Wolfcom

Vesa-Matti Loiri ravintola Eliten taiteilijapöytään ja klassikkolistalle

Jaa
Kulttuuri- ja taiteilijaravintola Elite ikuisti Vesa-Matti Loirin legendaariseen taiteilijoiden kantapöytään ja klassikkoruokalistalle. Loirin nimikkoannos on hänen suosikkiruokiinsa kuulunut klassinen suomalainen läskisoosi, jota Elitessä on aika-ajoin ollut tarjolla. Vesa-Matti Loiri vieraili Elitessä ensimmäisen kerran näyttelijä Siiri Angerkosken kutsumana 60-luvun lopulla ja on siitä lähtien kuulunut ravintolan kanta-asiakkaisiin. Vesa-Matti Loiri on Tauno Palon ja Matti Pellonpään rinnalla kolmas suomalainen taiteilija, joka on tullut nimikyltillä ikuistetuksi Eliten legendaariseen taiteilijapöytään.
Ravintola Eliten kanta-asiakkaisiin kuulunut taiteilija Vesa-Matti Loiri sai ravintolan legendaarisen taiteilijapöytään muistolaatan ja ruokalistalle nimikkoannoksena perinteisen läskisoosin.  Kuva: Elite
Ravintola Eliten kanta-asiakkaisiin kuulunut taiteilija Vesa-Matti Loiri sai ravintolan legendaarisen taiteilijapöytään muistolaatan ja ruokalistalle nimikkoannoksena perinteisen läskisoosin. Kuva: Elite

Taiteilijoiden olohuoneena yli 90 vuoden ajan toiminut töölöläinen Elite on ainutlaatuinen kulttuuri- ja taiteilijaravintola. Yksi ravintolan tunnelmasta ja vieraanvaraisuudesta jo 60-luvulta saakka ammentaneista vakiovieraista oli tunnetusti hyvää ruokaa ja juomaa rakastanut viihdetaitelija Vesa-Matti Loiri.

”Vesku oli tästä kunniasta otettu. Hän jopa suunnitteli kaikenlaista muistolaatan lanseerauksen ympärille. Elite oli niitä harvoja julkisia paikkoja, joissa hän viimeisinä vuosinaan kävi. Hän arvosti hyvää ruokaa sekä pitkiä illanviettoja ja Elitellä on roolinsa siinäkin. Siiri Angerkoski nimittäin vei hänet ensimmäistä kertaa Eliteen illalliselle 60-luvun lopulla, jolloin Vesku oli vielä nuori näyttelijänalku. Tuo ilta venyi Siirin piikkiin pitkäksi ja sen aikana tutustuttiin sittemmin Angerkoski-nimen saaneen drinkkiin, josta on myös monta legendaa”, kertoo Vesa-Matti Loirin lapsuudenystävä Jorma ”Nona” Alvesalo.

Elitessä Vesa-Matti Loiri oli tuttu ja pidetty asiakas

Eliten tarina alkaa vuoden 1932 Töölöstä. Vuonna 1938 ravintola muutti nykyiselle paikalleen Eteläiselle Hesperiankadulle valmistuneeseen Reitzin taloon, jonka katutasoon ravintolalle suunniteltiin varta vasten oma huoneisto. Siitä lähtien Elite on kasvanut yhdessä asiakkaittensa kanssa legendaksi. Trendeistä riippumatta ravintola on aina tukeutunut klassikkoruokiin ja rauhallisen nostalgiseen tunnelmaansa.

”Taide ja kulttuuri ovat aina olleet Elitessä läsnä niin henkisesti kuin fyysisestikin, eikä vähiten sen vuoksi, että viereisestä Lallukan taiteilijakodista oli aikoinaankin helppo siirtyä Eliten hohtavien pöytäliinojen äärelle maailmaa luomaan ja parantamaan. Ravintola-asiakkaana Vesku ei poikennut muista vieraistamme, sillä kulttuuriväki ja korttelinaapurit ovat meillä aina sulassa sovussa. Periaatteemme onkin tarjota viihtyisä estradi, jonka asiakkaamme täyttävät”, kertoo Eliten ravintolapäällikkö Eija Perälä ja lisää:

”Vesa-Matti Loiri on kertoman mukaan käynyt Elitessä vähintään toista sataa kertaa, joten voimme hyvin puhua kanta-asiakkaasta. Mikäli nurkan taitelijapöytämme oli vapaana, viihtyi Loiri mieluusti siinä ja siihen sovimme hänet muistolaatalla myös ikuistettavan. Tauno Palon ja Matti Pellonpään viereen, kollegoita ja muita kylänihmisiä jatkossakin tervehtimään.”

Loirille läskisoosia pääruoaksi!

Perinteikäs suomalainen sota- ja pula-ajan arkiruoka ja sittemmin eräänlaisen eliittiherkun asemaan noussut läskisoosi on harvinainen, mutta sitäkin halutumpi ravintolaruoka. Suurelle ikäpolvelle läskisoosi edustaa usein sitä merkittävintä, jopa karjalanpaistia ikonisempaa perinneruokaa, jonka löytämiseksi hyvän ruoan arvostajat ovat valmiita näkemään vaivaa.

”Läskisoosi on aina toisinaan ollut listallamme ja Loiri tiedusteli sitä välillä myös sen ulkopuolelta. Kyseessä on monella tavalla vaikea ruokalaji ja Suomesta tuskin löytyy toista yhtä herkullista ruokaa, joka on niin visuaaliselta ilmeeltään kuin nimeltäänkin näin haastava. Porsaan pitkään haudutetusta kyljestä tehty erinomainen kastike edustaa kuitenkin suomalaista slow foodia parhaimmillaan. Loirin nimikkoannokseen kuuluvat myös oikeaoppiset tuppiperunat”, taustoittaa Eliten keittiöpäällikkö Petri Rissanen.

Jälkiruoaksi toisinaan suttuinen Angerkoski

Loirin ja ystäviensä suosima jälkiruokadrinkki oli Eliten juomalistan ulkopuolelta tilattu Angerkoski. Kyseessä on näyttelijälegenda Siiri Angerkosken Loirille opettama reilu konjakki, joka nautitaan sitruunan, hienon kahvijauheen ja tomusokerin kera.

”Tätä loistavaa illan käynnistäjää, ja myös sammuttajaa, kutsuimme vuoden 2004 Ystävän laulut -rundilla tuttavallisesti Siiri Angerkoskeksi. Veskun tapa opettaa niiden nauttimista oli ikimuistettava, sillä sormien välistä tippui kahvijauhetta ja tomusokeria pitkin poikin. Työmme jäljet näkyivät kyllä toisinaan Elitenkin pöytäliinoilla”, kertoo Vesa-Matti Loirin ystävä, pianotaiteilija Lenni-Kalle Taipale ja neuvoo rohkeasti pyytämään Eliten henkilökuntaa opastamaan oikeaoppinen tapa Angerkosken nauttimiseen.

Loiri Menu

  • Alkuruoka Maininkeja on toast skagen käsinkuorituista katkaravuista ja siianmädistä. Toast skagen oli Loirin valinta alkuruoaksi myös Vain elämää -ohjelman illallisella vuonna 2014.
  • Pääruoka Loirin perinteikäs läskisoosi on pitkään haudutettua sianlihakastiketta ja tuppiperunat. Myös läskisoosi oli Loirin valinta Vain elämää -ohjelman ruokalistalle vuonna 2014.
  • Jälkiruoka Lapin kesä on lakkaparfait ja kuusenkerkkä financier.
  • Kahvi avec Angerkoski

Loiri Menu 50 €

Loirin perinteikäs läskisoosi Eliten klassikot -listalla 22 €

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Samuel Sorainen, PR- ja viestintätoimisto Wolfcom Oy
+358 40 057 9653, samuel.sorainen@wolfcom.fi


Eija Perälä, ravintolapäällikkö, Elite
+358 503 665 509, eija.perala@royalravintolat.com

Kuvat

Ravintola Eliten kanta-asiakkaisiin kuulunut taiteilija Vesa-Matti Loiri sai ravintolan legendaarisen taiteilijapöytään muistolaatan ja ruokalistalle nimikkoannoksena perinteisen läskisoosin.  Kuva: Elite
Ravintola Eliten kanta-asiakkaisiin kuulunut taiteilija Vesa-Matti Loiri sai ravintolan legendaarisen taiteilijapöytään muistolaatan ja ruokalistalle nimikkoannoksena perinteisen läskisoosin. Kuva: Elite
Lataa
Loiri Menun alkuruoka Maininkeja on toast skagen käsinkuorituista katkaravuista ja siianmädistä. Toast skagen oli Loirin valinta alkuruoaksi myös Vain elämää -ohjelman illallisella vuonna 2014.
Loiri Menun alkuruoka Maininkeja on toast skagen käsinkuorituista katkaravuista ja siianmädistä. Toast skagen oli Loirin valinta alkuruoaksi myös Vain elämää -ohjelman illallisella vuonna 2014.
Lataa
Loirin ja ystäviensä suosima jälkiruokadrinkki oli Eliten juomalistan ulkopuolelta tilattu Angerkoski. Kyseessä on näyttelijälegenda Siiri Angerkosken Loirille opettama reilu konjakki, joka nautitaan sitruunan, hienon kahvijauheen ja tomusokerin kera.
Loirin ja ystäviensä suosima jälkiruokadrinkki oli Eliten juomalistan ulkopuolelta tilattu Angerkoski. Kyseessä on näyttelijälegenda Siiri Angerkosken Loirille opettama reilu konjakki, joka nautitaan sitruunan, hienon kahvijauheen ja tomusokerin kera.
Lataa
Loiri Menun jälkiruoka Lapin kesä on lakkaparfait ja kuusenkerkkä financier.
Loiri Menun jälkiruoka Lapin kesä on lakkaparfait ja kuusenkerkkä financier.
Lataa
Ravintola Elite
Ravintola Elite
Lataa
Loiri Menu, ravintola Elite
Loiri Menu, ravintola Elite
Lataa
Vesa-Matti Loirin nimikkoannos on perinteikäs läskisoosi, eli pitkään haudutettua siankylkeä, suolakurkkuja ja punajuurta sekä tuppiperunat. Myös läskisoosi oli Loirin valinta Vain elämää -ohjelman ruokalistalle vuonna 2014. Kuva: Elite
Vesa-Matti Loirin nimikkoannos on perinteikäs läskisoosi, eli pitkään haudutettua siankylkeä, suolakurkkuja ja punajuurta sekä tuppiperunat. Myös läskisoosi oli Loirin valinta Vain elämää -ohjelman ruokalistalle vuonna 2014. Kuva: Elite
Lataa
Vesa-Matti Loirin nimikkoannos on perinteikäs läskisoosi, eli pitkään haudutettua siankylkeä, suolakurkkuja ja punajuurta sekä tuppiperunat. Myös läskisoosi oli Loirin valinta Vain elämää -ohjelman ruokalistalle vuonna 2014. Kuva: Elite
Vesa-Matti Loirin nimikkoannos on perinteikäs läskisoosi, eli pitkään haudutettua siankylkeä, suolakurkkuja ja punajuurta sekä tuppiperunat. Myös läskisoosi oli Loirin valinta Vain elämää -ohjelman ruokalistalle vuonna 2014. Kuva: Elite
Lataa
Lenni-Kalle Taipale ja Jorma ”Nona” Alvesalo ruuvasivat Vesa-Matti Loirin laatan ravintola Eliten taiteilijapöytään Tauno Palon ja Matti Pellonpään seuraan. Kuva: Elite
Lenni-Kalle Taipale ja Jorma ”Nona” Alvesalo ruuvasivat Vesa-Matti Loirin laatan ravintola Eliten taiteilijapöytään Tauno Palon ja Matti Pellonpään seuraan. Kuva: Elite
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Wolfcom
Korkeavuorenkatu 1 B 11
00140 Helsinki

+358400579653http://www.wolfcom.fi/

Wolfcom PR Boutique, Helsinki, Finland

Korkeavuorenkatu 1 B 11, 00140 Helsinki

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Wolfcom

Seitsemän poikkeuksellista yöpymiselämystä Virossa28.3.2025 09:59:42 EET | Tiedote

Virolaisten kekseliäisyys ja kädentaidot näkyvät myös naapurimaan majoitustarjonnassa. Eri puolille Viroa syntyy jatkuvasti uusia, jännittäviä majoituspaikkoja, jotka tarjoavat unohtumattomia kokemuksia lomalaisille. Päänsä voi painaa tyynyyn esimerkiksi luksushotellista tutuin mukavuuksin varustellussa puumajassa, teltassa, lasimökissä, kelluvassa talossa tai päreiglussa. Karut rannat, villit rämeet ja luonnontilaiset metsät kutsuvat helmaansa täydelliseen irtiottoon arjesta. Kokosimme esimerkkejä erikoisista majapaikoista, jotka tarjoavat ikimuistoisia elämyksiä.

Metallin ja klassisen musiikin yhdistävä Bright & Black Finlandia-taloon 17.5.14.3.2025 09:37:07 EET | Tiedote

Bright & Black rikkoo metallin ja klassisen musiikin raja-aidat ennen kuulemattomalla tavalla – ylistetty konserttikiertue saapuu toukokuussa Suomeen. Kapellimestari Kristjan Järven johtama Nordic Pulse Orchestra ja soolosellisti Eicca Toppinen tuovat lavalle ainutlaatuisen musiikillisen kokonaisuuden, jossa metallimusiikin raskaat riffit kohtaavat klassisen musiikin orkestraalisen loiston. Konsertti Helsingin Finlandia-talossa lauantaina 17. toukokuuta 2025.

Talvilomavinkit Viroon12.2.2025 12:58:37 EET | Tiedote

Innokkaina ulkoilmaihmisinä virolaisilla on tapana suunnata ulos nauttimaan raittiista ilmasta myös talviaikaan. Hiihtäminen, luistelu ja mäen laskeminen ovat suosittuja koko perheen aktiviteettejä, ja jokaisesta kylästä ja kaupungista löytyy mahdollisuuksia nauttia myös vähälumisesta talvesta. Laskiainen onkin yksi Viron tärkeimmistä kansallisista juhlapäivistä. Vaikka talvisää muistuttaisi tällä hetkellä enemmän juhannusta kuin laskiaista, tarjoaa Viro silti paljon elämyksellistä ja hauskaa tekemistä koko perheelle.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye