Psykologipäivät tarjoaa uusinta tutkittua tietoa mielenterveydestä
Onko suomalaisten mielenterveys oikeasti kriisissä? Miten mielenterveyden ja johtamisen asiantuntijat järjestäisivät asiat, jos saisivat päättää? Mikä psykologian huippututkijoita kiinnostaa juuri nyt? Mikä on psykologin rooli mielenterveyskriisin ratkaisemisessa?
Psykologipäivät järjestetään ensimmäistä kertaa nykyisessä muodossaan. Kaksipäiväinen tapahtuma kokoaa yhteen psykologit, psykoterapeutit ja muut mielenterveysalan asiantuntijat keskustelemaan alan tulevaisuudesta. Psykologipäivillä julkistetaan myös Vuoden psykologi 2023.
Tapahtuman avaa opetusministeri Li Andersson, ja heti päivien aluksi laaja poliitikkokaarti pääsee pohtimaan, miten he järjestäisivät mielenterveyden palvelut tulevaisuudessa.
Tapahtumassa esiintyy huippuasiantuntijoita, joita harvemmin pääsee kuulemaan: yksi pääpuhujista on psykoterapian vaikuttavuuden mittaamisen ehdoton huippu Chris Evans (UK). Huippututkija Evans on keskittynyt urallaan mielenterveyden hoitojen toimivuuden ja vaikuttavuuden arvioinnin kehittämiseen. Hänen kehittämänsä CORE-mittari on Suomessakin yleisimmin käytetty työkalu hoitojen arviointiin.
Kohokohtina ohjelmassa kuullaan myös, mitä työelämäprofessori Pekka Mattila todella ajattelee johtamisesta sote-alalla, ja kuinka dosentti Panu Pihkala käsittelee ympäristöahdistusta. Psykologipäivillä luvassa on myös ajankohtaisia puheenvuoroja muun muassa digitalisaatiosta mielenterveystyössä, peliriippuvuudesta, tietosuojasta, ryhmäpsykoterapiasta ja neuropsykiatristen erityispiirteiden tunnistamisesta. Päivien lopuksi järjestetään tulevaisuuteen suuntaava paneelikeskustelu psykologin roolista moniammatillisessa mielenterveystyöyhteisössä.
– Jatkuvasti paheneva mielenterveyskriisi osoittaa, että nykyinen tapamme tukea ja hoitaa mielenterveyttä ei ole toimiva. Psykologien rooli mielenterveyden hoidossa on tunnustettava, ja sitä pitää kehittää. Kehitys voi tapahtua vain siten, että alan huippuasiantuntijat ja ammattilaiset kokoontuvat yhdessä pohtimaan ratkaisuja, kuten nyt Psykologipäivillä, sanoo Psykologiliiton puheenjohtaja Jari Lipsanen.
Psykologipäivät Helsingin Kulttuuritalolla 21.–22.3.2023
Tutustu Psykologipäivien koko ohjelmaan.
Viestintäpäällikkö Maria Mäkelä 040 521 6222, maria.makela@psyli.fi
Puheenjohtaja Jari Lipsanen 045 720 1097, jari.lipsanen@psyli.fi
Tietoa Psykologiliitosta
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Jari LipsanenPuheenjohtajaSuomen Psykologiliitto ry
Puh:045 720 1097jari.lipsanen@psyli.fiMaria MäkeläViestintäpäällikköSuomen Psykologiliitto ry
Puh:040 521 6222maria.makela@psyli.fiLinkit
Tietoja julkaisijasta
Suomen Psykologiliitto on psykologien ammattijärjestö. Psykologiliitto edistää jäsentensä palkka- ja ammatillisia etuja sekä työllisyyttä. Liitto pyrkii myös vaikuttamaan psykologeja ja mielenterveyttä koskevaan yhteiskunnalliseen päätöksentekoon ja lainsäädäntöön.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen Psykologiliitto
Lasten ja nuorten terapiatakuu on hyvä alku, mutta kehitystyötä on jatkettava2.10.2024 08:50:39 EEST | Tiedote
Hallituksen esitys lasten ja nuorten terapiatakuuksi on edennyt eduskunnan käsittelyyn. Tavoitteena on turvata yhdenvertainen pääsy perustasolla mielenterveyden hoitoon, mitä Suomen Psykologiliitto vahvasti kannattaa. Terapiatakuun piiriin on kuitenkin nyt käsittelyssä olevalla esityksellä tulossa hoitoa ainoastaan lieviin ja keskitasoisiin masennus- ja ahdistusoireisiin.
Lasten ja nuorten terapiatakuu jättäisi suuren osan avun tarvitsijoista ulkopuolelle6.6.2024 09:18:46 EEST | Tiedote
Esitys lasten ja nuorten terapiatakuuksi jättäisi nykyisessä muodossaan suurimman osan mielenterveyden ongelmista kärsivistä lapsista ja nuorista ilman heidän tilanteeseensa sopivaa hoitoa ja tukea. Hallituksen esittämän lasten ja nuorten terapiatakuun tavoitteena on turvata yhdenvertainen pääsy perustasolla mielenterveyden hoitoon, mitä Suomen Psykologiliitto vahvasti kannattaa. Valitettavaa on, että esitetty lasten ja nuorten terapiatakuun toteutustapa ei vastaa näihin tavoitteisiin.
Miksi nuori turvautuu itsensä vahingoittamiseen? Eduskunnan nuorten mielenterveyden tukiryhmä tarttuu SuomiAreenalla kipeään aiheeseen29.5.2024 09:26:30 EEST | Tiedote
Mitä nuoren mielessä tapahtuu, kun hän turvautuu itseään vahingoittavaan käyttäytymiseen? Eduskunnan nuorten mielenterveyden tukiryhmän keskustelussa SuomiAreenalla pohditaan, millaiset tekijät nuorta suojaavat tai haavoittavat ja kuinka itsetuhoista nuorta voidaan tukea. Keskustelu järjestetään Porin torilla tiistaina 25.6.2024 klo 10–10.45.
Psykologien rooli hyvinvointialueella kaipaa kirkastamista18.5.2024 13:22:27 EEST | Tiedote
Kevätkokoukseensa 18.5.2024 kokoontunut Suomen Psykologiliiton liittovaltuusto kehottaa erityisesti julkista sektoria kehittämään psykologien roolia organisaatioissaan. Psykologien laajan osaamisen arvo tulisi tunnistaa hoidon ja arvioinnin lisäksi myös kehittämistehtävissä.
Kehysriihen päätökset heikentävät vakavasti mielenterveyspalveluita18.4.2024 09:08:30 EEST | Tiedote
Hallituksen kehysriihessä tekemät päätökset mittavista säästötoimista sosiaali- ja terveyspalveluihin osuvat myös mielenterveyspalveluihin. Suomen Psykologiliitto on huolissaan seurauksista, kun pääsyä perustason mielenterveyspalveluihin vaikeutetaan heikentämällä hoitotakuuta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme