Kysely: Joka toisen suomalaisyrityksen mielestä sosiaaliturvajärjestelmä vaikeuttaa palkanlaskentaa
Palkanlaskenta on yrityksen perustoiminto. Kun se sujuu ilman ongelmia, henkilöstö saa palkkansa ajoissa ja oikein laskettuna. Lainsäädäntö kuitenkin asettaa palkkojen laskemiseen haasteita monissa Euroopan maissa, kertoo SD Worxin kyselytutkimus. Kyselyyn vastasi yli 4 500 eri toimialoja edustavaa yritystä16 Euroopan maassa.
Kyselyn mukaan useammalle kuin joka toiselle (52 %) eurooppalaisyritykselle sosiaaliturvajärjestelmä aiheuttaa merkittäviä haasteita palkanlaskennassa. Suomessa tällä kannalla on joka toinen (50,1 %) yritys. Lähes yhtä hankalana koetaan sosiaaliturva- ja työlainsäädännön nopea muuttuminen, jonka mainitsi palkanlaskennan haasteena 48 prosenttia eurooppalaisista ja 44 prosenttia suomalaisista yrityksistä.
Myös verojärjestelmä on palkanlaskennassa rasite
Lähes kuusi kymmenestä (57 %) eurooppalaisyrityksestä ja useampi kuin joka toinen suomalaisyritys (55,2%) pitää verojärjestelmää suurimpana palkanlaskennan haasteena.
Lähes joka kolmas eurooppalainen (28 %) ja joka neljäs suomalainen (24%) yritys näkee, että lainsäädännöllä on yleensä ottaen kielteinen vaikutus palkanlaskentaan. Nihkeimmin lainsäädäntöön suhtaudutaan Ranskassa ja Belgiassa (molemmat 42 %).
– Myös monimutkaiset palkan osatekijöitä koskevat säännöt sekä erilaiset poikkeukset ja erityisjärjestelmät koetaan haastaviksi sujuvan palkanlaskennan kannalta. Näiden kanssa painii lähes joka toinen eurooppalainen yritys ja useampi kuin neljä kymmenestä suomalaisyrityksestä, Suomen SD Worxin maajohtaja Hanna Mattinen kertoo.
Suomi ei yllä kärkikolmikkoon palkanlaskennan sujuvuudessa
SD Worxin kysely mittaa, kuinka hyvin eurooppalaiset yritykset hoitavat palkanlaskentansa. Palkanlaskennan sujuvuudessa ykkössijalla on Puola, jossa 71,7 prosenttia yrityksistä onnistuu palkanlaskennassa ongelmitta. Hopeaa saa Norja (71,20 %) ja pronssisijalla on Espanja (70,49 %).
Suomi (64,7%) sjoittuu vertailussa hieman ennen Saksaa (63,60 %) ja Tanskaa (63,45 %). Ranskassa ongelmia on eniten, koska maan palkanlaskentaan liittyvä lainsäädäntö on monimutkaista.
– Osa palkanlaskennan haasteista johtuu siitä, että yritysten työkalut ovat takapajuisia. Vain noin joka kolmas eurooppalaisyritys käyttää yksinomaan pilviteknologiaa palkanlaskennassa, vaikka se voisi helpottaa työtä. Kaksi kolmasosaa kaikista vastaajista toki uskoo, että teknologia toisi arvoa palkanlaskentaan. Suomalaisista tällä kannalla on lähes joka toinen yritys, Mattinen kertoo.
Harvempi kuin joka kolmas (29 %) eurooppalaisyritys käyttää pelkästään pilviteknologiaa palkanlaskennassa. Teknologisesti edistynein maa on Alankomaat, jossa 44 prosenttia yrityksistä käyttää ainoastaan pilviteknologiaa. Hollantilaisten perässä tulevat Pohjoismaat: Suomi (35 %) sekä Tanska ja Ruotsi (molemmat 33 %).
Joka kymmenes yritys käyttää palkanlaskennassa ohjelmistoa, joka toimii sekä paikallisilla palvelimilla että pilvessä. Lähes puolet kaikista (44 %) ja miltei kolmasosa suomalaisista yrityksistä (27,8%) käyttää palkanlaskentaan pelkästään paikallisella palvelimella olevaa ohjelmistoa.
Työajan hallinta on suomalaisille vaikeampaa kuin muille
Lähes kaikissa maissa ongelmat alkavat jo palkanlaskentaa edeltävässä vaiheessa.
Suomessa työajan (kuten työtuntien ja ylitöiden) ja poissaolojen hallinta on vaikeampaa kuin muualla Euroopassa. Lähes kuusi kymmenestä suomalaisyrityksestä (56,4%) arvioi, että tämä kuuluu viiden monimutkaisimman HR-prosessin joukkoon. Muualla Euroopassa työajan ja poissaolojen hallinta on erityinen ongelma alle puolelle (45 %) yrityksistä.
Haastavaa yrityksille on myös tiedonkeruu, sopimusten hallinnointi sekä eläkkeiden ja vakuutusten, kuten ryhmävakuutuksen, hallinnointi. Näiden asioiden kanssa tuskailee neljä kymmenestä eurooppalaisyrityksestä.
SD Worxin kyselyyn osallistui syksyllä 2022 yli 4 500 erikokoista yritystä, jotka toimivat useilla toimialoilla 16 Euroopan maassa: Alankomaissa, Belgiassa, Espanjassa, Italiassa, Itävallassa, Irlannissa, Kroatiassa, Norjassa, Puolassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Suomessa, Sveitsissä, Tanskassa ja Yhdistyneessä kuningaskunnassa.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Hanna MattinenMaajohtajaSD Worx Finland
Puh:040 829 2242hanna.mattinen@sdworx.comTietoja julkaisijasta
SD Worx on Euroopan johtava henkilöstö- ja palkkahallinnon ratkaisujen tarjoaja, joka tarjoaa ratkaisuja koko työsuhteen elinkaaren ajaksi aina palkanmaksusta osaajien rekrytointiin, palkitsemiseen ja kehittämiseen. SD Worx tehostaa asiakkaidensa toimintaa neljällä keskeisellä osaamisalueella, jotka ovat: ohjelmistot, ulkoistuspalvelut, konsultointi sekä data-analytiikka.
Yli 82 000 pientä ja suurta organisaatiota ympäri maailmaa luottaa SD Worxiin ja sen yli 75 vuoden kokemukseen. SD Worx tarjoaa henkilöstöhallinnon ratkaisuja 150 maassa, laskee noin 5,2 miljoonan työntekijän palkat ja on maailman viiden parhaan HR-ratkaisutoimittajan joukossa. SD Worxin yli 7000 työntekijää työskentelevät 26 maassa, joita ovat: Alankomaat, Belgia (pääkonttori), Bulgaria, Espanja, Irlanti, Iso-Britannia, Italia, Itävalta, Kroatia, Luxemburg, Mauritius, Norja, Puola, Ranska, Romania, Ruotsi, Saksa, Serbia, Slovakia, Slovenia, Suomi, Sveitsi, Tanska, Tšekki, Unkari ja Viro. Vuonna 2022 SD Worx-konsernin konsolidoitu liikevaihto oli 962 miljoonaa euroa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta SD Worx
Kysely: Suomalaisten työmotivaatio on Länsi-Euroopan heikoimmalla tasolla, vaikka olemme maailman onnellisin kansa22.4.2024 07:35:00 EEST | Tiedote
Tuoreen eurooppalaisen kyselyn mukaan suomalaiset ovat muihin eurooppalaisiin verrattuna tyytymättömiä työhönsä. Suomalaisten motivaatio ja intohimo ovat Euroopan heikoimmasta päästä: ainoastaan Serbiassa työntekijät ovat vähemmän motivoituneita työhönsä. Tämä siitä huolimatta, että Suomi on seitsemättä vuotta peräkkäin valittu maailman onnellisimmaksi kansaksi.
Maajohtaja Mikko Uotila: Palkkahallinnon ulkoistaminen vapauttaisi tärkeitä asiantuntijaresursseja monessa keskisuuressa ja suuressa yrityksessä26.3.2024 07:35:00 EET | Tiedote
Euroopan johtava henkilöstöratkaisujen tarjoaja SD Worx on nimittänyt Mikko Uotilan Suomen SD Worxin uudeksi maajohtajaksi. Uotilan mukaan tulevaisuudessa yhä useampi suomalainen organisaatio tulee ulkoistamaan palkkahallintonsa, sillä palkkahallinnon hoitaminen omin voimin on kustannustehotonta ja sisältää myös riskejä.
Joka kolmas suomalainen pk-yritys hoitaa itse palkanlaskennan – riskialtis järjestely on kasvun este18.12.2023 09:25:00 EET | Tiedote
Suomalaisilla pk-yrityksillä on merkittäviä haasteita palkanlaskennan ja henkilöhallinnon alueilla, osoittaa kansainvälinen kyselytutkimus. Vaikka tehokkuuden lisääminen on yleisin syy HR-palveluiden ulkoistamiseen, yli puolet yrityksistä ei ole tyytyväisiä ulkoisiin asiantuntijoihin. HR-osaamisen puute on pk-yritysten kasvun ja innovaatioiden este.
Joka kymmenes suomalainen ei huolisi rajattomasti lomaa 19.6.2023 07:35:00 EEST | Tiedote
Lähes joka toinen suomalainen työntekijä olisi kiinnostunut pitämään rajoittamattoman määrän vuosilomaa mutta reilu kymmenesosa ei olisi sellaisesta ollenkaan kiinnostunut. Rajattomasta lomailusta haaveilee Suomessa hieman harvempi työntekijä kuin muualla Euroopassa. Tiedot selviävät laajasta kansainvälisestä kyselytutkimuksesta.
Kysely: Joka kolmas suomalainen työntekijä ei pysy digitalisaation perässä 5.6.2023 07:35:00 EEST | Tiedote
Digitalisaatio ei ole itsestäänselvyys suomalaisille työntekijöille. Tuoreen kansainvälisen tutkimuksen mukaan lähes 40 prosenttia kaikenikäisistä suomalaisista työntekijöistä kamppailee pysyäkseen digitalisaation tahdissa mukana. Suomalaiset pärjäävät tässä huonommin kuin muut eurooppalaiset.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme