Tutkimus: Ravintola- ja matkailualan työntekijät ovat tyytyväisiä työhönsä
Vaikka majoitus-, ravintola- ja matkailualaa koskeva keskustelu on viime vuosina ollut tummien sävyjen täyttämää, alan työntekijät viihtyvät työssään. Tyytyväisiä ollaan erityisesti työpaikan ilmapiiriin ja siihen, että työyhteisössä voi olla oma itsensä.

Ravintola- ja matkailualan työntekijät pitävät tärkeinä myös asiakaspalvelutyötä ja asiakkaiden ilahduttamista. Näiden lisäksi alan pitovoimaa vahvistavat monipuoliset tehtävät ja mielekkääksi koettu työ.
Tiedot käyvät ilmi Haaga-Helia ammattikorkeakoulun tekemästä tutkimuksesta, johon vastasi yli tuhat majoitus-, ravintola- ja matkailualalla työskentelevää. Vastaajien joukossa oli johdon edustajia, esihenkilöitä ja työntekijöitä. Tutkimuksen toteutti Tutkimustoimisto Vastakaiku.
- Tutkimukseen vastanneista 59 prosenttia sanoo todennäköisesti työskentelevänsä alalla vielä kolmen vuoden kuluttua. Tämä on alan tulevaisuuden kannalta erittäin ilahduttavaa, toteaa Haaga-Helian projektiasiantuntija Riitta Räisänen.
Palkkaus, työajat ja alan yleinen epävarmuus mietityttävät
Majoitus-, ravintola- ja matkailualalla työajat ovat tyypillisesti epäsäännölliset. Kaipuu säännöllisten työaikojen pariin onkin yksi syy hakeutua alalta pois. Toisaalta epäsäännöllisyys tarkoittaa joillekin myös joustavuutta ja parempaa mahdollisuutta yhdistää työ- ja vapaa-aika.
Myös koronavuosien tuoma epävarmuus työpaikan pysyvyydestä ja tyytymättömyys alan palkkatasoon ovat saaneet jotkut harkitsemaan siirtymistä toiselle alalle.
- Haluamme yrityksenä olla mukana edistämässä avointa palkkakeskustelua. Valitettavasti ala koetaan edelleen matalapalkka-alaksi, jolla ei tarvitse korkeaa koulutusta tai osaamista, vaikka ala on merkittävä työllistäjä ja tarjoaa monipuolisia työtehtäviä, toteaa W-Restaurantsin ravintolatoimenjohtaja Jani Pesonen.
Alalla riittää pitovoimaa
Majoitus-, ravintola- ja matkailualan näkymät ovat tutkimuksen valossa varsin valoisat. Työntekijät ovat tyytyväisiä, eivätkä viime vuosien koettelemukset ole saaneet suurta irtisanoutumisaaltoa liikkeelle.
- Näyttää siltä, että alan pitovoima on odotettua paremmassa kunnossa, mikä antaa hyvän perustan vetovoiman lisäämiselle. Tutkimuksessa alan vaikuttajat toivat esille, että alalla tarvitaan uudenlaisia yhteistyömuotoja ja konkreettisia toimia, jotta alan hyviä puolia saadaan tuotua paremmin esille ja lisättyä alan houkuttavuutta potentiaalisten työntekijöiden suuntaan, sanoo Vastakaiun strateginen tutkimuskonsultti Panu Erola.
Tutkimus on osa Veto- ja pitovoimaa majoitus-, ravintola- ja matkailualalle -hanketta, jonka on rahoittanut JOTPA – Jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskus.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Riitta Räisänen
Puh:+358503651815riitta.raisanen@haaga-helia.fiPetteri Ohtonen
Puh:040 8268183petteri.ohtonen@haaga-helia.fiAri NevalainenViestintäpäällikkö
Puh:040 4887 008ari.nevalainen@haaga-helia.fiLiitteet
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Haaga-Helia ammattikorkeakoulu
Ainutlaatuinen MediaGuru-sertifikaatti vahvistaa mediasuunnittelun osaamista Suomessa10.9.2025 09:30:29 EEST | Tiedote
MediaGuru on markkinointialan ammattilaisille ja alasta kiinnostuneille suunnattu mediasuunnittelun verkkokoulutus. Se koostuu seitsemästä moduulista, ja kunkin moduulin suorittamisesta saa sertifikaatin. MediaGuru-sertifikaatit ovat toistaiseksi ainoa tapa todentaa mediasuunnittelun osaamista Suomessa.
Riittääkö pizzaperjantai? Lähes miljoonan euron tutkimushanke selvittää yhteisöllisyyden tulevaisuutta digityössä25.8.2025 13:30:10 EEST | Tiedote
Miten työyhteisöt voivat kukoistaa digiajassa – riittävätkö etäpalaverit ja Slack-kanavat, vai tarvitaanko jotain enemmän? Syyskuussa käynnistyvä Laterna-hanke syntyi tarpeesta ymmärtää paremmin, mitä yhteisöllisyys todella tarkoittaa etä- ja hybridiajan työelämässä.
Is Pizza Friday enough? New research explores how to build workplace community in the digital era25.8.2025 13:30:10 EEST | Press release
How can workplace communities thrive in the digital age? Are Slack channels and online check-ins enough – or do we need something more? The Laterna project, which will be launched in September, was born out of a need to better understand what community really means in remote and hybrid working life.
Suomalainen ruoka maailmankartalle – valtakunnallinen kilpailu alkaa tammikuussa 202621.8.2025 08:20:19 EEST | Tiedote
Visit Finland tiedotti huhtikuussa 2025, että matkailumarkkinoinnin pääpainopiste tänä vuonna on rakentaa suomalaisesta ruoasta matkailuvaltti. Haaga-Helia ammattikorkeakoulun järjestämä kilpailu on osa kampanjaa, jonka tavoitteena on viedä suomalaista ruokakulttuuria maailmankartalle.
Tekoälypomo on kohta suomalaisten arkea, mutta kuka määrittelee eettiset pelisäännöt?3.7.2025 10:55:00 EEST | Tiedote
Koneet johtajina – kuka määrää työelämässä? -paneeli SuomiAreenassa veti paikalle täyden katsomon ja toi tekoälypohjaisen johtamisen työelämän kuumaksi puheenaiheeksi Porissa 27.6.2025. Suomeen vaaditaan yhteisiä eettisiä pelisääntöjä algoritmijohtamiselle.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme