4H:n Ruokakoulut vievät lapset matkalle lähiruoan maailmaan
Ruokakoulut ovat erinomainen tapa viettää kesää oppien samalla uutta ja hauskaa ruoasta. Ruokakouluissa sadat lapset oppivat valmistamaan maistuvaa ja ravitsevaa ruokaa teeman mukaisesti lähellä tuotetuista raaka-aineista. Leiriin kuuluu lisäksi maatilavierailu, jossa lapset pääsevät tutustumaan ruoan alkuperään. Maatilavierailun yhteydessä lapset oppivat miten ruoka kulkee maatilalta pöytään asti.
”Ruokakoulu on yhdessä tekemisen ja lähiruuan iloa. Käytännönläheisyys näkyy kaikessa tekemisessä: lapset valmistavat aamupalat, lounaat ja välipalat itse. Ruokakouluissa lapset oppivat hyödyllisiä arjen taitoja. Leiriviikko lisää ymmärrystä lähellä tuotetusta ruoasta ja monipuolisen ruoan merkityksestä”, kertoo Suomen 4H-liiton kasvatuspäällikkö Miitta Riekki.
Lapsissa on herättänyt innostusta leiriläisten läheisille kokkailtava perhepäivällinen.
”Leiriviikon aikana läheiset ja perheenjäsenet kutsutaan yhteisen päivällispöydän ääreen. Ruuan valmistuksessa hyödynnetään paikallisia raaka-aineita ja nautitaan leiriviikon annista yhdessä”, Riekki kuvailee.
Ruokakouluissa nuoret ohjaajat oppivat tärkeitä työelämätaitoja
Ruokakoululeirien ohjaajina toimivat nuoret, jotka oppivat tärkeitä työelämätaitoja, kuten vastuullisuutta, ryhmänhallintaa ja suunnitelmallisuutta. Lisäksi he pääsevät ohjaamaan ja kannustamaan lapsia kehittymään monipuolisesti ja oppimaan uutta. Tilda Sivula, 15, työllistyy Multian 4H-yhdistyksen Ruokakoulun apuohjaajana Petäjävedellä heinäkuussa.
”Tehtäviini kuuluu seurata ja ohjata lapsia sekä viedä pihalle ja leikittää heitä. Apuohjaajana pääsen seuraamaan pienryhmän toimintaa ja saan vastuuta.”
4H työllistää vuosittain tuhansia nuoria ja tarjoaa monelle ensimmäisen työkokemuksen. Vuonna 2022 4H työllisti noin 6000 nuorta ja lisäksi 2000 työllisti itsensä 4H-yrittäjinä. Sivula on työskennellyt 4H:lla aikaisemminkin.
”Olen työskennellyt 4H:lla mm. erilaisissa keikkatöissä. Olen kokenut 4H:lla työskentelyn mukavaksi ja helpoksi. Kiva kun saa töitä ja pientä lisätuloa”, Sivula kertoo.
Leirejä järjestetään eri puolilla Suomea ja ne on suunnattu 8–12-vuotiaille lapsille. Tänä vuonna Ruokakouluja järjestää yli 40 suomenkielistä ja noin 20 ruotsinkielistä 4H-yhdistystä. Yhteensä satoja lapsia osallistuu toimintaan.
Medialla on mahdollisuus vierailla Ruokakouluissa kesän ja syksyn aikana ja tutustua lasten päiväleiritoimintaan. Mikäli olet toimittajana kiinnostunut vierailemaan jossakin Ruokakoulussa, olethan yhteydessä Suomen 4H-liittoon. Autamme löytämään sopivan leirin läheltäsi.
Ruokakoulut järjestetään yhteistyössä Finlands svenska 4H:n, Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliiton MTK:n ja SLC:n (Svenska Lantbruksproducenternas Centralförbund) kanssa.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Haastattelupyynnöt:
Aino Heininen
viestinnän asiantuntija, Suomen 4H-liitto
aino.heininen@4h.fi, p. +358 44 783 0323
Kuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
4H on valtakunnallisesti toimiva, poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton nuorisojärjestö.
Annamme lapsille ja nuorille mahdollisuuden löytää omat vahvuutensa tekemällä oppien. Luomme harrastuksen kautta turvallisen ja vastuullisen polun aktiiviseen ja kestävään elämäntapaan, työelämään ja yrittäjyyteen. Toimimme sen puolesta, ettei yksikään lapsi tai nuori jäisi syrjään yhteiskunnasta.
4H-järjestö muodostuu Suomen 4H-liitosta ja eri puolella Suomea sijaitsevista yli 180 paikallisesta 4H-yhdistyksestä. Toiminnassamme on mukana 46 000 jäsentä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen 4H-liitto
Tutkimustulos: Tekemällä oppii parhaiten – vapaa-ajan yrittäjyys vahvistaa merkittävästi nuorten yrittäjyysvalmiuksia28.6.2024 07:30:00 EEST | Tiedote
LUT-yliopisto tutki 4H-yrittäjyyttä laajan aineiston pohjalta. Ainutlaatuinen tutkimus vahvistaa käsitystä harrastusten merkityksestä nuorten yrittäjyyspotentiaalin kehittymisessä. Tutkimuksen mukaan 4H-järjestön nuoria vapaa-ajan yrittäjyyteen ohjaava prosessi tukee heitä oikea-aikaisesti ja oikealla tavalla. 4H-yrittäjät myös kasvattavat kuntien elinvoimaa tuottamalla paikallisia palveluita.
Ruokakoulu-päiväleirit tarjoavat lapsille elämyksiä ruoanvalmistuksen ja liikunnan parissa29.5.2024 09:02:37 EEST | Tiedote
Kesäkuussa käynnistyvät 4H:n Ruokakoulu-päiväleirit. Ruokakoulussa lapset pääsevät kokkailun lisäksi tutustumaan ruuan alkuperään maatilavierailulla sekä valmistamaan päivällisen läheisilleen. Leirejä järjestetään ympäri Suomen yhteensä yli 60. Niiden järjestämisestä vastaavat paikalliset suomen- ja ruotsinkieliset 4H-yhdistykset. Toimittajat ovat tervetulleita vierailemaan Ruokakouluissa.
Kiertotaloutta ja nuorten työllistymistä edistävä Reilu Teko -keräys alkaa7.5.2024 08:02:00 EEST | Tiedote
4H-järjestön Reilu Teko -säkkikeräyksessä viljelijät toimittavat tyhjät lannoite-, siemen- ja rehusäkit kierrätykseen 4H-yhdistysten keräyspisteisiin ympäri Suomen. Keräyspisteen hoitajina toimivat 4H-nuoret. Toiminnan pääyhteistyökumppani Yara järjestää säkkien kuljetuksen keräyspisteistä hyötykäyttöön.
4H:n Taimiteko: Konkreettisia tekoja nuorten työllistymisen ja ilmaston hyväksi jo kuuden vuoden ajan3.5.2024 10:05:51 EEST | Tiedote
Tänä vuonna käynnistyy nuorisojärjestö 4H:n Taimiteko-toiminnan kuudes vuosi. Taimiteossa on kesän loppuun mennessä istutettu noin 900 000 taimea ja istutustöissä työllistynyt noin 750 nuorta. Kasvavat metsät toimivat hiilinieluina sekä lasten ja nuorten oppimisympäristöinä. Taimia ovat lahjoittaneet yli sata Taimiteko-kumppania.
Vuoden 4H-yrittäjä Mandi Koskela, 14, loi tankotanssiharrastuksestaan menestyvää liiketoimintaa26.3.2024 07:58:00 EET | Tiedote
Valtakunnallisessa Vuoden 4H-yritys -kilpailussa palkitaan vuosittain menestyviä nuoria 4H-yrittäjiä. Tankotanssiharrastuksestaan monipuolista liiketoimintaa tehnyt ranualainen Mandi Koskela nousi tuomariston suosikiksi nuorempien sarjassa 4H-yrityksellään MandiKo. Vanhempien sarjan voittajaksi nousi ylöjärveläinen 4H-yritys Nuppula. 19-vuotias Elsa Tabell otti riskin laajentaessaan yritystoimintaansa perustamalla Nuppula pop-upin vanhaan rintamamiestaloon. Kilpailussa jaettiin lisäksi toinen ja kolmas sija molemmissa sarjoissa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme