Äitiyshuollon palveluissa tasa-arvoistettavaa
Kaksosten, kolmosten ja nelosten perheiden järjestö Suomen Monikkoperheet ry toteutti monikkovanhemmille marraskuussa 2022 laajan etuus- ja palvelukyselyn, jossa selvitettiin mm. tyytyväisyyttä äitiyshuollon palveluihin. Kokemuksistaan kertoi kaikkiaan 328 monikkovanhempaa.
Raskauden seurannan poliklinikkamaksut tulisi poistaa
Monikkoperheille koituu monisikiöraskauden vuoksi monia lisäkuluja, mm. pakolliset raskauden poliklinikkaseurannan maksut, mahdolliset sairaalajaksot odottajan vuodelevon aikana ja synnytyksen jälkeiset lasten tehohoitojaksot.
Kysyimme perheiltä, miten paljon he kokevat nimenomaan raskauden seurantakäyntien kuormittavan talouttaan. Yli puolet vastaajista (52 %) piti monisikiöraskauden seurantakäyntien poliklinikkamaksuja joko kalliina tai erittäin kalliina.
-Erikoissairaanhoidon riskiraskauden seurannan maksut tulisi poistaa. Niiden poistaminen kokonaan lisäisi yhdenvertaisuutta myös yhtä lasta odottaviin ja monikko-odottajien kesken, Suomen Monikkoperheet ry:n toiminnanjohtaja Ulla Kumpula toteaa.
Erikoissairaanhoidon äitiyshuoltoon eli äitiyspoliklinikan, lapsivuodeosaston ja vastasyntyneiden tehostetun hoidon palveluihin vastaajat ovat suurelta osin tyytyväisiä, sillä 90 % prosenttia piti niitä hyvinä tai kohtuullisina.
Kiitosta pysyvyydelle ja yksilölliselle huomioinnille
Raskauden aikaisiin ja lasten syntymän jälkeen saatuihin neuvolapalveluihin ollaan pääosin tyytyväisiä, sillä vastanneista 78 % koki palvelut hyviksi tai kohtuullisiksi. Palveluilla tarkoitettiin esimerkiksi tiedonsaantia, perhevalmennusta ja arjen tuen järjestymistä. Kun samaa kysyttiin monikkovanhemmilta vuoden 2017 kyselyssämme, vastaava luku oli 83 %, joten tyytyväisyys neuvolapalveluihin on sen mukaan hieman heikentynyt.
-Monikkoperheiden myönteisiin kokemuksiin vaikuttaa palveluiden sujuvuus, pysyvyys ja perheenjäsenten yksilöllinen kohtaaminen, Ulla Kumpula toteaa.
Tieto monikkoperheistä paikoin heikkoa
Kielteisistä kokemuksista raportoi selvä vähemmistö: välttäviksi neuvolapalvelut koki 16 % ja huonoiksi 6 % vastaajista. Avovastausten perusteella tyytymättömyyttä herättää olennaisesti, että tietoa ei saa tarpeeksi raskauden aikana tai sen jälkeen.
Synnytyksen jälkeen etenkin keskosten hoitoon, etuuksiin, vanhemmuuteen ja monikkoarjen käytäntöihin liittyvää tietoa ja tukea saadaan paikoin heikosti.
Yhteistyössä tiedonkulun ongelmia
Enemmistö vastaajista koki neuvolan ja erikoissairaanhoidon yhteistyön joko neutraaliksi (33 %) tai hyväksi (28 %). Huonoja kokemuksia oli 16 prosentilla ja erittäin huonoja 7 prosentilla vastaajista. Yhteistyön heikkouksina nousee keskeisesti esiin epäselvyydet vastuualueissa sekä ongelmat tiedonkulussa.
Monikko-odottajat ovat aina erikoissairaanhoidon seurannassa. Osalla monikko-odottajista neuvolapalvelujen saaminen on joko loppunut täysin tai selvästi vähentynyt siinä vaiheessa, kun monikkoraskautta on alettu seurata äitiyspoliklinikalla, pahimmillaan kaukana kotipaikkakunnalta.
Neuvolan ja erikoissairaanhoidon äitiyshuollon palveluista kysyttäessä yli puolet koki päällekkäisyyttä olleen joko vähän (29 %) tai erittäin vähän, ellei lainkaan (26 %). Jonkin verran päällekkäisyyttä koki 25 % vastaajista.
Kun tieto ei ole kulkenut riittävästi ja odottajaa on pompoteltu kahden palveluntarjoajan välillä, on lopulta saatettu keskittyä lähinnä sikiöiden seurantaan ja odottaja on osaltaan unohdettu. Vaikka palveluihin ollaan pääsääntöisesti tyytyväisiä, äitiyshuollon on pystyttävä seurantaa tarjoavasta tahosta riippumatta vastaamaan monikko-odottajien tarpeisiin tasalaatuisemmin ja tasa-arvoisemmin.
-Uusilla hyvinvointialueilla on hieno mahdollisuus kehittää äitiyshuoltoa erityisesti juuri pienten asiakasryhmiensä osalta, koska palveluilla on nyt laajemmat hartiat, ehdottaa Ulla Kumpula.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Ulla KumpulaToiminnanjohtaja
Hallinto, talouden ja toiminnan suunnittelu ja toteutus, Monikkoperheet-lehden päätoimittaja, varainhankinta, materiaalituotanto, tiedotus, sosiaalipoliittinen työ ja vaikuttamistoiminta.
Anneli HalmeVapaaehtoistoiminnan koordinaattori
Vapaaehtoistoiminnan ohjaus ja kehittäminen, monikkoperheyhdistystoiminnan ohjaus ja tuki, Monikkoperhevalmennustoiminta.
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Suomen Monikkoperheet ry
Suomen Monikkoperheet ry on Suomessa toimivien alueellisten monikkoperheyhdistysten valtakunnallinen kattojärjestö. Järjestö on perustettu vuonna 1995. Toiminnan päätavoitteita ovat kaksos-, kolmos- ja nelosperheistä kertovan tiedon jakaminen, edunvalvonta ja vertaistuki. Järjestön päärahoittaja on Veikkaus. Suomessa toimii tällä hetkellä vapaaehtoisvoimin 16 alueellista monikkoperheyhdistystä, jotka järjestävät tapahtumia ja toimintaa jäsenistölleen omalla toimialueellaan.
Monikkoperheet
Monikkoperheellä tarkoitetaan perhettä, johon syntyy kerralla kaksi tai sitä useampi lapsi. Suomessa syntyy vuosittain kaksoset noin 600 perheeseen ja kolmoset noin 5-10 perheeseen. Nelosia syntyy harvoin.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen Monikkoperheet ry
Monikkovanhemmat toivovat yksilöllisiä ratkaisuja monikkosisarusten luokkasijoittelussa13.8.2024 14:48:08 EEST | Tiedote
Suomen Monikkoperheet ry on huolissaan kaavamaisista linjauksista kaksosten ja kolmosten luokkasijoittelussa. Kaksosten, kolmosten ja nelosten perheiden järjestö Suomen Monikkoperheet ry on saanut erityisesti tänä vuonna monikkovanhemmilta yhteydenottoja koskien monikkolasten luokkasijoittelua. Useissa perheissä ollaan tilanteessa, jossa koulu on tehnyt päätöksen kaksosten sijoittamisesta eri luokille joko ilman vuoropuhelua perheen kanssa tai perheen esittämien toiveiden vastaisesti.
Varhaiskasvatuksella tärkeä rooli monikkosisarusten yksilöllisen kasvun tukemisessa15.7.2024 08:00:00 EEST | Tiedote
Suomen Monikkoperheet ry on julkaissut Kaksoset ja kolmoset varhaiskasvatuksessa -oppaan.
Kaksosten päivänä murretaan myyttejä kaksosuudesta23.1.2024 10:52:42 EET | Tiedote
Suomen Monikkoperheet ry:n lanseeraamaa Kaksosten päivää 2.2. vietetään jo 15. kerran. Tänä vuonna teemana on Murretaan myyttejä kaksosuudesta. Tavoitteena on nostaa esiin kaksosuuden stereotypioita ja rikkoa niitä.
Historian ensimmäinen Monikkoteko-tunnustus myönnettiin28.8.2023 12:15:04 EEST | Tiedote
Suomen Monikkoperheet ry myönsi historiansa ensimmäisen Monikkoteko-tunnustuksen Seinäjoella lauantaina 26.8.2023. Monikkoteko-kunniamaininta myönnetään henkilölle tai taholle, joka on merkittävällä tavalla edistänyt kaksosten, kolmosten, nelosten ja heidän perheidensä tarpeiden huomioimista ja hyvinvointia.
Kaksosuustapaaminen Seinäjoella 26.8.202312.6.2023 15:20:15 EEST | Tiedote
26.8.2023 Seinäjoella järjestettävä kaksosuustapaaminen on merkittävä päänavaus kaksosten omaehtoiselle toiminnalle. Tapaamisen ideoijat ja puuhamiehet ovat identtiset kaksoset Seppo Aho ja Timo Aho sekä Jouni Suominen ja Jyrki Suominen. Tapahtumaa tukee kaksosten, kolmosten ja nelosten perheiden kattojärjestö Suomen Monikkoperheet ry.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme