Presidentti, pääministeri ja ulkoministeri vuoden 2022 näkyvimpiä suomalaisia ulkomailla

Kokonaisuudessaan Nato-jäsenhakemus ja Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa kasvattivat merkittävästi Suomen näkyvyyttä vuonna 2022. Suomen näkyvyys kolminkertaistui kansainvälisissä medioissa vuoteen 2021 verrattuna, ulkoministeriön mediakatsaus kertoo.
Suomi maailman mediassa -raportti yhdistää Suomen edustojen havainnot Suomen medianäkyvyydestä kvantitatiivisen mediaseurannan tuloksiin. Katsaus luo kokonaiskuvan niihin Suomeen liittyviin teemoihin ja sisältöihin, jotka ovat lyöneet läpi kansainvälisessä mediassa edellisen vuoden aikana.
Suomen varautuminen ja puolustuskyky saivat osakseen ihailua
Venäjän laajamittainen hyökkäyssota Ukrainaan herätti kansainvälisen median kiinnostuksen Suomen näkemyksiin ja asemaan Venäjän naapurivaltiona. Hyökkäyssota kasvatti yleisön tietoisuutta Suomen ja Venäjän välisestä pitkästä maarajasta, ja lehdistö raportoi sitä koskevista rajasäädöksistä.
Edustustot kertovat, että Suomen varautuminen ja puolustuskyky noteerattiin useiden maiden medioissa.
”Naton yhteydessä Suomi kuvattiin hyvin valmistautuneena maana, joka kehittää puolustuskykyään jatkuvasti. Mediassa korostettiin, että Suomen läsnäolo Natossa vahvistaisi liittoumaa”, Varsovan-suurlähetystö kuvailee.
Nato-uutisointi oli maailmanlaajuisesti pääosin neutraalia
Kansainvälinen media seurasi tarkasti Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyysprosessin etenemistä ja erityisesti Turkin vaatimuksia siihen liittyen. Mediaa kiinnosti myös Suomen sotilaallinen liittoutuminen.
Uutisointi oli pääosin neutraalia ja perustui kansainvälisten uutistoimistojen raportointiin. Eurooppalaisessa mediassa uutisointi oli runsasta ja sävyltään positiivista. Selkeimmin kielteinen uutisointi keskittyi Venäjän ja Kiinan medioihin.
”Suomi näkyi maailman mediassa vuonna 2022 enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Tämä näkyvyys on ollut paitsi meille myönteistä, myös laajentanut Suomen tunnettuutta. Suomi-kuvaa on uusintanut ulko- ja turvallisuuspolitiikan aiheet sekä valtiojohdon merkittävä näkyvyys”, summaa ulkoministeriön viestintäjohtaja Mikko Koivumaa.
Suomalaisten huippu-urheilijoiden joukossa uusia nimiä
Urheilulla on tärkeä merkitys maakuvassa ja Suomen näkyvyydessä kansainvälisissä medioissa. Vuonna 2022 maailmalla uutisoitiin Suomen jääkiekkomaajoukkueen saavuttamasta kultamitalista Pekingin olympialaisissa ja jääkiekon maailmanmestaruuskisoista. Myös Iivo Niskasen hiihtomenestys olympialaisissa nousi uutisaiheeksi.
Formulakuski Valtteri Bottas oli vuoden näkyvin suomalainen 189 000 maininnalla, vaikkakin hänen kohdallaan Suomi tai suomalaisuus nousevat harvemmin esille.
Edustustot kertovat, että suomalaisten huippu-urheilijoiden joukkoon nousi myös uusia nimiä. Medioissa seurattiin koripalloilija Lauri Markkasen urakehitystä NBA:ssa sekä ralliautoilija Kalle Rovanperän historiallista maailmanmestaruuden voittoa kaikkien aikojen nuorimpana kuljettajana.
”Suomalaiset urheilusankarit ovat virolaisille puoliksi omia, joten 2022 fanitettiin erityisesti jääkiekkoa, hiihtoa, autourheilua ja yleisurheilua, joissa Suomelle tuli menestystä”, Tallinnan-suurlähetystö kertoo.
Poikkeuksellinen vuosi toi poliittiselle johdolle poikkeuksellista näkyvyyttä
Presidentin, pääministerin ja ulkoministerin maininnat kansainvälisissä medioissa kasvoivat vuodessa merkittävästi. Vuonna 2022 presidentti Sauli Niinistö mainittiin kansainvälisissä medioissa 141 100 kertaa, kun taas vuotta aiemmin vastaava luku oli 9 289. Ulkoministeri Pekka Haavisto mainittiin 8 687 kertaa vuonna 2021 ja viime vuonna peräti 53 500 kertaa.
Pääministeri Sanna Marin oli näkyvin suomalainen poliitikko ulkomaisessa mediassa 146 000 maininnalla. Vuotta aiemmin mainintoja oli 19 594. Pääministerin näkyvyydessä korostui erityisesti Nato-jäsenhakemus. Lisäksi edustustot kertovat, että pääministerin naisvaltaisen hallituksen ansiosta Suomi sai laajalti positiivista julkisuutta.
Pääministerin juhlakohu noteerattiin myös maailman medioissa, mutta uutisointi oli pääasiallisesti neutraalia tai myönteistä.
”Radiossa ja televisiossa keskusteltiin pääministeri Mariniin liittyneestä tanssikohusta, enimmäkseen melko myönteisessä sävyssä. Monen mukaan Suomessa asiat ovat selvästi hyvin, kun tästä on noussut tällainen kohu”, Tunisian-suurlähetystöstä kuvaillaan aiheen saamaa julkisuutta.
Mediakatsaus antaa työkaluja maakuvatyöhön
Vuosittain toteutettavan Suomi maailman mediassa -katsauksen tavoitteena on selvittää, mistä maailman medioissa puhutaan, kun puhutaan Suomesta. Tarkastelussa ovat olleet kaikki mediat, erityisen tarkkaan on seurattu digitaalisia uutismedioita.
Katsaus koostuu määrällisestä ja laadullisesta analyysista. Määrällinen osuus perustuu mediaseurantaohjelmistolla koottuun globaaliin, monikieliseen aineistoon.
Laadullinen analyysi pohjautuu 68 Suomen edustuston tekemiin havaintoihin. Edustustot vastasivat kyselyyn joulukuusta 2022 tammikuuhun 2023.
Ulkoministeriön mediaseurantaa hyödynnetään Suomen maineen kokonaisseurannan lisäksi maakuvatyössä.
”Nato-jäsenhakemuksen globaali kiinnostus pitää nyt kääntää Suomen eduksi ja hyödyntää sen tuomat mahdollisuudet niin poliittisesti kuin taloudellisestikin”, jatkaa ulkoministeriön viestintäjohtaja Koivumaa.
Lisätietoja
- Suomi maailman mediassa 2022 (Finland Toolbox)
- Maakuvan vuosikatsaus 2023 (Finland Toolbox)
- Tiedote (13.3.2023) Kansainvälinen näkyvyys on kasvattanut Suomen vaikutusvaltaa
Median yhteydenotot ja haastattelupyynnöt
- viestintäjohtaja Mikko Koivumaa, puh. +358 295 350 427
- sisältö- ja viestintäasiantuntija Hanna Schneider, puh. +358 295 350 551
- Ulkoministeriön sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@gov.fi
Avainsanat
Kuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta

Laivastokatu 22, PL 176
00023 Valtioneuvosto
0295 16001http://um.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Suomi muiden silmin 2025: Suomi-kuva säilyi vakaana, mutta mielikuvat maailmalla jakautuvat4.2.2025 00:01:00 EET | Tiedote
Koulutus, hyvä hallinto, luonto, tasa-arvo ja onnellisuus ovat teemoja, joista Suomi tunnetaan maailmalla, kertoo Finland Promotion Boardin julkaisu Suomi muiden silmin. Vuonna 2024 kansainvälistä medianäkyvyyttä toivat erityisesti Nato-jäsenyys ja turvallisuuspolitiikka. Suomi-kuva on haastavasta maailmantilanteesta huolimatta säilynyt pääosin myönteisenä, mutta erot eri maiden suhtautumisessa Suomeen ovat kasvaneet. Sen vuoksi on yhä tärkeämpää, että Suomi tunnetaan omista vahvuuksistaan, julkaisussa todetaan.
// KORJATTU TIEDOTE // VALTOSEN INFO PERUTTU //Tiedoksi toimituksille: ulkoministeri Valtosen info Ukrainan ja Moldovan vierailuista9.1.2025 09:22:54 EET | Kutsu
Tiedoksi toimituksille Ulkoministeri Valtosen infotilaisuus toimittajille torstaina 9.1.2025 klo 18.25 Suomen aikaa on peruuntunut. Lisätiedot: tiedottaja Miia Vihola, puh. 0295 350 680 tai UM viestintäpäivystäjä, puh. 040 551 6571 Ulkoministeriön sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@gov.fi
Tiedoksi toimituksille: ulkoministeri Valtosen info Ukrainan ja Moldovan vierailuista8.1.2025 18:00:24 EET | Kutsu
Ulkoministeri Elina Valtonen vieraili Ukrainassa 8. tammikuuta ja vierailee Moldovassa 9. tammikuuta. Ukrainassa tapaamisten aiheena olivat mm. Etyjin ja Suomen tuki Ukrainalle. Moldovassa Valtonen keskustelee mm. Moldovan energiatilanteesta ja Transnistrian konfliktista.
//KORRIGERAT//Finland får eget nationellt ljudlandskap6.12.2024 00:00:00 EET | Pressmeddelande
//KORRIGERAT: telefonnummer i kontaktuppgifter// På Finlands självständighetsdag, den 6 december, offentliggör Finland som första land i världen ett nationellt ljudlandskap. ”Ääniä” är ett verk som komponerats av Lauri Porra. Verket består av 15 originalkompositioner som har inspirerats av Finland och det finländska. Beställningsverket kommer att lanseras vid ambassadernas självständighetsfester runt om i världen. Efter det kan alla som vill uppleva det finländska lugnet ta del av det musikaliska verket.
//KORJATTU//Suomi saa oman kansallisen äänimaiseman6.12.2024 00:00:00 EET | Tiedote
//KORJATTU puhelinnumero yhteystiedoissa// Suomen itsenäisyyspäivänä, 6. joulukuuta, Suomi julkaisee ensimmäisenä maana maailmassa kansallisen äänimaiseman. ”Ääniä” on Lauri Porran säveltämä, 15 alkuperäisestä sävellyksestä koostuva teoskokonaisuus, joka on saanut inspiraationsa Suomesta ja suomalaisuudesta. Tilausteos lanseerataan suurlähetystöjen itsenäisyyspäiväjuhlissa ympäri maailmaa, minkä jälkeen se on avoinna kaikille, jotka haluavat rauhoittua kokemaan suomalaisuutta musiikin kautta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme