Rakli ry

Korjausrakentaminen yleistyy – uusi ajoitusmalli tuo realismia aikatauluihin

Jaa
Korjausrakentamisen osuus kaikesta rakentamisesta kasvaa koko ajan. Korjausrakentamisen tilaajien, ammattimaisten kiinteistönomistajien, rakennuttajien ja rakentajien avuksi on julkaistu uusi työkalu, korjausrakentamisen ajoitusmalli. Mallin avulla voidaan arvioida eri korjaustoimenpiteiden laajuutta hyödyntäen rakennustöiden kestoa. Samankaltainen työkalu on käytössä jo uudisrakentamisen hankkeissa.

Suomalainen kiinteistökanta kaipaa kipeästi korjausrakentamista. Tuoreimman ROTI-raportin mukaan vuodesta 2000 vuoteen 2021 pelkästään talokannan korjausvelan määrä on noussut 24,9 miljardista eurosta 77,5 miljardiin euroon. Vuodesta 2020 vuoteen 2021 velan määrä kasvoi yli kolme miljardia euroa.

- Vanheneva kiinteistökantamme kaipaa suuresti korjaustoimenpiteitä. Korjausrakentamisen avuksi ei kuitenkaan ole ollut kunnon työkaluja ja monesti korjaustoimien ajatellaan olevan kuin uudisrakentamista pienellä twistillä. Korjausrakentamisen ajoitusmallin avulla korjausrakentamisen aikatauluttaminen paranee ja samalla saadaan aikaan laadukkaampaa jälkeä, kehityspäällikkö Marika Latvala kertoo.

Korjausrakentamisen ajoitusmalli on selainpohjainen työkalu, joka on tarkoitettu korjaushankkeen suunnittelun ja aikatauluttamisen tueksi. Työkalussa määritellään, millaisesta kohteesta on kyse, onko tarkoitus korjata asuinrakennusta, koulua tai vaikkapa toimistotilaa. Ajoitusmallissa on oma laskentamalli myös linjasaneerauksille. Tuloksena malli antaa arvion korjausasteesta ja töiden normaalikestosta. Se on suunniteltu erityisesti hankkeen tilaajien, kiinteistöjen omistajien, rakennuttajien ja rakentajien käyttöön.

- Kyseessä on hyvin monipuolinen työkalu, joka taipuu moneen erilaiseen korjausrakentamisen hankkeeseen. Malli ottaa huomioon esimerkiksi rakennuksen haitta-aineiden määrän, logistiikan sekä kuinka paljon hankkeessa on tarkoitus tehdä esimerkiksi lvi-töitä, märkätiloja tai julkisivuja, Latvala kertoo.

Korjausrakentamisen ajoitusmallia varten on tehty useita asiantuntijahaastatteluja ja koottu kattavasti esimerkkihankkeita ja niiden aikatauluja. Yhden laskentamallin pohjalla on kymmenien samantapaisen korjaushankkeen taustatiedot. Laaja taustamateriaali tuo luotettavuutta ja realismia hankkeen aikatauluihin ja kestoon.

Korjausrakentamisen ajoitusmallin on toteuttanut Mittaviiva Oy. Työkalun kehittämiseen on osallistuneet Senaatti-kiinteistöt, Hoas, Helsingin kaupunki, Consti, Lujatalo, NHK-Rakennus, Rakennusteollisuus RT, SOA sekä Kiinteistönomistajat ja rakennuttajat Rakli ry.

Korjausrakentamisen ajoitusmalliin voi tutustua täällä 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Rakli ry
Rakli ry
Annankatu 24
00100 Helsinki

http://www.rakli.fi/

Kiinteistönomistajat ja rakennuttajat Rakli ry on maamme kattavin ja vaikuttavin ammattimaisten kiinteistönomistajien ja rakennuttajien järjestö. Valvomme jäsentemme etua, osallistumme yhteiskunnalliseen keskusteluun sekä teemme työtä kestävän elinympäristön puolesta. Tarjoamme myös tutkittua tietoa vastuullisen päätöksenteon tueksi sekä kehitämme toimialaa ja jäsentemme osaamista.

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Rakli ry

Helsinki Research Forum: Pääkaupunkiseudun toimistotilojen vajaakäyttö lievässä kasvussa1.7.2024 10:06:12 EEST | Tiedote

Helsinki Research Forum päivitti pääkaupunkiseudun keskeisten toimistoalueiden vajaakäyttöasteen sekä tarkastelussa olevan toimistokannan. Kesäkuun 2024 lopussa tyhjää toimistotilaa oli 624 000 neliömetriä. Vajaakäyttöaste nousi edellisen kvartaalin loppuun verrattuna 0,2 prosenttiyksikköä. Merkittävimmät muutokset nähtiin Otaniemessä, Aviapoliksessa ja Keilaniemessä.

Hallituksen kaavailema kiinteistöveron nosto heikentää entisestään kiinteistö- ja rakentamisalan suhdannetta22.8.2023 09:03:38 EEST | Tiedote

Hallituksen aikomus korottaa maapohjan kiinteistöveron alarajaa 1,3 prosenttiin on tuomassa kylmää vettä niskaan kaikille kiinteistönomistajille. Raklin tekemän vaikutusarvion perusteella esimerkiksi Helsingissä tai Espoossa sijaitsevan asuin-, toimisto- tai liikekiinteistön kiinteistöverokustannus voi nousta lähes 15 prosenttia. Ammattimaisia kiinteistönomistajia ja rakennuttajia edustavan Raklin mukaan mahdollinen korotus heikentää entisestään alan suhdannetilannetta.

Rakennus- ja purkujätteistä halutaan hyödyntää uudelleen vähintään 70 prosenttia10.8.2023 07:15:00 EEST | Tiedote

Suomessa syntyy vuosittain noin 1,6 miljoonaa tonnia rakennus- ja purkujätettä, josta vain noin puolet päätyy hyötykäyttöön. Ilmastotavoitteiden kiristymisen myötä rakennus- ja purkumateriaalien rooli rakentamisen ohjauksessa korostuu. Kansallinen tavoite on hyödyntää uudelleen vähintään 70 prosenttia syntyvästä purkujätteestä. Kestävän purkamisen green deal edistää tätä tavoitetta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye