Puhevammaisten tulkkauksen asiantuntemus yhteen
Julkaisu käsittelee tulkkausta henkilöille, joilla on puhevamma.
– Julkaisu kokoaa yhteen alan asiantuntemuksen. Puhevammaisten tulkkausalan nykysuuntaukset ovat koulutuksen kehittäminen, eettisyyskysymykset, apuvälineteknologian kehittyminen, puhevammaisen henkilön osallisuus sekä monialainen yhteistyö. Juuri näitä aiheita kirjoittajat käsittelevät artikkeleissaan, kertovat julkaisun toimittajat, Diakin tulkkauksen alan yliopettaja Lena Segler-Heikkilä ja erityisasiantuntija Gun-Viol Vik.
Julkaisu koostuu yhteensä kahdeksasta artikkelista, jotka valaisevat niin puhevammaisten tulkkauksen ja kommunikaatio-ohjauksen teoreettista taustaa kuin myös konkreettista työskentelyä. Artikkeleissa kuvataan tulkkien toimintaympäristöä, tulkin ja kommunikaatio-ohjaajan työtä, moniammatillista asiakastyötä sekä käytännön työkenttää.
Julkaisussa pohditaan myös muun muassa puhevammaisten tulkin toimijuutta ja eettistä päätöksentekoa käytännön työn kontekstissa sekä tulkin mahdollisuuksia edistää puhevammaisten asiakkaiden osallisuutta.
Puhevammaisten tulkkaus sisällytettiin korkeakoulutasoiseen tutkintoon ensimmäistä kertaa vuonna 2011 Diakissa, ja vuonna 2018 käynnistettiin Humakissa vastaava koulutus. Alan koulutusta oli aikaisemmin järjestetty vain opistotasoisena koulutuksena.
– Korkeakoulutasoista alan koulutusta on järjestetty vasta vuodesta 2011, joten ala on suhteellisen nuori. Tässä vaiheessa on tärkeää koota alan asiantuntemusta opetuksen ja alan toimijoiden käyttöön, Segler-Heikkilä ja Vik kertovat.
Vuonna 2020 laaditusta Päivi Rainòn ja Gun-Viol Vikin selvityksestä kävi ilmi, että puhevammaisten tulkkien rooleja ja tehtäviä yhdessä työelämän kanssa tulisi vahvistaa. Julkaisu vastaa myös tähän tarpeeseen.
– Opetushenkilön ja työelämän asiantuntijoiden kirjoittamat artikkelit sisältävät monipuolista ajantasaista tietoa alasta.
Julkaisu kirjoittajina on Diakin sekä Humanistisen ammattikorkeakoulun (Humak) henkilökuntaa ja alumneja sekä alalla toimivia asiantuntijoita ja ammattilaisia.
Segler-Heikkilän ja Vikin mukaan julkaisusta hyötyvät alan koulutuksen toteuttajat, opetushenkilöstö ja opiskelijat.
– Julkaisua voidaan hyödyntää tietolähteenä alalle toimiville asiantuntijoille ja asiakkaille sekä oppikirjana alan opiskelijoille. Koko tulkkausala sekä puhevammaisten henkilöiden toimintaympäristössä toimivat ihmiset hyötyvät myös julkaisun sisällöstä.
Julkaisu
Segler-Heikkilä, Lena, & Vik, G.-V. (toim.). (2022). Kun puhe tuottaa vaikeuksia- Tulkkausalan ammattilaiset ja asiakaslähtöiset apuvälineet puhevammaisen henkilön tukena. (Diak Työelämä 30). Diakonia-ammattikorkeakoulu. http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-493-416-9
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Helka Repoviestinnän asiantuntijaDiakonia-ammattikorkeakoulu
Puh:050 597 5008helka.repo@diak.fiKuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Diakonia-ammattikorkeakoulu (Diak) kouluttaa asiantuntijoita sosiaali-, terveys-, kirkon ja tulkkauksen aloille. Se osallistuu koulutusalojensa alueelliseen, valtakunnalliseen ja kansainväliseen kehittämiseen mm. hanketoimintansa kautta.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Diakonia-ammattikorkeakoulu (Diak)
Diakista valmistuu 423 opiskelijaa syyslukukaudella 202417.12.2024 13:16:55 EET | Tiedote
Diakonia-ammattikorkeakoulusta on valmistunut tämän syyslukukauden aikana yhteensä 423 opiskelijaa. Koko vuonna Diakista on valmistunut 859 opiskelijaa.
Anna-Maija Ohlsson Diakin strategia- ja vaikuttavuusjohtajaksi16.12.2024 15:00:00 EET | Tiedote
YTM Anna-Maija Ohlsson on valittu Diakonia-ammattikorkeakoulun (Diak) strategia- ja vaikuttavuusjohtajan tehtävään. Ohlsson aloittaa tehtävässä 13. tammikuuta 2025.
Moninaisuusosaaminen on tulevaisuuden työelämätaito11.12.2024 12:16:15 EET | Tiedote
Moninaisuusosaamiselle on tulevaisuuden yhteiskunnassa yhä enemmän tarvetta, todetaan Dialogi-median uudessa teemanumerossa.
Nuorten mielen hyvinvointi koulutuksessa ja työelämässä on yhteinen asiamme20.11.2024 07:00:00 EET | Tiedote
Mielihyvin duunissa -hankkeen politiikkasuositus julkaistaan Työelämäfoorumi 2024 -tapahtumassa keskiviikkona 20.11.2024. Vanhempi tutkija Paula Rossi korostaa, että nuorten mielen hyvinvoinnin edistämiseksi tarvitaan lisää yhteisö- ja yhteiskunnan tason keinoja. ”Yksilön vastuun korostamisen sijaan tarvitsemme vaikuttavia toimenpiteitä yhteisöjen ja yhteiskunnan tasoilla, jotta nuoret voisivat hyvin koulussa ja työelämässä.”
Diakin kehittämä ZekkiPro palkittiin parhaana innovaationa Yhteiskunnallisten innovaatioiden päivässä7.11.2024 15:26:00 EET | Tiedote
Diakonia-ammattikorkeakoulun kehittämä ZekkiPro-digipalvelu palkittiin Innokylän Leijonan luolassa parhaana innovaationa. Raati arvosti erityisesti ZekkiPron selkeyttä, skaalautuvuutta ja vaikuttavuutta hyvinvointityön tukemisessa. ZekkiPro tarjoaa sote-organisaatioille luotettavan työkalun hyvinvoinnin mittaamiseen ja palveluiden asiakaslähtöiseen kehittämiseen.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme