Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer

Jäsenkysely: Kolme neljästä yksityisellä sosiaalipalvelualalla työskentelevistä pohtii työpaikan vaihtamista julkiselle puolelle, jos sektoreiden välinen palkkaero ei häviä

Jaa
Sote ry:n (SuPer, Tehy ja Erto) toteuttaman jäsenkyselyn tulokset kertovat vaikeasta tilanteesta yksityisellä sosiaalipalvelualalla. Vastaajista 41 % kertoi harkitsevansa työpaikan vaihtoa julkiselle sektorille, jos palkkaus samasta työstä on selvästi pienempi yksityisellä puolella. 35 % vastaajista kertoi tässä tapauksessa vaihtavansa julkiselle sektorille varmasti. Palkkaero sektoreiden välillä on suurin yksittäinen kiistakysymys käynnissä olevissa palkkaneuvotteluissa.

Hoitoala kokonaisuudessaan kärsii työvoimapulasta ja yksityinen sosiaalipalveluala pärjää heikosti kilpailussa työntekijöistä jo lähtökohtaisesti alemman palkkatason takia. Sote ry:n toteuttaman kyselyn mukaan vain 11 % vastaajien työyksiköistä pystyy täyttämään kaikki tulevan kesän sijaisuudet. Tästä huolimatta lähes puolet vastaajista kertoo, ettei omalla työpaikalla edes pyritä houkuttelemaan lisätekijöitä korkeammalla palkalla tai palkanlisillä.

Työntekijöiden ja sijaisten huono saatavuus vaikeuttaa työehtosopimuksen mukaisten kesälomien järjestämistä. Reilussa kolmanneksessa työpaikkoja työntekijöiden kesälomia joudutaan jakamaan lyhyempiin pätkiin sijaispulan takia. Kokemus epäoikeudenmukaisuudesta kesälomien jakamisen järjestämisessä toistuu vastauksissa. Alle puolet vastaajista kokee kesälomien järjestämisen tapahtuvan tasapuolisesti.

– Vaatimus kesälomien pitämisestä lyhyemmissä pätkissä, kohdistui se sitten koko yksikköön tasaisesti tai ei, on vain yksi esimerkki siitä, miten työnantajan haluttomuus satsata työpaikkojen vetovoimaan ajan myötä heikentää myös vakituisten työntekijöiden työoloja ja mahdollisuuksia palautua vaativasta työstä, huomauttaa SuPerin sopimusneuvottelija Jukka Parkkola.

Työvoimapula ja työolosuhteiden heikentyminen juontavat juurensa samasta kehityskulusta. Hoitotyö on ollut palkkakuopassa jo vuosien ajan, eikä tarjolla oleva palkka vastaa työn vaatimuksia. Yksityisellä sosiaalipalvelualalla palkat ovat tunnetusti jopa satoja euroja alhaisempia kuin julkisella, mikä on saanut monen yksityisen puolen hoitajan tekemään päätöksen siirtyä töihin julkiselle sektorille, jossa sielläkin hoitajia kipeästi tarvitaan. Jäsenkyselyn mukaan 41 % vastaajista harkitsee työpaikan vaihtoa julkiselle sektorille, jos samasta työstä maksetaan yksityisellä puolella jatkossakin pienempää palkkaa. 35 % vastaajista ilmoitti tekevänsä muutoksen varmasti.

 

– Sama palkka samasta työstä on perustavanlaatuinen, yhteisesti jaettu arvo suomalaisessa yhteiskunnassa. Hoitajien kokemus tasapuolisuuden puutteesta niin palkanmaksussa kuin esimerkiksi kesälomien järjestämisessä nakertaa hoitajien tunnetta oman työn arvostuksesta, varoittaa SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola.

Yksityisen sosiaalipalvelualan palkkaneuvotteluita on käyty tammikuusta alkaen, toistaiseksi tuloksetta. Työntekijäosapuolen asettamat lakot alkoivat 23.5. useissa ympärivuorokautisen palveluasumisen yksiköissä ja varhaiskasvatuksen yrityksissä. Lisää lakkovaroituksia on annettu ensi viikolle.

Sote ry toteutti jäsenkyselyn ajalla 20.–27.4.2023. Kyselyyn vastasi yhteensä 4303 yksityisellä sosiaalipalvelualalla työskentelevää jäsentä.

SuPer kuuluu neuvottelujärjestö Sote ry:hyn, joka neuvottelee yksityisen sosiaalipalvelualan työehtosopimuksesta Hyvinvointiala HALI ry:n kanssa. Yksityisellä sosiaalipalvelualalla työskentelee noin 70 000 työntekijää, joista Sote ry edustaa selvästi valtaosaa. SuPer on suurin yksityisen sosiaalipalvelualan työntekijöitä edustava ammattiliitto.

Lisätietoja:
SuPerin sopimusneuvottelija Jukka Parkkola, p. 050 569 8710
SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola, p. 050 5275 085

Avainsanat

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer
Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer
Ratamestarinkatu 12
00520 HELSINKI

09 2727 910http://www.superliitto.fi

SuPeriin kuuluu noin 85 000 sosiaali- ja terveysalan sekä kasvatusalan koulutettua ammattilaista, jotka työskentelevät julkisella ja yksityisellä sektorilla.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer

Avoin kirje hoitajien työperäisestä maahanmuutosta Suomen hallitukselle10.1.2025 10:00:00 EET | Tiedote

Arvoisa pääministeri Orpo ja työministeri Satonen, Haluamme kiinnittää huomionne vieraskielisten hoitajien kielitaitoon ja työperäiseen maahanmuuttoon liittyviin haasteisiin. Pääministeri Orpon hallitusohjelmassa korostetaan työperäisen maahanmuuton merkitystä Suomen työmarkkinoiden osaajapulan ratkaisemisessa. Hallitus on sitoutunut panostamaan kansainväliseen rekrytointiin ja sujuvoittamaan ulkomaisten tutkintojen tunnustamista sekä parantamaan kielikoulutuksen tarjontaa ja laatua.

SuPerin selvitys: Työnantajan vastuulla on varmistaa työntekijöiden kielitaito jo rekrytointivaiheessa8.1.2025 08:37:09 EET | Tiedote

Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer on toteuttanut kolmannen kerran laajan jäsenkyselyn hoitajien kokemuksista vieraskielisten työntekijöiden ammatillisesta kielitaidosta ja kotouttamisesta. Kyselystä käy ilmi huoli, joka työpaikoilla vallitsee asiakas- ja potilasturvallisuuden, samoin kuin vieraskielisten hoitajien oikeusturvan, toteutumisesta. Suurin osa kyselyyn vastanneista kokee vieraskielisten työntekijöiden kielitaidon riittämättömänä. Kyselyyn vastasi 3 255 SuPerin jäsentä syyskuussa 2024.

SuPerin selvitys: Työnjakoa on tasoitettava vakituisten ja keikkatyöntekijöiden kesken18.12.2024 09:25:26 EET | Tiedote

Sosiaali-, terveys- ja kasvatusalat (soteka-alat) ovat viime vuosina kamppailleet työvoiman saatavuushaasteiden kanssa. SuPeriin tulleiden yhteydenottojen perusteella huoli erityisesti vakituisten työntekijöiden kuormittumisesta on ollut suuri. SuPer selvitti jäsenistölle tehdyllä kyselyllä keikkatyötä sekä vakituisen työn veto- ja pitovoimaan vaikuttavia tekijöitä. Kysely toteutettiin yksityisellä ja julkisella sote-alalla sekä varhaiskasvatuksessa. Kyselyyn vastasi noin 6 500 superilaista keväällä 2024. Pääosa vastaajista (noin 70 %) työskentelee sosiaalialalla.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye