomalaisten pysäköintikäyttäytymiseen, paljastavat Suomen suurimman pysäköintialan työllistäjän, ParkkiPaten, tilastot. Vuoden 2023 ja tammi–syyskuun 2024 välillä on tapahtunut muutoksia eri automerkkien pysäköintivirheissä. Vaikka Volkswagen ja Toyota jatkavat edellisvuosien tapaan valvontamaksutilastojen kärjessä, taloudellinen tilanne näkyy eri tavoin eri merkkien kuljettajien käytöksessä.
Moni kesätapahtuma jättää rahaa pöydälle – maksullinen pysäköinti voi pelastaa talousahdingosta22.7.2024 07:15:00 EEST | Tiedote
Suomen kesätapahtumat kamppailevat taloushaasteiden kanssa mutta jättävät samalla käyttämättä maksullisen pysäköinnin tuomat ansaintamahdollisuudet. Erityisesti pidemmät, viikon mittaiset tapahtumat ja tapahtuma-alueen tuntumassa olevien alueiden sekä kiinteistöjen omistajat voisivat hyötyä tarjoamalla tapahtumassa mahdollisuuden valvottuun pysäköintiin. Tämä tulonlähde voisi helpottaa merkittävästi tapahtumien talousahdinkoa.
Suomalaiset ovat kypsyneet parkkipaikan anastajiin – 1500 autoilijaa pyytää kuukausittain pysäköinninvalvojan paikalle 4.4.2023 07:32:00 EEST | Tiedote
Suomalaisautoilijat tekevät ahkerasti valvontapyyntöjä, eli raportoivat yksityisille pysäköinninvalvojille muiden autoilijoiden tekemistä pysäköintivirheistä. Kaikkiaan yli 18 000 suomalaista teki viime vuonna valvontapyynnön Suomen suurimman pysäköintialan työllistäjän ParkkiPaten verkkosivujen kautta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme