Suomi edistää seksuaali- ja lisääntymisterveyttä, verotuksen läpinäkyvyyttä ja kouluruokailua kehittyvissä maissa yhdessä kansainvälisten kansalaisjärjestöjen kanssa

Valtionavustusta myönnetään kahdeksan miljoonaa euroa seksuaali- ja lisääntymisterveyden ja -oikeuksien edistämiseen, 3,2 miljoonaa euroa vero-oikeudenmukaisuuden vahvistamiseen sekä 1,8 miljoonaa euroa kouluruokailun kehittämiseen.
Seksuaali- ja lisääntymisterveyteen kohdistettavalla rahoituksella lisätään erityisesti nuorten mahdollisuuksia päästä elintärkeiden seksuaali- ja lisääntymisterveyspalveluiden piiriin sekä vaikutetaan seksuaalioikeuksien edistämiseen maailmanlaajuisesti.
Vero-oikeudenmukaisuutta edistävällä rahoituksella vahvistetaan kansalaisyhteiskunnan kykyä ja mahdollisuuksia pitää maiden hallituksia vastuussa verotulojen keräämisestä ja oikeudenmukaisesta käytöstä julkisiin palveluihin Saharan eteläpuolisessa Afrikassa.
Kouluruokailuun suunnatulla rahoituksella tuetaan lähiruokaan perustuvan ravinteikkaan kouluruokajärjestelmän kehittämistä Somalimaassa.
Kansainvälisille kansalaisjärjestöille suunnatulla rahoituksella edistetään Suomen ulko- ja kehityspolitiikan tavoitteita ja lujitetaan kansalaisyhteiskunnan toimintamahdollisuuksia kehittyvissä maissa.
Valtionavustusta saavat seuraavat järjestöt:
International Planned Parenthood Federationille (IPPF) myönnettiin 4,5 miljoonaa euroa vuosille 2023–2025. IPPF on kansainvälinen perhesuunnittelujärjestöjen liitto. Sen 118 kansallista jäsenjärjestöä (Suomessa Väestöliitto) tarjoavat seksuaali- ja lisääntymisterveyteen ja -oikeuksiin liittyvää tietoa, koulutusta ja palveluja. Lisäksi järjestö toimii yhtenä tärkeimpänä vaikuttajana kansainvälisillä areenoilla teemaan liittyvissä kysymyksissä.
Ipasille myönnettiin 3,5 miljoonaa euroa vuosille 2023–2025. Ipas on keskeinen kansainvälinen toimija SRHR-kysymyksissä. Järjestön toiminta keskittyy pääasiassa turvallisiin raskaudenkeskeytyksiin ja modernien ehkäisyvälineiden saatavuuden parantamiseen. Ipasin toiminnan painopiste on Afrikan maissa, joissa raskaudenkeskeytyspalveluiden saatavuus on heikkoa.
Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingenille (SOMO) myönnettiin 1,9 miljoonaa euroa vuosille 2023–2025. SOMO on monikansallisten yritysten toiminnan seuraamiseen keskittyvä kansainvälinen kansalaisjärjestö. Järjestö tutkii monikansallisten yritysten liiketoiminnan vaikutuksia ihmisiin ja ympäristöön ja se toimii tiiviisti yhteistyössä afrikkalaisten kansalaisjärjestöjen kanssa.
Global Financial Integritylle (GFI) myönnettiin 1,3 miljoonaa euroa vuosille 2023-2025. GFI keskittyy toiminnassaan valtioiden rajat ylittävien laittomien rahavirtojen, korruption ja rahanpesun tutkimiseen sekä niihin liittyvän lainsäädännön kehittämiseen. Järjestö pyrkii lisäämään globaalin talousjärjestelmän läpinäkyvyyttä yhteistyössä muiden kansalaisjärjestöjen ja yksityisen sektorin kanssa.
CARE Deutschlandille (CARE) myönnettiin 1,8 miljoonaa euroa vuosille 2023-2025. Järjestö on osa maailmanlaajuista CARE International verkostoa. CAREn toiminnalla tuettiin noin 3,8 miljoonaa ihmistä 130 hankkeessa ja 45 maassa. Järjestön toiminta keskittyi terveydenhuollon, ruokaturvan ja sukupuolten tasa-arvon vahvistamiseen. Järjestö on toiminut Somaliassa ja Somalimaassa vuodesta 1981 lähtien.
Lisätietoja
- Ulkoministeriön sähköpostiosoite: um.ingo@formin.fi
- Eevamari Laaksonen, yksikön päällikkö, ulkoministeriön kehityspoliittisen osaston kansalaisyhteiskuntayksikkö, puh. 0295 351 383
- Ulkoministeriön sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@formin.fi
Avainsanat
Kuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta

Laivastokatu 22, PL 176
00023 Valtioneuvosto
0295 16001http://um.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Suomi muiden silmin 2025: Suomi-kuva säilyi vakaana, mutta mielikuvat maailmalla jakautuvat4.2.2025 00:01:00 EET | Tiedote
Koulutus, hyvä hallinto, luonto, tasa-arvo ja onnellisuus ovat teemoja, joista Suomi tunnetaan maailmalla, kertoo Finland Promotion Boardin julkaisu Suomi muiden silmin. Vuonna 2024 kansainvälistä medianäkyvyyttä toivat erityisesti Nato-jäsenyys ja turvallisuuspolitiikka. Suomi-kuva on haastavasta maailmantilanteesta huolimatta säilynyt pääosin myönteisenä, mutta erot eri maiden suhtautumisessa Suomeen ovat kasvaneet. Sen vuoksi on yhä tärkeämpää, että Suomi tunnetaan omista vahvuuksistaan, julkaisussa todetaan.
// KORJATTU TIEDOTE // VALTOSEN INFO PERUTTU //Tiedoksi toimituksille: ulkoministeri Valtosen info Ukrainan ja Moldovan vierailuista9.1.2025 09:22:54 EET | Kutsu
Tiedoksi toimituksille Ulkoministeri Valtosen infotilaisuus toimittajille torstaina 9.1.2025 klo 18.25 Suomen aikaa on peruuntunut. Lisätiedot: tiedottaja Miia Vihola, puh. 0295 350 680 tai UM viestintäpäivystäjä, puh. 040 551 6571 Ulkoministeriön sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@gov.fi
Tiedoksi toimituksille: ulkoministeri Valtosen info Ukrainan ja Moldovan vierailuista8.1.2025 18:00:24 EET | Kutsu
Ulkoministeri Elina Valtonen vieraili Ukrainassa 8. tammikuuta ja vierailee Moldovassa 9. tammikuuta. Ukrainassa tapaamisten aiheena olivat mm. Etyjin ja Suomen tuki Ukrainalle. Moldovassa Valtonen keskustelee mm. Moldovan energiatilanteesta ja Transnistrian konfliktista.
//KORRIGERAT//Finland får eget nationellt ljudlandskap6.12.2024 00:00:00 EET | Pressmeddelande
//KORRIGERAT: telefonnummer i kontaktuppgifter// På Finlands självständighetsdag, den 6 december, offentliggör Finland som första land i världen ett nationellt ljudlandskap. ”Ääniä” är ett verk som komponerats av Lauri Porra. Verket består av 15 originalkompositioner som har inspirerats av Finland och det finländska. Beställningsverket kommer att lanseras vid ambassadernas självständighetsfester runt om i världen. Efter det kan alla som vill uppleva det finländska lugnet ta del av det musikaliska verket.
//KORJATTU//Suomi saa oman kansallisen äänimaiseman6.12.2024 00:00:00 EET | Tiedote
//KORJATTU puhelinnumero yhteystiedoissa// Suomen itsenäisyyspäivänä, 6. joulukuuta, Suomi julkaisee ensimmäisenä maana maailmassa kansallisen äänimaiseman. ”Ääniä” on Lauri Porran säveltämä, 15 alkuperäisestä sävellyksestä koostuva teoskokonaisuus, joka on saanut inspiraationsa Suomesta ja suomalaisuudesta. Tilausteos lanseerataan suurlähetystöjen itsenäisyyspäiväjuhlissa ympäri maailmaa, minkä jälkeen se on avoinna kaikille, jotka haluavat rauhoittua kokemaan suomalaisuutta musiikin kautta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme