Kuoleman kättelemät -näyttely tarkastelee kuolemaa vakavasti sairastuneiden näkökulmasta

Mitä tieto kuoleman lähestymisestä tekee ihmiselle? Mihin katse kiinnittyy silloin, kun vakava sairaus ravistaa arjen raiteiltaan? Muun muassa näihin kysymyksiin vastaa Helsingin kulttuurikeskus Stoassa perjantaina 14.4. avautuva näyttely Kuoleman kättelemät.
Näyttely sai alkunsa, kun kirjailija-sanataiteilijat ja kirjallisuusterapiaohjaajat Jenni Hurmerinta ja Aija Salovaara järjestivät vuosina 2016–2022 sanataideryhmiä saattohoidon ja palliatiivisen hoidon osastoilla sekä syöpäyhdistyksissä eri paikkakunnilla. Ryhmiin kokoontui vuosien aikana satoja vakavasti sairastuneita kirjoittamaan ja keskustelemaan elämän ainutlaatuisuudesta ja kuolemasta. Vuosien aikana syntyneistä teksteistä koottiin otos nyt avautuvaa näyttelyä varten.
– Ryhmiin osallistuminen oli monelle sairastuneelle todella voimaannuttava kokemus. Sotien jälkeiset ylisukupolviset traumat ja vaikenemisen ja yksin pärjäämisen kulttuuri ovat varmasti vaikuttaneet siihen, ettei kuolemasta ja vakavasta sairaudesta osata tai uskalleta useinkaan puhua. Omaa haavoittuvaisuutta ja ”vaikeaksi koettuja tunteita”, kuten surua ja vihaa on peitelty, sillä niitä on pidetty heikkouden merkkeinä.
– Näyttely tuo vaikeat teemat piilottelun sijaan esiin kauniilla tavalla. Uskomme, että se voi tarjota vertaistukea monelle vakavan sairauden kohdanneelle, heidän läheisilleen ja kaikille niille, jotka ovat joskus pohtineet tai pelänneet kuolemaa. Tuskin kukaan on lopulta immuuni kuolemanpelolle, mutta juuri suoraan puhuminen, ja kuoleman tietynlainen tiedostaminen ja kohtaaminen saattavat hälventää pelkoja, Hurmerinta ja Salovaara pohtivat.
Näyttely koostuu valokuvista, teksteistä ja digitaalisista teoksista
Tekstien lisäksi näyttelyssä nähdään valokuvaaja-ohjaaja Terjo Aaltosen valokuvia. Osa kuvista on Aaltosen tulkintoja näyttelyn teksteistä ja osa muotokuvia, jotka Aaltonen on toteuttanut yhteistyössä kirjoitusryhmiin osallistuneiden ihmisten kanssa. Näyttelytilassa on mahdollista kokea myös digitaalinen, jatkuvasti muuttuva runoteos ja videoteos.
Toukokuussa järjestetään lisäksi kolme taideterapeuttista työpajaa. Maksuttomat työpajat ovat avoinna kaikille täysi-ikäisille, jotka ovat kiinnostuneita pohtimaan kuolemaan liittyviä tunteita. Työpajoissa tehtävät kirjoitusharjoitukset puretaan ohjaajien vetämissä ryhmäkeskusteluissa luottamuksellisesti ja lempeässä hengessä, ja kukin osallistuja voi itse päättää, miten aktiivisesti ottaa osaa keskusteluihin.
Kuoleman kättelemät -hanketta ovat tukeneet Suomen Syöpäsäätiö, Suomen Kulttuurirahasto, Alfred Kordelinin säätiö, Jenny ja Antti Wihurin rahasto, JOKES, Kansan Sivistysrahasto ja Finnfoto. Työpajojen ohjaamista on tukenut lisäksi Helsingin kaupunki ja näyttelyssä nähtävän videoteoksen tekemistä Avek, Kirkon Mediasäätiö ja Suomen Syöpäsäätiö. Näyttely on avoinna Stoassa su 28.5. asti.
Lisätietoa:
Kuoleman kättelemät -näyttely
Pe 14.4. – su 28.5.2023
Stoan galleria, Kulttuurikeskus Stoa
Turunlinnantie 1, Helsinki
Vapaa pääsy
Näyttelyn avajaisia vietetään pe 14.4. kello 18–20.
Taideterapeuttiset työpajat Stoassa
to 4.5. klo 17.30
to 11.5. klo 17.30 (englanniksi)
ti 16.5. klo 17.30
Ilmoittautumiset: jenni.hurmerinta@gmail.com
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Viestintäsuunnittelija
Johanna Yrjölä
+358 40 546 0536, johanna.yrjola@hel.fi
Kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala
Helsingin kaupunki
Kuvat

Tietoja julkaisijasta
Stoa on moniääninen, kansainvälinen ja kiinnostava kulttuurikeskus Helsingin Itäkeskuksessa, metroradan varrella. Stoan ohjelmistossa on tanssia, sirkusta, eri alojen festivaaleja, taidekasvatusta, näyttelyjä sekä monimuotoisia ja monikulttuurisia esityksiä ja tapahtumia.
Stoa
Turunlinnantie 1, Itäkeskus, Helsinki
www.stoa.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala
Ennakkotiedote: Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan liikuntajaosto kokoontuu 10.4.20254.4.2025 12:47:13 EEST | Tiedote
Helsingin kaupungin kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan liikuntajaosto kokoontuu 10.4.2024.
Tekoäly ja nuoret - uusi opas selkeyttää muutosta2.4.2025 07:58:12 EEST | Tiedote
Nuorten arjessa tekoäly on jo läsnä, mutta ymmärrämmekö sen vaikutuksia? "80 näkökulmaa tekoälyyn – Pohdintoja tekoälystä nuorten parissa toimiville" on opas, joka tarjoaa konkreettisia työkaluja ja oivalluksia tekoälyn merkityksestä nuorten elämässä. Opas on suunnattu nuorisotyön ja kasvatuksen ammattilaisille, mutta se on hyödyllinen myös vanhemmille.
Päätöstiedote: kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan kokous 25.3.2025. Toimintakertomus avaa ennätysvuotta 2024 - kaupunkilaiset tekivät yli 25,5 miljoonaa käyntiä vapaa-ajan palveluissa.25.3.2025 18:54:01 EET | Tiedote
Helsingin kaupungin kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan 25.3.2025 kokouksen päätöstiedote on julkaistu. Lautakunta hyväksyi mm. toimintakertomuksen vuodesta 2024, joka avaa kuinka Helsingin kaupungin vapaa-ajanpalvelut vetivät ennätysmäärän käyttäjiä vuonna 2024. Kaupunkilaiset tekivät yli 25,5 miljoonaa käyntiä eri palveluissa, ja erityisesti nuorille suunnattu toiminta sekä kulttuurielämykset saivat kiitosta.
Ennakkotiedote: Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan kokous 25.3.202520.3.2025 13:13:15 EET | Tiedote
Helsingin kaupungin kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan kokouksen 25.3.2025 esityslista on julkaistu. Esityslistalla on muun muassa vuoden 2024 toimintakertomus ja tilinpäätös, lausunto kaupunginhallitukselle valtuustoaloitteesta nuorille suunnatun toiminnan käynnistämisestä Kalasatamaan ja toinen lausunto valtuustoaloitteesta "kirjastoihin vapaaehtoiset seniorit iltapäivän läksytuiksi".
Päätöstiedote: Kulttuuri- ja kirjastojaosto 18.3.202518.3.2025 17:38:53 EET | Tiedote
Helsingin kaupungin kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan kulttuuri- ja kirjastojaoston 18.3.2025 kokouksen päätöstiedote on julkaistu.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme